oktober 2020

Preglednica

Rak trebušne slinavke – kdaj pomisliti nanj

14. 10. 2020
LITERARNO SPOGLEDOVANJE

Moč ranljivosti

Ženske v mnogih zgodbah o človeštvu primerjajo in povezujejo z luno. Intuicija, mir, sila, s katero valovijo oceani. Vse bolj se zdi, da stojimo na pragu obujenega in prenovljenega zavedanja o sebi, pa tudi, da med stopanjem čez potrebujemo predvsem dvoje: prepoznati in biti to, kar smo.

14. 10. 2020
REM

Stavbe so lahko požrešne in škodljive, naj ne bodo nič od tega

Trajnostno načrtovanje je odgovor za zmanjšanje škodljivih vplivov gradnje na okolje, obenem pa skrb za ohranjanje zdravja. Lastnosti stavb in njihovi vplivi so za počutje in zdravje ključni, saj kar 65 odstotkov časa preživimo doma. Raziskave kažejo, da eden od šestih ljudi v Evropi, kar je približno 80 milijonov ljudi, živi v nezdravih prostorih.

14. 10. 2020

(Ne)omejene razsežnosti prehranskih dopolnil

Če v iskalniku ene od slovenskih spletnih lekarn vpišemo »prehransko dopolnilo«, dobimo več kot 1.500 zadetkov. Tako je nemogoče pričakovati, da bodo zdravniki za vse svoje bolnike vedeli, kaj jemljejo. Kaj torej lahko naredimo, odgovarjata prof. dr. Samo Kreft, mag. farm. in prim. Marija Jamšek, dr. med.

14. 10. 2020
Intervju: Luka Dobovišek

Nekaj skrivnostnega je na raku

V središču njegovega raziskovalnega zanimanja so kanabinoidi, ki so v medicini zelo aktualni, vendar še nekoliko tabuizirani. Luka Dobovišek, dr. med., pravi, da se sam zelo težko pripravi, da bi to področje dojemal kot kontroverzno. Pospešeno raziskuje, kakšna je varnost uživanja kanabinoidov pri onkoloških bolnikih.

14. 10. 2020
SLOVENSKA STROKA

Oralno zdravje pri bolnikih s končno ledvično odpovedjo

Cilj presečne študije, ki sta jo izvedli Monika Ferran, dr. dent. med., in Jasmina Karišik, dr. dent. med., pod vodstvom prof. dr. Milana Petelina, dr. dent. med., je bil proučiti povezavo med oralnim zdravjem in serumskimi biooznačevalci med bolniki, ki se zdravijo s hemodializo.

14. 10. 2020
SLOVENSKA STROKA

Onkološka zdravila v povprečju čakamo več kot dve leti

Celotni srednji čas do dostopa do onkoloških zdravil za slovenske bolnike je 762 dni, brez pomembne razlike, ali so zdravila ocenjena z visoko ali nizko oceno. Očitno je, da je treba poiskati učinkovitejše mehanizme za hitrejši dostop do učinkovitih onkoloških zdravil.

14. 10. 2020
Veliki 4 - NEJM

Multisistemski vnetni sindrom pri otrocih in adolescentih

Klinična slika COVID-19 pri otrocih je običajno blaga, pojavila pa so se poročila o redkih hudih potekih bolezni. V raziskovalni skupini pod okriljem nacionalnega centra za razvoj in preprečevanje bolezni v ZDA so skušali opredeliti epidemiologijo in klinični potek multisistemskega vnetnega sindroma ter njegovo časovno povezavo s COVID-19. Študijo je objavil NEJM konec julija letos.

14. 10. 2020
Veliki 4 - Lancet

Vpliv traneksamične kisline pri akutni gastrointestinalni krvavitvi

V reviji Lancet je bil junija letos objavljen članek, ki je predstavil rezultate študije HALT-IT. Traneksamična kislina zmanjšuje krvavitve ob kirurških posegih in smrtnost pri osebah s poškodbami. Rezultati študije predstavljajo izide pri zdravljenju akutnih gastrointestinalnih krvavitev.

14. 10. 2020
Veliki 4 - BMJ

Elektronski pripomoček za zmanjševanje polifarmacije

Pri starostnikih s sočasnimi kroničnimi boleznimi je polifarmacija velika težava. Mednarodna raziskovalna skupina je razvila in preizkusila računalniški program, ki pomaga pri zmanjševanju polifarmacije pri starejših bolnikih. BMJ je aprila letos objavil njihovo raziskavo.

14. 10. 2020
Veliki 4 - JAMA

Vztrajajoči simptomi po akutnem COVID-19

V raziskovalnem prispevku, julija letos objavljenem v spletnem časopisu JAMA, raziskovalna skupina iz Italije poroča, da je bil pri 87,4 % pacientov, ki so bili hospitalizirani zaradi COVID-19 in nato odpuščeni domov, dva meseca po odpustu prisoten vsaj še en simptom bolezni.

14. 10. 2020

Presejanje za raka trebušne slinavke

Večino rakov trebušne slinavke odkrijejo v napredovali fazi. Kljub napredku v diagnostiki in onkološkem zdravljenju je petletno preživetje okoli treh odstotkov, kar se v zadnjih 20 letih ni spremenilo. Zdaj v ospredje stopa presejanje, pravi prof. dr. Borut Štabuc, dr. med., višji svetnik, predstojnik KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana.

14. 10. 2020

Nevropatija tankih vlaken v praksi slabo prepoznana

Edina doslej objavljena epidemiološka raziskava je na Nizozemskem razkrila letno incidenco 12 primerov in prevalenco 53 primerov na 100.000 prebivalcev. Domneva se, da je entiteta veliko pogostejša, a je slabo prepoznana, poudarja dr. Mateja Baruca, dr. med., specialistka nevrologije, s Kliničnega inštituta za klinično nevrofiziologijo Nevrološke klinike UKC Ljubljana.

14. 10. 2020

Le tretjina meni, da je dovolj usposobljena za zdravljenje

Deset od 28 zdravnikov družinske medicine v Sloveniji meni, da so dovolj usposobljeni za zdravljenje nevropatske bolečine. V želji po spremembi predlagajo dodatna izobraževanja, praktične delavnice in več časa za obravnavo bolnikov.

14. 10. 2020

Na pragu prelomnice

Amiloidna transtiretinska kardiomiopatija je pogosto spregledan vzrok srčnega popuščanja, še posebej pri starejši populaciji bolnikov. Do zdaj je bila edina možnost zdravljenja presaditev srca. O odkrivanju bolnikov in prelomni uvedbi specifičnega zdravljenja te redke bolezni je spregovorila dr. Sabina Frljak, dr. med., spec. kardiologije in kardiovaskularne medicine iz UKC Ljubljana.

14. 10. 2020
1 2 3

Aktualni e-novičnik

Predlog novega algoritma za zdravljenje migrenskih epizod

24. 5. 2023

Vpliv melatonina na kakovost spanja pri bolnicah z rakom dojk

23. 5. 2023

Nova možnost zdravljenja KVB

23. 5. 2023

Učinki rehabilitacijskega programa po srčnem infarktu

24. 3. 2023

Prihodnost v kapsuli črevesne mikrobiote

28. 3. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas