Dentalna medicina

SLOVENSKA STROKA

Vpliv bariatrične operacije na zdravje ustne votline

Kaj se dogaja v ustni votlini bolnikov, ki so prestali bariatrično operacijo, so z metaanalizo skušali dognati slovenski raziskovalci Dejana Čolak, dr. dent. med., izr. prof. dr. Rok Gašperšič, dr. dent. med., spec., Alja Cmok Kučič, dr. dent. med., doc. dr. Tadeja Pintar, dr. med., in izr. prof. dr. Boris Gašpirc, dr. dent. med. Parodontalne parametre so opazovali po šestih in dvanajstih mesecih.

15. 12. 2021

Bolečina v zobozdravstvu

Pacienti z zobobolom zobozdravnika pogosto najprej kontaktirajo po elektronski pošti ali telefonu. Dežurne službe v zobozdravstvu ni ali je omejeno dostopna, prav tako je za obravnavo potrebno kdaj čakati dan ali dva, zato je zelo pomembno, da pacientu svetujemo, kako v vmesnem času lahko lajša bolečino.

15. 12. 2021

Velik vpliv na počutje posameznika ima prvi vtis

Velikokrat pacient pred obiskom zobozdravstvene ordinacije občuti tesnobo, ki jo povzročijo slabe izkušnje iz preteklosti, pogovori s pacienti, ki so imeli slabe izkušnje z zobozdravniki, ali na splošno strah pred neznanim. Za najbolj uspešno premagovanje tesnobe je bistvenega pomena medsebojno zaupanje zobozdravnika in pacienta.

15. 12. 2021
SLOVENSKA STROKA

Astma v otroštvu in karies

Povezava med astmo in kariesom je že dolgo predmet proučevanja, vendar so si rezultati nasprotujoči. Zato se je ekipa raziskovalcev (asist. dr. Tomi Samec, dr. dent. med., prof. Bennett Tochukwu Amaechi in prof. dr. Janja Jan, dr. dent. med.) lotila proučevanja vpliva astme v otroštvu na razvoj kariesa med slovenskimi otroki in mladostniki.1

13. 10. 2021

Ob poškodbi zob so ključne prve minute

Mednarodno združenje za poškodbe zob je razvilo prosto dostopno mobilno aplikacijo ToothSOS. Z aplikacijo želijo vse, ki se srečajo s poškodbo zob in okolnih struktur, opolnomočiti za to, da bi ob nesreči ravnali pravilno, še pred tem pa naredili vse, kar lahko, za preprečitev poškodb. Strokovnjakom, torej zobozdravnikom, pa na enem mestu ponuja pomoč pri pridobivanju znanja za pravilno zdravljenje poškodb.

13. 10. 2021
SLOVENSKA STROKA

Vpliv zdravljenja parodontalne bolezni na sladkorno bolezen

Znano je, da sladkorna bolezen povečuje tveganje za nastanek parodontalne bolezni, hkrati pa velja tudi obratno, da parodontalna bolezen poslabšuje urejenost glikemije pri osebah s sladkorno boleznijo. Zato so slovenski raziskovalci opravili raziskavo, v kateri so proučevali vpliv popolne dezinfekcije ustne votline pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 1 in 2.

23. 6. 2021

Izzivi zobozdravstvene oskrbe med epidemijo

Zobozdravstvene ordinacije so zelo infektivno okolje, kjer zaradi dela s hitro vrtečimi se inštrumenti v ustih nastaja veliko aerosola in kapljic, ki se širijo v ozračje ordinacije. Aerosol in kapljice vsebujejo predvsem vodo, ki je pomešana s slino, izločki dihal, trdimi in mehkimi tkivnimi delci ter krvjo.

23. 6. 2021

Kako doseči kar največji izkoristek interakcijskega časa

Vzpostavljanje kakovostnega odnosa in dobra komunikacija imata v trenutni epidemiološki situaciji še pomembnejšo vlogo. Mag. psihologije Maja Mataln, specializantka klinične psihologije iz ZD Ravne na Koroškem, je postavila v ospredje pomen znanja psihologije pri napredovanju v komunikacijskih veščinah s poudarkom na aktivnem poslušanju.

29. 5. 2021
SLOVENSKA STROKA

Optimizacija parametrov lasersko podprte irigacije

Začetki raziskav laserjev kot dopolnilne metode za izpiranje (irigacijo) koreninskih kanalov pri endodontskem zdravljenju segajo v leto 2009 (1). Pri izpiranju koreninskih kanalov je ključno ravnovesje med učinkovitostjo, ki poveča uspešnost endodontskega zdravljenja, in varnostjo.

17. 3. 2021

Posebnosti gerontostomatologije

Z višjo starostjo se pojavlja več oralnih sprememb. Obravnava starostnikov mora biti usmerjena v natančno razpoznavo oralne patologije in zdravljenje morebitnih sprememb.

17. 3. 2021
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Sočasni presežek kilogramov in pomanjkanje funkcionalne mase

21. 12. 2021

Brez napotnice do specialista

20. 12. 2021

Medicina ne pozna vseh odgovorov

15. 12. 2021

Primeri napačnega napotovanja pri sumu na rakavo bolezen

25. 1. 2021

Proti celicam B usmerjeno zdravilo, ki si ga bolniki odmerjajo sami

21. 12. 2021
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
"Revija je namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce na poljuden način obvešča o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponuja pester izbor privlačnih člankov za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive."
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Noemi Kandus
040 302 302
noemi@adriasonara.eu
zdenka@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
marketing@adriasonara.eu

© 2022 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.