december 2014

Adherenca in kronične bolezni

Pri zdravljenju katerekoli bolezni je adherenca eden izmed ključnih dejavnikov uspeha. Praviloma je slabša pri kroničnih boleznih, predvsem tistih brez zaznavnih simptomov.

5. 1. 2015

HIV se pri nas še vedno širi

Okužba s HIV se je še do sredine devetdesetih let v več kot 95 odstotkih končala s smrtjo, danes pa šteje za kronično in obvladljivo infekcijsko bolezen. A v Sloveniji se kljub temu še vedno širi, predvsem v skupini moških, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM).

2. 1. 2015

Kronična urtikarija in “čudežno zdravilo”

Čeprav o bioloških zdravilih kljub njihovi izjemni učinkovitosti ne moremo govoriti kot o čudežu, pa je za bolnike s hujšimi primeri kronične urtikarije novo biološko zdravilo omalizumab v resnici veliko olajšanje, nam je povedala asist. mag. Mihaela Zidarn, dr. med., specialistka internistka in alergologinja, s Kliničnega oddelka za pljučne bolezni in alergijo Bolnišnice Golnik.

2. 1. 2015

S farmakoterapijskimi pregledi prihranili približno 450 tisoč evrov

Razvojna naloga z naslovom »Skupine kakovostnega predpisovanja zdravil in farmacevt svetovalec« naj bi omogočila boljše obvladovanje neželenih učinkov medsebojnega delovanja zdravil in zlasti varnejšo polifarmakoterapijo, ocenjujejo pa, da so zaradi varnejše rabe zdravil preprečili veliko hospitalizacij in tako predvidoma v dveh letih prihranili okoli 450 tisoč evrov.

2. 1. 2015

NSAR, antikoagulacijske in antiagregacijske terapije neprijazni do prebavil

Ocenjujemo, da v Sloveniji zdravila iz skupine nesteroidnih antirevmatikov (NSAR) vsak dan uporablja več kot 10 odstotkov ljudi, nam je povedal prof. dr. Borut Štabuc, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za gastroenterologijo na UKC Ljubljana. Ta in še antiagregacijska ter antikoagulacijska zdravila, ki se pogosto jemljejo skupaj, imajo neželene učinke na prebavni sistem, ki jih lahko preprečimo s smotrnim predpisovanjem.

28. 12. 2014

Življenje po načelih LOHAS

Na svetu je vsaj 100 milijonov ljudi, ki jim je zelo mar za zdrav način življenja, okolje, socialno pravičnost, zdravje, osebnostni razvoj in trajnostno naravnanost in ki te vrednote upoštevajo pri svojih odločitvah, ocenjujejo raziskovalci. Vse, kar v sebi združuje gibanje LOHAS.

28. 12. 2014
DNEVI INTERNISTIČNE ONKOLOGIJE

Male skrivnosti kliničnih študij

Letošnji Dnevi internistične onkologije so bili organizirani kot tečaj dobre klinične prakse, na katerem je bila glavna tema izvajanje kliničnih raziskav. Tečaj sta vodili predavateljici Evropskega foruma za dobro klinično prakso (EFGCP) Ingrid Klingmann in Nicky Dodsworth.

28. 12. 2014

»Pow day« v Kašmirju!

Kašmir. Večina ljudi bi še pred nekaj leti najprej pomislila na najboljšo volno na svetu. Izčesano najfinejše runo najboljših kašmirskih koz še vedno velja za prestižno tkanino. Vendar je Kašmir veliko več kot to.

28. 12. 2014
SLOVENSKI ENDOKRINOLOŠKI KONGRES

Opolnomočenje bolnika kot steber zdravljenja sladkorne bolezni

Opolnomočenje bolnika, multifaktorska obravnava, nova zdravila, tehnologij

Insulinska tabletka – sveti gral sladkornih bolnikov

Med blockbusterji naslednjega desetletja se bo zagotovo znašla insulinska tabletka. Trenutno vse kaže, da sladkorni bolniki lahko najbolj računajo na danskega farmacevtskega velikana NovoNordisk in izraelskega malčka Oramed Pharmaceuticals. Med resnejšimi kandidati v tekmi se sicer omenja tudi Sanofi, ki pa se je, kot se zdi, usmeril predvsem na izdelavo oralnega GLP-1.

28. 12. 2014

Kaj mora vsak zdravnik vedeti o novih antikoagulacijskih zdravilih

Možganska kap je eden od najpomembnejših zapletov atrijske fibrilacije, večinoma je embolična z izvorom strdkov v levem preddvoru oziroma v njegovi avrikuli. Možganske kapi ob atrijski fibrilaciji (AF) so obsežnejše, povzročajo hujšo nevrološko prizadetost in večjo umrljivost kot kapi pri bolnikih s sinusnim ritmom, piše dr. Nina Vene, dr. med., internistka s Kliničnega oddelka za žilne bolezni na UKC Ljubljana.

28. 12. 2014

Infekcijski endokarditis in antibiotična zaščita pred posegi

Antibiotično zaščito pred zobozdravstvenimi posegi svetujemo v vseh tistih primerih, ko za pacienta obstaja nevarnost nastanka infekcijskega endokarditisa.

28. 12. 2014

Referenčne ambulante – personaliziran pristop za zdravje populacije

Ambulante družinske medicine so pred tremi leti doživele pomembno novost v svojem delovanju in organizaciji dela – uvajati so se začele referenčne ambulante. Danes jih v Sloveniji deluje 434.

28. 12. 2014
PO ESMO 2014

Razsejana rakasta bolezen postaja kronična

Tirozinkinazni inhibitorji (TKI) so v zadnjem desetletju prinesli velik napredek v obravnavi bolnikov z razsejanim nedrobnoceličnim pljučnim rakom (NDPR), ki imajo mutacijo receptorja za epidermalni rastni dejavnik (EGFR). Učinkoviti so tudi pri zdravljenju nekaterih drugih vrst raka, kot so levkemije, rak ledvic in drugi, piše dr. Martina Vrankar, dr. med., z Onkološkega inštituta v Ljubljani.

28. 12. 2014
PO ESMO 2014

CITIM 2015: Z imunoterapijo nad nepremagljive rake

Potem ko je bila imunoterapija med osrednjimi temami na nedavnem onkološkem kongresu ESMO, se bodo številni strokovnjaki s tega področja aprila 2015 zbrali še v Sloveniji, na mednarodni konferenci o imunoterapiji in spremljanju imunskih odzivov pri raku (CITIM, www.CancerITIM.org).

28. 12. 2014
1 2

Aktualni e-novičnik

Pljučna hipertenzija – dolga pot do diagnoze

29. 5. 2024

Beseda je najmočnejše orožje

27. 3. 2024

Novosti v obravnavi arterijske hipertenzije

27. 3. 2024

Vse več bolnikov potrebuje napredno zdravljenje

27. 3. 2024

Kako predelati disfunkcionalno shranjenje spomine?

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.