oktober 2019

LITERANO SPOGLEDOVANJE

Levjesrčnost prisrčnosti v vrsticah in na platnicah

Živeli, »poeti in norci«, živelo utripanje vseh, ki radi verjamejo, da najlepše v nas izvira iz srca in se podarja za iščoča srca drugih. Tokratno Literarno spogledovanje je namenjeno prav vam.

21. 10. 2019
REM

Svetloba narekuje več kot le cirkadiani ritem

Zakorakali smo v jesen, ki nas navdušuje s svojimi barvami, a hkrati počasi skrajšuje dneve. Svetloba vpliva na naše počutje, saj smo vedrejši, kadar so dnevi sončni in prijazni, in pogosto radi rečemo, da se počutimo »vremenske«, če dežuje ali so dnevi sivi. Kaj se pravzaprav dogaja z našim organizmom v mesecih, ko je naravne svetlobe čedalje manj

21. 10. 2019

Nič ni (več) prepovedano

»Sodobni trendi v prehrani, tudi varovalni prehrani za srce in ožilje, ne izključujejo ničesar,« nas je na realna tla postavil prim. Matija Cevc, dr. med., s KO za žilne bolezni UKC Ljubljana, ko smo k njemu prišli z vprašanjem, ali so danes bolj kot maščobe osovraženi ogljikovi hidrati. Zakaj ne? »Ker izključevalne diete drastično spremenijo mikrobiom v prebavilih. Zaradi tega se poveča nagnjenost k vnetjem in upade imunska odpornost.«

21. 10. 2019
SLOVENSKA STROKA

Med zobozdravniki je mišično-skeletna bolečina zelo razširjena

Višja fizioterapevtka mag. Darija Šćepanović je s sodelavci UKC Ljubljana in MF Ljubljana raziskovala pogostnost mišično-skeletne bolečine, kje se bolečina pojavlja in dejavnike tveganja za njen pojav med zobozdravstvenimi delavci v Sloveniji. O vsaj eni mišično-skeletni težavi jih je poročalo 78 %. Raziskava je bila objavljena v publikaciji Workplace, Health & Safety.

21. 10. 2019
SLOVENSKA STROKA

Kako zgodaj odkrivamo in zdravimo revmatoidni artritis?

Letos je bila ena od izdaj Journal of Clinical Rheumatology slovensko obarvana z vrsto prispevkov slovenske revmatološke stroke. Med drugim so sodelavci Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana predstavili raziskavo, ki je pokazala, da je kljub pomanjkanju zdravnikov obravnava bolnikov z revmatoidnim artritisom (RA) dobra.

21. 10. 2019
VELIKI 4 - BMJ

Dodatek vitamina D ne zmanjša skupne umrljivosti

Nedavna metaanaliza, objavljena v reviji British Medical Journal, je pokazala, da dodatek vitamina D k prehrani ne vpliva na skupno umrljivost, zmanjša pa tveganje za smrt zaradi raka.

21. 10. 2019
VELIKI 4- THE LANCET

Vpliv ravni ščitničnih hormonov med nosečnostjo na razvoj otrokovih možganov

Nizozemska raziskava, objavljena v reviji Lancet Diabetes and Endocrinology, je pokazala, da je tako premočno kot prešibko delovanje ščitnice pri materi pred 14. tednom nosečnosti povezano z manjšim volumnom sive možganovine pri otroku.

21. 10. 2019
VELIKI 4 - JAMA

Prekinitev zdravljenja z neposrednimi peroralnimi antikoagulanti ob elektivnem posegu

V prospektivni raziskavi je bila enostavna prekinitev zdravljenja z neposrednimi peroralnimi antikoagulanti (NOAK) ob elektivnem posegu pri bolnikih z atrijsko fibrilacijo (AF) povezana z majhno pojavnostjo hudih krvavitev in arterijske trombembolije. Prispevek o tem je objavila revija JAMA.

21. 10. 2019
VELIKI 4 - NEJM

Kombinacija tikagrelorja in aspirina pri sladkornih bolnikih s stabilno koronarno boleznijo

Revija New England Journal of Medicine je objavila rezultate raziskave THEMIS, ki so pokazali, da je tikagrelor, dodan aspirinu, pri bolnikih s stabilno koronarno boleznijo in sladkorno boleznijo učinkovito zmanjšal pojavnost ishemičnih srčno-žilnih dogodkov, a hkrati povečal pojavnost hudih krvavitev.

21. 10. 2019
pHARMONIA+ROCHE

Odločneje v boj z rakom

Po dobrih dveh desetletjih smo dobili prvo študijo, ki je pokazala sicer zmerno, ampak statistično in klinično pomembno korist v preživetju bolnikov z drobnoceličnim rakom pljuč,« je pojasnila mag. Mojca Unk, dr. med., z Onkološkega inštituta v Ljubljani.

21. 10. 2019

O težavah z erektilno disfunkcijo moramo govoriti

V spolnosti poznamo širše področje motenj, ki zajemajo oba spola. Moški nezmožnosti spolnega odnosa ne morejo prikriti, kar vpliva tudi na njihovo psihično počutje. Prav zato je pomembno o tem spregovoriti, saj samo tako pridemo do pomoči, poudarja mag. Dejan Bratuš, dr. med., spec. urolog, z Oddelka za urologijo na UKC Maribor.

21. 10. 2019

Za klopnim meningoencefalitisom lahko zbolijo tudi otroci

Proti klopnemu meningoencefalitisu, virusni bolezni osrednjega živčevja, se v Sloveniji z najmanj enim odmerkom cepi okoli 16 % prebivalcev, redno pa se jih cepi okoli 7 %. Se bo slika z novostjo v cepilnem programu, brezplačnim cepljenjem triletnikov in 49-letnikov, kaj izboljšala?

21. 10. 2019

Odpravljajo bolečino in pospešujejo okrevanje

Zdravila proti bolečinam ne vplivajo samo na zaznavo bolečine, temveč še na marsikaj drugega, saj ne odpravljajo le bolečine, ampak nam omogočajo kakovostnejše in krajše okrevanje, poudarja asist. Žiga Kovačič, dr. dent. med., specialist maksilofacialne kirurgije, z UKC Ljubljana.

21. 10. 2019
KONGRES EVROPSKEGA ZDRUŽENJA ZA PEDIATRIČNO NEVROLOGIJO

Dobri rezultati pri zdravljenju spinalne mišične atrofije

Na nedavnem kongresu Evropskega združenja za pediatrično nevrologijo (European pediatric neurology society, EPNS) so se slovenski nevrologi predstavili s kar devetimi posterji, je povedal doc. dr. Damjan Osredkar, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo na Pediatrični kliniki v Ljubljani.

21. 10. 2019

Zdravljenje multiple skleroze med nosečnostjo

Odbor za medicinske proizvode za človeško rabo (CHMP) je letos septembra izdal pozitivno mnenje za uporabo interferona beta-1a med nosečnostjo in dojenjem.

21. 10. 2019
1 2 3

Aktualni e-novičnik

Predlog novega algoritma za zdravljenje migrenskih epizod

24. 5. 2023

Vpliv melatonina na kakovost spanja pri bolnicah z rakom dojk

23. 5. 2023

Nova možnost zdravljenja KVB

23. 5. 2023

Učinki rehabilitacijskega programa po srčnem infarktu

24. 3. 2023

Prihodnost v kapsuli črevesne mikrobiote

28. 3. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas