Anesteziologija in intenzivna medicina

Kako pri obravnavi bolečine razmišljati zunaj okvirjev

Bolnike s kronično bolečino prepogosto zdravimo, kot da trpijo dolgotrajno akutno bolečino, poudarja prim. Gorazd Požlep, dr. med., spec. anesteziologije in reanimatologije, vodja protibolečinske ambulante v UKC Ljubljana. Kako razjasniti nekatera kompleksna bolečinska stanja in česa nam v praksi manjka?

28. 9. 2022
VIDEO

Ali predpisani odmerek pri nevropatski bolečini zadostuje?

Več pozornosti moramo nameniti subterapevtskim odmerkom zdravil za zdravljenje nevropatske bolečine, ki bolnika od terapevtskih ciljev oddaljujejo, poudarja Marija Vujić Stančevski, dr. med., z Oddelka za anesteziologijo, intenzivno terapijo in terapijo bolečin UKC Maribor.

28. 9. 2022
HITRI TEST

Bolečina: kateri izzivi ostajajo?

Ste vedeli, da lahko prevalenca nepopolnega sodelovanja pri zdravljenju z analgetiki dosega tudi 60 odstotkov? Predsednica Sekcije kliničnih farmacevtov pri Slovenskem farmacevtskem društvu Sara Kenda, mag. farm., spec. klin. farm., je pripravila kviz, ki razkriva še nekaj izstopajočih vprašanj.

28. 9. 2022

Ravnovesje med lajšanjem bolečine in neželenimi učinki

Nevropatsko bolečino je pogosto težko obvladovati. Poleg tega lahko bolniki po določenem času razvijejo toleranco za uvedena zdravila. Kako pristopiti k zdravljenju te bolezni, pojasnjuje specialistka anesteziologije in reanimatologije doc. dr. Neli Vintar, dr. med., iz UKC Ljubljana.

22. 6. 2022

Zapleti pri lokalnih anestetikih

Estrski lokalni anestetiki imajo veliko alergičnih zapletov, vendar se v klinični praksi praviloma ne uporabljajo, za amidne pa velja, da imajo izjemno redke alergični zaplete, zapleti nasploh pa so pogostejši. Po podatkih preglednega članka, objavljenega lani, naj bi se zapleti pri uporabi lokalnih anestetikov pojavljali pri med 4 in 26 % primerov, je povedala prof. dr. Nataša Ihan Hren, dr. med., dr. dent. med.

22. 6. 2022

Juhica ob odpovedi prebavil je napaka

Bolnike z odpovedjo ali prizadetostjo prebavil moramo vedno obravnavati multidisciplinarno, kar je pogosto preizkušnja za naše klinične razmere, meni spec. anesteziologije in reanimatologije izr. prof. dr. Nada Rotovnik, dr. med., z Onkološkega inštituta Ljubljana.

16. 3. 2022

Nekateri kronično bolečino težje sprejmejo kot kronično bolezen

Kakšna je obravnava bolečine v Sloveniji in kje so možnosti za izboljšanje, razlaga spec. anesteziologije in reanimatologije prim. Gorazd Požlep, dr. med., s KO za anesteziologijo in intenzivno terapijo operativnih strok ter vodja protibolečinske ambulante v UKC Ljubljana.

23. 6. 2021
Intervju: Simona Omahen, dr. med.

Vonj po bolnišnici jo spominja na otroštvo

Simona Omahen, dr. med., ki je oktobra krožila na covidnem intenzivnem oddelku infekcijske klinike v Ljubljani, je z nami spregovorila o empatiji skozi skafander, strahu pred neobvladovanjem razmer ter razlogih za globok poklon specialistom infektologom.

16. 12. 2020

Boljše prepoznavanje ogrožajočih krvavitev

V nasprotju z dedno za pridobljeno hemofilijo lahko zbolijo tudi ženske. Klinično se najpogosteje pokaže v obliki spontanih krvavitev v kožo, sluznice, prebavila, rodila in mišice, redko pa v sklepe. Krvavitve se značilno kažejo kot obsežne modrice po telesu razlaga spec. interne in intenzivne medicine ter hematologije Karla Rener, dr. med.

15. 9. 2020

Algoritmi, ki rešujejo življenja

Nevrološka intenzivna enota UKC Ljubljana že nekaj let tesno sodeluje pri projektu CERTAIN pod okriljem ameriške klinike Mayo. Članica skupine predavateljev v okviru projekta je tudi specialistka nevrologije in intenzivne medicine dr. Nataša Milivojević, dr. med., vodja Oddelka nevrološke intenzivne terapije UKC Ljubljana.

