Kirurgija

Intervju, Ana Marija Ledinšek, dr. med.

Drug brez drugega ne moremo

»Trenutno so odnosi na delu tudi zaradi epidemiološke situacije dodatno skrhani. Veliko lepše in bolj produktivno bi lahko delali, če bi se vsi trudili stopiti skupaj,« je prepričana specializantka žilne kirurgije Ana Marija Ledinšek, dr. med., iz SB Celje.

16. 3. 2022

Dovolj hitra napotitev bolnika v proktološko kirurško ambulanto

Od lani je na voljo napredna možnost zdravljenja kompleksnih perianalnih fistul, ki ga krije ZZZS, izvajajo ga le v UKC Ljubljana. Gre za zdravljenje z mezenhimskimi matičnimi celicami. Kaj prinaša v klinično prakso, pojasnjuje spec. abdominalne kirurgije doc. dr. Gregor Norčič, dr. med., s KO za abdominalno kirurgijo Kirurške klinike UKC Ljubljana.

29. 9. 2021
VIDEO

O najbolj agresivnem fenotipu Crohnove bolezni

Perianalne fistule se pojavljajo pri eni od treh oblik Crohnove bolezni. Kako se postavi diagnoza, kako vodi bolnika in kakšna je njegova pot v nadaljnji obravnavi, pojasnjuje specialistka gastroeneterologije dr. Nataša Smrekar, dr. med., s KO za gastroenterologijo Interne klinike UKC Ljubljana.

29. 9. 2021
INFOGRAFIKA

Kriteriji za zdravljenje perianalne Crohnove bolezni z alogenimi matičnimi celicami

Učinkovitost in varnost zdravljenja z alogenimi mezenhimskimi matičnimi celicami je dokazana s kliničnimi študijami. Od leta 2019 je to zdravljenje uvrščeno v smernice evropskega združenja ECCO (European Crohn´s and Colitis Organisation). V Sloveniji ga lahko odobri konzilij z UKC Ljubljana, ki je za zdaj edini center v Sloveniji, kjer izvajajo zdravljenje perianalnih fistul z alogenimi matičnimi celicami.

10. 12. 2020

Odpravljajo bolečino in pospešujejo okrevanje

Zdravila proti bolečinam ne vplivajo samo na zaznavo bolečine, temveč še na marsikaj drugega, saj ne odpravljajo le bolečine, ampak nam omogočajo kakovostnejše in krajše okrevanje, poudarja asist. Žiga Kovačič, dr. dent. med., specialist maksilofacialne kirurgije, z UKC Ljubljana.

21. 10. 2019
NA KRATKO

Za preprečevanje zarastlin

Pogoste neželene posledice abdominalnih kirurških postopkov so zarastline, ki se začnejo oblikovati že v treh urah po operaciji. Priporočila strokovnega sveta za ginekologijo (ANGEL) predlagajo, da kirurgi sprejmejo rutinsko strategijo za zmanjšanje zarastlin vsaj za bolnice, ki so imele operacijo z velikim tveganjem.

21. 10. 2019

Včasih je kirurško zdravljenje neizogibno

6. 5. 2019

Dva stebra zdravljenja hidradenitisa suppurativa

Kljub napredku v obravnavi hidradenitisa suppurativa (HS) se kirurškemu zdravljenju težko povsem izognemo. Kot ugotavlja Urša Kogovšek, dr. med., s Kirurške klinike UKC Ljubljana, pa so smernice za kirurško zdravljenje vse konzervativnejše. »Zdravila so osnova, kirurgija le dopolnilo.«

6. 5. 2019
NA KRATKO

Mehanizmi delovanja medicinskega kostanjevega medu

Medicinski kostanjev med ima zaradi svoje učinkovitosti pomembno vlogo v klinični praksi pri zdravljenju ran.

21. 3. 2019
SLOVENSKA STROKA

Resorpcija kosti ob zobnih vsadkih bolnikov po obsevanju

Kirurški poseg in obsevanje zaradi raka v ustni votlini povzročita tudi izgubo zob. Miha Kočar, dr. dent. med., z oddelka z maksilofacialno in oralno kirurgijo UKC Ljubljana je na letnem srečanju evropskega združenja za osteointegracijo (EAO) predstavil raziskavo dveletnega spremljanja bolnikov potem, ko so jim vstavili zobne vsadke. Izvedla sta jo skupaj z Aleksandro Polak, dr. dent. med.

17. 12. 2018

Nad kronične rane z oblogami in celostnim pristopom

»Kronična rana je kompleksen problem, ki terja kompleksno rešitev,« poudarja Skender Veliu, dr. med., spec. kirurg, iz SB dr. Jožeta Potrča Ptuj. Obravnava bolnikov s kroničnimi ranami temelji na konceptu TIME, ki pomeni, da je treba z dna rane odstraniti odmrlo tkivo, nadzirati okužbo rane, skrbeti za njeno ustrezno vlažnost in nadzorovati napredek robov rane.

17. 12. 2018

Do boljšega zdravljenja s kliničnim farmacevtom

Zdravnik je v tim na sekundarni in terciarni ravni zdravstvenega varstva dobil kliničnega farmacevta, na primarni ravni zdravstvenega varstva pa farmacevta svetovalca. Kaj si lahko od tega obeta, piše asist. dr. Alenka Kovačič, mag. farm., spec. klin. farmacije.

17. 12. 2018
NA KRATKO

Prsni vsadki povezani z rakom

Ženske s prsnimi vsadki imajo tveganje za razvoj s prsnimi vsadki povezanega anaplastičnega velikoceličnega limfoma, na svoji spletni strani piše Ameriški urad za prehrano in zdravila (FDA). Javnosti ob tem pojasnjujejo, da ne gre za raka dojk, ampak za vrsto ne-Hodgkinovega limfoma

22. 10. 2018

Kirurška obravnava bolnikov s HS

Pri bolnikih s hidradenitisom suppurativo (HS) je velika težava, da predolgo hodijo od zdravnika do zdravnika brez prave diagnoze, je na marčevskem simpoziju o multidisciplinarnem pristopu k zdravljenju HS povedal kirurg Ljupcho Gjorshevski, dr. med., z UKC Ljubljana.

24. 4. 2018
Intervju: asist. Andrej Strahovnik, dr. med., specialist kirurgije

Varnost nikoli ni samoumevna

Ne glede na to, ali je na vojaški misiji, se potepa po svetu s fotoaparatom ali ko novinarko revije pHarmonia pelje z letalom – varnost je za asist. Andreja Strahovnika, dr. med., iz SB Celje na prvem mestu.

8. 12. 2016

Ali lahko zdravimo ali celo napovemo pooperativno nevropatsko bolečino?

Vztrajna pooperativna bolečina je pogosta posledica kirurških posegov. Nevropatska bolečina, inducirana s poškodbo živca, pa je najpogostejši vzrok zanjo. Na podlagi ustreznega modela raziskav bi v prihodnosti lahko napovedali in zdravili vztrajno pooperativno bolečino.

22. 11. 2016
SLOVENSKA STROKA

Vpliv tramadola na zdravljenje bolečine po operaciji otrok

Asist. dr. Janez Benedik, dr. med., je z ekipo sodelavcev opravil prospektivno randomizirano raziskavo, v katero so bili vključeni otroci, predvideni za operacijo žrelnice in nebnic.

19. 10. 2015
VELIKI 4 - NEJM

Presaditev HCV-pozitivne ledvice

Presaditev ledvice podaljša življenje in zniža stroške v primerjavi s kroničnim dializnim zdravljenjem. Žal je neravnovesje med bolniki kandidati in organi, ki so na voljo, veliko. Zaradi pomanjkanja ledvic za presaditev in velike umrljivosti med čakajočimi se nekateri bolniki odločajo za ledvice, ki jih spremlja večje tveganje za okužbe ali raka. S kakšnimi dilemami se pri tem srečujejo, pišejo v reviji New England Journal of Medicine.

19. 10. 2015

Potrebne spremembe v srčni kirurgiji

Vsako leto se v Sloveniji rodi med 200 in 250 otrok s srčno napako, od teh jih vsaj 75 % potrebuje operacijo pred dopolnjenim drugim letom. »V Društvu za zdravje bolezni srca in ožilja Slovenije staršem diagnosticiranih otrok nudimo formalno pomoč v obliki smernic tako za starše kot za otroke,« je ob začetku akcije za kakovostno in varno oskrbo otrok s prirojenimi srčnimi napakami povedala Petra Aleš, predsednica sekcije za prirojene srčne napake.

19. 10. 2015

Za žive presaditve potrebujemo kakovostnejše organe

Trenutno je naša prednostna naloga na področju presaditev ledvic spodbuditi presaditve od živih darovalcev, ker imamo težave z zagotavljanjem kakovostnih organov predvsem za mlajše bolnike, pravi izr. prof. dr. Miha Arnol, dr. med., vodja Centra za transplantacijo ledvic v UKC Ljubljana.

29. 6. 2015
1 2

Aktualni e-novičnik

Srčno popuščanje in njegove komorbidnosti: kje bi lahko bili boljši?

27. 9. 2022

EULAR 2022: nova spoznanja

29. 9. 2022

Melatonin v 60 sekundah

29. 9. 2022

Napredovala Parkinsonova bolezen

29. 9. 2022

Ne znamo ceniti stvari, ki so v življenju zares pomembne

22. 6. 2022
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Predstavitveni
video (1:25 min)
Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas