Farmacija

Učinkoviteje lajšati kronično bolečino

»Za bolj učinkovito lajšanje bolečine bi bilo treba bolnike poučiti o pomembnosti jemanja analgetikov v skladu z navodili. Premalo izkoriščen je multimodalni pristop, zdravljenje s kombinacijo različnih zdravil, ki lahko delujejo sinergično, in to pri manjšem odmerku,« je sklenil specialist družinske medicine prim. dr. Aleksander Stepanović, dr. med.

15. 12. 2021

Kompleksni in mnogoteri učinki

Pri melatoninu opažamo cirkadiani ritem sinteze in izločanja, ki ga v glavnem povezujemo z osvetlitvijo mrežnice; biosinteza in izločanje se namreč začneta, ko se začne temniti. A dejstvo je, da se ritem sproščanja melatonina iz češerike ohrani še vsaj nekaj časa tudi pri ljudeh, ki so nekaj dni preživeli v temnici.

29. 3. 2021

Dva odmerka letno za nadzor nad holesterolom

Evropska agencija za zdravila (EMA) je decembra lani odobrila novo zdravilo za zdravljenje odraslih s primarno hiperholesterolemijo ali mešano dislipidemijo – inklisiran, ki vrednost holesterola LDL znižuje na povsem nov način.

17. 3. 2021

Dodati ali opustiti zdravilo?

Starejši imajo veliko bolezni in zdravstvenih težav, zato bi jim lahko predpisali veliko zdravil. Opustitev zdravil pa zahteva večji premislek, pogum in odgovornost zdravnika. Kot pravi klinični farmacevt mag. Rok Antolič, zaposlen v Lekarni UKC Ljubljana, ki deluje na Centru za geriatrično medicino, je starejšim smiselno predpisovati predvsem zdravila, ki vodijo k višji kakovosti življenja.

17. 3. 2021

Moški prihajajo po informacije, ne po pomoč

Čas je, da se strokovna javnost poglobi v prilagojen pristop za optimizacijo zdravstvene obravnave moških. Moška populacija ni homogena, njeno delovanje in razmišljanje zelo zaznamuje testosteron, še posebej v aktivnem obdobju - med 20. in 59. letom moški drugače zaznavajo svoje zdravstvene težave, poudarja spec. psihiatrije in psihoterapevtka Darja Škraba Krmelj, dr. med. Kako čim bolj učinkovito komunicirati z moškimi bolniki?

16. 12. 2020

S kliničnimi farmacevti proti iracionalni polifarmaciji

Eno najmočnejših orodij za zmanjšanje iracionalne polifarmacije je ambulanta farmacevta svetovalca – te ambulante so na voljo bolnikom po vsej Sloveniji. Vsak bolnik, ki ima izbranega osebnega zdravnika, ima namreč možnost pregleda pri farmacevtu svetovalcu v zdravstvenem domu. Potrebuje le delovni nalog osebnega zdravnika.

16. 12. 2020

(Ne)omejene razsežnosti prehranskih dopolnil

Če v iskalniku ene od slovenskih spletnih lekarn vpišemo »prehransko dopolnilo«, dobimo več kot 1.500 zadetkov. Tako je nemogoče pričakovati, da bodo zdravniki za vse svoje bolnike vedeli, kaj jemljejo. Kaj torej lahko naredimo, odgovarjata prof. dr. Samo Kreft, mag. farm. in prim. Marija Jamšek, dr. med.

14. 10. 2020
Veliki 4 - BMJ

Elektronski pripomoček za zmanjševanje polifarmacije

Pri starostnikih s sočasnimi kroničnimi boleznimi je polifarmacija velika težava. Mednarodna raziskovalna skupina je razvila in preizkusila računalniški program, ki pomaga pri zmanjševanju polifarmacije pri starejših bolnikih. BMJ je aprila letos objavil njihovo raziskavo.

14. 10. 2020

Prihodnost klinične farmacije po epidemiji precej nejasna

Med epidemijo smo pridobili kar nekaj novih izkušenj in znanj, ki nam bodo v prihodnosti gotovo koristili. Videli smo, da je zaščitno opremo mogoče izdelovati s pomočjo 3D-tiskalnikov, da je mogoče nekatere težave bolnikov rešiti po telefonu, da je včasih nujno in v večjem obsegu treba izvajati eksperimentalno zdravljenje z zdravili. Kljub vsemu pa v prihodnje naših visokih standardov ne smemo spustiti.

14. 10. 2020

»Brez podatkov iz klinične prakse si prihodnosti medicine ne predstavljam«

»Težko si predstavljam prihodnost medicine, ne da bi zdravniki imeli dober pregled nad populacijami bolnikov, s katerimi se ukvarjamo, pri čemer je register bistvenega pomena,« pravi predstojnik KO za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo, izr. prof. dr. Damjan Osredkar, dr. med.

28. 9. 2020
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Sočasni presežek kilogramov in pomanjkanje funkcionalne mase

21. 12. 2021

Brez napotnice do specialista

20. 12. 2021

Medicina ne pozna vseh odgovorov

15. 12. 2021

Primeri napačnega napotovanja pri sumu na rakavo bolezen

25. 1. 2021

Proti celicam B usmerjeno zdravilo, ki si ga bolniki odmerjajo sami

21. 12. 2021
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
"Revija je namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce na poljuden način obvešča o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponuja pester izbor privlačnih člankov za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive."
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Noemi Kandus
040 302 302
noemi@adriasonara.eu
zdenka@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
marketing@adriasonara.eu

© 2022 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.