Psihiatrija

Neuroscience and Biobehavioral Reviews

Vloga melatonina pri Alzheimerjevi bolezni in nespečnosti

V sistematičnem pregledu randomiziranih kliničnih raziskav, katerega izsledke so objavili v strokovni publikaciji Neuroscience and Biobehavioral Reviews, so raziskovalci skušali proučiti kognitivne izide zdravljenja z melatoninom pri osebah z Alzheimerjevo boleznijo in nespečnostjo ter pri zdravih ljudeh.

25. 3. 2022
VELIKI 4 - NEJM

Vzdrževalno zdravljenje z antidepresivi v ambulanti družinskega zdravnika

V raziskavi ANTLER (Antidepressants to prevent relapse in depression), ki so jo izvedli v Veliki Britaniji, so raziskovalci ocenjevali, kakšen je vpliv postopnega opuščanja vzdrževalnega zdravljenja z antidepresivi v primerjavi z nadaljevanjem pri bolnikih z depresivno motnjo, vodenih na primarni ravni. Rezultati so bili objavljeni v publikaciji NEJM.

15. 12. 2021
VELIKI 4 - British Medical Journal

Uporaba hormonske nadomestne terapije in tveganje za demenco

Menopavza se pogosto izraža tako z mentalnimi kot fizičnimi simptomi, kot so oblivi, motnje spanja, depresija ali kognitivne motnje, ki prizadenejo 80 % žensk v menopavzi. Od tega jih ima 70 % simptome, ki bi lahko kazali na možnost nevrološkega pešanja v prihodnosti. Spolni hormoni, predvsem estrogen, so pokazali nevroprotektiven učinek.

15. 12. 2021

Ključno je, da si bolnik želi jemati zdravilo

Dober varnostni profil z malo neželenimi učinki je zelo pomemben za adherenco pri zdravljenju shizofrenije, s tem pa so tesno povezani tudi izidi zdravljenja, je na satelitskem simpoziju na 7. psihiatričnem kongresu dejal prof. dr. Christoph U. Correll, profesor psihiatrije in molekularne medicine na The Zucker School of Medicine ter direktor za otroško in mladostniško psihiatrijo v bolnišnici Charité.

15. 12. 2021
Diagnoza

Tudi debeli so lahko podhranjeni

Po rezultatih raziskav je pri nas prehransko ogroženih 13,5 % splošne populacije in kar 60 % stanovalcev v negovalnih ustanovah. Naj med njimi ne prezremo pacientov s pridruženo debelostjo, opominja vodja Slovenskega združenja za klinično prehrano, specialistka splošne medicine, asist. dr. Milena Blaž Kovač, dr. med., iz ZD Ljubljana.

15. 12. 2021

Kaj je zaželeno in čemu bi se radi izognili?

V nastajanju so nove smernice za zdravljenje depresije, predlog novih smernic, ki ga je oblikovala delovna skupina, je na 7. psihiatričnem kongresu predstavila specialistka psihiatrije dr. Anja Plemenitaš Ilješ, dr. med. Cilj novih smernic je, da bi bile v pomoč pri zdravljenju depresije ne le psihiatrom, ampak tudi zdravnikom na primarni ravni.

15. 12. 2021

Kaj je zares pomembno?

Kako otroku ali mladostniku z neozdravljivo napredujočo boleznijo omogočiti, da bo zadnja leta, mesece, tedne in dneve preživel čim bolj kakovostno? S tem vprašanjem se sooča tim za paliativno oskrbo otrok na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana, ki ga vodi specialistka pediatrije doc. dr. Anamarija Meglič, dr. med., po vzoru primerljivih otroških klinik po svetu.

13. 10. 2021

Prve nacionalne smernice sledijo svetovnim novostim

Približno 30 do 50 % bolnikov z depresijo razvije odpornost proti zdravljenju. Nedavno izdane nacionalne smernice spreminjajo paradigmo določanja rezistence. Eden od avtorjev smernic, specialist psihiatrije doc. dr. Jurij Bon, dr. med., poudarja, da v ospredje stopa pravočasna opredelitev tveganja za to doslej težko obvladljivo stanje.

23. 6. 2021

Dolgoročna sodelovalnost bolnika je velik izziv

Bolniki s shizofrenijo so večinoma brez uvida v svoje bolezensko stanje. S kakšnimi izzivi se psihiatri soočajo v obravnavi bolnikov s to boleznijo in kako te izzive naslavljati, razlagata asist. Andreja Čelofiga, dr. med., z Oddelka za psihiatrijo UKC Maribor in mag. Anita Trpin Katarić, dr. med., iz Psihiatrične bolnišnice Idrija.

17. 3. 2021

Zagonetnejše odkrivanje depresije pri moških

»Moški nosijo v sebi precej več agresivnega potenciala kot ženske,« je na vprašanje o znakih depresije pri moških začel odgovarjati specialist psihiatrije in psihoterapevt doc. dr. Robert Oravecz, dr. med., iz Psihiatrične bolnišnice Ormož. Ker je klinična slika veliko bolj agresivno obarvana, pri moških toliko težje prepoznamo duševno motnjo.

16. 12. 2020
1 2 3

Aktualni e-novičnik

Najbolj neposrečeno je čakanje z napotitvijo k specialistu

22. 4. 2022

Vpliv vitamina D na rak dojk

16. 3. 2022

Vpliv spola na srčno-žilne bolezni pri sladkorni bolezni tipa 1

16. 3. 2022

Koristi farmakovigilance?

16. 3. 2022
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
"Revija je namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce na poljuden način obvešča o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponuja pester izbor privlačnih člankov za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive."
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Predstavitveni
video (1:25 min)
Uredništvo

Urednica
Noemi Kandus
040 302 302
noemi@adriasonara.eu
zdenka@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
marketing@adriasonara.eu

O nas
© 2022 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.