Anesteziologija in intenzivna medicina

Nekateri kronično bolečino težje sprejmejo kot kronično bolezen

Kakšna je obravnava bolečine v Sloveniji in kje so možnosti za izboljšanje, razlaga spec. anesteziologije in reanimatologije prim. Gorazd Požlep, dr. med., s KO za anesteziologijo in intenzivno terapijo operativnih strok ter vodja protibolečinske ambulante v UKC Ljubljana.

23. 6. 2021
Intervju: Simona Omahen, dr. med.

Vonj po bolnišnici jo spominja na otroštvo

Simona Omahen, dr. med., ki je oktobra krožila na covidnem intenzivnem oddelku infekcijske klinike v Ljubljani, je z nami spregovorila o empatiji skozi skafander, strahu pred neobvladovanjem razmer ter razlogih za globok poklon specialistom infektologom.

16. 12. 2020

Boljše prepoznavanje ogrožajočih krvavitev

V nasprotju z dedno za pridobljeno hemofilijo lahko zbolijo tudi ženske. Klinično se najpogosteje pokaže v obliki spontanih krvavitev v kožo, sluznice, prebavila, rodila in mišice, redko pa v sklepe. Krvavitve se značilno kažejo kot obsežne modrice po telesu razlaga spec. interne in intenzivne medicine ter hematologije Karla Rener, dr. med.

15. 9. 2020

Algoritmi, ki rešujejo življenja

Nevrološka intenzivna enota UKC Ljubljana že nekaj let tesno sodeluje pri projektu CERTAIN pod okriljem ameriške klinike Mayo. Članica skupine predavateljev v okviru projekta je tudi specialistka nevrologije in intenzivne medicine dr. Nataša Milivojević, dr. med., vodja Oddelka nevrološke intenzivne terapije UKC Ljubljana.

16. 6. 2020

Dodatna znanja iz obvladovanja bolečine

Izobraževanje z namenom pridobivanja dodatnih znanj iz obvladovanja bolečine so za strokovno javnost lansko jesen organizirali prvič in vzbudili veliko zanimanja. Ena od nosilk izobraževanja, doc. dr. Neli Vintar, dr. med., specialistka anesteziologije iz UKC Ljubljana, je povedala, da se bo letošnjo jesen Šola obvladovanja bolečine, kakor jo tudi imenujejo, nadaljevala.

16. 3. 2020

Odpravljajo bolečino in pospešujejo okrevanje

Zdravila proti bolečinam ne vplivajo samo na zaznavo bolečine, temveč še na marsikaj drugega, saj ne odpravljajo le bolečine, ampak nam omogočajo kakovostnejše in krajše okrevanje, poudarja asist. Žiga Kovačič, dr. dent. med., specialist maksilofacialne kirurgije, z UKC Ljubljana.

21. 10. 2019

Zdravnik v primežu zasvojenosti

Prednost in hkrati poguba za zdravnika je, da lahko kljub zasvojenosti še zelo dolgo uspešno opravlja svoje delo, čeprav se mu druge plati življenja že začnejo podirati, ugotavlja asist. dr. Mirjana Radovanović, dr. med. Zato pomoč poišče pozno.

21. 10. 2018
PREGLEDNICA ZDRAVIL

Peroralni analgetiki

21. 6. 2018
NA KRATKO

Mednarodni natečaj Medis Awards

Strokovna žirija že peto leto zapored razpisuje natečaj International Medis Awards for Medical Research za najboljše aplikativne medicinske dosežke v regiji srednje in jugovzhodne Evrope. Zadnji rok za prijavo (prek spletnega obrazca na www.medis-awards.com) je 15. september 2018.

20. 6. 2018
SLOVENSKA STROKA

Povrnjeno antikoagulacijsko delovanje pri ledvičnih bolnikih kljub uporabi antidota

Slovenski strokovnjaki s kliničnih oddelkov za anesteziologijo in intenzivno terapijo ter žilne bolezni UKC Ljubljana so v European Journal of Anaesthesiology (EJA) prikazali dva klinična primera uporabe idarucizumaba pri bolnikih z ledvično odpovedjo na antikoagulacijskem zdravljenju z dabigatranom.

20. 6. 2018
1 2

Aktualni e-novičnik

Sočasni presežek kilogramov in pomanjkanje funkcionalne mase

21. 12. 2021

Brez napotnice do specialista

20. 12. 2021

Medicina ne pozna vseh odgovorov

15. 12. 2021

Primeri napačnega napotovanja pri sumu na rakavo bolezen

25. 1. 2021

Proti celicam B usmerjeno zdravilo, ki si ga bolniki odmerjajo sami

21. 12. 2021
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
"Revija je namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce na poljuden način obvešča o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponuja pester izbor privlačnih člankov za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive."
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Noemi Kandus
040 302 302
noemi@adriasonara.eu
zdenka@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
marketing@adriasonara.eu

© 2022 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.