junij 2021

LITERARNO SPOGLEDOVANJE

Vsi naši vrhovi

A se vam kdaj zdi, da je vzpon, ki končno obljublja vrh, kot po pravilu najdaljši in melje najbolj navkreber? Pregristi se gor za tisti trenutek zmagoslavja in razklenjenega pogleda. Za en sam zadovoljen vrisk, preden nas iz daljave skoz odmev pokliče sleme neizmerjenih vrhov. Planinci življenja. Tako pogumni in samostojni moramo biti, da med neskončnim cepljenjem smeri sledimo oznakam, ki vodijo po naši edinstveni poti.

23. 6. 2021
REM

Barve lahko izboljšujejo kakovost življenja

Barve lahko spremenijo razpoloženje, zmanjšajo ali povečajo napetosti, povzročijo vznemirjenje ali pa pomirijo. Številne študije so pokazale, da barve vplivajo na širok razpon psihičnih in fizičnih odzivov posameznika. Zaradi njihovega pomembnega vpliva na počutje je še toliko pomembneje, da za notranje prostore izberemo ustrezno barvo.

23. 6. 2021
SLOVENSKA STROKA

Vpliv zdravljenja parodontalne bolezni na sladkorno bolezen

Znano je, da sladkorna bolezen povečuje tveganje za nastanek parodontalne bolezni, hkrati pa velja tudi obratno, da parodontalna bolezen poslabšuje urejenost glikemije pri osebah s sladkorno boleznijo. Zato so slovenski raziskovalci opravili raziskavo, v kateri so proučevali vpliv popolne dezinfekcije ustne votline pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 1 in 2.

23. 6. 2021
SLOVENSKA STROKA

Vpliv kriznih razmer na delo zdravnikov

Epidemija covida-19 je v zdravstvu povzročila veliko krizo. Z željo ugotoviti, kaj vpliva na soočanje zdravnikov s kriznimi razmerami in psihološko funkcioniranje pri delu, so slovenski raziskovalci proučevali dejavnike izpostavitev tveganju, kot je denimo delo na vstopnih točkah za covid-19, spanje ter občutek varnosti na delovnem mestu.

23. 6. 2021
Veliki 4 - The Lancet

Semaglutid lahko zmanjša telesno težo pri bolnikih s sladkorno boleznijo

V klinični raziskavi tretje faze, ki jo je vodila britanska profesorica Melanie Davies, so ocenjevali učinkovitost in varnost dveh različnih odmerkov semaglutida v primerjavi s placebom pri uravnavanju telesne teže pri odraslih s povečano telesno težo in sladkorno boleznijo tipa 2. Raziskavo je marca letos objavila revija Lancet.

23. 6. 2021
Veliki 4 - British Medical Journal

Vpliv rutinsko zbranih podatkov na izide randomiziranih kliničnih raziskav

Rezultati metaanalize so pokazali, da so izidi v tistih randomiziranih kliničnih raziskavah, ki uporabljajo rutinsko zbrane podatke, manj ugodni od randomiziranih kliničnih raziskav, ki tovrstnih podatkov ne uporabljajo. Raziskava je bila objavljena v publikaciji British Medical Journal januarja letos.

23. 6. 2021
Veliki 4 - NEJM

Risdiplam pri zdravljenju spinalne mišične atrofije tipa 1

Publikacija NEJM je objavila raziskavo, ki je preverjala učinkovitost in varnost zdravila risdiplam pri zdravljenju spinalne mišične atrofije. V članku so predstavili rezultate prvega od dveh delov raziskave pri zdravljenju dojenčkov z začetkom v starosti od enega do sedmih mesecev.

23. 6. 2021
Veliki 4 - JAMA

Obravnava bolnikov s TIA ali akutno ishemično možgansko kapjo

V reviji JAMA je bil objavljen povzetek pregleda literature o sodobnih pristopih k obravnavi bolnikov s prehodnim ishemičnim napadom (TIA) ali akutno ishemično možgansko kapjo, katerih cilj je izboljšati funkcionalno stanje bolnikov in preprečiti ponovne ishemične dogodke.

23. 6. 2021
pHARMONIA + Ewopharma

Zdravilo lenvatinib za zdravljenje raka ščitnice

Od letošnjega leta je na listo zdravil uvrščeno tarčno zdravilo lenvatinib1 za zdravljenje bolnikov z diferenciranim proti radiojodu odpornim rakom ščitnice. Doslej smo bolnike s tovrstno diagnozo lahko zdravili le z zdravilom sorafenib.2 Lenvatinib je multitarčno zdravilo. Deluje na receptorje VEGRF1-3, FGRF 1-4, PDGFRα, RET in KIT.

23. 6. 2021

Etika v zdravljenju onkološkega bolnika

Ko zdravljenje postane medicinsko in etično neutemeljeno, sta opustitev (ne začeti zdravljenja) in odtegnitev (prekinitev že uvedenega zdravljenja) etično enakovredni možnosti. V obeh primerih je namen preprečevanje nesorazmernih bremen za bolnika, pravi magister bioetike asist. Miha Oražem, dr. med., član etične komisije Onkološkega inštituta Ljubljana.

23. 6. 2021
1 2 3 4

Aktualni e-novičnik

Najbolj neposrečeno je čakanje z napotitvijo k specialistu

22. 4. 2022

Vpliv vitamina D na rak dojk

16. 3. 2022

Vpliv spola na srčno-žilne bolezni pri sladkorni bolezni tipa 1

16. 3. 2022

Koristi farmakovigilance?

16. 3. 2022
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
"Revija je namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce na poljuden način obvešča o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponuja pester izbor privlačnih člankov za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive."
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Predstavitveni
video (1:25 min)
Uredništvo

Urednica
Noemi Kandus
040 302 302
noemi@adriasonara.eu
zdenka@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
marketing@adriasonara.eu

O nas
© 2022 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.