Psihiatrija

Pri nepovezanih simptomih pomislimo na depresijo

Tema depresije je v času epidemije zelo pomembna. »Ti bolniki do zdaj niso prihajali k nam oziroma jih nismo prepoznavali, ker smo reševali njihove druge težave,« je na 21. Kokaljevih dnevih opozorila specialistka družinske medicine Ana Žvižej Cvetić, dr. med.

22. 6. 2022

Rezistentna depresija kmalu bolj obvladljiva

»Veselimo se novih pristopov, ki prinašajo boljše in hitrejše okrevanje bolnikov s težjim potekom depresije,« je ob pričakovani razvrstitvi esketamina povedala spec. psihiatrije dr. Anja Plemenitaš Ilješ, dr. med., z Oddelka za psihiatrijo UKC Maribor.

22. 6. 2022

Kako čim bolj učinkovito zdraviti shizofrenijo

Vsako novo zdravilo za zdravljenje shizofrene motnje bolnikom prinaša dodatno upanje. Žal tudi najsodobnejša terapija pogosto ni dovolj učinkovita, kar je v veliki meri povezano z bolnikovim zanikanjem bolezni in/ali nerednim jemanjem predpisanih zdravil. Spec. psihiatrije prim. Dragan Terzič, dr. med., je poudaril, naj bo predpisovanje zdravil usmerjeno na vodilno simptomatiko psihotične motnje ...

22. 6. 2022
Neuroscience and Biobehavioral Reviews

Vloga melatonina pri Alzheimerjevi bolezni in nespečnosti

V sistematičnem pregledu randomiziranih kliničnih raziskav, katerega izsledke so objavili v strokovni publikaciji Neuroscience and Biobehavioral Reviews, so raziskovalci skušali proučiti kognitivne izide zdravljenja z melatoninom pri osebah z Alzheimerjevo boleznijo in nespečnostjo ter pri zdravih ljudeh.

25. 3. 2022
VELIKI 4 - NEJM

Vzdrževalno zdravljenje z antidepresivi v ambulanti družinskega zdravnika

V raziskavi ANTLER (Antidepressants to prevent relapse in depression), ki so jo izvedli v Veliki Britaniji, so raziskovalci ocenjevali, kakšen je vpliv postopnega opuščanja vzdrževalnega zdravljenja z antidepresivi v primerjavi z nadaljevanjem pri bolnikih z depresivno motnjo, vodenih na primarni ravni. Rezultati so bili objavljeni v publikaciji NEJM.

15. 12. 2021
VELIKI 4 - British Medical Journal

Uporaba hormonske nadomestne terapije in tveganje za demenco

Menopavza se pogosto izraža tako z mentalnimi kot fizičnimi simptomi, kot so oblivi, motnje spanja, depresija ali kognitivne motnje, ki prizadenejo 80 % žensk v menopavzi. Od tega jih ima 70 % simptome, ki bi lahko kazali na možnost nevrološkega pešanja v prihodnosti. Spolni hormoni, predvsem estrogen, so pokazali nevroprotektiven učinek.

15. 12. 2021

Ključno je, da si bolnik želi jemati zdravilo

Dober varnostni profil z malo neželenimi učinki je zelo pomemben za adherenco pri zdravljenju shizofrenije, s tem pa so tesno povezani tudi izidi zdravljenja, je na satelitskem simpoziju na 7. psihiatričnem kongresu dejal prof. dr. Christoph U. Correll, profesor psihiatrije in molekularne medicine na The Zucker School of Medicine ter direktor za otroško in mladostniško psihiatrijo v bolnišnici Charité.

15. 12. 2021
Diagnoza

Tudi debeli so lahko podhranjeni

Po rezultatih raziskav je pri nas prehransko ogroženih 13,5 % splošne populacije in kar 60 % stanovalcev v negovalnih ustanovah. Naj med njimi ne prezremo pacientov s pridruženo debelostjo, opominja vodja Slovenskega združenja za klinično prehrano, specialistka splošne medicine, asist. dr. Milena Blaž Kovač, dr. med., iz ZD Ljubljana.

15. 12. 2021

Kaj je zaželeno in čemu bi se radi izognili?

V nastajanju so nove smernice za zdravljenje depresije, predlog novih smernic, ki ga je oblikovala delovna skupina, je na 7. psihiatričnem kongresu predstavila specialistka psihiatrije dr. Anja Plemenitaš Ilješ, dr. med. Cilj novih smernic je, da bi bile v pomoč pri zdravljenju depresije ne le psihiatrom, ampak tudi zdravnikom na primarni ravni.

15. 12. 2021

Kaj je zares pomembno?

Kako otroku ali mladostniku z neozdravljivo napredujočo boleznijo omogočiti, da bo zadnja leta, mesece, tedne in dneve preživel čim bolj kakovostno? S tem vprašanjem se sooča tim za paliativno oskrbo otrok na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana, ki ga vodi specialistka pediatrije doc. dr. Anamarija Meglič, dr. med., po vzoru primerljivih otroških klinik po svetu.

