Raki prebavil

VIDEO

Za sladkorno boleznijo je lahko skrit tudi rak trebušne slinavke

Rak trebušne slinavke lahko ostaja skrit za novo diagnosticirano sladkorno boleznijo ali akutnim pankreatitisom, sum nanj lahko zbudi tudi pojav venske tromboze, opozarja prim. Zdenko Kikec, dr. med., iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Specialist interne medicine je predstavil razloge za velikokrat predolgo pot do diagnoze.

23. 6. 2021
HITRI TEST

Skrb vzbujajoča rast primerov RDČD pri mladih bolnikih

V primerjavi s starejšimi bolniki raka debelega črevesa in danke (RDČD) pri mlajših pogosteje diagnosticiramo v napredovalih stadijih, agresivna biologija tumorja pa prispeva k slabšemu preživetju. V sodelovanju z Urško Kogovšek, dr. med., spec. kirurgije s KO za abdominalno kirurgijo UKC Ljubljana, smo pripravili kviz, ki usmerja k zgodnejšim diagnozam.

25. 9. 2023
Preglednica

Rak trebušne slinavke – kdaj pomisliti nanj

14. 10. 2020

Novosti v obravnavi tumorjev jeter na HPB-konziliju

V UKC Ljubljana že vrsto let redno poteka hepato-pankreatiko-biliarni konzilij (HPB-konzilij), na katerem se vsak teden obravnavajo bolniki z rakavimi obolenji jeter, trebušne slinavke in žolčnih vodov ter tudi številno drugo patologijo tega področja. Odslej je za kakovostnejšo obravnavo na voljo spletni obrazec za prijavljanje bolnikov na konzilij.

12. 10. 2022

Še bolj učinkoviti v zdravljenju

Nova priporočila za obravnavo bolnikov s karcinomom požiralnika so bila eno od izstopajočih poglavij 12. Šole tumorjev prebavil. Rdeča nit strokovnega dogodka je bila imunoterapija, ki vstopa v zdravljenje vseh vrst rakov prebavil. Podrobnosti je predstavila predstojnica sektorja internistične onkologije na Onkološkem inštitutu Ljubljana prof. dr. Janja Ocvirk, dr. med., specialistka internistične onkologije.

14. 12. 2022
VIDEO

Pomen kontaktnih telefonskih številk na izvidih

Kaj so glavni aduti družinske medicine pri zgodnji diagnostiki rakov prebavil in pri obravnavi neželenih učinkov onkološkega zdravljenja teh bolnikov? Kako se v praksi dopolnjujejo specialnosti, ki so vključene v obravnavo? Odgovarja asist. Žan Trontelj, dr. med., spec. družinske medicine.

25. 9. 2023
Združenje EuropaColon Slovenija

Svojim bolnikom zastavite tri vprašanja

Od prepoznave simptomov in znakov bolezni je odvisno celotno zdravljenje bolnikov z raki prebavil, poudarjajo v Združenju EuropaColon Slovenija in dodajajo, da imajo pri tem izjemno pomembno vlogo specialisti družinske medicine. V združenju si želijo aktivnejšega sodelovanja s stroko.

25. 9. 2023
VELIKI 4 - JAMA

Vloga splošnih zdravnikov pri zgodnjem odkrivanju RDČD

V reviji JAMA so objavili izsledke francoske raziskave, v kateri ugotavljajo, da so pacienti tistega zdravnika, ki je prejel poimenski seznam neodzivnih na vabila v program presejanja za raka debelega črevesa in danke (RDČD), po enem letu opravili več presejalnih testov kot pacienti v običajni oskrbi.

15. 10. 2017

Programi, ki rešujejo življenja

Za sodelovanje v Programu Svit, ki spreminja statistiko raka pri nas, se, sodeč po raziskavah, največ pacientov odloči na podlagi priporočila osebnega zdravnika ali zdravstvenega delavca. Vlogo zdravnika v preventivnem programu je osvetlila vodja programa dr. Dominika Novak Mlakar, dr. med.

17. 3. 2021

Najbolj odmevne teme s kongresa ASCO 2024

Letni kongres Ameriškega združenja za internistično onkologijo (ASCO), ki je letos med 31. majem in 4. junijem potekal v Chicagu v ZDA, velja za enega največjih in najvplivnejših onkoloških dogodkov na svetu. Tudi letos ni razočaral, saj je prispeval številne dokaze, ki utrjujejo vlogo trenutnih terapevtskih možnosti in nakazujejo nove smeri zdravljenja bolnikov z različnimi vrstami raka. Povzeli smo najbolj odmevne novice s področij raka dojk, pljuč, krvnih rakov in rakov prebavil.

2. 7. 2024
ESMO 2023

Pregled novosti z ESMO

Letni kongres Evropskega združenja za internistično onkologijo, ki je bil konec oktobra v Madridu, je utrdil svoj status največjega onkološkega dogodka. Iz leta v leto privablja več udeležencev in prispeva več prelomnih spoznanj, ki usmerjajo delo internističnih onkologov in ostalih specialistov, vključenih v obravnavo bolnikov z rakom.

20. 12. 2023

Kateri programi dosegajo najboljše rezultate?

Program Svit se uvršča med najboljše nacionalne programe RDČD v Evropi, obenem pa še vedno zasedamo tretje mesto po incidenci te bolezni. Prof. dr. Bojan Tepeš, dr. med., spec. interne medicine in gastroenterologije, poziva k ohranjanju kakovostne izvedbe programa in spodbujanju neodzivnih posameznikov k vključevanju.

25. 9. 2023
Diagnoza

Prihodnost v kapsuli črevesne mikrobiote

Koliko dokazov se je nabralo o povezanosti črevesne mikrobiote in kroničnih bolezni? Kako uspešno lahko s prehrano, prebiotiki in probiotiki, antibiotiki in fekalnimi transplantacijami spreminjamo sestavo črevesne mikrobiote pri bolnikih ali zaviramo nastanek bolezni pri navidez zdravih ljudeh? Multidisciplinarno povezovanje postavlja solidne temelje sistemski medicini.

28. 3. 2023

Presejanje za raka trebušne slinavke

Večino rakov trebušne slinavke odkrijejo v napredovali fazi. Kljub napredku v diagnostiki in onkološkem zdravljenju je petletno preživetje okoli treh odstotkov, kar se v zadnjih 20 letih ni spremenilo. Zdaj v ospredje stopa presejanje, pravi prof. dr. Borut Štabuc, dr. med., višji svetnik, predstojnik KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana.

14. 10. 2020

Aktualni e-novičnik

Pomen kontaktnih telefonskih številk na izvidih

25. 9. 2023

Skrb vzbujajoča rast primerov RDČD pri mladih bolnikih

25. 9. 2023

Svojim bolnikom zastavite tri vprašanja

25. 9. 2023

Kateri programi dosegajo najboljše rezultate?

25. 9. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
Slovenija

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.