Migrena

Kaj kažejo najnovejši podatki o zaviralcih CGRP?

Zaviralci CGRP za zdravljenje migrene niso več nova zdravila. O njihovi učinkovitosti priča vrsta dokazov iz nadzorovanega kliničnega okolja in klinične prakse. Kaj kažejo najnovejši podatki neposredne primerjave z drugo aktivno učinkovino?

16. 3. 2022

To so zelo učinkovita zdravila

Pred dobrim letom so v klinično rabo uradno prišla monoklonska protitelesa proti molekuli CGRP, ki so prelomna novost v preprečevanju migrenskih glavobolov. Kaj nas je naučilo to obdobje in kako lahko specialisti družinske medicine, ki sicer niso predpisovalci omenjenih tarčnih zdravil, pripomorejo k boljšemu dostopu bolnikov do uspešne preventive migrene?

23. 6. 2021

Program za spremljanje bolnikov z migreno

Namen programa, zagnanega marca letos, je vodenje evidence glavobolov, ki je osnovno orodje za spremljanje bolnika z glavobolom in je zelo pomembno za učinkovitejšo obravnavo glavobolov in migren, poudarja specialist nevrologije Jožef Magdič, dr. med., z Oddelka za nevrološke bolezni UKC Maribor

29. 4. 2021
VIDEO

Poddiagnosticirana in včasih tudi neustrezno zdravljena

Zakaj je migrena še danes poddiagnosticirana, neprepoznana in včasih tudi neustrezno zdravljena, razlaga specialist nevrologije Jožef Magdič, dr. med., iz UKC Maribor. Povedal je tudi, katere so bile tri revolucije v obravnavi migrene, kaj se opredeli kot uspešno zdravljenje ter kako naj poteka ukinjanje zdravil.

29. 4. 2021
INFOGRAFIKA

Manj kot polovica bolnikov je zadovoljnih s trenutnim zdravljenjem

Migrena je poddiagnosticirana pri več kot polovici bolnikov, manj kot polovica bolnikov se zaradi težav posvetujez zdravnikom. Prav tako je manj kot polovica bolnikov zadovoljnih s svojim trenutnim zdravljenjem migrene.

29. 4. 2021
VIDEO

Zakaj preventivno zdravljenje uvajati že na primarni ravni

Kako poteka uvajanje preventivnega zdravljenja migrene na primarni ravni, za katere bolnike je primerno in kako pomemben je dnevnik migrenskih napadov, pojasnjuje specialistka družinske medicine Mihaela Strgar Hladnik, dr. med., iz ZD Ljubljana.

29. 4. 2021
Veliki 4 - The Lancet

Rimegepant učinkovit za preventivno zdravljenje migrene

Rimegepant je antagonist receptorja za CGRP. V klinični raziskavi faze II/III so preverili učinkovitost in varnost tega peroralnega zdravila pri preventivnem zdravljenju migrenskih napadov. Rezultati študije so bili objavljeni decembra 2020 v reviji The Lancet.

17. 3. 2021

Slabo izkoriščeno preventivno zdravljenje migrene

Na slovenskem spletnem strokovnem srečanju o obravnavi migrene, ki se je odvijalo novembra lani, je kot gost sodeloval prof. dr. Lars Bendtsen, dr. med., iz Danskega centra za glavobol Univerze Rigshospitalet Glostrup v Köbenhavnu.

17. 3. 2021
Intervju

Nad migreno po novem z biološkim zdravilom

12. 11. 2019

Stigma migrene je še vedno prevelika

Migrena je na šestem mestu najbolj onesposabljajočih bolezni in kar 90 % ljudi, ki trpijo zaradi nje, pravi, da z migreno niso sposobni delati oziroma opravljati vsakodnevnih opravil. »Migrena je ekonomski in socialni problem,« opozarja prof. dr. Tanja Hojs Fabjan, dr. med., z oddelka za nevrološke bolezni v UKC Maribor.

11. 11. 2019
1 2

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Predstavitveni
video (1:25 min)
Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas