Arhiv revij

marec 2024

Njena pot je pot predanosti. Prejemnica Plečnikovega priznanja za izjemne študijske dosežke, olimpijska reprezentantka v mnogoboju v športni gimnastiki, dvakratna zmagovalka svetovnega pokala v parterju, mamica, specializantka gastroenterologije. Med bolj vsakdanjim početjem se Saša Golob, dr. med., odlično znajde pri peki. Ko je bila športnica, je bilo telo orodje, ko je zdravnica, je telo ...

december 2023

Luka Puzigaća, dr. med., specializant onkologije z radioterapijo, je mednarodno priznan razvijalec videoiger. Njegov srednješolski hobi je prerastel v kariero, ki mu ponuja svobodo, fleksibilnost in še marsikaj, česar v medicini ne najde. 32-letnik, ki se poglobljeno posveča paliativni oskrbi in klinični prehrani, je kritičen do nezdravih odnosov v kliničnem okolju. Rad ima medicino, rad ima tudi ...

oktober 2023

Nadia Ternifi, dr. dent. med., specializantka zobne in čeljustne ortopedije, ni samo zobozdravnica, ampak tudi sopranistka, diplomantka solopetja na Akademiji za glasbo. Obožuje francosko kulturo, njene korenine pa segajo tudi v severno Afriko. Govori in poje v francoščini in nemščini. Najboljše darilo, ki ga je dobila od staršev, je bil električni klavir, še danes pa skupaj spremljajo Tour de France.

junij 2023

Tajda Košir Božič je zdravnica in specializantka gastroenterologije, ki jo zaznamuje malce ekstravaganten slog z osebno noto. Zelo rada prisluhne starejšim kolegom, Facebooka pa nima že od gimnazije. Študij medicine ji ni prinesel samo poklica, ampak tudi moža, s katerim sta skupaj prejela študentsko Prešernovo nagrado.

marec 2023

Eva Vrščaj, dr. med., specializantka pediatrije, je odprta oseba, ki se ji nič ne zdi nenavadno. Razumljivo. V življenju je počela marsikaj. Fotografirala koncerte, vodila radijske oddaje, bila natakarica in hostesa. In kot vodja projekta Imuno ime tedna na Valu 202. Morda zato, ker je trmasta – vsaj tako meni sama. Danes je zdravnica, ki se ji zdi, da kolegi res ne skrbijo dovolj zase in za svoje duševno zdravje.

december 2022

Specializant internistične onkologije dr. Luka Čavka, dr. med., z Oddelka za onkologijo UKC Maribor meni, da zdravniške kolege pogosto bremeni občutek manjše izpolnjenosti ali celo krivičnosti, ker sistem njihovega dela ne vrednoti ustrezno. V onkologiji, ki si ne more privoščiti čakalnih dob, to še posebej izstopa.

oktober 2022

Bila je vrhunska športnica, danes pa je Sara Habjan, dr. med. iz UKC Ljubljana, z vsem srcem predana specialistka kardiologije in vaskularne medicine, ki včasih razmišlja v italijanščini. Vedno znova jo vleče na Obalo, tako kot vse Primorce.

junij 2022

Zdravnik ni želel postati, pravi, ker bi ga težke zgodbe bolnikov čustveno preveč bremenile. Omenil je še en razlog za izbiro študija dentalne medicine in ne medicine, ki zanj ni pretirano laskav, a ga je priznal brez olepševanja. Asist. dr. Luka Hočevar, dr. dent. med., je zadnjih 11 let zaposlen na Katedri za otroško in preventivno zobozdravstvo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

marec 2022

»Trenutno so odnosi na delu tudi zaradi epidemiološke situacije dodatno skrhani. Veliko lepše in bolj produktivno bi lahko delali, če bi se vsi trudili stopiti skupaj,« je prepričana specializantka žilne kirurgije Ana Marija Ledinšek, dr. med., iz SB Celje. Pravi, da se morajo predstavnice ženskega spola v kirurgiji več in bolj dokazovati ter si izbojevati svoj prostor. Nič nenavadnega, da se opiše kot »tank« z empatijo, vedno pripravljena narediti še več za svoje paciente.

december 2021

Medicina nima vseh odgovorov in to je del njenega čara, pravi specializant kardiologije in vaskularne medicine Daniel Košuta, dr. med. Po njegovem mnenju je dejstvo, da kot zdravnik ne veš vsega, lahko motivacija ali frustracija – če ne premoreš samokritičnosti.

oktober 2021

Kako bodo posledice sodobnega življenja krojile prihodnjo obravnavo otrok in kako pomembna je komunikacija pri zdravniškem delu, ki še vedno ostaja izziv zdravniškega poklica, nam je zaupal Tadej Jalšovec, dr. med. Približuje se koncu specializacije iz pediatrije, ki ga je pritegnila, ker so otroci iskreni bolniki z veliko domišljije in velikim potencialom za ozdravitev.

junij 2021

Skozi zgodovino je ginekologija odigrala bistveno vlogo pri vzpostavitvi družbenega reda, poudarja Sara Vodopivec, dr. med. Predsednica sekcije specializantov ginekologije in porodništva pri Slovenskem zdravniškem društvu verjame, da so tudi veščine komuniciranja integralni del medicinskega poklica.

marec 2021

Akademsko navdušen nad novim koronavirusom, po človeški plati pa naveličan socialnega distanciranja, je David Zupančič, dr. med., spregovoril o našem zdravstvu, ki je bilo že pred epidemijo »napeto kot premajhna rjuha čez veliko vzmetnico«, in o zdravnikih, ki ne upoštevajo osnovnega pravila tečajev prve pomoči.

december 2020

Simona Omahen, dr. med., ki je oktobra krožila na covidnem intenzivnem oddelku infekcijske klinike v Ljubljani, je z nami spregovorila o empatiji skozi skafander, strahu pred neobvladovanjem razmer ter razlogih za globok poklon specialistom infektologom.

oktober 2020

Moško in žensko telo zahtevata drugačno obravnavo. Dejstva in svoja razmišljanja o tem so z nami delili prim. mag. Matija Cevc, dr. med., izr. prof. dr. Irena Oblak, dr. med. ter Barbara Mihevc, dr. med.

junij 2020

Z mlado zdravnico Sanjo Zupanič smo se pogovarjali v času, ko so bili stiki med ljudmi še zelo omejeni, in spraševali, na kaj vse to lahko vpliva – tudi na otroški razvoj? Otroci potrebujejo prav stik in z dotikom raziskujejo svet.

marec 2020

Sašo Vipotnik ste morda slišali prepevati na kakšnem medicinskem kongresu v priložnostni zasedbi Midva ne ž'viva od tega (prej znani kot Moje pesmi, moje bolezni) ali pa v zasedbi The Painkillers, kjer muzicira s kolegi nevrologi in nevroradiologi. Gre za pripovedovanje zgodb, ne le za petje, pravi o svojem aktivizmu v teh neobetavnih časih.

december 2019

Luka Vitez, dr. med., specializant kardiologije in trener mehkih veščin po mestu kolesari, ker srce potrebuje trening. S treningom mehkih veščin pa lahko izboljšamo kompetence zdravstvenih delavcev in odnose med njimi. Trenutno sta glavni "hit" profesionalizem in izgorelost. Glavni hit decembrske revija pa so pljuča.

oktober 2019

Strokovna vodja Zdravstvenega doma Logatec Špela Albreht pravi, da je trpežna tako kot vsi družinski zdravniki. Zato pa svoj prosti čas preživlja v povsem drugačnem svetu, svetu tihih in temnih kraških jam. Srčni zdravnici, s kateri smo se pogovarjali v intervjuju pa dodajamo še številne strokovno srčne teme.

junij 2019

Za srečo je potrebno le zavedanje, da si živ pravi naš Nejc Kurinčič, dr. med., ortoped, alpinist in gorski reševalec. V poletni pHarmoniji raziskujemo kožo in kaj vse nam razkriva na površju in spodaj.

marec 2019

Življenjsko vodilo najboljše evropske specializantke iz internistične onkologije dr. Nine Fokter Dovnik, dr. med., je, da želi polno živeti prav vsak dan, poseben izziv pa ji pomeni pogovor s svojci bolnika. Prav s komuniciranjem z bolnikom se tokrat ukvarjamo v naši nasvetni rubriki Diagnoza. In če je komuniciranje dobro, je boljše tudi zdravljenje nekaterih najbolj razširjenih endokrinoloških bolezni - kjer predstavljamo številne zanimive novosti.

december 2018

Da preživimo vsakodnevne obremenitve, moramo včasih pobegniti tudi malce "po svoje" in če nam to pove kardiologinja, kot je Tjaža Vižintin Cuderman, ima še toliko večjo težo. Da vsako zdravilo ni za vsakogar enako dobro pa razkrivamo v osrednji temi tokratne revije, kjer se ukvarjamo s personalizirano medicino.

oktober 2018

Jaka Strel, dr. med., je družinski zdravnik, ki ga ne zanimata le krvni tlak in holesterol, ampak preveri tudi telesno zmogljivost svojih pacientov in poskrbi, da so ustrezno telesno zmogljivi. Revija pHarmonia pa se tokrat ukvarja tudi s psihično zmogljivost, v oktobrskem konziliju se namereč posveča psihiatriji.

junij 2018

Pomemben, a včasih zapostavljen del zdravljenja, je tudi prehrana, zato jo tokrat postavljamo v središče. V osrednjem intervjuju pa smo se pogovarjali z domsko zdravnico, ki se ne boji zapostavljenih tem, niti pogovora o smrti ne.

marec 2018

Nejc Umek, dr. med., je mlad slovenski zdravnik, ki je bil na ameriškem državnem izpitu v odstotku najboljših, a se ni odločil za odhod v tujino. V Konziliju pa tokrat obravnavamo medicinsko uporabo konoplje, ki si le počasi utira pot v zakonodajne in klinične algoritme.

december 2017

Veliko zdravnikov si zasluži zlato medaljo. Za decembrsko številko pa smo se pogovarjali z asist. Markom Macuro, ki jo je dejansko dobil - na evropskem košarkarskem prvenstvu kot zdravnik slovenske reprezentance.

oktober 2017

Posluh je ena od stičnih točk obeh vzporednih svetov Mateje Lasič, ki ju kot zdravnica in pianistka uspešno preliva v svojo življenjsko simfonijo in poslanstvo. Mi pa smo v oktobrski reviji poseben posluh namenili še dogajanju v črevesju in kongresom ESMO, EASD in ERS.

junij 2017

Za poletno številko revije pHARMONIA smo se pogovarjali z zobozdravnikom, katerega dopust se je pred dvema letoma spremenil v humanitarno misijo. Jure Poglajen, dr. dent. med., pomaga, kjer lahko, in ne molči, če ima kaj za povedati. V Konziliju pa smo tokrat posebej natančno "pogledali" na očesne bolezni.

marec 2017

Dr. Tina Bregant, dr. med., z URI SOČA se kot nevropediatrinja in kot mama vseskozi zaveda, da smo ljudje ne le racionalna, ampak tudi čustvena in socialna bitja. Pri otrocih v stresu, kot je revščina, celo možganske povezave ugašajo.

december 2016

Pet let revije smo zaznamovali z najodmevnejšimi petimi temami. V KONZILIJU decembrske revije pa pišemo o boleznih jeter, saj še posebno presnovna zamaščenost jeter postaja velik javnozdravstveni problem z njo povezane napredovale oblike bolezni postajajo ena od glavnih indikacij za presaditev jeter, ugotavlja prim. mag. Matjaž Hafner, dr. med.

oktober 2016

Zdravnik s Klinike za cinike prof. dr. Rok Orel, dr. med., v intervjuju razkriva recept za pravo moškost: »Pravi moški je napisal vsaj eno knjigo, ima svoj bend in svojo znamko piva. Sicer pa se oktobrska številka revije ukvarja z ledvicami in kljub uspehom pri zdravljenju bolezni ledvic, odkriva pomembne možnosti pri izboljšanju obravnave bolnikov.

junij 2016

Pogovarjali smo se z diabetologinjo in endokrinologinjo iz SB Celje, ki se nad delovni vsakdanjik dviguje tudi s pomočjo zborovskega petja in jadralnega padalstva, predvsem pa zna v piko natančno pristati. Kako stresen je šport za srce pa razkrivamo v drugih prispevkih te izdaje.

marec 2016

V ženskih navezah je veliko zabave, smeha, pozitivne energije in čisto ženskega druženja. Takšna je osebna izkušnja Vlaste Kunaver - alpinistke, jadralne padalke in pediatrinje, ki pravi, da še ni bilo dneva v njeni karieri, ko bi ji bilo težko priti v službo.

december 2015

Nekatere odločitve so lahko, druge ne. Tako pravi dr. Anja Černe, specializantka družinske medicine, ki močno verjame, da je možno narediti nekaj več.

oktober 2015

Ninno Kozorog - mlada specializantka nevrologija, predsednico društva Humanitarček, vodja Ambulante za ljudi brez obveznega zdravstvenega zavarovanja Karitas, programerka ter bodočo doktorico matematike in računalništva, ki ljubi adrenalinski šport. Je tudi letošnja "Ona365", ob njenih številnih dejavnostih pa se zdi, da ima zanjo leto več kot 365 dni.

junij 2015

Pogovarjali smo z zdravnikom Aljošo Polenčičem, ki ima zelo zanimiv hobi. Ko sleče zdravniško haljo namreč postane pivovar.

marec 2015

Klemna Aleša Piliha je po končanem pripravništvu in kratkotrajnem službovanju na UKC v Ljubljani vleklo v Afriko. Hotel je preveriti, kako je prakticirati medicino zunaj urejenega sistematiziranega okolja. Vprašali smo ga, česa se je naučil.

december 2014

V tokratni številki preberite intervju z Rokom Stoparjem, dr. med., specialist interne medicine iz Splošne bolnišnice Izola, ki pravi »da so v jami odločitve lažje kot v bolnišnici«.

september 2014

junij 2014

V tokratni številki si preberite intervju z dr. Ano Gračner, dr. med. iz Splošne bolnišnice Trbovlje.

Aktualni e-novičnik

Pljučna hipertenzija – dolga pot do diagnoze

29. 5. 2024

Beseda je najmočnejše orožje

27. 3. 2024

Novosti v obravnavi arterijske hipertenzije

27. 3. 2024

Vse več bolnikov potrebuje napredno zdravljenje

27. 3. 2024

Kako predelati disfunkcionalno shranjenje spomine?

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.