13. 10. 2021

Prve nacionalne smernice sledijo svetovnim novostim

Približno 30 do 50 % bolnikov z depresijo razvije odpornost proti zdravljenju. Nedavno izdane nacionalne smernice spreminjajo paradigmo določanja rezistence. Eden od avtorjev smernic, specialist psihiatrije doc. dr. Jurij Bon, dr. med., poudarja, da v ospredje stopa pravočasna opredelitev tveganja za to doslej težko obvladljivo stanje.

23. 6. 2021

Dolgoročna sodelovalnost bolnika je velik izziv

Bolniki s shizofrenijo so večinoma brez uvida v svoje bolezensko stanje. S kakšnimi izzivi se psihiatri soočajo v obravnavi bolnikov s to boleznijo in kako te izzive naslavljati, razlagata asist. Andreja Čelofiga, dr. med., z Oddelka za psihiatrijo UKC Maribor in mag. Anita Trpin Katarić, dr. med., iz Psihiatrične bolnišnice Idrija.

17. 3. 2021

Zagonetnejše odkrivanje depresije pri moških

»Moški nosijo v sebi precej več agresivnega potenciala kot ženske,« je na vprašanje o znakih depresije pri moških začel odgovarjati specialist psihiatrije in psihoterapevt doc. dr. Robert Oravecz, dr. med., iz Psihiatrične bolnišnice Ormož. Ker je klinična slika veliko bolj agresivno obarvana, pri moških toliko težje prepoznamo duševno motnjo.

16. 12. 2020

Če bomo uspešni, HCV ne bo več grožnja za javno zdravje

Slovenija zaznamuje 13-letnico uspešne sistematične obravnave okužb z virusom hepatitisa C (HCV) pri skupini z največjim deležem okuženih, tj. pri osebah, ki uporabljajo droge. Specialist psihiatrije doc. dr. Andrej Kastelic, dr. med., opozarja na vrzel v slovenskih zgodbi o uspehu. Veliko neodkritih okužb s HCV ostaja med zaporniki.

21. 10. 2020
Intervju: Sanja Zupanič

Stiki so nepogrešljivi

Z mlado zdravnico Sanjo Zupanič smo se pogovarjali v času, ko so bili stiki med ljudmi še zelo omejeni, in jo spraševali, na kaj vse to lahko vpliva – tudi na otroški razvoj? Otroci potrebujejo prav stik in z dotikom raziskujejo svet.

15. 6. 2020
VELIKI 4 - JAMA

Genska povezava med ITM in psihiatričnimi motnjami

Revija JAMA je objavila raziskavo skupine znanstvenikov s sedežem v Oslu na Norveškem. Skupina je s pomočjo genomske asociacijske metode odkrila prekrivanje genov med indeksom telesne mase in psihiatričnimi motnjami. Proučevali so shizofrenijo, bipolarno motnjo razpoloženja in depresivno motnjo.

16. 3. 2020
DIAGNOZA

Na vrhu tobogana se še lahko obrnemo

Ko izklopimo avtopilota, smo ranljivejši, saj se izognemo ukalupljenemu, običajnemu ravnanju, a hkrati smo močnejši, saj smo bolj dovzetni za to, da prisluhnemo svojim občutkom in tudi bolniku pred nami, je prepričana doc. dr. Tina Bregant, dr. med. Tega nas nauči čuječnost.

20. 6. 2019
SLOVENSKA STROKA

Kakšno podporo potrebuje zdravnik, če pacient naredi samomor

Študije kažejo, da večina ljudi, preden naredijo samomor, obišče družinskega zdravnika, to pa pozneje zdravniku lahko zbuja občutke krivde, sramu in povzroča njegovo stisko. O podpori, ki jo tedaj potrebuje zdravnik, ni dovolj znanja, je ugotovila raziskava Marte Treven, dr. med., dr. Onje Tekavčič Grad in Danice Rotar Pavlič, dr. med., objavljena v European Journal of General Practice.

17. 12. 2018

Desetina jih trpi zaradi ene od oblik depresije

Depresivne in anksiozne motnje so danes najpogostejše motnje oziroma bolezni človeštva. Težave z depresijo katerekoli oblike ima več kot 10 % svetovne populacije, z eno od oblik anksioznosti pa okrog 12 %, pravi dr. Dragan Terzič, psihiater z Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana. Vse pogosteje se pojavljajo pri mlajših generacijah prebivalstva.

21. 10. 2018

Zdravnik v primežu zasvojenosti

Prednost in hkrati poguba za zdravnika je, da lahko kljub zasvojenosti še zelo dolgo uspešno opravlja svoje delo, čeprav se mu druge plati življenja že začnejo podirati, ugotavlja asist. dr. Mirjana Radovanović, dr. med. Zato pomoč poišče pozno.

21. 10. 2018
1 2

Aktualni e-novičnik

Srčno popuščanje in njegove komorbidnosti: kje bi lahko bili boljši?

27. 9. 2022

EULAR 2022: nova spoznanja

29. 9. 2022

Melatonin v 60 sekundah

29. 9. 2022

Napredovala Parkinsonova bolezen

29. 9. 2022

Ne znamo ceniti stvari, ki so v življenju zares pomembne

22. 6. 2022
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Predstavitveni
video (1:25 min)
Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas