oktober 2017

PREGLEDNICA

Zdravila za zdravljenje kroničnih vnetnih črevesnih bolezni (KVČB)

19. 10. 2017
NA KRATKO

EMA odobrila zdravilo MAVENCLAD®

Evropska agencija za zdravila (EMA) je odobrila prvo peroralno zdravilo s kratkim ciklusom zdravljenja za bolnike z zelo aktivno obliko recidivne multiple skleroze (RMS). Tablete kladribin (MAVENCLAD®) so dokazale klinično učinkovitost v raziskavah CLARITY, CLARITY EXTENSION, ORACLE MS in PREMIERE.

16. 10. 2017
NA KRATKO

Emicizumab za zdravljenje hemofilije A

Izidi raziskave HAVEN1 so pokazali, da protitelo emicizumab pri odraslih in mladostnikih s hemofilijo A in zaviralci faktorja VIII zniža stopnjo krvavitev za 87 odstotkov v primerjavi z zdravljenjem s premostitvenimi zdravili po potrebi.

16. 10. 2017
NA KRATKO

Nosečniška hipertenzija povezana z debelostjo otrok

Visok krvni tlak med nosečnostjo ogroža tako matere kot otroke, povečuje pa tudi tveganje za debelost otrok, je pokazala nova študija, objavljena v The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism

16. 10. 2017
NA KRATKO

KOPB: Fiksna trojna kombinacija uspešnejša od dvojne

V študiji TRIBUTE se je izkazalo, da fiksna trojna kombinacija IKS+LABA+LAMA (beklometazon/formoterol/glikopironij) v primerjavi z dvojno bronhodilatorno kombinacijo LABA+LAMA (indakaterol/glikopironij) zmanjša število zmernih in hudih poslabšanj pri bolnikih s kronično obstruktivno pljučno boleznijo.

16. 10. 2017
NA KRATKO

Meditacija in SŽ-tveganje

Ameriško združenje za srce AHA je skupini raziskovalcev naročilo, naj sistematično pregleda relevantne podatke o potencialni koristi meditacije za zmanjševanje srčno-žilnega (SŽ) tveganja. Izkazalo se je, da je meditacija lahko dodatek k standardnim priporočilom o zmanjševanju SŽ-tveganja.

16. 10. 2017
NA KRATKO

Pangenotipsko zdravilo proti kroničnemu hepatitisu C

Evropska komisija je izdala dovoljenje za promet novemu zdravilu za zdravljenje kroničnega hepatitisa C, ki so ga razvili v družbi AbbVie. Kombinacija dveh neposredno delujočih protivirusnih učinkovin glekaprevir/pibrentasvir (Maviret) ponuja zdravljenje za vse genotipe (GT1-6).

16. 10. 2017
LIFECLASS+pHARMONIA

Vse skrivnosti morja v Portorožu

Lepa Veljanović, dr. med., je specialistka za fizikalno medicino in rehabilitacijo, balneologinja, ki že 31 let dela v Termah Portorož. Tam vse elemente, ki jih ustvarja morje, uporabljajo v zdravstvene namene in tako lajšajo marsikatero bolečino.

16. 10. 2017

Prava mala epidemija kronične vnetne črevesne bolezni

Vsak osebni zdravnik, ki ima dva tisoč opredeljenih pacientov, ima v povprečju sedem do osem bolnikov s KVČB. Ključna pri diagnosticiranju in uspešnem nadaljnjem zdravljenju je komunikacija, poudarjata prof. dr. Ivan Ferkolj, dr. med., spec. gastroenterolog, in Dušan Baraga, dr. med., spec. druž. med.

16. 10. 2017
SLOVENSKA STROKA

Piercing povezan s poškodbami zobovja in umikom dlesni

Pri mladih z nakitom v jeziku (piercingom) je pogostnost poškodb zobovja več kot dvakrat večja kot pri ostalih, je pokazala raziskava, ki so jo izvedli na Centru za otroško in preventivno zobozdravstvo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in objavili v publikaciji Oral Health & Preventive Dentistry.

15. 10. 2017
SLOVENSKA STROKA

Najboljše možnosti nadaljevalnega zdravljenja osteoporoze

Pri ženskah s hudo pomenopavzno osteoporozo po koncu zdravljenja s teriparatidom se je v izboljšanju mineralne kostne gostote denosumab izkazal kot učinkovitejši od bisfosfonatov. Retrospektivno analizo izr. prof. dr. Tomaža Kocjana, dr. med., z UKC Ljubljana in kolegov so predstavili na letošnjem Evropskem endokrinološkem kongresu.

15. 10. 2017
VELIKI 4 - JAMA

Vloga splošnih zdravnikov pri zgodnjem odkrivanju RDČD

V reviji JAMA so objavili izsledke francoske raziskave, v kateri ugotavljajo, da so pacienti tistega zdravnika, ki je prejel poimenski seznam neodzivnih na vabila v program presejanja za raka debelega črevesa in danke (RDČD), po enem letu opravili več presejalnih testov kot pacienti v običajni oskrbi.

15. 10. 2017
VELIKI 4 - BMJ

Tvegana antidepresivna obravnava v nosečnosti

Obsežna danska raziskava odkriva povezavo med farmakološko obravnavo depresije v nosečnosti in tveganjem za psihiatrične motnje pri otrocih, poroča BMJ.

15. 10. 2017
VELIKI 4 - NEJM

Kombinirano zdravljenje HCV-okužbe s trojno kombinacijo DAA

V kliničnih raziskavah POLARIS-1 in 4 je kombinacija sofosbuvir-velpatasvir-voksilaprevir svojo učinkovitost dokazala tudi pri predhodno zdravljenih bolnikih z virusom hepatitisa C, poroča revija New England Journal of Medicine (NEJM).

15. 10. 2017
VELIKI 4 - Lancet

Skandinavski pogled na SŽ-zaščito z zaviralci SGLT2

Tudi podanaliza te študije CVD-REAL Nordic podpira ugotovitve, da je jemanje zaviralca SGLT2 povezano z manjšim tveganjem za SŽ bolezen in smrt pri preiskovancih s SB tipa 2 v skupini s širokim spektrom srčno-žilne ogroženosti, je objavljeno v reviji The Lancet.

15. 10. 2017
1 2 3

Aktualni e-novičnik

Pljučna hipertenzija – dolga pot do diagnoze

29. 5. 2024

Beseda je najmočnejše orožje

27. 3. 2024

Novosti v obravnavi arterijske hipertenzije

27. 3. 2024

Vse več bolnikov potrebuje napredno zdravljenje

27. 3. 2024

Kako predelati disfunkcionalno shranjenje spomine?

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.