Geriatrija

Antikoagulacijsko zdravljenje pri starostnikih

Novi peroralni antikoagulanti (NOAK) so pri zdravljenju starostnikov z atrijsko fibrilacijo (AF) ali zgodovino venskega trombemboličnega dogodka prinesli pomemben preskok, je poudaril specializant kardiologije in vaskularne medicine Tadej Završnik, dr. med., iz UKC Maribor. Kako pretehtati tveganja in koristi pri tej populaciji bolnikov?

22. 6. 2022

Osteonekrozo čeljustnice lahko preprečimo

Starejši gospe v zobozdravstveni ambulanti izdrejo zob. Čez čas pride do zapleta, osteonekroze čeljustnice, ker anamneza o jemanju zdravil ni bila popolna, pa tudi poseg ni bil izveden povsem ustrezno. Drugo gospo, ki prejema zdravila za zdravljenje osteoporoze, soseda prestraši, da ji bo odmrlo pol čeljusti, če bo potrebno izdrtje zoba. Zato po svoji volji neha jemati zdravila. Posledica – zlom kolka.

22. 6. 2022

Dodati ali opustiti zdravilo?

Starejši imajo veliko bolezni in zdravstvenih težav, zato bi jim lahko predpisali veliko zdravil. Opustitev zdravil pa zahteva večji premislek, pogum in odgovornost zdravnika. Kot pravi klinični farmacevt mag. Rok Antolič, zaposlen v Lekarni UKC Ljubljana, ki deluje na Centru za geriatrično medicino, je starejšim smiselno predpisovati predvsem zdravila, ki vodijo k višji kakovosti življenja.

17. 3. 2021

Zmanjšuje umrljivost, v vsej Sloveniji pa le en oddelek

Geriatrična medicina dokazano zmanjšuje umrljivost krhkih posameznikov. V Sloveniji so v edinem takem oddelku – Centru za geriatrično medicino na UKC Ljubljana – pripravili strategijo, po kateri bi lahko tak bolnišnični program vzpostavili tudi v drugih bolnišnicah, a se za to niso odločili še nikjer, pravi vodja omenjenega centra Gregor Veninšek, dr. med.

17. 3. 2021
Nevrologija

Z možgani nad možgane

Kako slovenska nevrologija raziskuje nevrološke posledice COVID-19, kaj krepi in kaj jemlje zalet nevrološki raziskovalni dejavnosti in kako nevrologi priznajo sodelavcem v modri uniformi, da lahko nadgradijo njihovo vlogo – sta nanizala prof. dr. Zvezdan Pirtošek, dr. med., in doc. dr. Maja Kojović, dr. med.

15. 6. 2020

Do boljšega zdravljenja s kliničnim farmacevtom

Zdravnik je v tim na sekundarni in terciarni ravni zdravstvenega varstva dobil kliničnega farmacevta, na primarni ravni zdravstvenega varstva pa farmacevta svetovalca. Kaj si lahko od tega obeta, piše asist. dr. Alenka Kovačič, mag. farm., spec. klin. farmacije.

17. 12. 2018
Intervju

Ostati v prednosti pred SDM

Obeti za bolnike z vlažno starostno degeneracijo makule (SDM) so se v zadnjem desetletju izboljšali zlasti s prihodom antiangiogene terapije. Njena »slabost« pa je, da se morajo bolniki po intravitrealne injekcije redno vračati, kar med drugim zahteva dobro organizacijo zdravljenja, nam je ob letošnjem kongresu EURETINA povedal prof. dr. Paolo Lanzetta z Univerze v Vidmu.

21. 10. 2018

Krhki starostniki

Količina in kakovost zaužite hrane lahko vplivata na to, ali bo posameznikova prihodnost krhka ali čvrsta, pišeta Gregor Veninšek, dr. med., vodja Centra za geriatrično medicino na UKC Ljubljana, in doc. dr. Nada Rotovnik Kozjek, dr. med., vodja ambulante za klinično prehrano na Onkološkem inštitutu.

18. 6. 2018
Intervju

Starost naj bo privilegij

Tanja Petkovič, dr. med., se v domu za starejše v Horjulu trudi v vsakem od oskrbovancev najti voljo in moč, da kljub včasih težkemu zdravstvenemu stanju še vedno radi živijo in da jih ni strah niti končne življenjske postaje.

18. 6. 2018

Ledvice in staranje

Znano je, da se hitrost glomerulne filtracije (GF) po 40. letu zmanjšuje približno za en mililiter na minuto v letu dni, tako da lahko okvirno ocenimo pričakovani upad hitrosti GF s staranjem. Žal pa so enačbe iz več razlogov pri starosti nad 75 let nezanesljive in nam služijo zgolj kot opora pri oceni ledvične funkcije, piše prof. dr. Radovan Hojs, dr. med., z UKC Maribor.

12. 10. 2016
1 2

Aktualni e-novičnik

Živeti 150 let?

20. 6. 2022

Kako izboljšamo obravnavo oseb s sladkorno boleznijo?

23. 6. 2022

pHARMONIA je praznovala 10 let

21. 6. 2022

Najnovejše orožje proti staranju?

21. 6. 2022

Kako prepoznamo in zdravimo onihomikoze

16. 3. 2022

Kako se izgovori pHARMONIA?

20. 6. 2022
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Predstavitveni
video (1:25 min)
Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives@adriasonara.eu
zdenka@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
marketing@adriasonara.eu

O nas