Oftalmologija

Vodilni vzrok za funkcionalno slepoto pri starejših ljudeh

Starostna degeneracija makule (SDM) je vodilni vzrok za funkcionalno slepoto pri starejših ljudeh v razvitem svetu. Ker je bolezen progresivna, je v zgodnji fazi pogosto prezrta. A je zelo pomembno, da jo prepoznamo, še posebej, če napreduje v neovaskularno (vlažno) obliko, ki je v 90 % vzrok za močno poslabšanje vida zaradi SDM.

17. 3. 2021
NA KRATKO

Proaktivna shema odmerjanja se potrjuje

Na Bayerjevi novinarski konferenci ob letošnjem kongresu EURETINA v Parizu so opozorili, da bolezni oči pogosto prizadenejo starejše. Zdravila anti-VEGF pa so v zadnjih letih pomembno spremenila zdravljenje vlažne starostne degeneracije makule (SDM).

21. 10. 2019
Intervju

Ostati v prednosti pred SDM

Obeti za bolnike z vlažno starostno degeneracijo makule (SDM) so se v zadnjem desetletju izboljšali zlasti s prihodom antiangiogene terapije. Njena »slabost« pa je, da se morajo bolniki po intravitrealne injekcije redno vračati, kar med drugim zahteva dobro organizacijo zdravljenja, nam je ob letošnjem kongresu EURETINA povedal prof. dr. Paolo Lanzetta z Univerze v Vidmu.

21. 10. 2018
Intervju

Prepoznavni znaki periferne vrtoglavice

15. 10. 2018
NA KRATKO

Mednarodni natečaj Medis Awards

Strokovna žirija že peto leto zapored razpisuje natečaj International Medis Awards for Medical Research za najboljše aplikativne medicinske dosežke v regiji srednje in jugovzhodne Evrope. Zadnji rok za prijavo (prek spletnega obrazca na www.medis-awards.com) je 15. september 2018.

20. 6. 2018

Slovensko znanje omogoča slepim vstop v digitalni svet

Slovensko podjetje Feelif je razvilo tehnologijo za slepe in slabovidne, s katero so bistveno izboljšali njihovo dojemanje digitalnih vsebin. Lani je evropska komisija med več kot 800 prijavljenimi projekti iz več kot 40 evropskih držav ravno njihov Feelif Creator razglasila za najboljšo socialno inovacijo v Evropi.

21. 3. 2018

Rak zaseva tudi v oko

Metastaze v očesu so bile nekoč zelo redke, danes pa veljajo za najpogostejši znotrajočesni tumor pri odraslih, piše mag. Katrina Novak Andrejčič, dr. med., z Očesne klinike UKC Ljubljana. Lahko pričakujemo, da se bo število bolnikov z zasevki v očeh povečalo.

20. 6. 2017

Z rehabilitacijo vida ne smemo čakati predolgo

Rehabilitacija vida po poškodbah in možganskih dogodkih, kot so operacija tumorja, vnetja in vaskularni dogodki, je uspešnejša ob zgodnji napotitvi bolnika k oftalmologu, piše prim. asist. mag. Dragica Kosec, dr. med., z Očesne klinike UKC Ljubljana.

20. 6. 2017

Nad keratokonus z rehabilitacijo vida in kirurgijo

Kadar se bolnik kljub ustreznim optičnim pripomočkom pritožuje zaradi slabe vidne ostrine, lahko med drugim pomislimo na keratokonus, degenerativno bolezen roženic, piše Andreja Veselica, dr. med., iz medicinskega centra Vid.

20. 6. 2017

Jasen pogled na svet

Kljub razvoju v medicini še vedno nimamo čudežnega zdravila za slabovidnost. Za zdaj njene posledice – slab vid, izgubo globinskega vida in 3D slike – še najučinkoviteje omilimo, če jo odkrijemo zgodaj v otroštvu, piše mag. Ingrid Rahne, dr. med., z Očesne klinike v Ljubljani.

20. 6. 2017
1 2

Aktualni e-novičnik

Sočasni presežek kilogramov in pomanjkanje funkcionalne mase

21. 12. 2021

Brez napotnice do specialista

20. 12. 2021

Medicina ne pozna vseh odgovorov

15. 12. 2021

Primeri napačnega napotovanja pri sumu na rakavo bolezen

25. 1. 2021

Proti celicam B usmerjeno zdravilo, ki si ga bolniki odmerjajo sami

21. 12. 2021
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
"Revija je namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce na poljuden način obvešča o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponuja pester izbor privlačnih člankov za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive."
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Noemi Kandus
040 302 302
noemi@adriasonara.eu
zdenka@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
marketing@adriasonara.eu

© 2022 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.