Ginekologija in porodničarstvo

Učinki zdravljenja MS že vidni v populaciji

Po podatkih švedskega registra se število bolnikov s sekundarno napredujočo multiplo sklerozo (MS) zmanjšuje, kar lahko pripišemo zgodnjemu in odločnemu zdravljenju z visoko učinkovitimi zdravili. Jožef Magdič, dr. med., spec. nevrologije iz UKC Maribor, je povzel še nekaj drugih novic pri obravnavi MS. Med njimi sta strategija zdravljenja nosečnic in doječih mater ter zgodnejša prepoznava tihega napredovanja nevrološke prizadetosti.

27. 3. 2024
VELIKI 4 - British Medical Journal

Umrljivost žensk z obporodno depresijo

Obporodna depresija je povezana s povečanim tveganjem za smrt iz kateregakoli vzroka, so ugotovili avtorji populacijske raziskave, ki je temeljila na podatkih iz švedskih nacionalnih registrov. Njihovi izsledki so bili objavljeni v reviji BMJ.

27. 3. 2024

Kdaj intenzivnejše zdravljenje?

O novih spoznanjih in izzivih pri zdravljenju aken ter terapijah sedanjosti in prihodnosti smo se pogovarjali s specialistkama dermatovenerologije, doc. dr. Mirjam Rogl Butina, dr. med., iz Dermatologije Rogl Fabjan in Nino Jugovar, dr. med., iz dermatologije DermaLab.

27. 3. 2024
SLOVENSKA STROKA

Učinkovitost minimalno invazivne terapije s surfaktantom pri nedonošenčkih

Ali imajo nedonošenčki z dihalno stisko novorojenčka, ki so zdravljeni z neinvazivno dihalno podporo, po terapiji s surfaktantom s tehniko MIST boljše preživetje in kakšen je vpliv na pojav nevroloških razvojnih motenj? Odgovore prinaša študija, objavljena letos septembra v reviji JAMA.

20. 12. 2023
Diagnoza

Eno zdravilo, dvojna previdnost

Nosečnost v telesu povzroča spremembe, ki vodijo na spremenjeno farmakokinetiko določenih zdravil in posledično v spremenjeno delovanje. Kako zagotoviti varno zdravljenje nosečnic in zmanjšati (ne)upravičen strah pred posledicami zdravil za plod in otroka? Zbrali smo nekaj najpomembnejših informacij iz medicine in klinične farmacije, ki se lahko na tem področju dragoceno dopolnjujeta.

20. 12. 2023

Usmeritev v nekirurško zdravljenje miomov

Z miomi, ki so najpogostejši čvrsti tumorji rodil, se sreča do 40 odstotkov žensk v rodnem obdobju. Medikamentozno zdravljenje v zadnjih letih močno napreduje in presega nekatere omejitve oziroma zmanjšuje možne zaplete kirurškega zdravljenja miomov. Neinvazivni terapevtski pristop je še posebej pomemben za ženske, ki načrtujejo nosečnost.

28. 6. 2023
SLOVENSKA STROKA

Opredelili dva nova možna biološka označevalca endometrioze

Ker patogeneza endometrioze, pogoste benigne ginekološke bolezni, ki ima velik vpliv na kakovost življenja in je pomemben sodejavnik pri težavah z zanositvijo, še ni povsem pojasnjena, so v študiji raziskovali proteinsko sestavo tekočine v trebušni votlini (peritonealno tekočino).

28. 6. 2023
VELIKI 4 - Lancet

Fezolinetant za zdravljenje vazomotoričnih simptomov

Kar 80 % žensk v menopavzi trpi zaradi vazomotoričnih simptomov, ki se kažejo kot vročinski oblivi in nočno potenje. Z nehormonskim zdravilom fezolinetantom se obeta nova možnost obvladovanja teh težav, kar potrjujejo rezultati raziskave SKYLIGHT 1, objavljene v reviji Lancet.

25. 6. 2023
VIDEO

Prednosti nekirurškega zdravljenja miomov

Miomi povzročajo težave četrtini žensk. Pomanjkljivosti kirurškega zdravljenja miomov so pospešile razvoj farmakoloških pristopov. Izkušnje povzema izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., spec. ginekologije in porodništva iz Bolnišnice za ženske bolezni in porodništvo Postojna.

25. 4. 2023

Nova spoznanja o multipli sklerozi

Kako na potek multiple skleroze (MS) vpliva presaditev krvotvornih matičnih celic? Kakšna so nova spoznanja o preprečevanju MS pri bolnikih z radiološko izoliranim sindromom? Kako pogosto se po prenehanju zdravljenja z zdravili, ki vplivajo na potek bolezni, ta ponovno aktivira? Kaj pa uporaba zdravil v nosečnosti? Povzemamo nekaj pomembnejših sporočil letošnjega kongresa Evropskega združenja za zdravljenje in raziskave multiple skleroze.

14. 12. 2022

Povezanost cepljenja proti HPV s pojavnostjo karcinomov

Devetvalentno cepivo danes učinkovito ščiti pred okužbo s humanimi papilomavirusi (HPV), vendar pa je povezava med cepljenjem proti HPV in pojavnostjo karcinomov, ki jih povzročajo HPV, v splošni populaciji neraziskana. To povezavo so raziskovali ameriški raziskovalci v marčni številki revije JAMA.

22. 6. 2022
VELIKI 4 - JAMA

Dejavniki tveganja za preeklampsijo med nosečnicami

Ameriške smernice svetujejo majhne odmerke aspirina v nosečnosti, če obstajajo nekateri dejavniki tveganja za razvoj preeklampsije. Kakšna je prevalenca teh dejavnikov med nosečnicami, ki so v letu 2019 rodile v ZDA, je bilo ocenjeno v raziskavi, katere rezultati so bili januarja letos objavljeni v publikaciji JAMA Network.

16. 3. 2022
VELIKI 4 - JAMA

Porodna epiduralna analgezija in tveganje za avtizem pri potomcih

Motnja avtističnega spektra (MAS) vključuje kompleksne vedenjske in kognitivne motnje, ki se začnejo v otroštvu in so povezane z več genetskimi in okoljskimi dejavniki. Eden izmed možnih dejavnikov je tudi epiduralna analgezija med porodom, za katero je nedavna kohortna raziskava pokazala, da je morda povezana s povečanim tveganjem za avtizem pri potomcih.

15. 12. 2021

Česa me na študiju medicine niso naučili

»Izgorelost vpliva na kakovost oskrbe, varnost in zadovoljstvo bolnikov ter odhajanje zaposlenih. Je sistemski problem, čeprav večina šefov in menedžerjev meni, da gre pri izgorelosti in profesionalnem zadovoljstvu za povsem osebno zadevo,« pravi upokojena specialistka porodništva in ginekologije prof. dr. Živa Novak Antolič, dr. med.

23. 6. 2021
Intervju, Sara Vodopivec, dr. med.

Vsaka generacija ima svoje izzive

Skozi zgodovino je ginekologija odigrala bistveno vlogo pri vzpostavitvi družbenega reda, poudarja Sara Vodopivec, dr. med. Predsednica sekcije specializantov ginekologije in porodništva pri SZD verjame, da so tudi veščine komuniciranja integralni del medicinskega poklica. Zavzema se, da bi bodočim generacijam specializantov ponudili več podlage za kakovosten stik s pacienti in suvereno javno nastopanje.

23. 6. 2021
VIDEO

Novosti v preprečevanju RhD senzibilizacije

Na področju preverjanja prisotnosti RhD antigenov je nekaj novosti, ki jih predstavlja specialistka ginekologije in porodništva doc. dr. Tanja Premru Sršen, dr. med. Pojasnila je tudi, kako poteka obravnava nosečnic, če je pri plodu večje tveganje za hemolizo eritrocitov.

29. 4. 2021
VIDEO

Antenatalna genotipizacija in ciljana imunoprofilaksa RhD

Antenatalna genotipizacija in ciljana zaščita RhD-negativnih nosečnic z imunoglobulini anti-D: kaj so pokazale dvoletne izkušnje v klinični praksi in kakšna je zanesljivost antenatalne genotipizacije, razlaga specialistka transfuziologije prim. Irena Bricl, dr. med., iz Zavoda RS za transfuzijsko medicino Ljubljana.

29. 4. 2021
INFOGRAFIKA

Imunohematološke preiskave v nosečnosti in po porodu

Kateri dogodki pri RhD-negativni nosečnici so potencialno senzibilizirajoči in "zemljevid" imunohematoloških preiskav v nosečnosti in po porodu.

29. 4. 2021
DIAGNOZA

Okužbe v nosečnosti, kdaj imunoglobulini?

Okužbe lahko v nosečnosti potekajo huje in povzročijo resne posledice za nosečnico in plod oziroma novorojenčka. Predstavljamo nekaj okužb v nosečnosti in njihovo obravnavo, preverili smo tudi, v katerih primerih uporabljamo imunoglobuline za pasivno imunizacijo v nosečnosti in pri novorojenčkih.

23. 4. 2021
DIAGNOZA

Kako pa kaj vaše spolno zdravje?

Še vedno obstaja nekaj občutljivih tem, o katerih se zdravniki s svojimi bolniki težje pogovarjajo, ovire za to pa so tako na strani bolnikov kot zdravnikov. Kakšne so lahko "vstopnice" za odpiranje občutljivih tem, kako postavljati vprašanja o morebitnih težavah v spolnosti, odvisnosti, nasilju v družini, socialni ogroženosti, strahu pred smrtjo..., svetujeta doc. dr. Nena Kopčavar Guček, dr. med., in Frosina Krstanoska, dr. med.

17. 3. 2021
1 2 3

Aktualni e-novičnik

Bo vse to čez eno leto še res?

24. 4. 2024

Od VIP-genov do personaliziranega zdravljenja

27. 3. 2024

Dobrodošla novost za bolnike z migreno

27. 3. 2024

Olimpijskih iger se zaveš, ko je že vsega konec

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.