junij 2018

NA KRATKO

Okrepitev zdravljenja zgodnjega raka dojk

Evropska komisija je odobrila pertuzumab (Perjeta) v kombinaciji s trastuzumabom (Herceptin) in kemoterapijo za dopolnilno zdravljenje bolnic z zgodnjim HER2-pozitivnim rakom dojk z velikim tveganjem za ponovitev bolezn

20. 6. 2018
NA KRATKO

Pozitivno mnenje novemu zdravilu proti okužbi s HIV-1

Evropski Odbor za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP) je sprejel pozitivno mnenje o vlogi za dovoljenje za promet z zdravilom Biktarvy® (biktegravir/emtricitabin/tenofovir alafenamid).

20. 6. 2018
NA KRATKO

Varnost zdravljenja nosečnic z IFNß

Na srečanju Ameriške akademije za nevrologijo so objavili rezultate študije Pregnancy Registry, doslej največje prospektivne študije pri zdravljenju nosečnic z multiplo sklerozo (MS) z zdravilom interferon beta (IFNß

20. 6. 2018
NA KRATKO

Lonsurf podaljša skupno preživetje

Klinična študija tretje faze TAGS je potrdila, da kombinacija trifluridina in tipiracila (Lonsurf®) podaljša skupno preživetje predhodno zdravljenih bolnikov z metastatskim rakom želodca

20. 6. 2018
NA KRATKO

Mednarodni natečaj Medis Awards

Strokovna žirija že peto leto zapored razpisuje natečaj International Medis Awards for Medical Research za najboljše aplikativne medicinske dosežke v regiji srednje in jugovzhodne Evrope. Zadnji rok za prijavo (prek spletnega obrazca na www.medis-awards.com) je 15. september 2018.

20. 6. 2018
NA KRATKO

Rak jetrnih celic

Raziskovalna retrospektivna analiza je pokazala klinično korist zaporednega zdravljenja bolnikov z napredovalim rakom jetrnih celic s sorafenibom (Nexavar) in nato regorafenibom (Stivarga

20. 6. 2018
NA KRATKO

Atezolizumab razvrščen na listo bolnišničnih zdravil

20. 6. 2018
VELIKI 4 - Lancet

Breme raka zaradi sladkorne bolezni in čezmerne teže

5,6 % v letu 2012 odkritih primerov raka po svetu lahko pripišemo sladkorni bolezni in čezmerni teži kot neodvisnima dejavnikoma tveganja, ugotavlja v reviji The Lancet objavljena študija, ki so jo izvedli raziskovalci Imperial Collegea v Londonu in Mednarodne agencije za raziskovanje raka.

20. 6. 2018
VELIKI 4 - BMJ

Pojavnost kronične vnetne črevesne bolezni ob jemanju zaviralcev dipeptidil-peptidaze 4

Britanska populacijska raziskava, objavljena v reviji British Medical Journal, je pokazala, da imajo bolniki s sladkorno boleznijo tipa 2, ki jemljejo zaviralce dipeptidil-peptidaze 4 (DPP-4), povečano tveganje za pojav kronične vnetne črevesne bolezni (KVČB).

20. 6. 2018
VELIKI 4 - NEJM

Petletno tveganje za možgansko kap po TIA ali manjši možganski kapi

Podatki iz mednarodnega registra bolnikov s TIA kažejo, da imajo bolniki, ki so preboleli TIA ali manjšo možgansko kap, po petih letih še vedno povečano tveganje za ponovne srčno-žilne dogodke, so objavili raziskovalci v New England Journal of Medicine.

20. 6. 2018
VELIKI 4 - JAMA

Presejanje za raka prostate smiselno le za nekatere posameznike

Po posodobljenih priporočilih delovne skupine ameriških strokovnjakov za preventivo (US Preventive Services Task Force), objavljenih v reviji JAMA, je presejalno testiranje za raka prostate, ki temelji na merjenju koncentracije prostatičnega specifičnega antigena (PSA) v krvi, verjetno smiselno za nekatere moške, stare od 55 do 69 let.

20. 6. 2018
SLOVENSKA STROKA

Povrnjeno antikoagulacijsko delovanje pri ledvičnih bolnikih kljub uporabi antidota

Slovenski strokovnjaki s kliničnih oddelkov za anesteziologijo in intenzivno terapijo ter žilne bolezni UKC Ljubljana so v European Journal of Anaesthesiology (EJA) prikazali dva klinična primera uporabe idarucizumaba pri bolnikih z ledvično odpovedjo na antikoagulacijskem zdravljenju z dabigatranom.

20. 6. 2018
SLOVENSKA STROKA

Vpliv fotobiomodulacije na dejavnike tveganja za karies

V raziskavi smo ugotovili, da fototerapija s polarizirano polikromatsko svetlobo ali LED-svetlobo zmanjša dejavnike tveganja za karies pri bolnikih z velikim tveganjem. Fotobiomodulacija lahko zmanjša količino kariogenih bakterij v slini in izboljša nekatere lastnosti sline.

20. 6. 2018

Dežela ledu in ognja

Težko bi našli deželo, v katero se zgrinjajo gostejše trume resno opremljenih fotografov, ki svoj dragoceni in zajetni tovor vztrajno prenašajo z ene fotogenične lokacije na drugo. Sonce, ki se v poletnih večerih ure in ure nizko nad obzorjem preriva z oblaki, pa skrbi za fotografom ljubo igro svetlobe in dolge sence.

20. 6. 2018
Herpes zoster

Bolečina, ki bi jo preprečilo cepljenje

Pasovec ali herpes zoster je javnozdravstveni problem, ugotavlja prof. dr. Janez Tomažič, dr. med., s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. Med starejšimi se namreč pogosto razvije huda kronična bolečina – postherpetična nevralgija.

20. 6. 2018
1 2 3

Aktualni e-novičnik

Bo vse to čez eno leto še res?

24. 4. 2024

Od VIP-genov do personaliziranega zdravljenja

27. 3. 2024

Dobrodošla novost za bolnike z migreno

27. 3. 2024

Olimpijskih iger se zaveš, ko je že vsega konec

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.