december 2020

Preglednica

Kdaj in kako predpisovati zaviralce SGLT2?

16. 12. 2020
Preglednica

Peroralni kontraceptivi

16. 12. 2020
Preglednica

Fabryjeva bolezen: najpomembnejša je edukacija

16. 12. 2020
INFOGRAFIKA

Prepoznavanje vnetne bolečine v križu in napotitev k revmatologu

Predstavitev ključnih kriterijev za prepoznavanje vnetne bolečine in ključnih podatkov, ki jih je ob sumu na spondiloartritis treba opredeliti na napotnici.

16. 12. 2020
LITERARNO SPOGLEDOVANJE

Sinovi sonca

Ne, svet ne stoji na moških. Saj sploh ni na miru, ves čas se vrti, a kako lepši, jasnejši, še bolj iskriv je, ker ga z nami poganjajo fantastični možje in fantje. Nekaj vžiga, nenehno izziva ognjene junake, da vstajajo in se znova borijo, da ščitijo svoje družine, s telesi in mirnim razumom, spodaj pod vsem tem je nekaj žarečega, pogumnega, divjega in dobrohotnega.

16. 12. 2020
REM

Z načinom komunikacije lahko odnose poglobimo ali skrhamo

Kar ljudje pravzaprav ves čas počnemo, je, da zadovoljujemo svoje potrebe. Težava je, da marsikdaj niti sami ne vemo, česa si pravzaprav želimo, poleg tega se običajno izražamo zelo nejasno, meni začetnik pristopa nenasilne komunikacije Marshall B. Rosenberg.

16. 12. 2020

Brez podatkov iz klinične prakse ni prihodnosti medicine?

Da si težko predstavljata medicino, ne da bi zdravniki imeli dober pregled nad populacijami bolnikov, s katerimi se ukvarjajo, je register bistvenega pomena, pravita predstojnik KO za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo Pediatrične klinike, izr. prof. dr. Damjan Osredkar, dr. med. in nevrolog Jožef Magdič, dr. med., iz UKC Maribor.

16. 12. 2020
SLOVENSKA STROKA

Novi pristop k vrednotenju in prikazu debeline mehkih tkiv

Računalniško podprta analiza slik pridobiva vse večji pomen tudi v dentalni medicini. »Gre za nepogrešljivo orodje za razpoznavo in spremljanje bolezenskih sprememb, načrtovanje zdravljenja ter zdravljenje,« pravi Marko Kuralt, dr. dent. med., ki je skupaj z doc. dr. Rokom Gašperšičem, dr. dent. med., in prof. dr. Alešem Fidlerjem, dr. dent. med., opravil raziskavo o uporabnosti novega pristopa za prikaz debeline mehkih tkiv ustne votline.

16. 12. 2020
SLOVENSKA STROKA

Z redkejšo aplikacijo do primerljivih učinkov in boljše adherence

Ali redkejša aplikacija bazalnega inzulina lahko vodi v boljšo adherenco in sprejemanje zdravljenja med bolniki s sladkorno boleznijo tipa 2, so ugotavljali v mednarodni raziskavi, med glavnimi raziskovalci pa je bil tudi slovenski specialist internist prof. dr. Andrej Janež, dr. med.

16. 12. 2020
Veliki 4 - Lancet

Dopolnilno obsevanje po kirurškem zdravljenju ne prinese koristi

Prospektivno zasnovana metaanaliza treh randomiziranih raziskav, objavljena v reviji Lancet, je pokazala, da dopolnilno obsevanje po kirurški odstranitvi prostate ne izboljša preživetja brez opazovanega dogodka pri bolnikih z lokaliziranim ali lokalno napredovalim rakom prostate.

16. 12. 2020
Veliki 4 - British Medical Journal

Vpliv menstrualnega ciklusa na prezgodnjo umrljivost

Rezultati ameriške kohortne prospektivne študije so pokazali, da rednost in dolžina menstrualnega ciklusa vplivata na prezgodnjo umrljivost. Študija je bila objavljena v publikaciji British Medical Journal septembra letos.

16. 12. 2020
Veliki 4 - NEJM

Evolokumab tudi za pediatrične bolnike?

V mednarodni raziskavi HAUSER-RCT, v kateri je sodeloval tudi KO za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove s Pediatrične klinike UKC Ljubljana, so proučevali učinkovitost evolokumaba pri pediatričnih bolnikih s heterozigotno družinsko hiperholesterolemijo, rezultati pa so bili objavljeni v ugledni reviji New England Journal of Medicine (NEJM).

16. 12. 2020
Veliki 4 - JAMA

Povečanje števila telefonskih obravnav med pandemijo

V publikaciji JAMA so obdelali telefonsko obravnavo bolnikov med pandemijo COVID-19, njene prednosti, omejitve in področja, kjer lahko telefonske konzultacije v ambulanti družinskega zdravnika in specialističnih ambulantah še posebej koristijo – tudi po koncu pandemije.

16. 12. 2020

Miti o hormonski kontracepciji še obstajajo

Hormonsko kontracepcijo v splošni in strokovni javnosti še vedno spremlja precej mitov in neresnic, pravi specialistka ginekologije in porodništva Tinkara Srnovršnik, dr. med., iz ZD Ljubljana. Opisala je, s katerimi se najpogosteje srečuje pri delu v ambulanti.

16. 12. 2020

Antioksidanti: kateri zares delujejo?

Veliki odmerki in dolgotrajna raba antioksidantov se odsvetujejo in so lahko celo škodljivi, opozarja Ana Skerlovnik, mag. farm. Najpomembnejši antioksidanti, ki se svetujejo, so vitamini C, E in A, selen in cink, koencim Q10 in flavonoidi.

16. 12. 2020
1 2 3

Aktualni e-novičnik

Predlog novega algoritma za zdravljenje migrenskih epizod

24. 5. 2023

Vpliv melatonina na kakovost spanja pri bolnicah z rakom dojk

23. 5. 2023

Nova možnost zdravljenja KVB

23. 5. 2023

Učinki rehabilitacijskega programa po srčnem infarktu

24. 3. 2023

Prihodnost v kapsuli črevesne mikrobiote

28. 3. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas