Dentalna medicina

SLOVENSKA STROKA

Astma v otroštvu in karies

Povezava med astmo in kariesom je že dolgo predmet proučevanja, vendar so si rezultati nasprotujoči. Zato se je ekipa raziskovalcev (asist. dr. Tomi Samec, dr. dent. med., prof. Bennett Tochukwu Amaechi in prof. dr. Janja Jan, dr. dent. med.) lotila proučevanja vpliva astme v otroštvu na razvoj kariesa med slovenskimi otroki in mladostniki.1

13. 10. 2021

Ob poškodbi zob so ključne prve minute

Grem iz službe in srečam dekle z rolerji, ki je padlo in se v predelu ust udarilo v rob pločnika. Na igrišču malčka zadene v obraz gugalnica. Pri treningu košarke dobi fant od soigralca udarec s komolcem v usta.

13. 10. 2021
SLOVENSKA STROKA

Vpliv zdravljenja parodontalne bolezni na sladkorno bolezen

Znano je, da sladkorna bolezen povečuje tveganje za nastanek parodontalne bolezni, hkrati pa velja tudi obratno, da parodontalna bolezen poslabšuje urejenost glikemije pri osebah s sladkorno boleznijo. Zato so slovenski raziskovalci opravili raziskavo, v kateri so proučevali vpliv popolne dezinfekcije ustne votline pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 1 in 2.

23. 6. 2021

Izzivi zobozdravstvene oskrbe med epidemijo

Zobozdravstvene ordinacije so zelo infektivno okolje, kjer zaradi dela s hitro vrtečimi se inštrumenti v ustih nastaja veliko aerosola in kapljic, ki se širijo v ozračje ordinacije. Aerosol in kapljice vsebujejo predvsem vodo, ki je pomešana s slino, izločki dihal, trdimi in mehkimi tkivnimi delci ter krvjo.

23. 6. 2021

Kako doseči kar največji izkoristek interakcijskega časa

Vzpostavljanje kakovostnega odnosa in dobra komunikacija imata v trenutni epidemiološki situaciji še pomembnejšo vlogo. Mag. psihologije Maja Mataln, specializantka klinične psihologije iz ZD Ravne na Koroškem, je postavila v ospredje pomen znanja psihologije pri napredovanju v komunikacijskih veščinah s poudarkom na aktivnem poslušanju.

29. 5. 2021
SLOVENSKA STROKA

Optimizacija parametrov lasersko podprte irigacije

Začetki raziskav laserjev kot dopolnilne metode za izpiranje (irigacijo) koreninskih kanalov pri endodontskem zdravljenju segajo v leto 2009 (1). Pri izpiranju koreninskih kanalov je ključno ravnovesje med učinkovitostjo, ki poveča uspešnost endodontskega zdravljenja, in varnostjo.

17. 3. 2021

Posebnosti gerontostomatologije

Z višjo starostjo se pojavlja več oralnih sprememb. Obravnava starostnikov mora biti usmerjena v natančno razpoznavo oralne patologije in zdravljenje morebitnih sprememb.

17. 3. 2021

Moški spolni hormoni in oralno zdravje

Doslej je bilo zelo malo napisanega o povezavi med reproduktivnim zdravjem moških in njihovim ustnim zdravjem oziroma o nastanku parodontitisa zaradi moških spolnih hormonov. Ob pregledu literature je mogoče opaziti, da je bila tematika precej prezrta in je malo raziskana, nove analize pa kažejo na obstoj povezave.

16. 12. 2020
SLOVENSKA STROKA

Oralno zdravje pri bolnikih s končno ledvično odpovedjo

Cilj presečne študije, ki sta jo izvedli Monika Ferran, dr. dent. med., in Jasmina Karišik, dr. dent. med., pod vodstvom prof. dr. Milana Petelina, dr. dent. med., je bil proučiti povezavo med oralnim zdravjem in serumskimi biooznačevalci med bolniki, ki se zdravijo s hemodializo.

14. 10. 2020

Aktualno o zobozdravstveni oskrbi med nosečnostjo

Zobozdravniki smo pred še ne tako dolgim časom obravnavali nosečnice kot vse druge pacientke. Rek, da vsaka nosečnost terja od nosečnice vsaj en zob, pa je žal prešel kar v ljudsko modrost. Vsekakor omenjena trditev ni resnična in danes obiski nosečnic v zobozdravstvenih ordinacijah ne smejo biti in tudi niso več tabu.

14. 10. 2020
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Krog podhranjenosti ogroža zdravje in zdravljenje

24. 9. 2021

Slabši imunski sistem, kronične bolezni in stukturne spremembe v možganih

22. 9. 2021

Okužbe v nosečnosti, kdaj imunoglobulini?

23. 4. 2021

Česa me na študiju medicine niso naučili

23. 6. 2021

Nekateri kronično bolečino težje sprejmejo kot kronično bolezen

23. 6. 2021
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
"Revija je namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce na poljuden način obvešča o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponuja pester izbor privlačnih člankov za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive."
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Cesta na Brdo 100
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Noemi Kandus
040 302 302
noemi@adriasonara.eu
zdenka@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
marketing@adriasonara.eu

© 2021 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.