oktober 2023

Intervju, Nadia Ternifi, dr. dent. med.

Sopranistka z izostrenim posluhom za sveder

Nadia Ternifi, dr. dent. med., specializantka zobne in čeljustne ortopedije, ni samo zobozdravnica, ampak tudi sopranistka, diplomantka solopetja na Akademiji za glasbo. Obožuje francosko kulturo, njene korenine pa segajo tudi v severno Afriko. Govori in poje v francoščini in nemščini. Najboljše darilo, ki ga je dobila od staršev, je bil električni klavir, še danes pa skupaj spremljajo Tour de France.

23. 10. 2023
Uvodnik

Prepletanje pristopov

Srčno popuščanje je danes eden redkih kliničnih sindromov, katerega incidenca in prevalenca iz leta v leto naraščata. Kljub temu, da že sama definicija srčnega popuščanja temelji na interakciji med delovanjem srca in preostalih organov, se je multidisciplinarni pristop k zdravljenju uveljavil šele v zadnjem času, razmišlja prof. dr. Bojan Vrtovec, dr. med., spec. interne medicine in spec. kardiologije in vaskularne medicine z UKC Ljubljana.

23. 10. 2023

Zalet za zdravljenje trojno negativnega raka dojk

Raziskave iz realnega sveta ne morejo nadomestiti randomiziranih kliničnih raziskav, jih pa pomembno dopolnjujejo. Na četrtem regionalnem kongresu internistične onkologije REKONIO 2023 so raziskovalci Onkološkega inštituta Ljubljana predstavili rezultate zdravljenja slovenskih bolnikov z rakom dojk, ki prispevajo za klinično prakso pomembne potrditve in usmeritve.

23. 10. 2023
VELIKI 4 - JAMA

Donanemab pri Alzheimerjevi bolezni v zgodnjem stadiju

Glede na to, da imajo bolniki z Alzheimerjevo boleznijo zelo omejene možnosti učinkovitega zdravljenja, so razveseljivi spodbudni rezultati raziskave o zdravljenju zgodnjega simptomatskega stadija te bolezni z donanemabom. Raziskava je bila pred kratkim objavljena v reviji JAMA.

23. 10. 2023

Diagnoza je na dlani

Za bolnike z redkimi boleznimi je v Sloveniji odlično poskrbljeno. Na voljo imajo praktično vse, kar obstaja. Ob dnevu redkih bolezni se o tem premalo govori, veliko pa je negodovanja, ki je pogosto neupravičeno, je kritičen prof. dr. Samo Zver, dr. med., spec. interne medicine, hematologije in klinične farmakologije, s KO za hematologijo UKC Ljubljana.

23. 10. 2023

Spodbudni rezultati za drobnoceličnega raka pljuč

Na letošnjem Svetovnem kongresu o pljučnem raku, ki ga organizira mednarodno združenje za proučevanja pljučnega raka (International Association for the Study of Lung Cancer, IASLC), so predstavili raziskave, ki bodo spreminjale obravnavo bolnikov. Kongres je spremljala asist. Urška Janžič, dr. med., spec. internistične onkologije s Klinike Golnik.

23. 10. 2023

Zdravljenje melanoma skokovito napreduje

V sistemsko zdravljenje melanoma je v zadnjih letih prišlo kar nekaj novih zdravil, ki jih lahko med seboj kombiniramo. Prihod novih terapevtskih možnosti je vodil v izboljšanje preživetja bolnikov z melanomom, pa tudi v zmanjševanje števila umrlih zaradi melanoma. In kaj vpliva na odločitev o izbiri zdravljenja? Piše prof. dr. Janja Ocvirk, dr. med., spec. internistične onkologije z Onkološkega inštituta Ljubljana.

23. 10. 2023

Uspeh, če se bolečina zmanjša za polovico

Skepsa bolnikov ob netipični protibolečinski terapiji, njihov strah pred neželenimi učinki zdravljenja, subterapevtski odmerki in posledično nedoseganje že tako skromnih terapevtskih ciljev – vse to stopnjuje zahtevnost zdravljenja nevropatske bolečine. Marija Vujić Stančevski, dr. med., z Oddelka za anesteziologijo, intenzivno terapijo in terapijo bolečin UKC Maribor poudarja pomen intenzivnega spremljanja bolnikov.

23. 10. 2023

Novice iz revmatologije

Junija se je v Milanu sklenil letni kongres EULAR (European Alliance of Associations for Rheumatology). Povzeli smo nekaj izpostavljenih vsebin, ki odpirajo nove poglede na komorbidnosti pri bolnikih z revmatičnimi boleznimi in na potencialno vlogo umetne inteligence pri diagnostiki revmatoidnega artritisa.

23. 10. 2023
Preglednica

Pregled protimikrobnih zdravil za zdravljenje nekaterih okužb

Predstavljamo izbor najpogostejših protimikrobnih zdravil, ki se uporabljajo za ambulantno ali bolnišnično zdravljenje okužb kože in mehkih tkiv, okužbe sečil, dihal, intraabdominalnih okužb, vnetja dojk in sepsa. Preglednico je recenzirala doc. dr. Mateja Logar, dr. med., spec. infektologije z Infekcijske klinike UKC Ljubljana.

23. 10. 2023

Še boljši izidi za bolnike s pljučnim rakom?

Ena izmed strategij za izboljšanje izidov bolnikov z zgodnejšimi stadiji pljučnega raka je predoperativno sistemsko zdravljenje, je na kongresu REKONIO izpostavila asist. dr. Nina Turnšek, dr. med., specialistka internistične onkologije z Onkološkega inštituta v Ljubljani. Kaj o koristih pravijo dosedanje raziskave in katera so še odprta vprašanja?

23. 10. 2023
VELIKI 4 - Lancet

Globalno breme sladkorne bolezni in projekcija prevalence

Kakšno je globalno, regionalno in nacionalno breme sladkorne bolezni v letih 1990 in 2021 ter kakšna je projekcija prevalence do leta 2050? Predstavljamo sistematično analizo študije Global Burden of Disease 2021, objavljene v reviji Lancet.

23. 10. 2023
SLOVENSKA STROKA

Mikrobiom ustne votline in prezgodnji porod

Ali zdravje ustne votline vpliva na tveganje za prezgodnji porod? Kako se sestava ustnega mikrobioma razlikuje med ženskami, ki so doživele prezgodnji porod, in tistimi, ki so rodile ob terminu? Odgovore niza raziskava, ki je pod drobnogled vzela slovenske nosečnice, rezultati pa so bili objavljeni v ugledni reviji Frontiers in Medicine.

23. 10. 2023

Nad KVB z venoaktivnimi zdravili

Stopnje priporočil za venoaktivna zdravila za posamezen klinični razred po CEAP klasifikaciji

23. 10. 2023
VELIKI 4 - British Medical Journal

Metaanaliza primerjalne učinkovitosti zdravil za zdravljenje osteoporoze

Za zdravljenje osteoporoze je danes na voljo vrsta zdravil, ki dosledno povečujejo mineralno kostno gostoto, manj jasna pa je učinkovitost teh zdravil pri preprečevanju osteoporoznih zlomov pri ženskah po menopavzi.

23. 10. 2023
1 2 3

Aktualni e-novičnik

Zdravila brez recepta in prehranska dopolnila v menopavzi

27. 3. 2024

Presejalni program novorojencev se vnovič širi

6. 3. 2024

Diabetična retinopatija skozi vprašanja

25. 3. 2024

Stebri zdravljenja alergijskega rinitsa

27. 3. 2024

Vrzeli v zdravljenju osteoporoze

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.