KVČB

Zaradi novejših zdravil je operativnih posegov vse manj

Prihodnost zdravljenja ulceroznega kolitisa je spodbudna, pravi dr. Nataša Smrekar, dr. med., spec. gastroenterologije in interne medicine s KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana. Optimizem poraja zlasti prihod novih bioloških zdravil in malih molekul. Ti naj bi skupaj z obstoječimi kovencionalnimi in naprednimi terapijami zmanjšale neželene učinke, neodzivnost na zdravljenje in zaplete.

10. 2. 2024

Vse več bolnikov z UK potrebuje zdravljenje z naprednimi zdravili

Analiza bolnikov s KVČB iz registra UR-CARE je prispevala izhodišča za enakovrednejšo obravnavo bolnikov. Dr. Nataša Smrekar, dr. med., spec. gastroenterologije in interne medicine s KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana, opozarja na razhajanje v predpisovanju naprednih zdravil bolnikom s Crohnovo boleznijo in ulceroznim kolitisom (UK).

21. 2. 2024
HITRI TEST

Starostnik s KVČB: široka diferencialna diagnoza je šele začetek

Čas do postavitve diagnoze je pri bolnikih s kronično vnetno črevesno boleznijo (KVČB), starejših od 60 let, trikrat daljši kot pri mlajših bolnikih s KVČB. Svojevrsten izziv so komorbidnosti, polifarmacija in imunosenescenca. Hitri test, pripravljen v sodelovanju z Andrejo Ocepek, dr. med., spec. interne medicine in gastroenterologije z UKC Maribor, osvetljuje za klinično prakso pomembnejše vidike obravnave.

21. 2. 2024
VIDEO

Kam usmeriti pogled pri obravnavi ulceroznega kolitisa?

Sodeč po nedavno objavljeni raziskavi naj bi kar tretjina bolnikov z ulceroznim kolitisom v Evropi zaradi t. i. fekalne nuje in strahu pred njo vsaj enkrat tedensko potrebovala plenico ali vložek. Andreja Ocepek, dr. med., spec. interne medicine in gastroenterologije iz Interne klinike UKC Maribor, je spregovorila o možnih aktivnostih stroke, ki bi zapolnile vrzeli v obravnavi.

4. 12. 2023

Zdravila za zdravljenje ulceroznega kolitisa

Asist. dr. Jurij Hanžel, dr. med., specialist gastroenterologije, s KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana, je pripravil seznam zdravil, ki so za zdravljenje ulceroznega kolitisa odobrena v Evropski uniji. Vključil je podatke o njihovem odmerjanju in o pomembnejših možnih neželenih učinkih, ki lahko usmerjajo izbiro zdravljenja.

4. 12. 2023
VIDEO

Velika prelomnica v obravnavi slovenskih bolnikov s KVČB

Vključitev Slovenije v Evropski register kronične vnetne črevesne bolezni UR-CARE predstavlja pomemben napredek v obravnavi bolnikov. Zakaj je v dobi rastoče incidence in spreminjanja fenotipa te bolezni sistematično, prospektivno spremljanje bolnikov nujnost, je razložil doc. dr. David Drobne, dr. med., spec. gastroenterologije iz UKC Ljubljana.

23. 1. 2023
Crohnova bolezen

Kaj še potrebujemo, da bi lahko spremenili naravni potek bolezni?

Pripomogli smo k novim odkritjem napovednikov naravnega poteka Crohnove bolezni in napovednikov njenih zapletov. Prvič v zgodovini obravnave bolnikov s KVČB poznamo jasne cilje zdravljenja. Kateri so razlogi, da še vedno zamudimo bolnika, ki agresivnejše zdravljenje potrebuje takoj? Odgovore išče specialistka interne medicine prim. dr. Cvetka Pernat Drobež, dr. med., iz UKC Maribor.

9. 6. 2021
INFOGRAFIKA

Klasični koncept »step up« se umika konceptu »top down«

V razvitih državah približno 50 odstotkov novoodkritih bolnikov s Crohnovo boleznijo preide neposredno na enega od inovativnih zdravil. Zakaj nekoč temeljni pristop danes ni več dovolj učinkovit?

9. 6. 2021
VIDEO

Pri ulceroznem kolitisu včasih predolgo čakamo

V UKC Ljubljana se z biološkimi zdravili zdravi 34 % bolnikov z ulceroznim kolitisom. »To je veliko premalo,« pove dr. Nataša Smrekar, dr. med. Dostopnost konziliarne obravnave se izboljšuje, a določen predsodek pri predpisovanju bioloških zdravil tej skupini bolnikov ostaja. Kateri je to?

9. 6. 2021
1 2

Aktualni e-novičnik

Kateri cilj zdravljenja je optimalen pri ulceroznem kolitisu?

29. 4. 2024

Zunajčrevesne manifestacije kronične vnetne črevesne bolezni

26. 4. 2024

Od ocenjevanja do zmanjševanja bremena fekalne nuje

26. 4. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.