Geriatrija

Dodati ali opustiti zdravilo?

Starejši imajo veliko bolezni in zdravstvenih težav, zato bi jim lahko predpisali veliko zdravil. Opustitev zdravil pa zahteva večji premislek, pogum in odgovornost zdravnika. Kot pravi klinični farmacevt mag. Rok Antolič, zaposlen v Lekarni UKC Ljubljana, ki deluje na Centru za geriatrično medicino, je starejšim smiselno predpisovati predvsem zdravila, ki vodijo k višji kakovosti življenja.

17. 3. 2021

Zmanjšuje umrljivost, v vsej Sloveniji pa le en oddelek

Geriatrična medicina dokazano zmanjšuje umrljivost krhkih posameznikov. V Sloveniji so v edinem takem oddelku – Centru za geriatrično medicino na UKC Ljubljana – pripravili strategijo, po kateri bi lahko tak bolnišnični program vzpostavili tudi v drugih bolnišnicah, a se za to niso odločili še nikjer, pravi vodja omenjenega centra Gregor Veninšek, dr. med.

17. 3. 2021
Nevrologija

Z možgani nad možgane

Kako slovenska nevrologija raziskuje nevrološke posledice COVID-19, kaj krepi in kaj jemlje zalet nevrološki raziskovalni dejavnosti in kako nevrologi priznajo sodelavcem v modri uniformi, da lahko nadgradijo njihovo vlogo – sta nanizala prof. dr. Zvezdan Pirtošek, dr. med., in doc. dr. Maja Kojović, dr. med.

15. 6. 2020

Do boljšega zdravljenja s kliničnim farmacevtom

Zdravnik je v tim na sekundarni in terciarni ravni zdravstvenega varstva dobil kliničnega farmacevta, na primarni ravni zdravstvenega varstva pa farmacevta svetovalca. Kaj si lahko od tega obeta, piše asist. dr. Alenka Kovačič, mag. farm., spec. klin. farmacije.

17. 12. 2018
Intervju

Ostati v prednosti pred SDM

Obeti za bolnike z vlažno starostno degeneracijo makule (SDM) so se v zadnjem desetletju izboljšali zlasti s prihodom antiangiogene terapije. Njena »slabost« pa je, da se morajo bolniki po intravitrealne injekcije redno vračati, kar med drugim zahteva dobro organizacijo zdravljenja, nam je ob letošnjem kongresu EURETINA povedal prof. dr. Paolo Lanzetta z Univerze v Vidmu.

21. 10. 2018

Krhki starostniki

Količina in kakovost zaužite hrane lahko vplivata na to, ali bo posameznikova prihodnost krhka ali čvrsta, pišeta Gregor Veninšek, dr. med., vodja Centra za geriatrično medicino na UKC Ljubljana, in doc. dr. Nada Rotovnik Kozjek, dr. med., vodja ambulante za klinično prehrano na Onkološkem inštitutu.

18. 6. 2018
Intervju

Starost naj bo privilegij

Tanja Petkovič, dr. med., se v domu za starejše v Horjulu trudi v vsakem od oskrbovancev najti voljo in moč, da kljub včasih težkemu zdravstvenemu stanju še vedno radi živijo in da jih ni strah niti končne življenjske postaje.

18. 6. 2018

Ledvice in staranje

Znano je, da se hitrost glomerulne filtracije (GF) po 40. letu zmanjšuje približno za en mililiter na minuto v letu dni, tako da lahko okvirno ocenimo pričakovani upad hitrosti GF s staranjem. Žal pa so enačbe iz več razlogov pri starosti nad 75 let nezanesljive in nam služijo zgolj kot opora pri oceni ledvične funkcije, piše prof. dr. Radovan Hojs, dr. med., z UKC Maribor.

12. 10. 2016
VELIKI 4 - BMJ

Odrekanje zdravljenja

Pojem »odrekanje zdravljenja« označuje zadržanje in/ali odtegnitev zdravljenja, ki je del oskrbe ob koncu življenja. Združuje odločitve, da se zdravljenje za podaljševanje življenja ne uvede (zadržanje), in za prenehanje takšnega zdravljenja (odtegnitev). Prvo in drugo v praksi pomeni skrajšanje življenja. Analiza razmer na Nizozemskem, kjer se zdravniki pogosto odločajo za odrekanje zdravljenja, je bila objavljena v publikaciji BMJ.

19. 10. 2015
INTERVJU

S staranjem smo vsak dan bolj drugačni

Gregor Veninšek, dr. med., predstojnik Centra za geriatrično medicino, geriatrijo vidi kot skrb za krhke bolnike s ciljem, da se iz bolnišnice vrnejo domov.

24. 1. 2015
1 2

Aktualni e-novičnik

Sočasni presežek kilogramov in pomanjkanje funkcionalne mase

21. 12. 2021

Brez napotnice do specialista

20. 12. 2021

Medicina ne pozna vseh odgovorov

15. 12. 2021

Primeri napačnega napotovanja pri sumu na rakavo bolezen

25. 1. 2021

Proti celicam B usmerjeno zdravilo, ki si ga bolniki odmerjajo sami

21. 12. 2021
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
"Revija je namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce na poljuden način obvešča o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponuja pester izbor privlačnih člankov za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive."
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Noemi Kandus
040 302 302
noemi@adriasonara.eu
zdenka@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
marketing@adriasonara.eu

© 2022 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.