Smernice

Prva priporočila za obravnavo nevropatske bolečine

»Na področju zdravljenja nevropatske bolečine nas čaka še nekaj dela, zato smo v prvem koraku pripravili predlog za prva slovenska priporočila, s katerimi bi zvišali raven obravnave te bolezni v Sloveniji,« je na Fajdigovih dnevih povedal specialist anesteziologije in reanimatologije prim. Gorazd Požlep, dr. med.

15. 12. 2021

Prve nacionalne smernice sledijo svetovnim novostim

Približno 30 do 50 % bolnikov z depresijo razvije odpornost proti zdravljenju. Nedavno izdane nacionalne smernice spreminjajo paradigmo določanja rezistence. Eden od avtorjev smernic, specialist psihiatrije doc. dr. Jurij Bon, dr. med., poudarja, da v ospredje stopa pravočasna opredelitev tveganja za to doslej težko obvladljivo stanje.

23. 6. 2021

Novosti o rabi NOAK pri zdravljenju atrijske fibrilacije

Čeprav se je s prihodom neposrednih oralnih antikoagulantov (NOAK) zdelo, da antikoagulantnih ambulant ne bomo več potrebovali, novejši izsledki, predstavljeni na nedavnem kongresu EHRA 2021, kažejo, da je obravnava bolnikov, ki prejemajo NOAK, zahtevna. Piše specialist kardiologije doc. dr. David Žižek, dr. med.

23. 6. 2021

Prva priporočila za zdravljenje ploščatoceličnega raka kože

Konec lanskega leta smo tudi v Sloveniji dobili prva priporočila za zdravljenje ploščatoceličnega raka kože, ki je znatno pogostejši kot melanom, število obolelih pa se vsako leto poveča. Tumorji so običajno lokalno omejeni, obstajajo pa tudi lokalno napredovale in razsejane oblike, pri katerih se je dobro izkazalo sistemsko zdravljenje.

29. 3. 2021
ADA 2021

Kaj prinašajo nove smernice?

Ameriško diabetološko združenje (ADA) tradicionalno vsak začetek leta pospremi z osveženimi smernicami za obravnavo oseb s sladkorno boleznijo. V njih prek rigoroznega postopka sintetizira najnovejše rezultate najodmevnejših raziskav s predhodnim znanjem in kliničnimi izkušnjami. Katere so ključne spremembe pri obravnavi bolnikov?

17. 3. 2021
VIDEO

Prve slovenske smernice pred vrati

Smernice za obravnavo bolnikov z odpovedjo prebavil oz. njeno najbolj razširjeno obliko, sindromom kratkega črevesa, so tik pred objavo. Vodja ambulante za klinično prehrano na OI Ljubljana izr. prof. dr. Nada Rotovnik Kozjek, dr. med., ki je smernice pripravila skupaj s kolegi gastroenterologi in abdominalnimi kirurgi, je predstavila njihove ključne poudarke.

28. 2. 2021
ESC 2020

Smernice ESC za atrijsko fibrilacijo

Nove smernice za odkrivanje in obravnavo bolnikov z atrijsko fibrilacijo (AF), ki jih je pripravilo Evropsko združenje za kardiologijo (ESC) v sodelovanju z Evropskim združenjem za kardio-torakalno kirurgijo (EACTS), temeljijo na integriranem holističnem pristopu, usmerjenem v bolnika.

14. 10. 2020

Do kod lahko gremo in kako?

Smernice ESC za obravnavo dislipidemij so pri bolnikih z zelo velikim srčno-žilnim tveganjem (dokumentirano aterosklerozo) za holesterol v delcih LDL postavile nov cilj – vrednost naj bo pod 1,4 milimola na liter. Prof. dr. Zlatko Fras, dr. med., pa meni, da se tudi tu še ne bomo ustavili. »Morda nam bo že v kratkem uspelo priti do tolikšnega znižanja holesterola v LDL, da bo ateroskleroza morebiti celo usahnila.«

18. 5. 2020

Obravnava bolnikov z luskavico, ki prejemajo biološka zdravila

Kako v danih epidemioloških razmerah obravnavati bolnike z luskavico, ki prejemajo biološka zdravila? Vsebino nedavno posodobljenih priporočil je predstavila predstojnica Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana prim. dr. Tanja Planinšek Ručigaj, dr. med., višja svetnica.

23. 4. 2020

Stabilna koronarna bolezen – kaj je novega?

Na januarskem srečanju, ki ga pripravlja Društvo za širitev znanja in raziskovanje v medicini, so slovenski kardiologi razpravljali o številnih spremembah v obravnavi bolnikov s stabilno koronarno boleznijo, ki so jih vključile lanske smernice ESC. Prof. dr. Matjaž Bunc, dr. med. z UKC Ljubljana, je ob tem kot največji zasuk navedel spremembe v predtestnih verjetnostih za koronarno bolezen (te so se za tretjino zmanjšale) in njihovem vplivu na diagnostični algoritem.

16. 3. 2020

Nove smernice Ameriškega diabetološkega združenja

Kot vsak začetek leta je ADA tudi tokrat postregla z novimi smernicami. Kot je bilo pričakovati, v terapevtskem algoritmu niso sledili predlogu ESC/EASD, ki je pri aterosklerotični srčno-žilni bolezni celo pred metforminom predlagal uporabo zaviralca SGLT2-kanalčkov oziroma agonista receptorjev GLP-1, so pa smernice usmerjene k razširjanju indikacij za čimprejšnje zdravljenje s tema dvema skupinama zdravil z dokazi za srčno-žilne koristi.

16. 3. 2020
SREČANJE ZDRUŽENJA ENDOKRINOLOGOV SLOVENIJE

Prava terapija pravemu bolniku

Aktualne smernice evropskega kardiološkega in diabetološkega združenja o preprečevanju in zdravljenju srčno-žilnih bolezni pri bolnikih s sladkorno boleznijo vnašajo pri izboru antihiperglikemika odmevno spremembo. Terapija prvega izbora pri zdravljenju oseb z velikim ali zelo velikim tveganjem za srčno-žilne bolezni je zaviralec SGLT2-kanalčkov ali agonist GLP-1, šele nato metformin.

11. 12. 2019
SLOVENSKA STROKA

Nove smernice za diagnozo celiakije

Izšle so prenovljene smernice za diagnozo celiakije Evropskega združenja za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano (ESPGHAN). Glavna novost je enostavnejša določitev bolnikov, pri katerih smernice omogočajo diagnozo brez uporabe biopsije. Pri pripravi novih usmeritev je sodeloval tudi doc. dr. Jernej Dolinšek, dr. med., z UKC Maribor.

10. 12. 2019

Sveže skupne smernice

Ob letošnjem kongresu ESC sta evropsko kardiološko in diabetološko združenje skupaj izdali smernice o preprečevanju in zdravljenju srčno-žilnih bolezni pri bolnikih s sladkorno boleznijo in prediabetesom. Smernice opredeljujejo nov način ocenjevanja srčno-žilnega tveganja pri tej skupini bolnikov in v nekaterih primerih izrivajo metformin iz prve linije.

20. 10. 2019
Intervju

Na ESC 2019 kar peterica novih smernic

25. 9. 2019
SODOBNA KARDIOLOGIJA

Sodobna zdravila povezala diabetologe in kardiologe

Tretjina bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2 (SB2) ima srčno-žilno bolezen, 15 % pa srčno popuščanje. Bolezen v povprečju kar za 12 let skrajša pričakovano življenjsko dobo. Da zdravljenje z GLP-1 pomembno vpliva ne le na zniževanje glikemije, temveč tudi na zmanjšanje nevarnosti za razvoj srčno-žilnih bolezni, so med drugim govorili na kongresu Sodobna kardiologija.

27. 6. 2019
1 2 3

Aktualni e-novičnik

Srčno popuščanje in njegove komorbidnosti: kje bi lahko bili boljši?

27. 9. 2022

EULAR 2022: nova spoznanja

29. 9. 2022

Melatonin v 60 sekundah

29. 9. 2022

Napredovala Parkinsonova bolezen

29. 9. 2022

Ne znamo ceniti stvari, ki so v življenju zares pomembne

22. 6. 2022
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Predstavitveni
video (1:25 min)
Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas