Revmatologija

EULAR 2023

Novice iz revmatologije

Pred dnevi se je v Milanu sklenil letni kongres EULAR. Povzeli smo nekaj izpostavljenih vsebin, ki odpirajo nove poglede na komorbidnosti pri revmatoloških bolnikih in na potencialno vlogo umetne inteligence pri diagnostiki revmatoidnega artritisa. Ne spreglejte rezultatov prve raziskave, ki je neposredno primerjala uspeh dveh bioloških zdravil pri upočasnjevanju napredovanja aksialnega spondiloartritisa.

9. 6. 2023

Sindrom VEXAS, veliki posnemovalec

Šele od leta 2020 poznamo novo vnetno bolezen, sindrom VEXAS. Kako se kaže njegova pestra in kompleksna klinična slika? S katerimi hematološkimi, dermatološkimi in revmatskimi bolezni se prekrivajo znaki in simptomi? Njegove značilnosti je predstavila Alojzija Hočevar, dr. med., spec. revmatologije s Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana.

14. 12. 2022

Revmatologija ostaja med najbolj vedoželjnimi

November je bil poseben tudi zaradi tega, ker smo se revmatologi po skorajda treh letih lahko ponovno v živo udeležili ameriškega revmatološkega kongresa ACR Convergence 2022. Srečanje je bilo izrazito praktično usmerjeno k reševanju problematike v naši vsakdanji klinični praksi.

14. 12. 2022

Od pojava prvih težav do diagnoze tudi več let

Ob prepoznavi vnetne bolečine v križu in izključitvi drugih pogostejših razlogov bolečine v križu, kot so poškodba, hernija diska ali degenerativne spremembe, je potrebna obravnava pri revmatologu. Če pravočasno pomislimo na aksialni spondiloartritis, lahko bolnikom s to boleznijo pomembno izboljšamo kakovost življenja.

12. 10. 2022

EULAR 2022: nova spoznanja

Na letošnjem evropskem revmatološkem kongresu so bile predstavljene pomembne in zanimive teme o aksialnem spondiloartritisu (AxSpA). Vabljeni k branju povzetkov.

29. 9. 2022

Zdravljenje psoriatičnega artritisa

Zdravljenje psoriatičnega artritisa (PsA) obsega številna različna zdravila: nekatera uporabljamo za zdravljenje kožnih sprememb, nekatera za sklepno prizadetost, nekatera pa za oboje.

22. 6. 2022

Algoritem za obravnavo revmatoloških bolezni z IPB

»Podatki o diagnosticiranju in zdravljenju revmatoloških bolezni s prizadetostjo pljučnega intersticija so skopi, splošno sprejetega mednarodnega konsenza tudi ni, zato je skupina revmatologov in pulmologov razvila algoritem, s katerim si prizadevamo izboljšati in poenotiti obravnavo teh bolezni,« je na Tavčarjevih dnevih povedala doc. dr. Katja Perdan Pirkmajer, dr. med.

15. 12. 2021
VELIKI 4 - Lancet

Upadacitinib za zdravljenje atopijskega dermatitisa

Upadacitinib je zaviralec JAK, ki je bil v Evropi do nedavnega odobren za zdravljenje revmatoidnega artritisa, psoriatičnega artritisa in ankilozirajočega spondilitisa, od avgusta naprej pa je odobren tudi za zdravljenje mladostnikov (starejših od 12 let) in odraslih z zmerno do hudo obliko atopijskega dermatitisa (AD). V primerjavi z drugimi zaviralci JAK nekoliko močneje inhibira JAK1 kot JAK2/3 in tirozinsko kinazo 2.

13. 10. 2021

Do pravočasne diagnoze pri mlajših odraslih z bolečino v križu

Čeprav je izvor bolečine v križu pri mlajših odraslih in odraslih v večini primerov mehanskega izvora, je zelo pomembno, da v tej množici bolnikov prepoznamo, diagnosticiramo in zdravimo tiste, ki potrebujejo pregled pri revmatologu – bolnike, pri katerih je bolečina vnetnega izvora.

23. 6. 2021

Nekateri bolniki so napačno ocenili svoje zdravstveno stanje

»Zaradi epidemije smo ljudje v kolektivni stiski, stiska pa lahko poslabša imunski odziv. Tako lahko pri bolnikih s kroničnimi boleznimi, kot je tudi revmatoidni artritis, stiska spodbudi poslabšanje bolezni,« pripoveduje specialistka revmatologinja prof. dr. Sonja Praprotnik, dr. med., vodja bolnišničnega oddelka za revmatologijo v UKC Ljubljana. Kako se je to kazalo v klinični praksi?

29. 5. 2021
INFOGRAFIKA

Prepoznavanje vnetne bolečine v križu in napotitev k revmatologu

Predstavitev ključnih kriterijev za prepoznavanje vnetne bolečine in ključnih podatkov, ki jih je ob sumu na spondiloartritis treba opredeliti na napotnici.

16. 12. 2020

Priporočila za zdravljenje kroničnih revmatičnih bolnikov med epidemijo

V zadnjih mesecih je bilo objavljenih več raziskav o COVID-19 pri revmatičnih bolnikih, a so se njihovi rezultati razlikovali in niso omogočali trdnih sklepov. Na KO za revmatologijo UKC Ljubljana so pripravili priporočila za zdravljenje kroničnih revmatičnih bolnikov med epidemijo.

16. 12. 2020
INFOGRAFIKA

Vnetna bolečina in napotitev k revmatologu

Predstavitev ključnih kriterijev za prepoznavanje vnetne bolečine in ključnih podatkov, ki jih je ob sumu na spondiloartritis treba opredeliti na napotnici.

19. 11. 2020

Razlikovanje med vnetno in mehansko bolečino v križu

Razlikovanje med vnetno in mehansko bolečino je zelo pomembno, saj je od tega odvisno, kakšno zdravljenje je treba bolniku predpisati, pravi spec. revmatologije prof. dr. Sonja Praprotnik, dr. med., s KO za revmatologijo UKC Ljubljana.

19. 11. 2020
INTERVJU

Kateri ključni podatki ne smejo manjkati na napotnici?

Kateri ključni podatki ne smejo manjkati na napotnici ob sumu na spondiloartritis, da gre optimalno čez triažni sistem, razlaga spec. revmatologije doc. dr. Katja Perdan Pirkmajer, dr. med., s KO za revmatologijo UKC Ljubljana.

19. 11. 2020

Neutemeljena prekinitev zdravljenja lahko poslabša bolezen

»Terapija revmatološke bolezni naj se v času povečane ogroženosti zaradi COVID-19 prekine le takrat, ko je to strokovno utemeljeno,« poudarja doc. dr. Katja Perdan Pirkmajer, dr. med., spec. revmatologije, s Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana. »Seveda COVID-19 poznamo šele kratek čas in ravnamo lahko le glede na trenutno dostopne podatke,« še dodaja.

26. 5. 2020
NA KRATKO

Upadacitinib v EU prejel dovoljenje za promet

Evropska komisija je izdala dovoljenje za upadacitinib (Rinvoq) za zdravljenje odraslih z zmernim do hudim aktivnim revmatoidnim artritisom, ki so se neustrezno odzvali na eno ali več temeljnih zdravil DMARD (disease modifying antirheumatic drugs).

16. 3. 2020
NA KRATKO

Načrtovanje družine ob kronični vnetni bolezni

Čeprav so v zadnjih letih sodobne oblike zdravljenja in razumevanje poteka mnogih kroničnih vnetnih bolezni pomembno izboljšali kakovost življenja bolnikov, je načrtovanje in dobro vodenje nosečnosti s pomočjo ginekologov, revmatologov in drugih specialistov medicine pri teh bolnicah ključnega pomena.

16. 3. 2020
SLOVENSKA STROKA

Kako zgodaj odkrivamo in zdravimo revmatoidni artritis?

Letos je bila ena od izdaj Journal of Clinical Rheumatology slovensko obarvana z vrsto prispevkov slovenske revmatološke stroke. Med drugim so sodelavci Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana predstavili raziskavo, ki je pokazala, da je kljub pomanjkanju zdravnikov obravnava bolnikov z revmatoidnim artritisom (RA) dobra.

21. 10. 2019
SPOMLADANSKO SREČANJE REVMATOLOŠKE SEKCIJE

Tudi neradiografski aksialni spondiloartritis boli

Neradiografski aksialni spondiloartritis s kliničnega vidika ni samo blažja oblika radiografske bolezni, bolnike ravno tako boli in imajo okrnjeno kakovost življenja, pravi Nick Barkham, dr. med., iz Bolnišnice New Cross Wolverhampton. Boli jih, ker je njihova pot do diagnoze predolga, ker zdravila vsem ne pomagajo in ker se večina raziskav ukvarja z radiografsko boleznijo.

24. 6. 2019
1 2 3

Aktualni e-novičnik

Neupravičeno osovraženi statini

29. 5. 2023

Novice iz revmatologije

9. 6. 2023

Na kritični točki?

28. 6. 2023

Bodo enterobakterije, ki izločajo karbapanemaze, ušle izpod nadzora?

28. 6. 2023

Interpretacija antibiograma za ciljano predpisovanje antibiotikov

28. 6. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas