Oftalmologija

Ko manjka del slike v sredini

Leberjeva hereditarna optična nevropatija (LHON) je bolezen, ki jo povzroča okvara v delovanju mitohondrijev – celičnih organelov, ki proizvajajo energijo. Ocenjuje se, da se v populaciji pojavlja pri 1/32.000 do 1/65.000 ljudi, v Sloveniji je teh bolnikov približno 50.

16. 3. 2022

Vodilni vzrok za funkcionalno slepoto pri starejših ljudeh

Starostna degeneracija makule (SDM) je vodilni vzrok za funkcionalno slepoto pri starejših ljudeh v razvitem svetu. Ker je bolezen progresivna, je v zgodnji fazi pogosto prezrta. A je zelo pomembno, da jo prepoznamo, še posebej, če napreduje v neovaskularno (vlažno) obliko, ki je v 90 % vzrok za močno poslabšanje vida zaradi SDM.

17. 3. 2021
NA KRATKO

Proaktivna shema odmerjanja se potrjuje

Na Bayerjevi novinarski konferenci ob letošnjem kongresu EURETINA v Parizu so opozorili, da bolezni oči pogosto prizadenejo starejše. Zdravila anti-VEGF pa so v zadnjih letih pomembno spremenila zdravljenje vlažne starostne degeneracije makule (SDM).

21. 10. 2019
Intervju

Ostati v prednosti pred SDM

Obeti za bolnike z vlažno starostno degeneracijo makule (SDM) so se v zadnjem desetletju izboljšali zlasti s prihodom antiangiogene terapije. Njena »slabost« pa je, da se morajo bolniki po intravitrealne injekcije redno vračati, kar med drugim zahteva dobro organizacijo zdravljenja, nam je ob letošnjem kongresu EURETINA povedal prof. dr. Paolo Lanzetta z Univerze v Vidmu.

21. 10. 2018
Intervju

Prepoznavni znaki periferne vrtoglavice

15. 10. 2018
NA KRATKO

Mednarodni natečaj Medis Awards

Strokovna žirija že peto leto zapored razpisuje natečaj International Medis Awards for Medical Research za najboljše aplikativne medicinske dosežke v regiji srednje in jugovzhodne Evrope. Zadnji rok za prijavo (prek spletnega obrazca na www.medis-awards.com) je 15. september 2018.

20. 6. 2018

Slovensko znanje omogoča slepim vstop v digitalni svet

Slovensko podjetje Feelif je razvilo tehnologijo za slepe in slabovidne, s katero so bistveno izboljšali njihovo dojemanje digitalnih vsebin. Lani je evropska komisija med več kot 800 prijavljenimi projekti iz več kot 40 evropskih držav ravno njihov Feelif Creator razglasila za najboljšo socialno inovacijo v Evropi.

21. 3. 2018

Rak zaseva tudi v oko

Metastaze v očesu so bile nekoč zelo redke, danes pa veljajo za najpogostejši znotrajočesni tumor pri odraslih, piše mag. Katrina Novak Andrejčič, dr. med., z Očesne klinike UKC Ljubljana. Lahko pričakujemo, da se bo število bolnikov z zasevki v očeh povečalo.

20. 6. 2017

Z rehabilitacijo vida ne smemo čakati predolgo

Rehabilitacija vida po poškodbah in možganskih dogodkih, kot so operacija tumorja, vnetja in vaskularni dogodki, je uspešnejša ob zgodnji napotitvi bolnika k oftalmologu, piše prim. asist. mag. Dragica Kosec, dr. med., z Očesne klinike UKC Ljubljana.

20. 6. 2017

Nad keratokonus z rehabilitacijo vida in kirurgijo

Kadar se bolnik kljub ustreznim optičnim pripomočkom pritožuje zaradi slabe vidne ostrine, lahko med drugim pomislimo na keratokonus, degenerativno bolezen roženic, piše Andreja Veselica, dr. med., iz medicinskega centra Vid.

