Joie de vivre

REM

Svoboda in meje v zdravniškem okolju

»V preteklosti so bile mehke teme, komunikacija in postavljanje meja, v medicinskem okolju zapostavljene. Tega se na medicinski fakulteti do nedavnega nismo učili, zato je bilo iz omenjenega naslova precej težav, zapletov in tožb, saj zdravniki nismo bili usposobljeni za veščo komunikacijo z bolniki, svojci in kolegi. Bili smo prepuščeni sami sebi,« je povedal Damijan Perne, dr. med.

28. 3. 2023
LITERARNO SPOGLEDOVANJE

Prebujanje

Se vas loteva spomladanska utrujenost? Vam kihanje, nahod in oblačenje vseh teh odvečnih jutranjih plaščev trenirajo živce? Pa muhasto vreme, ta nadloga? Nič ne de. Danes je nov dan in jutri bo menda spet. Vsak naslednji bo malo daljši, svetlejši in toplejši. Vanje vas želijo pospremiti naslednje knjige, v katerih se razpirajo češnjevi cvetovi, rastejo počitniške hišice in brzijo nočni vlaki. Ste pripravljeni? Najlepše se šele začenja.

28. 3. 2023
LITERARNO SPOGLEDOVANJE

Tukaj in zdaj

Naj bodo prazniki polni! Veselja, iskrivih nasmehov, potrpljenja, humorja, sočutja, miru. Naj malo upočasnimo, postojimo, ne le v vrsti pred blagajno, ampak navznoter, sami s seboj. Včasih nam leto tako bliskovito spolzi skozi prste – pade sneg, pride maj, pride spet jesen … Tisoče in tisoče let. Vmes pa mi, kratkotrajni vesoljni pojavi ....

14. 12. 2022
LITERARNO SPOGLEDOVANJE

Jesensko listje, kam hitiš …

Je res že jesen? Tako kmalu? Tako kmalu. V dovršenem ritmu narave, ne glede na našo (ne-)pripravljenost. Veličastje pridelkov, šelestenje porumenelih in krvavo rjavih listov, hladne meglice, arhitekturni podvigi živali, ki gradijo zimska domovanja. Ko s toplo skodelico v dlaneh pogledam vse to, me nič več ne skrbi vse krajši dan in ugotovitev, da spet nimam primerne obutve za dež.

12. 10. 2022

Izžrebanci nagradne igre pHARMONIA

6. 9. 2022
LITERARNO SPOGLEDOVANJE

Nega besed

Ustna higiena poleg krtačenja, nitkanja in negovanja zob vključuje tudi izbiro, rabo in akrobatiko besed. Te so nam vselej na umu, včasih ga prehitevajo in se drugič obotavljaje spotikajo za njim, pri tem pa po navadi izražajo veliko več, kot smo se namenili povedati. Besede imajo svojo barvo, ton, obline in ostrine ter silno moč. Ko jih izgovarjamo, odsevajo del nas, in ko jih beremo, del nas šele postajajo ...

22. 6. 2022
LITERARNO SPOGLEDOVANJE

Redki primerki

Te dni se sprašujem, kaj pomeni redkost. Ko ne gre po magistrali, misli spakirajo sendvič in peš zavijejo v bližnje ulice. Razbiram table ob poti. Maloštevilnost, posebnost, drugačnost? Okrog mene se začnejo sprehajati najbolj nenavadni trenutki in zgodbe, najbolj nevsakdanji ljudje, kar sem jih kdaj spoznala, in na lepem nisem več sama. Vse več nas je in kar še in še prihajajo. Barve postajajo gostejše ...

16. 3. 2022
LITERARNO SPOGLEDOVANJE

Zlomi svetlobe

Ko človek spoznava, kaj vse ga lahko boli, včasih šele dobro zasluti, koliko ga pravzaprav je. Bolečina ni nekaj, kar bi načeloma zavestno izbrali. Vse bolj spominja na to, da pravzaprav ona izbere nas. Najraje nepredvideno, večkrat tako rekoč mimobežno, a včasih tako silno, da na trenutek ohromi in zamrzne ves svet.

15. 12. 2021
REM

Zakaj imajo lažne informacije tolikšno moč?

Napačne in zavajajoče informacije na področju zdravja so postale globalen izziv, s katerim se bo treba resno ukvarjati. Zakaj in kako? O tem smo se pogovarjali s spec. splošne medicine prof. dr. Igorjem Švabom, dr. med., dekanom Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in predstojnikom Katedre za družinsko medicino.

15. 12. 2021
REM

Ko je človek globoko sproščen, je dojemljiv za iskanje rešitev

Sto petdeset zdravnikov in psihologov se v Sloveniji ukvarja z medicinsko hipnozo. Na tečajih za pridobitev naziva terapevt medicinske hipnoze imajo trenutno rekordne vpise. Gonilo napredka so zdravniki, ki se argumentirano odzivajo na očitke, porojene iz neznanja, strahov in povezovanja hipnoze s čarodejstvom. Klinične raziskave in klinična praksa namreč jasno potrjujejo njene koristi.

13. 10. 2021
LITERARNO SPOGLEDOVANJE

Vezi srebrne popkovine

Otroci so majhni mi. Z nekaj odstopanji, seveda. Večinoma še niso imeli dovolj priložnosti, da nepremišljenost odstopi prostor previdnosti, brezglavost predvidevanju, da se želja ukloni trenutnim danostim ali da sklenejo kompromis med svojo identiteto in svetom. Prav tako pa še niso povsem pretrgali vezi srebrne popkovine, ki jih povezuje z vesoljskim, čudežnim in vsemogočnim. Njihova ranljivost je pristna in ganljiva, pogum neizmeren in domišljija očarljiva. Dolžnost odraslih je, da jih varujemo, učimo in usmerjamo, kar postane še posebej velik izziv, ko nastopijo najstniška in vrtoglava pubertetniška leta. Naš privilegij je, da jih spremljamo, poslušamo in opazujemo, kako najdejo preprostost tam, kjer vse spominja na problem, in veselje v stvareh, ki se nam zdijo samoumevne.

13. 10. 2021
LITERARNO SPOGLEDOVANJE

Vsi naši vrhovi

A se vam kdaj zdi, da je vzpon, ki končno obljublja vrh, kot po pravilu najdaljši in melje najbolj navkreber? Pregristi se gor za tisti trenutek zmagoslavja in razklenjenega pogleda. Za en sam zadovoljen vrisk, preden nas iz daljave skoz odmev pokliče sleme neizmerjenih vrhov. Planinci življenja. Tako pogumni in samostojni moramo biti, da med neskončnim cepljenjem smeri sledimo oznakam, ki vodijo po naši edinstveni poti.

23. 6. 2021
REM

Barve lahko izboljšujejo kakovost življenja

Barve lahko spremenijo razpoloženje, zmanjšajo ali povečajo napetosti, povzročijo vznemirjenje ali pa pomirijo. Številne študije so pokazale, da barve vplivajo na širok razpon psihičnih in fizičnih odzivov posameznika. Zaradi njihovega pomembnega vpliva na počutje je še toliko pomembneje, da za notranje prostore izberemo ustrezno barvo.

23. 6. 2021
LITERARNO SPOGLEDOVANJE

V ciljni ravnini

Precej zabavno je, če pogledamo tako – častitljiva starost je nekaj, o čemer ljudje tako radi sanjarimo, a hkrati nekaj, česar se »na smrt« bojimo. Življenje je sprehajanje po vrvi, razpeti med namigom večnosti in neizbežno minljivostjo, pa nas vabi zdaj sem, zdaj tja in nikdar ne moremo zares vedeti, kam bomo odskočili z nje.

17. 3. 2021
REM

Ko telo in duša potrebujeta počitek kot Sahara vode

V preteklem letu smo bili vsi, še posebej pa zdravniki, izpostavljeni povsem novim delovnim okoliščinam oziroma obremenitvam, takšne razmere pa še kar trajajo. Zato je še toliko bolj pomembno, da ne pozabimo na dovolj počitka in sproščanja, sicer obstaja velika nevarnost razvoja kronične utrujenosti in izgorelosti.

17. 3. 2021
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Predlog novega algoritma za zdravljenje migrenskih epizod

24. 5. 2023

Vpliv melatonina na kakovost spanja pri bolnicah z rakom dojk

23. 5. 2023

Nova možnost zdravljenja KVB

23. 5. 2023

Učinki rehabilitacijskega programa po srčnem infarktu

24. 3. 2023

Prihodnost v kapsuli črevesne mikrobiote

28. 3. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas