Urgentna medicina

Enoletni izidi pri prebolevnikih covida-19

Dolgoročne posledice covida-19 pri prebolevnikih, ki so bili odpuščeni iz bolnišnice, večinoma še niso znane. Kitajski raziskovalci so opravili do zdaj največjo longitudinalno kohortno raziskavo, objavljeno v reviji Lancet, da bi spoznali dinamiko zdravstvenih posledic covida-19 v obdobju 12 mesecev od pojava simptomov.

14. 10. 2021
VIDEO

Raziskava, ki spreminja obravnavo bolnikov s covidom-19

Vlogo zaviralca interlevkina 1 pri zdravljenju bolnikov s tveganjem za težji potek covida-19 pojasnjuje specialist interne medicine in infektologije profesor Evangelos Giamarellos-Bourboulis. Zdravilo je pri agenciji EMA v procesu presojanja za odobritev dovoljenja za promet, osnova za podano vlogo pa so po besedah profesorja izjemni podatki klinične raziskave faze III.

14. 10. 2021
VIDEO

Označevalec, ki napove tveganje za težek potek covida-19

Ali se lahko med bolniki, ki prebolevajo covid-19, prepozna tiste, ki imajo večje tveganje za težji potek bolezni in huda poslabšanja? Specialist interne medicine in infektologije prof. Evangelos Giamarellos-Bourboulis, pravi, da lahko. V videu pove, pri katerih bolnikih je smiselno opraviti kateri test, in kako glede na rezultate obravnavati bolnika.

27. 8. 2021
Hemofilija A in B

Nujna obravnava odraslega bolnika ob krvavitvi

Kljub profilaktičnemu zdravljenju hemofilije A in B bolniki še vedno lahko utrpijo spontane ali sprožene krvavitve, denimo ob poškodbah. V tem primeru je potrebna urgentna obravnava. Specialistka interne in intenzivne medicine ter hematologije Karla Rener, dr. med., iz UKC Ljubljana je s praktičnimi napotki opremila temeljne štiri korake urgentne obravnave.

29. 4. 2021
Preglednica

Urgentne motnje hemostaze, ki niso povezane z zdravili

17. 3. 2021
PREGLEDNICA

Spontane in prekomerne krvavitve, ki so lahko urgentno stanje

Pojav spontanih ali prekomernih krvavitev po poškodbi ali operaciji pri bolniku brez znane motnje strjevanja krvi in v odsotnosti prejemanja zdravil, ki vplivajo na strjevanje krvi, je praviloma urgentno stanje.

5. 11. 2020
VELIKI 4 - NEJM

Andeksanet alfa učinkovit pri bolnikih s hudo krvavitvijo

Andeksanet alfa je novo zdravilo, ki nevtralizira antikoagulacijski učinek zaviralcev faktorja Xa. Revija New England Journal of Medicine je objavila podatke iz raziskave ANNEXA-4 o dobri učinkovitosti andeksaneta alfa pri bolnikih, ki so ob zdravljenju z zaviralci faktorja Xa doživeli hudo krvavitev.

27. 6. 2019
VELIKI 4 - LANCET

Dolg delavnik se lahko izteče v možgansko kap

Stereotip o preobremenjenih zaposlenih, ki jih navsezadnje doleti srčni infarkt, je zelo razširjen. To pa ni daleč od resnice, le da je najverjetnejši izid drugačen: predolg delavnik bolj poveča nevarnost za možgansko kap kot za koronarno bolezen srca (KBS). O tem govori metaanaliza objavljenih in neobjavljenih študij iz Evrope, ZDA in Avstralije v reviji The Lancet.

19. 10. 2015

Izgorelost: hoja po robu

V največjo stisko jo spravi občutek nemoči, ko kljub vsemu svojemu trudu bolniku ne more pomagati. Vedno jo pretrese srečanje s smrtjo in trpljenje bližnjih ob izgubi. Ne glede na doživeto pa mora biti urgentna zdravnica takoj pripravljena za naslednje posredovanje.

24. 2. 2015
POLEMIKA

Zdravnik v predbolniščni nujni oskrbi

Na mednarodnem kongresu PRO ET CONTRA so potekale debate »za in proti« o 11 različnih področjih medicine. Aktivno je sodelovalo 44 slovenskih in tujih študentov medicine, ki so prišli iz desetih evropskih držav.

1. 6. 2014

Aktualni e-novičnik

Srčno popuščanje in njegove komorbidnosti: kje bi lahko bili boljši?

27. 9. 2022

EULAR 2022: nova spoznanja

29. 9. 2022

Melatonin v 60 sekundah

29. 9. 2022

Napredovala Parkinsonova bolezen

29. 9. 2022

Ne znamo ceniti stvari, ki so v življenju zares pomembne

22. 6. 2022
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Predstavitveni
video (1:25 min)
Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas