Revmatologija

EULAR 2022: nova spoznanja

Na letošnjem evropskem revmatološkem kongresu so bile predstavljene pomembne in zanimive teme o aksialnem spondiloartritisu (AxSpA). Vabljeni k branju povzetkov.

29. 9. 2022

Zdravljenje psoriatičnega artritisa

Zdravljenje psoriatičnega artritisa (PsA) obsega številna različna zdravila: nekatera uporabljamo za zdravljenje kožnih sprememb, nekatera za sklepno prizadetost, nekatera pa za oboje.

22. 6. 2022

Algoritem za obravnavo revmatoloških bolezni z IPB

»Podatki o diagnosticiranju in zdravljenju revmatoloških bolezni s prizadetostjo pljučnega intersticija so skopi, splošno sprejetega mednarodnega konsenza tudi ni, zato je skupina revmatologov in pulmologov razvila algoritem, s katerim si prizadevamo izboljšati in poenotiti obravnavo teh bolezni,« je na Tavčarjevih dnevih povedala doc. dr. Katja Perdan Pirkmajer, dr. med.

15. 12. 2021
VELIKI 4 - Lancet

Upadacitinib za zdravljenje atopijskega dermatitisa

Upadacitinib je zaviralec JAK, ki je bil v Evropi do nedavnega odobren za zdravljenje revmatoidnega artritisa, psoriatičnega artritisa in ankilozirajočega spondilitisa, od avgusta naprej pa je odobren tudi za zdravljenje mladostnikov (starejših od 12 let) in odraslih z zmerno do hudo obliko atopijskega dermatitisa (AD). V primerjavi z drugimi zaviralci JAK nekoliko močneje inhibira JAK1 kot JAK2/3 in tirozinsko kinazo 2.

13. 10. 2021

Do pravočasne diagnoze pri mlajših odraslih z bolečino v križu

Čeprav je izvor bolečine v križu pri mlajših odraslih in odraslih v večini primerov mehanskega izvora, je zelo pomembno, da v tej množici bolnikov prepoznamo, diagnosticiramo in zdravimo tiste, ki potrebujejo pregled pri revmatologu – bolnike, pri katerih je bolečina vnetnega izvora.

23. 6. 2021

Nekateri bolniki so napačno ocenili svoje zdravstveno stanje

»Zaradi epidemije smo ljudje v kolektivni stiski, stiska pa lahko poslabša imunski odziv. Tako lahko pri bolnikih s kroničnimi boleznimi, kot je tudi revmatoidni artritis, stiska spodbudi poslabšanje bolezni,« pripoveduje specialistka revmatologinja prof. dr. Sonja Praprotnik, dr. med., vodja bolnišničnega oddelka za revmatologijo v UKC Ljubljana. Kako se je to kazalo v klinični praksi?

29. 5. 2021
INFOGRAFIKA

Prepoznavanje vnetne bolečine v križu in napotitev k revmatologu

Predstavitev ključnih kriterijev za prepoznavanje vnetne bolečine in ključnih podatkov, ki jih je ob sumu na spondiloartritis treba opredeliti na napotnici.

16. 12. 2020

Priporočila za zdravljenje kroničnih revmatičnih bolnikov med epidemijo

V zadnjih mesecih je bilo objavljenih več raziskav o COVID-19 pri revmatičnih bolnikih, a so se njihovi rezultati razlikovali in niso omogočali trdnih sklepov. Na KO za revmatologijo UKC Ljubljana so pripravili priporočila za zdravljenje kroničnih revmatičnih bolnikov med epidemijo.

16. 12. 2020
INFOGRAFIKA

Vnetna bolečina in napotitev k revmatologu

Predstavitev ključnih kriterijev za prepoznavanje vnetne bolečine in ključnih podatkov, ki jih je ob sumu na spondiloartritis treba opredeliti na napotnici.

19. 11. 2020

Razlikovanje med vnetno in mehansko bolečino v križu

Razlikovanje med vnetno in mehansko bolečino je zelo pomembno, saj je od tega odvisno, kakšno zdravljenje je treba bolniku predpisati, pravi spec. revmatologije prof. dr. Sonja Praprotnik, dr. med., s KO za revmatologijo UKC Ljubljana.

19. 11. 2020
INTERVJU

Kateri ključni podatki ne smejo manjkati na napotnici?

Kateri ključni podatki ne smejo manjkati na napotnici ob sumu na spondiloartritis, da gre optimalno čez triažni sistem, razlaga spec. revmatologije doc. dr. Katja Perdan Pirkmajer, dr. med., s KO za revmatologijo UKC Ljubljana.

19. 11. 2020

Neutemeljena prekinitev zdravljenja lahko poslabša bolezen

»Terapija revmatološke bolezni naj se v času povečane ogroženosti zaradi COVID-19 prekine le takrat, ko je to strokovno utemeljeno,« poudarja doc. dr. Katja Perdan Pirkmajer, dr. med., spec. revmatologije, s Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana. »Seveda COVID-19 poznamo šele kratek čas in ravnamo lahko le glede na trenutno dostopne podatke,« še dodaja.

26. 5. 2020
NA KRATKO

Upadacitinib v EU prejel dovoljenje za promet

Evropska komisija je izdala dovoljenje za upadacitinib (Rinvoq) za zdravljenje odraslih z zmernim do hudim aktivnim revmatoidnim artritisom, ki so se neustrezno odzvali na eno ali več temeljnih zdravil DMARD (disease modifying antirheumatic drugs).

16. 3. 2020
NA KRATKO

Načrtovanje družine ob kronični vnetni bolezni

Čeprav so v zadnjih letih sodobne oblike zdravljenja in razumevanje poteka mnogih kroničnih vnetnih bolezni pomembno izboljšali kakovost življenja bolnikov, je načrtovanje in dobro vodenje nosečnosti s pomočjo ginekologov, revmatologov in drugih specialistov medicine pri teh bolnicah ključnega pomena.

16. 3. 2020
SLOVENSKA STROKA

Kako zgodaj odkrivamo in zdravimo revmatoidni artritis?

Letos je bila ena od izdaj Journal of Clinical Rheumatology slovensko obarvana z vrsto prispevkov slovenske revmatološke stroke. Med drugim so sodelavci Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana predstavili raziskavo, ki je pokazala, da je kljub pomanjkanju zdravnikov obravnava bolnikov z revmatoidnim artritisom (RA) dobra.

21. 10. 2019
SPOMLADANSKO SREČANJE REVMATOLOŠKE SEKCIJE

Tudi neradiografski aksialni spondiloartritis boli

Neradiografski aksialni spondiloartritis s kliničnega vidika ni samo blažja oblika radiografske bolezni, bolnike ravno tako boli in imajo okrnjeno kakovost življenja, pravi Nick Barkham, dr. med., iz Bolnišnice New Cross Wolverhampton. Boli jih, ker je njihova pot do diagnoze predolga, ker zdravila vsem ne pomagajo in ker se večina raziskav ukvarja z radiografsko boleznijo.

24. 6. 2019
NA KRATKO

Izzivi več sočasnih avtoimunskih bolezni

Majsko strokovno srečanje o izzivih zdravljenja bolnikov z različnimi ali sočasnimi avtoimunskimi obolenji (ti so danes vse številnejši) je postreglo s kar nekaj zanimivimi primeri bolnikov, pri katerih sta bila težavna tako diagnoza kot zdravljenje. Strokovnjaki so na srečanju v parih različnih strok predstavili več dilem. ■ U. B.

24. 6. 2019

Lahko preprečimo bolečino pri neradiografskem aksialnem spondiloartritisu?

27. 5. 2019
NA KRATKO

Novo podobno biološko zdravilo za zdravljenje nekaterih vrst krvnega raka in avtoimunskih bolezni

Na voljo je novo podobno biološko zdravilo rituksimab, ki je namenjeno zdravljenju nekaterih vrst krvnega raka in avtoimunskih bolezni, kot je revmatoidni artritis.

21. 3. 2019

Novo orodje za 3D-prikaz revmatoidnega artritisa in kronične vnetne črevesne bolezni

Prof. dr. Matija Tomšič, dr. med., s KO za revmatologijo in prof. dr. Ivan Ferkolj, dr. med., s KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana sta ocenjevala novo računalniško orodje, s katerim lahko dogajanje v telesu ob revmatoidnem artritisu (RA) ali kronični vnetni črevesni bolezni (KVČB) zdravnik plastično (3D) in interaktivno prikaže bolniku ter tako morda poveča njegovo motivacijo za zdravljenje.

31. 1. 2019
1 2 3

Aktualni e-novičnik

Srčno popuščanje in njegove komorbidnosti: kje bi lahko bili boljši?

27. 9. 2022

EULAR 2022: nova spoznanja

29. 9. 2022

Melatonin v 60 sekundah

29. 9. 2022

Napredovala Parkinsonova bolezen

29. 9. 2022

Ne znamo ceniti stvari, ki so v življenju zares pomembne

22. 6. 2022
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Predstavitveni
video (1:25 min)
Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas