Genetika

Diagnoza

Gensko zdravljenje v klinični realnosti

»Gensko zdravljenje je del klinične realnosti. Vsako leto lahko pričakujemo kakšno novo gensko TERAPIJO. Pomembno je, da prepoznavamo bolnike, ki so primerni za to zdravljenje, jih zdravimo in tudi vodimo na vseh nivojih,« je v uvodnem predavanju v sklop o genskem zdravljenju na letošnjih Derčevih dnevih navdušujoče povedal prof. dr. Tadej Battelino, dr. med., predstojnik KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni ter predstojnik Katedre za pediatrijo na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani.

13. 10. 2021
BRMS 2019

Od genov do srca

Pod srčnim popuščanjem se skriva raznolika skupina bolnikov, ki jih ne opredeljuje le ohranjen ali neohranjen iztisni delež. Nekatere odgovore bo v prihodnje morda dala genetika, že zdaj pa je genetsko testiranje in svetovanje možnost, ki jo tudi v kardiologiji vse več uporabljajo, je povedala doc. dr. Karin Writzl, dr. med., s Kliničnega inštituta za medicinsko genetiko.

20. 10. 2019
INTERVJU

Farmakogenetsko testiranje za učinkovitejše zdravljenje

Za več kot 100 zdravil že obstajajo priporočila, kako zdravljenje prilagoditi osebam, ki imajo spremembe v farmakogenih. Je smiselno bolnike testirati?

27. 6. 2019
SLOVENSKA STROKA

Slovenski bolniki s kraniofaringiomom

Na Slovenskem endokrinološkem kongresu je doc. dr. Primož Kotnik, dr. med., s Pediatrične klinike UKC Ljubljana predstavil retrospektivno raziskavo, v kateri so zajeli 44 slovenskih bolnikov s kraniofaringiomom.

20. 3. 2019

Genska terapija za adrenolevkodistrofijo

Genska terapija je vse bolj obetavna možnost zdravljenja nekaterih redkih endokrinoloških bolezni, je na Matajčevem dnevu na Bledu potrdilo predavanje pionirke tega področja prof. dr. Nathalie Cartier. Slovenija si tlakuje pot, da bi zdravljenje prišlo tudi k nam, nam je zaupal prof. dr. Tadej Battelino, dr. med.

19. 3. 2019

Pri presejanju novorojencev je prihodnost genetska diagnostika

Na Pediatrični kliniki v Ljubljani od lani poteka program razširjenega presejanja novorojencev za več kot 20 bolezni, program pa naj bi že v kratkem spet razširili, piše doc. dr. Urh Grošelj, dr. med. Predsimptomatska prepoznava teh bolezni je pogoj za preprečevanje pogosto hudih posledic.

19. 3. 2019
NA KRATKO

Na endokrinološkem kongresu tudi o genetskem zdravljenju

Med glavnimi temami 6. slovenskega endokrinološkega kongresa na Bledu je prof. dr. Tomaž Kocjan, dr. med., med vsebinskimi vrhunci v ospredje postavil zdravljenje osteoporoze, prispevek modernih tehnologij k urejanju in zdravljenju sladkorne bolezni tipa 1 in pa genetsko terapijo za na kromosom X vezano adrenolevkodistrofijo.

20. 12. 2018

Spolne in genetske razlike pri nealkoholni maščobni jetrni bolezni

Strokovnjaki iz Centra za funcijsko genomiko in biočipe v Ljubljani ugotavljajo, da imajo moška in ženska jetra različne presnovne sposobnosti, česar ob prognozi nealkoholne maščobne jetrne bolezni in njenem zdravljenju še ne upoštevamo dovolj.

17. 12. 2018

Zgodnja diagnostika genetsko pogojenih bolezni

Čeprav so posamezne genetske bolezni res redke, celotna skupina prek 5.000 bolezni povzroča pomembno javnozdravstveno breme, piše prof. dr. Borut Peterlin, dr. med., svetnik, s Kliničnega inštituta za medicinsko genetiko.

17. 12. 2018

Personalizirano zdravljenje – med pravico bolnika in možnostmi

Farmakogenomsko testiranje in individualizacija zdravljenja glede na genetske značilnosti bolnika, ki sta ključna stebra personalizirane medicine, si vztrajno utirata pot v klinično prakso.

17. 12. 2018
1 2

Aktualni e-novičnik

Sočasni presežek kilogramov in pomanjkanje funkcionalne mase

21. 12. 2021

Brez napotnice do specialista

20. 12. 2021

Medicina ne pozna vseh odgovorov

15. 12. 2021

Primeri napačnega napotovanja pri sumu na rakavo bolezen

25. 1. 2021

Proti celicam B usmerjeno zdravilo, ki si ga bolniki odmerjajo sami

21. 12. 2021
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
"Revija je namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce na poljuden način obvešča o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponuja pester izbor privlačnih člankov za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive."
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Noemi Kandus
040 302 302
noemi@adriasonara.eu
zdenka@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
marketing@adriasonara.eu

© 2022 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.