Psihiatrija

Kaj je zares pomembno?

Kako otroku ali mladostniku z neozdravljivo napredujočo boleznijo omogočiti, da bo zadnja leta, mesece, tedne in dneve preživel čim bolj kakovostno? S tem vprašanjem se sooča tim za paliativno oskrbo otrok na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana, ki ga vodi specialistka pediatrije doc. dr. Anamarija Meglič, dr. med., po vzoru primerljivih otroških klinik po svetu.

13. 10. 2021

Prve nacionalne smernice sledijo svetovnim novostim

Približno 30 do 50 % bolnikov z depresijo razvije odpornost proti zdravljenju. Nedavno izdane nacionalne smernice spreminjajo paradigmo določanja rezistence. Eden od avtorjev smernic, specialist psihiatrije doc. dr. Jurij Bon, dr. med., poudarja, da v ospredje stopa pravočasna opredelitev tveganja za to doslej težko obvladljivo stanje.

23. 6. 2021

Dolgoročna sodelovalnost bolnika je velik izziv

Bolniki s shizofrenijo so večinoma brez uvida v svoje bolezensko stanje. S kakšnimi izzivi se psihiatri soočajo v obravnavi bolnikov s to boleznijo in kako te izzive naslavljati, razlagata asist. Andreja Čelofiga, dr. med., z Oddelka za psihiatrijo UKC Maribor in mag. Anita Trpin Katarić, dr. med., iz Psihiatrične bolnišnice Idrija.

17. 3. 2021

Zagonetnejše odkrivanje depresije pri moških

»Moški nosijo v sebi precej več agresivnega potenciala kot ženske,« je na vprašanje o znakih depresije pri moških začel odgovarjati specialist psihiatrije in psihoterapevt doc. dr. Robert Oravecz, dr. med., iz Psihiatrične bolnišnice Ormož. Ker je klinična slika veliko bolj agresivno obarvana, pri moških toliko težje prepoznamo duševno motnjo.

16. 12. 2020

Če bomo uspešni, HCV ne bo več grožnja za javno zdravje

Slovenija zaznamuje 13-letnico uspešne sistematične obravnave okužb z virusom hepatitisa C (HCV) pri skupini z največjim deležem okuženih, tj. pri osebah, ki uporabljajo droge. Specialist psihiatrije doc. dr. Andrej Kastelic, dr. med., opozarja na vrzel v slovenskih zgodbi o uspehu. Veliko neodkritih okužb s HCV ostaja med zaporniki.

21. 10. 2020
Intervju: Sanja Zupanič

Stiki so nepogrešljivi

Z mlado zdravnico Sanjo Zupanič smo se pogovarjali v času, ko so bili stiki med ljudmi še zelo omejeni, in jo spraševali, na kaj vse to lahko vpliva – tudi na otroški razvoj? Otroci potrebujejo prav stik in z dotikom raziskujejo svet.

15. 6. 2020
VELIKI 4 - JAMA

Genska povezava med ITM in psihiatričnimi motnjami

Revija JAMA je objavila raziskavo skupine znanstvenikov s sedežem v Oslu na Norveškem. Skupina je s pomočjo genomske asociacijske metode odkrila prekrivanje genov med indeksom telesne mase in psihiatričnimi motnjami. Proučevali so shizofrenijo, bipolarno motnjo razpoloženja in depresivno motnjo.

16. 3. 2020
DIAGNOZA

Na vrhu tobogana se še lahko obrnemo

Ko izklopimo avtopilota, smo ranljivejši, saj se izognemo ukalupljenemu, običajnemu ravnanju, a hkrati smo močnejši, saj smo bolj dovzetni za to, da prisluhnemo svojim občutkom in tudi bolniku pred nami, je prepričana doc. dr. Tina Bregant, dr. med. Tega nas nauči čuječnost.

20. 6. 2019
SLOVENSKA STROKA

Kakšno podporo potrebuje zdravnik, če pacient naredi samomor

Študije kažejo, da večina ljudi, preden naredijo samomor, obišče družinskega zdravnika, to pa pozneje zdravniku lahko zbuja občutke krivde, sramu in povzroča njegovo stisko. O podpori, ki jo tedaj potrebuje zdravnik, ni dovolj znanja, je ugotovila raziskava Marte Treven, dr. med., dr. Onje Tekavčič Grad in Danice Rotar Pavlič, dr. med., objavljena v European Journal of General Practice.

17. 12. 2018

Desetina jih trpi zaradi ene od oblik depresije

Depresivne in anksiozne motnje so danes najpogostejše motnje oziroma bolezni človeštva. Težave z depresijo katerekoli oblike ima več kot 10 % svetovne populacije, z eno od oblik anksioznosti pa okrog 12 %, pravi dr. Dragan Terzič, psihiater z Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana. Vse pogosteje se pojavljajo pri mlajših generacijah prebivalstva.

21. 10. 2018
1 2 3

Aktualni e-novičnik

Krog podhranjenosti ogroža zdravje in zdravljenje

24. 9. 2021

Slabši imunski sistem, kronične bolezni in stukturne spremembe v možganih

22. 9. 2021

Okužbe v nosečnosti, kdaj imunoglobulini?

23. 4. 2021

Česa me na študiju medicine niso naučili

23. 6. 2021

Nekateri kronično bolečino težje sprejmejo kot kronično bolezen

23. 6. 2021
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
"Revija je namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce na poljuden način obvešča o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponuja pester izbor privlačnih člankov za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive."
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Cesta na Brdo 100
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Noemi Kandus
040 302 302
noemi@adriasonara.eu
zdenka@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
marketing@adriasonara.eu

© 2021 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.