16. 6. 2020

Dodatna znanja iz obvladovanja bolečine

Izobraževanje z namenom pridobivanja dodatnih znanj iz obvladovanja bolečine so za strokovno javnost lansko jesen organizirali prvič in vzbudili veliko zanimanja. Ena od nosilk izobraževanja, doc. dr. Neli Vintar, dr. med., specialistka anesteziologije iz UKC Ljubljana, je povedala, da se bo letošnjo jesen Šola obvladovanja bolečine, kakor jo tudi imenujejo, nadaljevala.

16. 3. 2020

Odpravljajo bolečino in pospešujejo okrevanje

Zdravila proti bolečinam ne vplivajo samo na zaznavo bolečine, temveč še na marsikaj drugega, saj ne odpravljajo le bolečine, ampak nam omogočajo kakovostnejše in krajše okrevanje, poudarja asist. Žiga Kovačič, dr. dent. med., specialist maksilofacialne kirurgije, z UKC Ljubljana.

21. 10. 2019

Zdravnik v primežu zasvojenosti

Prednost in hkrati poguba za zdravnika je, da lahko kljub zasvojenosti še zelo dolgo uspešno opravlja svoje delo, čeprav se mu druge plati življenja že začnejo podirati, ugotavlja asist. dr. Mirjana Radovanović, dr. med. Zato pomoč poišče pozno.

21. 10. 2018
PREGLEDNICA ZDRAVIL

Peroralni analgetiki

21. 6. 2018
NA KRATKO

Mednarodni natečaj Medis Awards

Strokovna žirija že peto leto zapored razpisuje natečaj International Medis Awards for Medical Research za najboljše aplikativne medicinske dosežke v regiji srednje in jugovzhodne Evrope. Zadnji rok za prijavo (prek spletnega obrazca na www.medis-awards.com) je 15. september 2018.

20. 6. 2018
SLOVENSKA STROKA

Povrnjeno antikoagulacijsko delovanje pri ledvičnih bolnikih kljub uporabi antidota

Slovenski strokovnjaki s kliničnih oddelkov za anesteziologijo in intenzivno terapijo ter žilne bolezni UKC Ljubljana so v European Journal of Anaesthesiology (EJA) prikazali dva klinična primera uporabe idarucizumaba pri bolnikih z ledvično odpovedjo na antikoagulacijskem zdravljenju z dabigatranom.

20. 6. 2018
NA KRATKO

Izgorelost med zdravniki

V Madscapovi raziskavi o pogostnosti izgorelosti in depresije med zdravniki (odgovarjalo je 15 tisoč zdravnikov 29 specialnosti) je o izgorelosti poročalo 42 odstotkov zdravnikov (več žensk kot moških), o bolj ali manj izraženih znakih depresije pa od tri do 12 odstotkov.

21. 3. 2018
VELIKI 4 - JAMA

Neopioidni in opioidni analgetiki primerljivo učinkoviti

Raziskovalci so ugotovili, da je pri bolnikih, ki obiščejo urgentni oddelek zaradi poškodbe okončin, kratkotrajno lajšanje bolečine z ibuprofenom in paracetamolom enako učinkovito kot zdravljenje z opioidnimi analgetiki. To je pokazala raziskava, ki je bila nedavno objavljena v reviji JAMA.

21. 3. 2018

Okužbe nas ne ogrožajo le v daljnih krajih

Nekatere bolezni (ošpice, hepatitis A) se ne pojavljajo več le v manj razvitih predelih sveta, ampak spet tudi v Evropi, opozarja asist. Zoran Simonović, dr. med. Tudi bolniki, ki prejemajo biološka zdravila, so zato izpostavljeni večjemu tveganju. Kaj jim svetovati pred potjo?

28. 6. 2017
SRCE

Paradoks telesne aktivnosti

Prof. dr. Mateja Podbregarja, dr. med., s Kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino na UKC Ljubljana smo vprašali, ali lahko ugotovitev o tem, da pri dolgotrajnih in zelo intenzivnih telesnih obremenitvah prihaja do remodelacije miokarda, že uporabimo v klinični praksi.

20. 6. 2016
1 2

Aktualni e-novičnik

Srčno popuščanje in njegove komorbidnosti: kje bi lahko bili boljši?

27. 9. 2022

EULAR 2022: nova spoznanja

29. 9. 2022

Melatonin v 60 sekundah

29. 9. 2022

Napredovala Parkinsonova bolezen

29. 9. 2022

Ne znamo ceniti stvari, ki so v življenju zares pomembne

22. 6. 2022
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Predstavitveni
video (1:25 min)
Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas