Ginekologija in porodničarstvo

VIDEO

Prednosti nekirurškega zdravljenja miomov

Miomi povzročajo težave četrtini žensk. Pomanjkljivosti kirurškega zdravljenja miomov so pospešile razvoj farmakoloških pristopov. Izkušnje povzema izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., spec. ginekologije in porodništva iz Bolnišnice za ženske bolezni in porodništvo Postojna.

25. 4. 2023

Nova spoznanja o multipli sklerozi

Kako na potek multiple skleroze (MS) vpliva presaditev krvotvornih matičnih celic? Kakšna so nova spoznanja o preprečevanju MS pri bolnikih z radiološko izoliranim sindromom? Kako pogosto se po prenehanju zdravljenja z zdravili, ki vplivajo na potek bolezni, ta ponovno aktivira? Kaj pa uporaba zdravil v nosečnosti? Povzemamo nekaj pomembnejših sporočil letošnjega kongresa Evropskega združenja za zdravljenje in raziskave multiple skleroze.

14. 12. 2022

Povezanost cepljenja proti HPV s pojavnostjo karcinomov

Devetvalentno cepivo danes učinkovito ščiti pred okužbo s humanimi papilomavirusi (HPV), vendar pa je povezava med cepljenjem proti HPV in pojavnostjo karcinomov, ki jih povzročajo HPV, v splošni populaciji neraziskana. To povezavo so raziskovali ameriški raziskovalci v marčni številki revije JAMA.

22. 6. 2022
VELIKI 4 - JAMA

Dejavniki tveganja za preeklampsijo med nosečnicami

Ameriške smernice svetujejo majhne odmerke aspirina v nosečnosti, če obstajajo nekateri dejavniki tveganja za razvoj preeklampsije. Kakšna je prevalenca teh dejavnikov med nosečnicami, ki so v letu 2019 rodile v ZDA, je bilo ocenjeno v raziskavi, katere rezultati so bili januarja letos objavljeni v publikaciji JAMA Network.

16. 3. 2022
VELIKI 4 - JAMA

Porodna epiduralna analgezija in tveganje za avtizem pri potomcih

Motnja avtističnega spektra (MAS) vključuje kompleksne vedenjske in kognitivne motnje, ki se začnejo v otroštvu in so povezane z več genetskimi in okoljskimi dejavniki. Eden izmed možnih dejavnikov je tudi epiduralna analgezija med porodom, za katero je nedavna kohortna raziskava pokazala, da je morda povezana s povečanim tveganjem za avtizem pri potomcih.

15. 12. 2021

Česa me na študiju medicine niso naučili

»Izgorelost vpliva na kakovost oskrbe, varnost in zadovoljstvo bolnikov ter odhajanje zaposlenih. Je sistemski problem, čeprav večina šefov in menedžerjev meni, da gre pri izgorelosti in profesionalnem zadovoljstvu za povsem osebno zadevo,« pravi upokojena specialistka porodništva in ginekologije prof. dr. Živa Novak Antolič, dr. med.

23. 6. 2021
Intervju, Sara Vodopivec, dr. med.

Vsaka generacija ima svoje izzive

Skozi zgodovino je ginekologija odigrala bistveno vlogo pri vzpostavitvi družbenega reda, poudarja Sara Vodopivec, dr. med. Predsednica sekcije specializantov ginekologije in porodništva pri SZD verjame, da so tudi veščine komuniciranja integralni del medicinskega poklica. Zavzema se, da bi bodočim generacijam specializantov ponudili več podlage za kakovosten stik s pacienti in suvereno javno nastopanje.

23. 6. 2021
VIDEO

Novosti v preprečevanju RhD senzibilizacije

Na področju preverjanja prisotnosti RhD antigenov je nekaj novosti, ki jih predstavlja specialistka ginekologije in porodništva doc. dr. Tanja Premru Sršen, dr. med. Pojasnila je tudi, kako poteka obravnava nosečnic, če je pri plodu večje tveganje za hemolizo eritrocitov.

29. 4. 2021
VIDEO

Antenatalna genotipizacija in ciljana imunoprofilaksa RhD

Antenatalna genotipizacija in ciljana zaščita RhD-negativnih nosečnic z imunoglobulini anti-D: kaj so pokazale dvoletne izkušnje v klinični praksi in kakšna je zanesljivost antenatalne genotipizacije, razlaga specialistka transfuziologije prim. Irena Bricl, dr. med., iz Zavoda RS za transfuzijsko medicino Ljubljana.

29. 4. 2021
INFOGRAFIKA

Imunohematološke preiskave v nosečnosti in po porodu

Kateri dogodki pri RhD-negativni nosečnici so potencialno senzibilizirajoči in "zemljevid" imunohematoloških preiskav v nosečnosti in po porodu.

29. 4. 2021
DIAGNOZA

Okužbe v nosečnosti, kdaj imunoglobulini?

Okužbe lahko v nosečnosti potekajo huje in povzročijo resne posledice za nosečnico in plod oziroma novorojenčka. Predstavljamo nekaj okužb v nosečnosti in njihovo obravnavo, preverili smo tudi, v katerih primerih uporabljamo imunoglobuline za pasivno imunizacijo v nosečnosti in pri novorojenčkih.

23. 4. 2021
DIAGNOZA

Kako pa kaj vaše spolno zdravje?

Še vedno obstaja nekaj občutljivih tem, o katerih se zdravniki s svojimi bolniki težje pogovarjajo, ovire za to pa so tako na strani bolnikov kot zdravnikov. Kakšne so lahko "vstopnice" za odpiranje občutljivih tem, kako postavljati vprašanja o morebitnih težavah v spolnosti, odvisnosti, nasilju v družini, socialni ogroženosti, strahu pred smrtjo..., svetujeta doc. dr. Nena Kopčavar Guček, dr. med., in Frosina Krstanoska, dr. med.

17. 3. 2021
Veliki 4 - British Medical Journal

Vpliv menstrualnega ciklusa na prezgodnjo umrljivost

Rezultati ameriške kohortne prospektivne študije so pokazali, da rednost in dolžina menstrualnega ciklusa vplivata na prezgodnjo umrljivost. Študija je bila objavljena v publikaciji British Medical Journal septembra letos.

16. 12. 2020
VELIKI 4 - JAMA

Nosečnostna sladkorna bolezen in dolgoročna srčno-žilna ogroženost

Ženske, ki med nosečnostjo zbolijo za sladkorno boleznijo, imajo pozneje v življenju nekoliko povečano tveganje za srčno-žilne dogodke, a z zdravim načinom življenja lahko to tveganje zmanjšajo, kažejo izsledki obsežne raziskave, objavljeni v reviji JAMA.

29. 6. 2018

Od okužbe s HPV do raka

Rakava obolenja, ki jih povzročajo človeški papilomavirusi (HPV), lahko preprečimo s cepljenjem, ki ščiti pred okužbo z najpomembnejšimi genotipi virusov iz te družine. V Sloveniji je od lani na voljo devetvalentno cepivo, precepljenost proti okužbam s HPV pa je, kot na marsikaterem drugem področju, prenizka, nam je povedala doc. dr. Nina Jančar, dr. med., z Ginekološke klinike UKC Ljubljana.

12. 12. 2017

Akromegalija in nosečnost

Ženske z akromegalijo danes večinoma zanosijo po kirurškem zdravljenju oziroma takrat, ko so že v postopku farmakološke obravnave, občasno pa to endokrinološko motnjo odkrijejo šele v nosečnosti. Zanimivo je, da lahko v takšnih primerih nosečnost pri posameznicah celo izboljša hormonsko pa tudi klinično sliko akromegalije.

28. 11. 2017

Endometrioza

Kljub uspešnim načinom zdravljenja endometrioze žal za zdaj še ni idealnega pristopa, ki bi vsem bolnicam omogočil dokončno ozdravitev, piše doc. dr. Martina Ribič Pucelj, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva iz Diagnostičnega centra Bled.

15. 10. 2017
Intervju: Mateja Lasič, dr. med.

Zdravnica z dvojnim posluhom

Posluh je ena od stičnih točk obeh njenih vzporednih svetov, ki ju kot zdravnica in pianistka uspešno preliva v svojo življenjsko simfonijo in poslanstvo. Mlada specializantka ginekologije in porodništva Mateja Lasič živi in igra s strastjo.

10. 10. 2017

Že pred porodom o kontracepciji po njem

Več neželenih nosečnosti kot pri splošni populaciji je pri ženskah v prvih treh letih po porodu, prav tako pa tudi po splavu, opozarja izr. prof. Bojana Pinter, dr. med., zato jim je o tem treba pravočasno svetovati.

1. 10. 2017

ASCO 2017: Nosečnost po raku dojke

Verjetno ne najpomembnejša, vsekakor pa ena bolj optimističnih novic z letošnjega osrednjega ameriškega onkološkega srečanje ASCO je, da preživelim bolnicam z zgodnjim rakom dojke ni treba odsvetovati nosečnosti, tudi če so imele ER-pozitivno obliko raka.

20. 6. 2017
1 2

Aktualni e-novičnik

Predlog novega algoritma za zdravljenje migrenskih epizod

24. 5. 2023

Vpliv melatonina na kakovost spanja pri bolnicah z rakom dojk

23. 5. 2023

Nova možnost zdravljenja KVB

23. 5. 2023

Učinki rehabilitacijskega programa po srčnem infarktu

24. 3. 2023

Prihodnost v kapsuli črevesne mikrobiote

28. 3. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas