oktober 2022

“Kolegi se zelo angažirajo in veliko naredijo sami”

Kako novosti živijo v praksi in kako poteka sodelovanje med specialisti, povezanimi v obravnavo komorbidnih bolnikov s srčnim popuščanjem, je ob pregledu dinamičnega dogajanja zadnjih let povedal prof. dr. Bojan Vrtovec, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za kardiologijo UKC Ljubljana.

25. 10. 2022

Prenovljene smernice za klinično obravnavo SB2

Spremembe v predpisovanju antihiperglikemičnih zdravil je na svečani predstavitvi prenovljenih slovenskih smernic predstavil prof. dr. Andrej Janež, dr. med., njihova urednica prof. dr. Draženka Pongrac Barlovič, dr. med., je predstavila še nekatere druge pomembne novosti.

12. 10. 2022
Uvodnik

Personalizirana medicina

Že naši kolegi predantične in antične dobe so zapisali, da ne moremo iste bolezni pri vseh bolnikih pozdraviti na enak način. Zakaj potem šele več kot 2.500 let po tem govorimo o »personalizirani medicini«? Piše prof. dr. Tadej Battelino, dr. med., specialist pediatrije z UKC Ljubljana.

12. 10. 2022
VELIKI 4 - NEJM

Učinkovitost in varnost novega zdravila za zdravljenje IPF

Trenutno sta za zdravljenje idiopatske pljučne fibroze (IPF) odobreni dve zdravili – nintedanib in pirfenidon, ki upočasnita, ne pa tudi ustavita napredovanje bolezni. Zato obstaja potreba po dodatnih načinih zdravljenja. Revija New England Journal of Medicine je objavila rezultate klinične raziskave z novim zdravilom, ki selektivno zavira encim fosfodiesteraze tipa 4 (PDE4).

12. 10. 2022

(Ne)učinkovitost bioloških zdravil pri KOPB z eozinofilijo

Na 4. mednarodnem forumu težke astme v Ljubljani (SAF 2022) je doc. dr. Matevž Harlander, dr. med., spec. pnevmologije s KO za pljučne bolezni in alergije UKC Ljubljana, predstavil možnosti uporabe bioloških zdravil pri težki obliki KOPB z eozinofilijo.

12. 10. 2022
SLOVENSKA STROKA

Razumevanje zobozdravstvene tesnobe

Med 10 in 20 % posameznikov ob obisku zobozdravnika doživi nevzdržne občutke strahu in/ali tesnobe. Kljub splošnemu poznavanju izkustva tesnobe in strahu pred zobozdravstveno obravnavo psihofiziološki odzivi niso dobro raziskani.

12. 10. 2022

Medicina dokončnih odgovorov

Kako v slovenski klinični praksi živi personalizirana medicina? Kako najbolj tarčno zajamemo vse dejavnike, pomembne za razumevanje kompleksnosti pojava, kot je bolezen? Kdaj bodo potenciali precizne medicine in dokončni odgovori, ki jih prinaša, pripeljali do razbremenitve zdravstvenega sistema?

12. 10. 2022

Bolniki ji obračajo hrbet

Hereditarni angioedem je redka življenje ogrožajoča bolezen, za katero so v zadnjih letih na voljo nove terapevtske možnosti. Še vedno ostaja izziv odkrivanje, poudarja asist. Gašper Markelj, dr. med., spec. pediatrije s Pediatrične klinike UKC Ljubljana. Doc. dr. Matija Rijavec, univ. dipl. mikr. s Klinike Golnik pa je spregovoril o procesu diagnostike in genetski analizi.

12. 10. 2022

Prihodnost zgodnjega odkrivanja SB2?

Pomemben dejavnik pri patogenezi sladkorne bolezni tipa 2 in debelosti je tudi epigenetika. Ker je epigenom specifičen za tkivo ali celico in se ves čas spreminja, so epigenetske raziskave velik izziv. Kaj je znano doslej?

12. 10. 2022
REM

Za srčno medicino

Zdravniški poklic je težek in vsi ne vzdržijo. Tako je v eni od svojih kolumn, ki je na noge dvignila domačo laično pa tudi strokovno javnost, med drugim zapisal prof. dr. Uroš Ahčan, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije. Povod za iskren zapis o zloveščih tabu temah slovenske medicine je bil tragičen dogodek, samomor študenta in skupinska obravnava študentov pri psihiatru.

12. 10. 2022
1 2 3 4

Aktualni e-novičnik

Dolgi covid: simptomi, omikron in vpliv cepljenja

23. 11. 2022

Personalizirana medicina

12. 10. 2022

Medicina dokončnih odgovorov

12. 10. 2022

Kaj je odmevalo na ESMO?

12. 10. 2022

Veliko potencialnih interakcij, malo zanesljivih podatkov

12. 10. 2022
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas