Videointervjuji

Vloga družinskega zdravnika pri presejanju za raka pljuč

K uspešnosti presejanja bodo pomembno prispevale ambulante družinske medicine, poudarja glavna koordinatorica Državnega programa za obvladovanje raka Sonja Tomšič, dr. med., spec. javnega zdravja, z Onkološkega inštituta Ljubljana. Zainteresirane vabi v strokovno skupino za sooblikovanje pilotnega projekta.

29. 3. 2023
Video

Uporaba napačnih preparatov pri onihomikozah ni redkost

Svetovanje in predpisovanje preparatov, ki niso namenjeni zdravljenju glivičnih okužb nohtov, pač pa kože stopal, je eden v nizu razlogov za neuspešno zdravljenje onihomikoz, pove Katarina Šmuc Berger, dr. med., spec. dermatovenerologije iz Splošne bolnišnice Izola. Kaj še botruje slabi adherenci in trdovratnim, ponavljajočim se okužbam?

29. 3. 2023
VIDEO

Obposteljni ultrazvok v ambulanti družinske medicine

Obposteljna sonografija je v ambulanto družinskega zdravnika vnesla novo dimenzijo kliničnega pregleda. Kakšne so njene prednosti, kje se pojavljajo izzivi ter kakšna bo prihodnost uporabe pojasnjujeta Mojca Žerdin, dr. med., spec. družinske medicine iz ZD Ptuj in asist. dr. Vesna Homar, dr. med., spec. družinske medicine iz ZD Vrhnika.

28. 3. 2023
VIDEO

Od suma do diagnoze redke bolezni po novem še hitreje

Nedavno je zaživel Center za nediagnosticirane redke bolezni, kamor lahko napotite osebe, za katere menite, da nimajo ustrezne diagnoze redke bolezni. Prof. dr. Borut Peterlin, dr. med., predstojnik Kliničnega inštituta za genomsko medicino, je napovedal tudi pomembno novost, ki bo zdravnikom na primarni ravni in drugim olajšala oceno tveganja za razvoj genetskih bolezni.

27. 2. 2023
VIDEO

Izzivi obravnave odraslih oseb s spolno disforijo

Endokrinološka obravnava odraslih oseb, katerih spolna identiteta se ne ujema z biološkim in družbenim spolom, predstavlja vse pogostejši izziv. Asist. Katarina Mlekuž Kozamernik, dr. med., spec. interne medicine iz UKC Ljubljana opisuje učinke hormonskega zdravljenja, stranske učinke, kontraindikacije in vpliv terapije na hormonsko odvisne rake.

22. 2. 2023
VIDEO

20 let do diagnoze Fabryjeve bolezni

Zaradi raznolikih in na videz nepovezanih zdravstvenih težav bolnik v povprečju obišče 10 zdravnikov in je ob potrditvi diagnoze Fabryjeve bolezni star že 37 let, kažejo zaskrbljujoči podatki iz literature. Imamo orodja, da to presežemo, pravi prim. Bojan Vujkovac, dr. med., spec. interne medicine iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, vodja Centra za zdravljenje Fabryjeve bolezni.

7. 2. 2023
VIDEO

Velika prelomnica v obravnavi slovenskih bolnikov s KVČB

Vključitev Slovenije v Evropski register kronične vnetne črevesne bolezni UR-CARE predstavlja pomemben napredek v obravnavi bolnikov. Zakaj je v dobi rastoče incidence in spreminjanja fenotipa te bolezni sistematično, prospektivno spremljanje bolnikov nujnost, je razložil doc. dr. David Drobne, dr. med., spec. gastroenterologije iz UKC Ljubljana.

23. 1. 2023
VIDEO

Izzivi v obravnavi bolnikov z zaporo mrežničnih ven (RVO)

Kako uspešni smo pri nas v obravnavi bolnikov z RVO? Odgovarja dr. Ivana Gardašević Topčić, dr. med., spec. oftalmologije s SB Novo mesto, ki v videu predstavi sodobne metode zdravljenja. Izpostavi tudi ključne izzive v obravnavi, ki bodo v prihodnosti postali še bolj pomembni.

9. 1. 2023
ATTR-CM

Najpomembnejši premiki leta 2022 pri zdravljenju raka prostate

Letošnje leto je bilo izjemno, meni dr. Jason Hafron, dr. med., spec. urologije iz Kliničnega centra Beaumont Royal Oak v Michiganu, ZDA. Naredili smo težko pričakovane korake naprej pri preživetju bolnikov z napredovalim rakom prostate. Katere raziskave so spremenile klinično prakso in kako optimistični so načrti za leto, ki sledi?

22. 12. 2022
ATTR-CM

Ko postavimo sum, je pot do diagnoze enostavna

Neredko imajo bolniki z amiloidno transtiretinsko kardiomiopatijo (ATTR-CM) več let postavljeno napačno diagnozo in so zato tudi neustrezno zdravljeni. Dr. Sabina Frljak, dr. med., s KO za kardiologijo UKC Ljubljana meni, da lahko zdravniki različnih specialnosti danes to spremenijo in bolnikom omogočijo pravočasno, učinkovito zdravljenje.

20. 12. 2022
VIDEO

Kako zaščititi nefrološke bolnike pred covidom-19?

Ali je cepljenje učinkovito in kakšna je vloga predekspozicijske profilakse z monoklonskimi protitelesi pri zaščiti nefroloških bolnikov? Pojasnjuje asist. dr. Nina Grasselli Kmet, dr. med., spec. infektologije in intenzivne medicine s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.

9. 12. 2022

Nesklenjen krog komunikacije bremeni osebne zdravnike

Centralni register podatkov ne omogoča ažurnega in kontinuiranega sledenja bolnikov s strani njihovega osebnega zdravnika. Problematiko vrzeli v pretoku informacij med različnimi specialisti in zdravstvenimi ustanovami izpostavlja asist. Mateja Kokalj Kokot, dr. med., spec. družinske medicine iz Zdravstvenega doma Grosuplje. Ena od rešitev je aktivnejša vloga bolnikov.

1. 12. 2022
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Obposteljni ultrazvok v ambulanti družinske medicine

28. 3. 2023

Imunski odgovor pri vulvovaginalni kandidozi

29. 3. 2023

Quo vadis, družinska medicina?

21. 3. 2023

Družinska medicina z vizijo

28. 3. 2023

Kako lahko umetna inteligenca pomaga pri odločanju o zdravstvenih vprašanjih?

22. 3. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas