Kvizi

HITRI TEST

Starostnik s KVČB: široka diferencialna diagnoza je šele začetek

Čas do postavitve diagnoze je pri bolnikih s kronično vnetno črevesno boleznijo (KVČB), starejših od 60 let, trikrat daljši kot pri mlajših bolnikih s KVČB. Svojevrsten izziv so komorbidnosti, polifarmacija, imunosenescenca ter z njo povezano povečano tveganje za okužbe in maligne bolezni. Hitri test, pripravljen v sodelovanju z Andrejo Ocepek, dr. med., spec. interne medicine in gastroenterologije iz UKC Maribor, osvetljuje nekaj za klinično prakso pomembnejših vidikov obravnave.

21. 2. 2024
HITRI TEST

RSV skozi pet vprašanj

V kratkem kvizu boste skozi pet vprašanj preverili bolj ali manj znana dejstva o obravnavi okužb z respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Kratek kviz je pripravila Urška Mahne, dr. med., spec. pediatrije, vet. med., s Pediatrične klinike UKC Ljubljana.

18. 2. 2024
HITRI TEST

O pomanjkanju AADC skozi vprašanja

Kakšen je biološki mehanizem bolezni? Kako se le-ta deduje? Iz katerega dela sveta prihaja večina bolnikov? Svoje znanje osvežite s hitrim vprašalnikom, ki smo ga pripravili skupaj s Tanjo Loboda, dr. med., spec. pediatrije.

26. 10. 2023
HITRI TEST

Kako dobro poznate DMD?

Kakšne so genetske značilnosti DMD? Kakšni so koraki diagnoze? Kateri so tipični zapleti bolezni?
Poglobljeno poznavanje DMD preverite v kvizu, ki ga je recenzirala Tanja Loboda, dr. med., spec. pediatrije, s KO za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana.

26. 9. 2023
HITRI TEST

Skrb vzbujajoča rast primerov RDČD pri mladih bolnikih

V primerjavi s starejšimi bolniki raka debelega črevesa in danke (RDČD) pri mlajših pogosteje diagnosticiramo v napredovalih stadijih, agresivna biologija tumorja pa prispeva k slabšemu preživetju. V sodelovanju z Urško Kogovšek, dr. med., spec. kirurgije s KO za abdominalno kirurgijo UKC Ljubljana, smo pripravili kviz, ki usmerja k zgodnejšim diagnozam.

25. 9. 2023
HITRI TEST

Kam naj stroka usmeri pogled?

Osvežite svoje znanje in spoznajte glavne izzive zdravljenja napredovale Parkinsonove bolezni (PB). Pomembne možnosti za izboljšavo obravnave prinaša ugotovitev, da se za kontinuirano zdravljenje bolniki z napredovalo PB odločijo redkeje, kot bi pričakovali.

7. 6. 2023
HITRI TEST

Melanom: pri kom ga iskati in kje ga ne smemo spregledati?

Najpomembneje je, da smo na pojav kožnega melanoma pozorni pri osebah z največjimi tveganji. Katere osebe imajo večje tveganje in kdaj pomisliti na dedno obremenjenost? Katere melanome lahko spregledamo, saj so bolj skriti?

4. 6. 2023
HITRI KVIZ

O bremenu bolezni skozi tri vprašanja

Kako dobro poznate dejavnike tveganja za nastanek pljučnega raka? So pri incidenci kakšne razlike med spoloma? Kako uspešni smo danes pri zdravljenju lokalno omejene in razširjene bolezni? Preverite v kratkem kvizu.

31. 3. 2023
HITRI TEST

Fabryjeva bolezen skozi vprašanja

Katera kožna sprememba je še posebej značilna za to bolezen? Kako bolezen potrdimo ter kdaj je indicirano nadomestno encimsko zdravljenje? Odgovore smo nanizali v kratkem kvizu, ki ga je recenzirala pediatrinja doc. dr. Mojca Žerjav Tanšek, dr. med. s Pediatrične klinike UKC Ljubljana.

30. 3. 2023
HITRI TEST

Glivične okužbe nohtov: štiri najpogostejša vprašanja

Vprašalnik o onihomikozah je pripravila dr. Marjetka Korpar, mag. farm. in spec. klin. farm., vodja Lekarne Ptuj. Z reševanjem kviza boste poglobili znanje o tem, zakaj pot do ozdravitve nohtov nog s topikalnim zdravljenjem ne more biti krajša od devetih mesecev in kateri so najpogostejši neželeni učinki oziroma interakcije z drugimi zdravili pri sistemski terapiji.

29. 3. 2023
HITRI TEST

Miti in resnice o bioloških zdravilih

Ali je pri podobnih bioloških zdravilih sprejemljiva ekstrapolacija terapevtskih indikacij? Izr. prof. dr. Tomaž Bratkovič, mag. farm., s Katedre za farmacevtsko biologijo Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani je pripravil kratek kviz, ki poglablja uporabno znanje.

6. 3. 2023
HITRI TEST

Kako pogosto se srečate z redkimi boleznimi?

Za katere redke bolezni obstajajo terapije, kaj omogoča sodobno zdravljenje, kako je z njihovo obravnavo v Sloveniji in kakšno vlogo igra dednost? Kratek kviz o redkih boleznih je pripravila Eva Vrščaj, dr. med., specializantka pediatrije iz UKC Ljubljana.

22. 2. 2023

RSV v 60 sekundah

Sezona respiratornega sincicijskega virusa (RSV) se je v letošnjem letu že začela. Kakšna je klinična slika, kateri so najpogostejši zapleti in katero skupino otrok je potrebno najbolj zaščiti pred zapleti? Rešite hiter kviz.

20. 10. 2022
HITRI TEST

Melatonin v 60 sekundah

Kako deluje melatonin v organizmu? Kakšen je njegov mehanizem delovanja in kakšna terapevtska uporaba? Preverite v treh vprašanjih.

29. 9. 2022
HITRI TEST

Bolečina: kateri izzivi ostajajo?

Ste vedeli, da lahko prevalenca nepopolnega sodelovanja pri zdravljenju z analgetiki dosega tudi 60 odstotkov? Predsednica Sekcije kliničnih farmacevtov pri Slovenskem farmacevtskem društvu Sara Kenda, mag. farm., spec. klin. farm., je pripravila kviz, ki razkriva še nekaj izstopajočih vprašanj.

28. 9. 2022
HITRI TEST

Štiri temeljna vprašanja o melanomu

Kakšno je breme kožnega melanoma pri nas, kateri so ključni dejavniki tveganja za njegov nastanek? Kakšno je preživetje bolnikov in kako poteka spremljanje bolnikov po zdravljenju? Rešite kviz v minuti.

29. 3. 2022

Aktualni e-novičnik

Zastrupitve z analgetiki

24. 1. 2024

Možganska megla

20. 12. 2023

Register redkih nemalignih bolezni RS nov mejnik v obravnavi

20. 12. 2023

Izstopajoči dosežki pri redkih boleznih

20. 12. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.