marec 2021

SLOVENSKA STROKA

Bazofilci kot biooznačevalec za odziv na omalizumab?

Monoklonsko protitelo proti imunoglobulinu E (IgE) omalizumab je učinkovito zdravilo za zdravljenje kronične spontane urtikarije, vendar odziv na zdravljenje med bolniki variira: nekateri se na zdravljenje odzovejo po nekaj dneh, nekateri po nekaj tednih, nekateri pa se sploh ne.

23. 6. 2021
Infografika

(Imunska) trombocitopenija

23. 6. 2021

Prva priporočila za zdravljenje ploščatoceličnega raka kože

Konec lanskega leta smo tudi v Sloveniji dobili prva priporočila za zdravljenje ploščatoceličnega raka kože, ki je znatno pogostejši kot melanom, število obolelih pa se vsako leto poveča. Tumorji so običajno lokalno omejeni, obstajajo pa tudi lokalno napredovale in razsejane oblike, pri katerih se je dobro izkazalo sistemsko zdravljenje.

29. 3. 2021
Preglednica

Urgentne motnje hemostaze, ki niso povezane z zdravili

17. 3. 2021
LITERARNO SPOGLEDOVANJE

V ciljni ravnini

Precej zabavno je, če pogledamo tako – častitljiva starost je nekaj, o čemer ljudje tako radi sanjarimo, a hkrati nekaj, česar se »na smrt« bojimo. Življenje je sprehajanje po vrvi, razpeti med namigom večnosti in neizbežno minljivostjo, pa nas vabi zdaj sem, zdaj tja in nikdar ne moremo zares vedeti, kam bomo odskočili z nje.

17. 3. 2021
REM

Ko telo in duša potrebujeta počitek kot Sahara vode

V preteklem letu smo bili vsi, še posebej pa zdravniki, izpostavljeni povsem novim delovnim okoliščinam oziroma obremenitvam, takšne razmere pa še kar trajajo. Zato je še toliko bolj pomembno, da ne pozabimo na dovolj počitka in sproščanja, sicer obstaja velika nevarnost razvoja kronične utrujenosti in izgorelosti.

17. 3. 2021
DIAGNOZA

Kako pa kaj vaše spolno zdravje?

Še vedno obstaja nekaj občutljivih tem, o katerih se zdravniki s svojimi bolniki težje pogovarjajo, ovire za to pa so tako na strani bolnikov kot zdravnikov. Kakšne so lahko "vstopnice" za odpiranje občutljivih tem, kako postavljati vprašanja o morebitnih težavah v spolnosti, odvisnosti, nasilju v družini, socialni ogroženosti, strahu pred smrtjo..., svetujeta doc. dr. Nena Kopčavar Guček, dr. med., in Frosina Krstanoska, dr. med.

17. 3. 2021
SLOVENSKA STROKA

Optimizacija parametrov lasersko podprte irigacije

Začetki raziskav laserjev kot dopolnilne metode za izpiranje (irigacijo) koreninskih kanalov pri endodontskem zdravljenju segajo v leto 2009 (1). Pri izpiranju koreninskih kanalov je ključno ravnovesje med učinkovitostjo, ki poveča uspešnost endodontskega zdravljenja, in varnostjo.

17. 3. 2021
Veliki 4 - The Lancet

Rimegepant učinkovit za preventivno zdravljenje migrene

Rimegepant je antagonist receptorja za CGRP. V klinični raziskavi faze II/III so preverili učinkovitost in varnost tega peroralnega zdravila pri preventivnem zdravljenju migrenskih napadov. Rezultati študije so bili objavljeni decembra 2020 v reviji The Lancet.

17. 3. 2021
Veliki 4 - British Medical Journal

Telesna zmogljivost bolnikov s KOPB napoveduje tveganje za SŽB

Britanska skupina raziskovalcev je ocenila uporabnost konvencionalnih napovednih dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni pri bolnikih s KOPB in preverila napovedno vrednost nekaterih dodatnih označevalcev tveganja. Študija je bila objavljena v reviji British Medical Journal.

17. 3. 2021
1 2 3 4

Aktualni e-novičnik

Krog podhranjenosti ogroža zdravje in zdravljenje

24. 9. 2021

Slabši imunski sistem, kronične bolezni in stukturne spremembe v možganih

22. 9. 2021

Okužbe v nosečnosti, kdaj imunoglobulini?

23. 4. 2021

Česa me na študiju medicine niso naučili

23. 6. 2021

Nekateri kronično bolečino težje sprejmejo kot kronično bolezen

23. 6. 2021
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
"Revija je namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce na poljuden način obvešča o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponuja pester izbor privlačnih člankov za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive."
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Cesta na Brdo 100
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Noemi Kandus
040 302 302
noemi@adriasonara.eu
zdenka@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
marketing@adriasonara.eu

© 2021 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.