KVČB

VIDEO

Velika prelomnica v obravnavi slovenskih bolnikov s KVČB

Vključitev Slovenije v Evropski register kronične vnetne črevesne bolezni UR-CARE predstavlja pomemben napredek v obravnavi bolnikov. Zakaj je v dobi rastoče incidence in spreminjanja fenotipa te bolezni sistematično, prospektivno spremljanje bolnikov nujnost, je razložil doc. dr. David Drobne, dr. med., spec. gastroenterologije iz UKC Ljubljana.

23. 1. 2023
Crohnova bolezen

Kaj še potrebujemo, da bi lahko spremenili naravni potek bolezni?

Pripomogli smo k novim odkritjem napovednikov naravnega poteka Crohnove bolezni in napovednikov njenih zapletov. Prvič v zgodovini obravnave bolnikov s KVČB poznamo jasne cilje zdravljenja. Kateri so razlogi, da še vedno zamudimo bolnika, ki agresivnejše zdravljenje potrebuje takoj? Odgovore išče specialistka interne medicine prim. dr. Cvetka Pernat Drobež, dr. med., iz UKC Maribor.

9. 6. 2021
INFOGRAFIKA

Klasični koncept »step up« se umika konceptu »top down«

V razvitih državah približno 50 odstotkov novoodkritih bolnikov s Crohnovo boleznijo preide neposredno na enega od inovativnih zdravil. Zakaj nekoč temeljni pristop danes ni več dovolj učinkovit?

9. 6. 2021
VIDEO

Pri ulceroznem kolitisu včasih predolgo čakamo

V UKC Ljubljana se z biološkimi zdravili zdravi 34 % bolnikov z ulceroznim kolitisom. »To je veliko premalo,« pove dr. Nataša Smrekar, dr. med. Dostopnost konziliarne obravnave se izboljšuje, a določen predsodek pri predpisovanju bioloških zdravil tej skupini bolnikov ostaja. Kateri je to?

9. 6. 2021
VIDEO

Kam usmeriti pogled pri obravnavi ulceroznega kolitisa?

Sodeč po nedavno objavljeni raziskavi naj bi kar tretjina bolnikov z ulceroznim kolitisom v Evropi zaradi t. i. fekalne nuje in strahu pred njo vsaj enkrat tedensko potrebovala plenico ali vložek. Andreja Ocepek, dr. med., spec. interne medicine in gastroenterologije iz Interne klinike UKC Maribor, je spregovorila o možnih aktivnostih stroke, ki bi zapolnile vrzeli v obravnavi.

4. 12. 2023
Ulcerozni kolitis

Kako bi lahko izboljšali rezultate zdravljenja?

Pomanjkanje kadra in multidisciplinarnosti ter številne neznanke v poteku bolezni nas lahko ovirajo pri doseganju ciljev celostnega zdravljenja ulceroznega kolitisa, četudi imamo na voljo vrhunska zdravila, ki so prinesla težko pričakovani preboj. Več v pogovoru s predstojnico gastroenterološkega oddelka UKC Maribor Andrejo Ocepek, dr. med.

29. 5. 2021

Zdravila za zdravljenje ulceroznega kolitisa

Asist. dr. Jurij Hanžel, dr. med., specialist gastroenterologije, s KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana, je pripravil seznam zdravil, ki so za zdravljenje ulceroznega kolitisa odobrena v Evropski uniji. Vključil je podatke o njihovem odmerjanju in o pomembnejših možnih neželenih učinkih, ki lahko usmerjajo izbiro zdravljenja.

4. 12. 2023

Četrtina jih ne doseže ciljev zdravljenja

Ali bolnike s KVČB v Sloveniji zdravimo na enakem nivoju, kot zdravijo te bolnike v državah razvite zahodne Evrope? Ali je kakovost obravnave med prestolnico in domačimi regijskimi centri primerljiva? Zakaj večplastnost ulceroznega kolitisa prerašča gastroenterologijo? Odgovarja doc. dr. David Drobne, dr. med., spec. gastroenterologije s KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana.

4. 12. 2023
HITRI TEST

Starostnik s KVČB: široka diferencialna diagnoza je šele začetek

Čas do postavitve diagnoze je pri bolnikih s kronično vnetno črevesno boleznijo (KVČB), starejših od 60 let, trikrat daljši kot pri mlajših bolnikih s KVČB. Svojevrsten izziv so komorbidnosti, polifarmacija, imunosenescenca ter z njo povezano povečano tveganje za okužbe in maligne bolezni. Hitri test, pripravljen v sodelovanju z Andrejo Ocepek, dr. med., spec. interne medicine in gastroenterologije iz UKC Maribor, osvetljuje nekaj za klinično prakso pomembnejših vidikov obravnave.

21. 2. 2024

Četrtina jih ne doseže ciljev zdravljenja

Ali bolnike s KVČB v Sloveniji zdravimo na enakem nivoju, kot zdravijo te bolnike v državah zahodne Evrope? Ali je kakovost obravnave med domačimi regijskimi centri primerljiva? Zakaj večplastnost ulceroznega kolitisa prerašča gastroenterologijo? Odgovarja doc. dr. David Drobne, dr. med., spec. gastroenterologije s KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana.

20. 12. 2023
1 2

Aktualni e-novičnik

Kam usmeriti pogled pri obravnavi ulceroznega kolitisa?

4. 12. 2023

Četrtina jih ne doseže ciljev zdravljenja

4. 12. 2023

Zdravila za zdravljenje ulceroznega kolitisa

4. 12. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.