20. 6. 2017

Jasen pogled na svet

Kljub razvoju v medicini še vedno nimamo čudežnega zdravila za slabovidnost. Za zdaj njene posledice – slab vid, izgubo globinskega vida in 3D slike – še najučinkoviteje omilimo, če jo odkrijemo zgodaj v otroštvu, piše mag. Ingrid Rahne, dr. med., z Očesne klinike v Ljubljani.

20. 6. 2017

Nevidni glavkom

Največja težava glavkoma je, da je njegovo zgodnje odkrivanje izjemno zahtevno. Simptomov večinoma ni, dokler ni škoda že precejšnja. Ob tem pa tudi nimamo učinkovite in varne terapije za zdravljenje, zato lahko zdravniki bolezen le nadzorujejo.

20. 6. 2017
NA KRATKO

Odličen uspeh slovenskih specializantov oftalmologije

Letošnjega maja se je na evropskih specialističnih izpitih iz oftalmologije uspešno preizkusilo šest specializantk Očesne klinike UKC Ljubljana. Slovenija JE ena najboljših držav v Evropi po ravni znanja na področju oftalmologije, sporočajo iz UKC Ljubljana.

20. 6. 2017
Uvodnik

Operacija katarakte – 50 let potem

Operacija katarakte je srce in duša oftalmologije ter ena najbolj pogosto izvajanih operacij na svetu in seveda tudi v Sloveniji. Lahko bi celo rekli, da gre za enega najbolj učinkovitih, varnih in življenje spreminjajočih medicinskih posegov.

20. 6. 2017
Uveitis

Sistemsko vnetje lahko prizadene oči

Otroci z idiopatskim artritisom morajo na očesni pregled na vsake tri mesece do enega leta, razlaga doc. dr. Nataša Vidovič Valentinčič, dr. med., z Očesne klinike UKC Ljubljana. Pri njih so pogostejša znotrajočesna vnetja, ki lahko potekajo nemo in imajo lahko usodne posledice za vid.

26. 10. 2016
VELIKI 4 - BMJ

Glavkom zaradi steroidov in slepota pri otrocih

V Centru za oftalmološke znanosti v New Delhiju so opravili raziskavo, s katero so želeli ugotoviti prevalenco glavkoma zaradi steroidov pri otrocih in izrazitost okvare vida zaradi njega. Za raziskavo so retrospektivno pregledali zdravstveno dokumentacijo in analizirali podatke pediatričnih bolnikov, zaradi glavkoma obravnavanih v centru v petih letih pred analizo. Članek je bil objavljen v publikacijah BMJ.

21. 6. 2015

Diabetična retinopatija – najpogostejši pozni zaplet sladkorne bolezni

Z rednimi očesnimi pregledi in pravočasnim zdravljenjem diabetične retinopatije za več kot 90 odstotkov zmanjšamo tveganje za hudo okvaro vida.

1. 9. 2014
INTERVJU

Ko si enkrat na cilju, postane kmalu dolgčas

Alja Črnej, dr. med., je oftalmologinja, trenutno zaposlena v raziskovalni skupini profesorja Claesa Dohlmana. Oče raziskovanja roženice in izumitelj bostonske keratoproteze je mladim raziskovalcem pri svojih 91 letih navdih in zgled, ki spodbuja in ne kritizira. Slovenska oftalmologinja se od njega uči o delu in življenju in pravi, da je bilo že zaradi te priložnosti vredno oditi tako daleč od doma.

14. 3. 2014

Aktualni e-novičnik

Srčno popuščanje in njegove komorbidnosti: kje bi lahko bili boljši?

27. 9. 2022

EULAR 2022: nova spoznanja

29. 9. 2022

Melatonin v 60 sekundah

29. 9. 2022

Napredovala Parkinsonova bolezen

29. 9. 2022

Ne znamo ceniti stvari, ki so v življenju zares pomembne

22. 6. 2022
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Predstavitveni
video (1:25 min)
Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas