Nevrologija

Kako dobro poznate DMD?

Kakšne so genetske značilnosti DMD? Kakšni so koraki diagnoze? Kateri so tipični zapleti bolezni?
Poglobljeno poznavanje DMD preverite v kvizu, ki ga je recenzirala Tanja Loboda, dr. med., spec. pediatrije, s KO za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana.

26. 9. 2023

TeleKap – po vodi prideta smrt in življenje

Neznačilno turoben zgodnjeavgustovski večer se preveša v noč. Še eno od preštevilnih neprekinjenih zdravstvenih varstev v zadnjih devetih letih je tokrat drugačno, saj je ravno prejšnjo noč preobilno deževje v zelo kratkem času prenapolnilo vodotoke, ki so se z manično ihto pognali v doline, s seboj prinašali kataklizmično uničenje, odnašali premoženje, pa tudi – gola življenja.

16. 8. 2023
Uvodnik

Renesansa v zdravljenju

V zadnjih letih imamo na voljo učinkovita zdravljenja za primarne glavobole, med katerimi prednjači migrena. Tehnološki napredek je omogočil razvoj monoklonskih protiteles in malih molekul za zdravljenje migrene. Dosežek temelji na spoznanju, da je peptid, povezan s kalcitoninom (CGRP), pomemben za pojav migrenske epizode. Piše dr. Marjan Zaletel, dr. med., spec. nevrologije z UKC Ljubljana.

28. 6. 2023
VELIKI 4 - British Medical Journal

Zdrav slog življenja in upad spominskih funkcij

Nedavne raziskave so pokazale, da dejavniki, ki lahko vplivajo na spomin, vključujejo prisotnost gena ε4 za apolipoprotein E (ApoE), kronične bolezni in tudi življenjski slog. Zadnjemu se sicer namenja vse večja pozornost, a čeprav lahko zdrav življenjski slog zmanjša številna zdravstvena tveganja, se je le malo študij osredotočilo na njegov učinek na spomin.

28. 6. 2023

Personalizirana medicina za najpogostejšo bolečino

Zdravljenje primarnih glavobolov, zlasti migrene, je z odkritjem nove farmakološke tarče izjemno napredovalo. A izzivov pri obravnavi še ni konec. Podatki kažejo, da le eden od treh bolnikov z migreno, ki izpolnjujejo kriterije za uvedbo preventivnega zdravljenja, to tudi prejme. Pomemben dejavnik za neuvedbo profilaktičnega zdravila v našem okolju je otežen dostop do strokovnjakov za glavobole.

28. 6. 2023

Vse Parkinsonove bolezni

Je napočil čas za redefinicijo Parkinsonove bolezni? Bi njeno heterogenost bolje ponazorilo drugo ime, morda Parkinsonov sindrom? Kako bi jasnejša terminologija lahko stroki pomagala do lažje prepoznave in pravočasnega zdravljenja bolnikov? Razmišlja spec. nevrologije s KO za bolezni živčevja UKC Ljubljana prof. dr. Zvezdan Pirtošek, dr. med.

28. 6. 2023

Obrat antikoagulacijske aktivnosti pri akutni IMK

Kako ukrepati pri zdravljenju bolnikov na dabigatranu z akutno ishemično možgansko kapjo (IMK) in pri bolnikih z znotrajlobanjsko krvavitvijo (ZLK), smo predlagali v algoritmu, ki smo ga objavili v publikaciji Journal of Thrombosis and Thrombolysis.

28. 6. 2023

Kje smo in kam gremo v obravnavi multiple skleroze

Za bolnike z multiplo sklerozo (MS) je pri nas dovolj dobro poskrbljeno, meni izr. prof. dr. Uroš Rot, dr. med., spec. nevrologije, predstojnik KO za bolezni živčevja Nevrološke klinike UKC Ljubljana. Pri recidivno-remitentni MS so na voljo številne terapevtske možnosti, več prostora za izboljšavo je še pri napredujočih oblikah te bolezni.

28. 6. 2023

Je napočil čas za redefinicijo Parkinsonove bolezni?

Bi njeno heterogenost bolje ponazorilo drugo ime, morda Parkinsonov sindrom? Kako bi jasnejša terminologija lahko stroki pomagala do lažje prepoznave in pravočasnega zdravljenja bolnikov? Razmišlja prof. dr. Zvezdan Pirtošek, dr. med., spec. nevrologije z Nevrološke klinike UKC Ljubljana.

13. 6. 2023
HITRI TEST

Kam naj stroka usmeri pogled?

Osvežite svoje znanje in spoznajte glavne izzive zdravljenja napredovale Parkinsonove bolezni (PB). Pomembne možnosti za izboljšavo obravnave prinaša ugotovitev, da se za kontinuirano zdravljenje bolniki z napredovalo PB odločijo redkeje, kot bi pričakovali.

7. 6. 2023
VIDEO

Pomembno je prepoznati napredovanje Parkinsonove bolezni

Kako naprej ob izzvenevanju učinka levodope, motoričnih nihanjih in diskinezijah pri bolniku s Parkinsonovo boleznijo? Izr. prof. dr. Maja Trošt, dr. med., spec. nevrologije z Nevrološke klinike UKC Ljubljana predstavlja orodja za prepoznavo napredovale faze bolezni, ki narekuje uvedbo kontinuiranega zdravljenja.

7. 6. 2023
VIDEO

Predlog novega algoritma za zdravljenje migrenskih epizod

Sekcija za glavobol pri Slovenskem zdravniškem društvu je nedavno predstavila nov algoritem akutnega zdravljenja migrene. Kot je povedal dr. Marjan Zaletel, dr. med., višji svetnik, spec. nevrologije z UKC Ljubljana, model olajšuje izbor analgetikov in njihovih kombinacij ter ponuja optimalnejši izbor terapije za bolnike s povečanim tveganjem za srčno-žilne bolezni.

24. 5. 2023

Obravnava multiple skleroze: kje smo in kam gremo?

Obravnava bolnikov z multiplo sklerozo je v zadnjih desetletjih zelo napredovala, poudarja izr. prof. dr. Uroš Rot, dr. med., spec. nevrologije, predstojnik KO za bolezni živčevja Nevrološke klinike UKC Ljubljana. Kateri so ključni izzivi v zdravljenju? Bomo v prihodnosti lahko celo preprečevali nastanek te bolezni?

26. 4. 2023

Fabryjeva bolezen skozi vprašanja

Katera kožna sprememba je še posebej značilna za to bolezen? Kako bolezen potrdimo ter kdaj je indicirano nadomestno encimsko zdravljenje? Odgovore smo nanizali v kratkem kvizu, ki ga je recenzirala pediatrinja doc. dr. Mojca Žerjav Tanšek, dr. med. s Pediatrične klinike UKC Ljubljana.

30. 3. 2023
INFOGRAFIKA

Farmakološko obvladovanje migrene

Na enem mestu smo zbrali farmakološko terapijo za profilaktično in akutno zdravljenje migrene.

28. 3. 2023

Migrena pod nadzorom?

Z novejšimi zdravili zadovoljiv učinek profilaktičnega zdravljenja migrene dosežemo pri približno treh četrtinah bolnikov, odličen učinek pa skoraj pri tretjini bolnikov, razlaga doc. dr. Andrej Fabjan, dr. med., spec. nevrologije, s KO za nevrologijo UKC Ljubljana. Ob dobrem odzivu na profilaktično terapijo bolniki poročajo tudi o boljši učinkovitosti akutnih zdravil.

28. 3. 2023

Svetlejša prihodnost Fabryjeve bolezni?

Bolniki na diagnozo Fabryjeve bolezni čakajo do 20 let. »Čas je za zgodnejše odkrivanje,« poudarja prim. Bojan Vujkovac, dr. med., spec. interne medicine iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, vodja Centra za zdravljenje Fabryjeve bolezni. Po njegovih besedah lahko diagnostiko pomembno skrajšamo že na primarni ravni, in to celo enostavneje kot kadarkoli doslej.

28. 3. 2023

(Pre)poznate hATTR?

Največji izziv pri dedni obliki transtiretinske amiloidoze (hATTR) ostaja diagnosticiranje bolnikov, saj se na neendemičnih območjih, kamor sodi Slovenija, kaže v zelo heterogeni obliki, poudarja prof. dr. Janez Zidar, dr. med., spec. nevrologije s Kliničnega inštituta za klinično nevrofiziologijo UKC Ljubljana. Kdaj pomisliti na to redko bolezen?

28. 3. 2023
VELIKI 4 - JAMA

Povezava psihosocialnega stresa s tveganjem za akutno možgansko kap

Analiza podatkov, zbranih v raziskavi INTERSTROKE, je potrdila, da je psihosocialni stres povezan s tveganjem za možgansko kap ter da je višji lokus kontrole v domačem okolju in službi povezan z zmanjšanjem zaznave stresa in zmanjšanjem verjetnosti za kap. Članek je bil objavljen v publikaciji JAMA.

25. 3. 2023

Demenca brez motenj spomina

Kontinuirane oblike zdravljenja lahko uvedemo tudi bolnikom z napredovalo Parkinsonovo boleznijo s pridruženim sindromom demence. A pri teh kompleksnih bolnikih lahko uvajanje ali prilagajanje terapije kognitivne težave poslabša. Doc. dr. Milica Gregorič Kramberger, dr. med., spec. nevrologije, iz Nevrološke klinike UKC Ljubljana poudarja povečano zavedanje teh izzivov.

23. 3. 2023
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Možnosti odpredpisovanja zaviralcev protonske črpalke

28. 9. 2023

Povezava med dolžino spanja in visceralnim maščevjem

15. 9. 2023

Renesansa v zdravljenju

28. 6. 2023

Personalizirana medicina za najpogostejšo bolečino

28. 6. 2023

Vse Parkinsonove bolezni

28. 6. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas