oktober 2018

ALGORITEM

Algoritem obravnave bolnika po akutnem koronarnem dogodku

22. 10. 2018
SLOVENSKA STROKA

Telemonitoring pri nadzoru astme

Konec julija so bili v Journal of Asthma objavljeni rezultati randomizirane kontrolirane študije skupine z Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik o uporabnosti in učinkovitosti 12-mesečnega telemonitoringa oseb z astmo.

21. 10. 2018
SLOVENSKA STROKA

35 let dela za boljšo ustno higieno šolarjev

Preventivno Tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani (TČZ) je v minulem šolskem letu uspešno izpeljalo že 744 osnovnih šol in šol ter zavodov za otroke s posebnimi potrebami. V 35 letih je ta akcija pomembno pripomogla k izboljšanju ustne higiene osnovnošolcev, ugotavlja vodja tekmovanja prim. Matej Leskošek, dr. dent. med.

21. 10. 2018
VELIKI 4 - JAMA

Uporaba digitalnih medijev in pojav simptomov ADHD pri mladostnikih

Raziskava, nedavno objavljena v reviji JAMA (Journal of the American Medical Association), ki je zajela ameriške srednješolce, je pokazala, da obstaja povezava med pogostejšo uporabo sodobnih digitalnih medijev in pojavom simptomov motnje pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD)

21. 10. 2018
VELIKI 4 - Lancet

Diete z malo ogljikovimi hidrati niso brez tveganj

Velika kohortna opazovalna študija na odraslih, objavljena v The Lancet Public Health, je pokazala, da je tako zmanjšano (<40 %) kot povečano (>70 %) uživanje ogljikovih hidratov povezano z večjim tveganjem za smrt in skrajšano preostalo življenjsko dobo.

21. 10. 2018

Vpliv prehrane na ustno zdravje

Dobro oralno ali ustno zdravje pomeni zdrave zobe, dlesni in ustno sluznico. Pomeni tudi usklajeno delovanje celotne ustne votline, kar nam omogoča, da se normalno prehranjujemo, da lahko govorimo, se smejemo in da je naš zunanji videz estetski.

21. 10. 2018
ERS 2018

Posledice onesnaženega zraka prihajajo z zamudo

Bolniška odsotnost delavcev zaradi dihalnih težav je povezana z izpostavljenostjo onesnaženemu zraku še dve desetletji po tej izpostavitvi. Da je to nakazala skandinavska raziskava, nas lahko še posebej skrbi, saj je v tem delu sveta onesnaženost manjša kot marsikje drugje.

21. 10. 2018

Urotelijski karcinom

Obravnava in prognoza urotelijskih karcinomov se razlikujeta glede na mesto malignoma kljub enakim histološkim značilnostim. Za zgodnjo diagnozo sta ključna spremljanje potencialno povezanih simptomov in takojšnja napotitev bolnika k izkušenemu urologu.

21. 10. 2018
ESC 2018

Nove indikacije za NOAK

Pri bolnikih z akutnim poslabšanjem srčnega popuščanja zdravljenje z rivaroksabanom ni zmanjšalo tveganja za smrt, miokardni infarkt in možgansko kap, je pokazala študija COMMANDER HF. Medtem pa je evropska agencija za zdravila EMA temu antikoagulantu odobrila novo indikacijo – preprečevanje aterotrombotičnih dogodkov pri bolnikih s koronarno boleznijo in simptomatsko periferno arterijsko boleznijo.

21. 10. 2018

Nove smernice za DAPT po oceni ogroženosti z ishemičnim dogodkom

Pripravljena so nova priporočila za podaljšanje antiagregacijskega zdravljenja z dvema zdraviloma DAPT (Dual AntiPlatelet Therapy) pri bolnikih z akutnim koronarnim sindromom (AKS). Oblikovali so jih na temelju dognanj, ki jih je prinesla randomizirana študija PEGASUS, je povedal kardiolog prof. dr. Matjaž Bunc, dr. med.

21. 10. 2018
Intervju

Ostati v prednosti pred SDM

Obeti za bolnike z vlažno starostno degeneracijo makule (SDM) so se v zadnjem desetletju izboljšali zlasti s prihodom antiangiogene terapije. Njena »slabost« pa je, da se morajo bolniki po intravitrealne injekcije redno vračati, kar med drugim zahteva dobro organizacijo zdravljenja, nam je ob letošnjem kongresu EURETINA povedal prof. dr. Paolo Lanzetta z Univerze v Vidmu.

21. 10. 2018

Histaminska intoleranca

Zaradi pestrih simptomov je histaminska intoleranca pogosto prezrta oziroma so njeni simptomi nepravilno interpretirani, opozarja dr. Jasna Volfand, dr. med., specialistka interne medicine iz Diagnostičnega centra Bled.

21. 10. 2018

Tretjina ljudi nosi v sebi tveganje za izgorelost

Sindrom izgorelosti spremljajo simptomi, ki jih opazimo tudi pri anksioznosti in depresiji. Zato jih tudi strokovnjaki med seboj neredko zamenjujejo, opozarja psihologinja in psihoterapevtka dr. Andreja Pšeničny z Inštituta za razvoj človeških virov.

21. 10. 2018

Desetina jih trpi zaradi ene od oblik depresije

Depresivne in anksiozne motnje so danes najpogostejše motnje oziroma bolezni človeštva. Težave z depresijo katerekoli oblike ima več kot 10 % svetovne populacije, z eno od oblik anksioznosti pa okrog 12 %, pravi dr. Dragan Terzič, psihiater z Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana. Vse pogosteje se pojavljajo pri mlajših generacijah prebivalstva.

21. 10. 2018

Nekemične zasvojenosti so kot tempirana bomba

Pojavnost nekemičnih odvisnosti med mladostniki narašča, opozarja Miha Kramli, terapevt in vodja Klinike za zdravljenje nekemičnih zasvojenosti v Zdravstvenem domu Nova Gorica, kjer nekemične odvisnosti za zdaj edini v Slovenji obravnavajo kot bolezenska stanja.

21. 10. 2018
1 2

Aktualni e-novičnik

Bo vse to čez eno leto še res?

24. 4. 2024

Od VIP-genov do personaliziranega zdravljenja

27. 3. 2024

Dobrodošla novost za bolnike z migreno

27. 3. 2024

Olimpijskih iger se zaveš, ko je že vsega konec

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.