Anesteziologija in intenzivna medicina

Ravnovesje med lajšanjem bolečine in neželenimi učinki

Nevropatska bolečina je lahko dosmrtno stanje in jo je pogosto težko obvladovati. Poleg tega lahko bolniki po določenem času razvijejo toleranco za uvedena zdravila. Kako pristopiti k zdravljenju te bolezni in s kakšnimi izzivi se srečujejo pri njeni obravnavi, pojasnjuje specialistka anesteziologije in reanimatologije doc. dr. Neli Vintar, dr. med.

22. 6. 2022

Zapleti pri lokalnih anestetikih

Estrski lokalni anestetiki imajo veliko alergičnih zapletov, vendar se v klinični praksi praviloma ne uporabljajo, za amidne pa velja, da imajo izjemno redke alergični zaplete, zapleti nasploh pa so pogostejši. Po podatkih preglednega članka, objavljenega lani, naj bi se zapleti pri uporabi lokalnih anestetikov pojavljali pri med 4 in 26 % primerov, je povedala prof. dr. Nataša Ihan Hren, dr. med., dr. dent. med.

22. 6. 2022

Juhica ob odpovedi prebavil je napaka

Bolnike z odpovedjo ali prizadetostjo prebavil moramo vedno obravnavati multidisciplinarno, kar je pogosto preizkušnja za naše klinične razmere, meni spec. anesteziologije in reanimatologije izr. prof. dr. Nada Rotovnik, dr. med., z Onkološkega inštituta Ljubljana.

16. 3. 2022

Nekateri kronično bolečino težje sprejmejo kot kronično bolezen

Kakšna je obravnava bolečine v Sloveniji in kje so možnosti za izboljšanje, razlaga spec. anesteziologije in reanimatologije prim. Gorazd Požlep, dr. med., s KO za anesteziologijo in intenzivno terapijo operativnih strok ter vodja protibolečinske ambulante v UKC Ljubljana.

23. 6. 2021
Intervju: Simona Omahen, dr. med.

Vonj po bolnišnici jo spominja na otroštvo

Simona Omahen, dr. med., ki je oktobra krožila na covidnem intenzivnem oddelku infekcijske klinike v Ljubljani, je z nami spregovorila o empatiji skozi skafander, strahu pred neobvladovanjem razmer ter razlogih za globok poklon specialistom infektologom.

16. 12. 2020

Boljše prepoznavanje ogrožajočih krvavitev

V nasprotju z dedno za pridobljeno hemofilijo lahko zbolijo tudi ženske. Klinično se najpogosteje pokaže v obliki spontanih krvavitev v kožo, sluznice, prebavila, rodila in mišice, redko pa v sklepe. Krvavitve se značilno kažejo kot obsežne modrice po telesu razlaga spec. interne in intenzivne medicine ter hematologije Karla Rener, dr. med.

15. 9. 2020

Algoritmi, ki rešujejo življenja

Nevrološka intenzivna enota UKC Ljubljana že nekaj let tesno sodeluje pri projektu CERTAIN pod okriljem ameriške klinike Mayo. Članica skupine predavateljev v okviru projekta je tudi specialistka nevrologije in intenzivne medicine dr. Nataša Milivojević, dr. med., vodja Oddelka nevrološke intenzivne terapije UKC Ljubljana.

16. 6. 2020

Dodatna znanja iz obvladovanja bolečine

Izobraževanje z namenom pridobivanja dodatnih znanj iz obvladovanja bolečine so za strokovno javnost lansko jesen organizirali prvič in vzbudili veliko zanimanja. Ena od nosilk izobraževanja, doc. dr. Neli Vintar, dr. med., specialistka anesteziologije iz UKC Ljubljana, je povedala, da se bo letošnjo jesen Šola obvladovanja bolečine, kakor jo tudi imenujejo, nadaljevala.

16. 3. 2020

Odpravljajo bolečino in pospešujejo okrevanje

Zdravila proti bolečinam ne vplivajo samo na zaznavo bolečine, temveč še na marsikaj drugega, saj ne odpravljajo le bolečine, ampak nam omogočajo kakovostnejše in krajše okrevanje, poudarja asist. Žiga Kovačič, dr. dent. med., specialist maksilofacialne kirurgije, z UKC Ljubljana.

21. 10. 2019

Zdravnik v primežu zasvojenosti

Prednost in hkrati poguba za zdravnika je, da lahko kljub zasvojenosti še zelo dolgo uspešno opravlja svoje delo, čeprav se mu druge plati življenja že začnejo podirati, ugotavlja asist. dr. Mirjana Radovanović, dr. med. Zato pomoč poišče pozno.

21. 10. 2018
1 2 3

Aktualni e-novičnik

Živeti 150 let?

20. 6. 2022

Kako izboljšamo obravnavo oseb s sladkorno boleznijo?

23. 6. 2022

pHARMONIA je praznovala 10 let

21. 6. 2022

Najnovejše orožje proti staranju?

21. 6. 2022

Kako prepoznamo in zdravimo onihomikoze

16. 3. 2022

Kako se izgovori pHARMONIA?

20. 6. 2022
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Predstavitveni
video (1:25 min)
Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives@adriasonara.eu
zdenka@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
marketing@adriasonara.eu

O nas