december 2018

Navidezna resničnost v metodah zdravljenja in učenja

Še pred nekaj leti se je zdelo, da navidezna resničnost (virtual reality, VR) sodi v znanstveno fantastiko, v zadnjem času pa odločno prodira tudi v zdravstvo, saj prinaša koristi tako bolnikom kot zdravstvenemu osebju.

17. 12. 2018
PREGLEDNICA

Vaš bolnik s KOPB je kljub redni terapiji še vedno simptomatski

17. 12. 2018
SLOVENSKA STROKA

Resorpcija kosti ob zobnih vsadkih bolnikov po obsevanju

Kirurški poseg in obsevanje zaradi raka v ustni votlini povzročita tudi izgubo zob. Miha Kočar, dr. dent. med., z oddelka z maksilofacialno in oralno kirurgijo UKC Ljubljana je na letnem srečanju evropskega združenja za osteointegracijo (EAO) predstavil raziskavo dveletnega spremljanja bolnikov potem, ko so jim vstavili zobne vsadke. Izvedla sta jo skupaj z Aleksandro Polak, dr. dent. med.

17. 12. 2018
SLOVENSKA STROKA

Kakšno podporo potrebuje zdravnik, če pacient naredi samomor

Študije kažejo, da večina ljudi, preden naredijo samomor, obišče družinskega zdravnika, to pa pozneje zdravniku lahko zbuja občutke krivde, sramu in povzroča njegovo stisko. O podpori, ki jo tedaj potrebuje zdravnik, ni dovolj znanja, je ugotovila raziskava Marte Treven, dr. med., dr. Onje Tekavčič Grad in Danice Rotar Pavlič, dr. med., objavljena v European Journal of General Practice.

17. 12. 2018
VELIKI 4 - BMJ

Tveganje za resne neželene učinke ob zdravljenju z zaviralci SGLT

Zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2 z zaviralci natrijevih glukoznih koprenašalcev 2 (SGLT2) je v primerjavi z uporabo agonistov receptorja za glukagonu podobni peptid 1 (GLP-1) povezano z dvakrat večjim tveganjem za amputacijo spodnje okončine in diabetično ketoacidozo, je pokazala velika kohortna raziskava, objavljena v reviji British Medical Journal.

17. 12. 2018
VELIKI 4 - Lancet

Ocena možganske okvare pri encefalopatiji novorojenčka z magnetnoresonančno spektroskopijo

S protonsko magnetnoresonančno spektroskopijo (MRS) talamusa je pri encefalopatiji novorojenčka kmalu po rojstvu mogoče zelo natančno napovedati, kakšen bo nevrološki razvoj otroka v starosti dveh let, so objavili raziskovalci na spletni strani revije The Lancet Neurology.

17. 12. 2018
VELIKI 4 - NEJM

Pri bolnicah z rakom materničnega vratu je odstranitev maternice z odprto operacijo dolgoročno učinkovitejša

Rezultati randomizirane raziskave, objavljene v reviji New England Journal of Medicine, so pokazali, da imajo bolnice z rakom materničnega vratu v zgodnjem stadiju manjše tveganje za ponovitev bolezni, če jim maternico odstranijo z odprto operacijo, kot pa če poseg opravijo laparoskopsko ali s pomočjo robota.

17. 12. 2018
VELIKI 4 - JAMA

Boljša aerobna zmogljivost je povezana z manjšo umrljivostjo

Velika retrospektivna raziskava, nedavno objavljena v spletni reviji JAMA Network Open, je potrdila, da je boljša aerobna zmogljivost povezana z manjšo umrljivostjo zaradi vseh vzrokov, ta povezava pa velja tudi pri ekstremno dobri zmogljivosti.

17. 12. 2018

Oralno zdravje ima lahko pomembno vlogo pri preprečevanju raka

Zdi se, da imajo bakterije, ki povzročajo periodontitis in bolezni obzobnih tkiv, nadvse pomembno vlogo tudi pri začetku nastanka karcinoma želodca in malignoma trebušne slinavke, so v zadnjih raziskavah odkrili raziskovalci z Univerze v Helsinkih in Karolinskega inštituta iz Švedske ter raziskovalna skupina z Univerzitetnega kolidža za zobozdravstvo v New Yorku.

17. 12. 2018

Nove smernice zdravljenja arterijske hipertenzije

Konec novembra so bile sprejete nove slovenske smernice zdravljenja arterijske hipertenzije. Te spodbujajo fiksne kombinacije zdravil in doseganje nižjih ciljnih vrednosti krvnega tlaka, saj se tako zmanjšuje pojavnost srčno-žilnih dogodkov, je pojasnila dr. Jana Brguljan Hitij, dr. med.

17. 12. 2018
Intervju

Novi mejnik v zdravljenju luskavice

Z novimi zdravili osem do devet od desetih bolnikov doseže 90-odstotno izboljšanje luskavice in zdi se, da lahko pri nekaterih odgovor traja leta, nam je povedal prof. dr. Kristian Reich, dr. med., z Univerzitetne klinike Hamburg Eppendorf v Nemčiji. Zdaj je glavno vprašanje, kateri bolniki so to.

17. 12. 2018
TAVČARJEVI DNEVI 2018

Priporočila za NOAK pri bolnikih z atrijsko fibrilacijo

Nova priporočila EHRA (European Heart Rhythm Association) za uporabo NOAK pri bolnikih z atrijsko fibrilacijo, ki pomenijo nadgradnjo smernic iz leta 2016, je na že 60. Tavčarjevih dnevih predstavil Marko Miklič, dr. med., s Kliničnega oddelka za žilne bolezni Interne klinike UKC Ljubljana.

17. 12. 2018
GOLNIŠKI SIMPOZIJ

Bolniki s KOPB potrebujejo ustrezno spodbudo za gibanje

Zaradi negibanja umre več ljudi kot zaradi kajenja in že 15 minut hoje vsak dan naredi klinično pomembno spremembo, sta podatka, na katera je Jurij Šorli, dr. med., spec. int. med., opozoril v pogovoru z Damijanom Pernetom, dr. med., spec. psih., o pomenu gibanja pri bolnikih s KOPB na Golniškem simpoziju.

17. 12. 2018

Doslej največja in najdaljša raziskava z zaviralcem SGLT

Dapagliflozin se izkazuje za varno zdravilo glede pojava skupnega izida – akutnega miokardnega infarkta, možganske kapi in srčno-žilne smrti. Zdravljenje z njim je pomembno zmanjšalo skupni izid hospitalizacij zaradi srčnega popuščanja in srčno-žilne smrti v široki populaciji bolnikov s sladkorno boleznijo, je pokazala raziskava DECLARE-TIMI 58.

17. 12. 2018
ESMO 2018

Lokalno obsevanje prostate pri razsejanem raku

Dobili smo prve dokaze, da lokalno obsevanje primarnega tumorja, dodano standardnemu zdravljenju, podaljša preživetje bolnikov z novoodkritim razsejanim rakom prostate, ki imajo majhno obremenitev z zasevki.

17. 12. 2018
1 2 3

Aktualni e-novičnik

Pljučna hipertenzija – dolga pot do diagnoze

29. 5. 2024

Beseda je najmočnejše orožje

27. 3. 2024

Novosti v obravnavi arterijske hipertenzije

27. 3. 2024

Vse več bolnikov potrebuje napredno zdravljenje

27. 3. 2024

Kako predelati disfunkcionalno shranjenje spomine?

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.