Članki

Kako (še) skrajšati čas do zgodnje diagnoze?

S katerimi izzivi se družinski zdravniki srečujejo pri zgodnjem diagnosticiranju pljučnega raka, je razložila doc. dr. Nena Kopčavar Guček, dr. med., spec. družinske medicine iz ZD Ljubljana in s Katedre za družinsko medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Je še kje prostor za izboljšavo? Kako bi pri tem lahko pomagalo presejanje?

30. 3. 2023

Imunski odgovor pri vulvovaginalni kandidozi

Je ponavljajoča se vulvovaginalna kandidoza (PVVK) res le vulvovaginalna kandidoza (VVK), ki se ponovi večkrat, ali ju razlikuje še katera značilnost? Nedavna raziskava je iskala razlike med zunanjimi dejavniki tveganja, distribucijo povzročiteljic okužbe, imunskim odgovorom in preteklim zdravljenjem.

29. 3. 2023

Med zmagovalci International Medis Awards tudi Slovenec

Na ljubljanskem gradu so v začetku marca slovesno razglasili devet zmagovalcev 9. International Medis Awards for Medical Research. Med njimi je tudi slovenski predstavnik Vid Janša, dr. med., iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Njegov znanstvenoraziskovalni prispevek je bil najboljši na področju ginekologije. Natečaj že deveto leto nagrajuje izjemne raziskovalne dosežke zdravnikov in farmacevtov iz devetih držav srednje in jugovzhodne Evrope.

28. 3. 2023

Uporaba cepiva PPV23 je stroškovno učinkovita

Okužba s pnevmokokom Streptococcus pneumoniae lahko povzroči resne bolezni, vključno s sepso, meningitisom in pljučnico z bakteriemijo (invazivno) ali brez bakteriemije (neinvazivno). Dobro je znano, da pnevmokokna cepiva učinkovito preprečujejo invazivne in neinvazivne pnevmokokne bolezni ter z njimi povezano smrtnost in obolevnost. Kaj pa je pokazala farmakoekonomska analiza uporabe cepiva PPV23 pri odraslih v Sloveniji?

28. 3. 2023

Redko z eno tubo zdravila

»Pri pojavu aken se vse bolj zavedamo vpliva, ki ga imajo na kvaliteto življenja bolnika," pove Katarina Šmuc Berger, dr. med., spec. dermatovenerologije iz SB Izola. Z zgodnjim začetkom zdravljenja z lokalnimi terapijami v ambulanti družinske medicine in pravočasno napotitvijo k specialistu lahko obvladujemo hujše oblike, ki pustijo brazgotine na koži in samopodobi.

28. 3. 2023

Migrena pod nadzorom?

Z novejšimi zdravili zadovoljiv učinek profilaktičnega zdravljenja migrene dosežemo pri približno treh četrtinah bolnikov, odličen učinek pa skoraj pri tretjini bolnikov, razlaga doc. dr. Andrej Fabjan, dr. med., spec. nevrologije, s KO za nevrologijo UKC Ljubljana. Ob dobrem odzivu na profilaktično terapijo bolniki poročajo tudi o boljši učinkovitosti akutnih zdravil.

28. 3. 2023

Imunoterapija v onkologiji: premik v zgodnje stadije

Od prihoda zaviralcev imunskih kontrolnih točk (ZIKT) se je zdravljenje napredovalih vrst raka močno spremenilo. Rezultati raziskav pa kažejo prepričljiv premik zdravljenja z ZIKT v zgodnje stadije solidnih rakov, pri katerih imamo vse več dokazov o učinkovitosti tako adjuvantnega kot neoadjuvantnega zdravljenja.

28. 3. 2023

Covid-19 in reproduktivno zdravje moških

Nizka raven testosterona vpliva na okužbo s SARS-CoV-2 in je povezana s težjim potekom bolezni. To lahko povzroči izčrpanost Leydigovih in zarodnih celic, kar vodi v funkcionalni hipogonadizem, zmanjšano spermatogenezo in neplodnost, poudarja asist. dr. Kristina Groti Antonič, dr. med., spec. interne medicine iz UKC Ljubljana.

28. 3. 2023

Kaj je odmevalo na ASH 2022?

Na zadnjem kongresu Ameriškega združenja za hematologijo (ASH) so med predstavljenimi novostmi v zdravljenju krvnih bolezni izstopali novi podatki evropskega registra o značilnostih zdravljenja kronične mieloične levkemije po blastni preobrazbi in ugotovitve o zdravljenju Waldenströmove makroglobulinemije, predstavili pa so tudi podatke iz resničnega okolja o zdravljenju kronične limfocitne levkemije.

28. 3. 2023

ADA 2023: ključne novosti

Konec lanskega leta je Ameriško diabetološko združenje (American Diabetes Association, ADA) izdalo nove standarde oskrbe za leto 2023, ki vsebujejo letno posodobitev priporočil o optimalnem izvajanju zdravstvene oskrbe oseb s sladkorno boleznijo. Kaj prinaša posodobitev priporočil?

28. 3. 2023
REM

Svoboda in meje v zdravniškem okolju

»V preteklosti so bile mehke teme, komunikacija in postavljanje meja, v medicinskem okolju zapostavljene. Tega se na medicinski fakulteti do nedavnega nismo učili, zato je bilo iz omenjenega naslova precej težav, zapletov in tožb, saj zdravniki nismo bili usposobljeni za veščo komunikacijo z bolniki, svojci in kolegi. Bili smo prepuščeni sami sebi,« je povedal Damijan Perne, dr. med.

28. 3. 2023
Intervju, Eva Vrščaj, dr. med.

Želela bi si, da bi se bolniki pritožili že prej

Eva Vrščaj, dr. med., specializantka pediatrije, je odprta oseba, ki se ji nič ne zdi nenavadno. Razumljivo. V življenju je počela marsikaj. Fotografirala koncerte, vodila radijske oddaje, bila natakarica in hostesa. In kot vodja projekta Imuno ime tedna na Valu 202. Morda zato, ker je trmasta – vsaj tako meni sama. Danes je zdravnica, ki se ji zdi, da kolegi res ne skrbijo dovolj zase in za svoje duševno zdravje.

28. 3. 2023
VELIKI 4 - British Medical Journal

Kakšno je globalno breme SB2 pri adolescentih in mlajših odraslih?

Sladkorno bolezen tipa 2 (SB2) tradicionalno štejemo za metabolično motnjo srednje in starejše dobe ter naj bi jo pri adolescentih in mlajših odraslih srečevali redkeje. Breme te bolezni pri adolescentih in mlajših odraslih so ocenjevali v sistematični analizi, objavljeni v reviji BMJ. V njej so ocenjevali incidenco, mortaliteto in število invalidnosti prilagojenih let življenja.

28. 3. 2023
VELIKI 4 - Lancet

Zdravljenje okužbe s H. pylori kot zaščita ob uporabi aspirina

Aspirin se pogosto predpisuje za preprečevanje trombotičnih srčno-žilnih dogodkov, ob čemer pa se poveča tveganje za krvavitve. Randomizirana, dvojno slepa, s placebom nadzorovana raziskava, objavljena v reviji Lancet, ki je zajela starejše bolnike, zdravljene z aspirinom, je pokazala, da izkoreninjenje okužbe s H. pylori preprečuje krvavitve iz peptične razjede.

28. 3. 2023
Diagnoza

Prihodnost v kapsuli črevesne mikrobiote

Koliko dokazov se je nabralo o povezanosti črevesne mikrobiote in kroničnih bolezni? Kako uspešno lahko s prehrano, prebiotiki in probiotiki, antibiotiki in fekalnimi transplantacijami spreminjamo sestavo črevesne mikrobiote pri bolnikih ali zaviramo nastanek bolezni pri navidez zdravih ljudeh? Multidisciplinarno povezovanje postavlja solidne temelje sistemski medicini.

28. 3. 2023
LITERARNO SPOGLEDOVANJE

Prebujanje

Se vas loteva spomladanska utrujenost? Vam kihanje, nahod in oblačenje vseh teh odvečnih jutranjih plaščev trenirajo živce? Pa muhasto vreme, ta nadloga? Nič ne de. Danes je nov dan in jutri bo menda spet. Vsak naslednji bo malo daljši, svetlejši in toplejši. Vanje vas želijo pospremiti naslednje knjige, v katerih se razpirajo češnjevi cvetovi, rastejo počitniške hišice in brzijo nočni vlaki. Ste pripravljeni? Najlepše se šele začenja.

28. 3. 2023

Svetlejša prihodnost Fabryjeve bolezni?

Bolniki na diagnozo Fabryjeve bolezni čakajo do 20 let. »Čas je za zgodnejše odkrivanje,« poudarja prim. Bojan Vujkovac, dr. med., spec. interne medicine iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, vodja Centra za zdravljenje Fabryjeve bolezni. Po njegovih besedah lahko diagnostiko pomembno skrajšamo že na primarni ravni, in to celo enostavneje kot kadarkoli doslej.

28. 3. 2023

Zgodovinska prelomnica v obravnavi KVČB

Ali lahko registri izboljšajo obravnavo bolnikov s kronično vnetno črevesno boleznijo (KVČB)? Doc. dr. David Drobne, dr. med., s KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana pritrjuje. Vključitev slovenskih bolnikov v evropski register kronične vnetne črevesne bolezni UR-CARE štejemo za prelomno. Dobili smo težko pričakovano orodje, ki bo sistematično naslavljalo rastoče izzive.

28. 3. 2023
Uvodnik

Družinska medicina z vizijo

Soočamo se s spremembami v družbi, ki jih prinašajo staranje prebivalstva, razvoj sodobnih tehnologij, napredek diagnostičnih in terapevtskih možnosti, vse to pa spreminja tudi prioritete v družbi. Kako pa je z vizijo družinske medicine piše prim. prof. dr. Marija Petek Šter, dr. med., spec. družinske in splošne medicine z Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

28. 3. 2023

(Pre)poznate hATTR?

Največji izziv pri dedni obliki transtiretinske amiloidoze (hATTR) ostaja diagnosticiranje bolnikov, saj se na neendemičnih območjih, kamor sodi Slovenija, kaže v zelo heterogeni obliki, poudarja prof. dr. Janez Zidar, dr. med., spec. nevrologije s Kliničnega inštituta za klinično nevrofiziologijo UKC Ljubljana. Kdaj pomisliti na to redko bolezen?

28. 3. 2023
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Obposteljni ultrazvok v ambulanti družinske medicine

28. 3. 2023

Imunski odgovor pri vulvovaginalni kandidozi

29. 3. 2023

Quo vadis, družinska medicina?

21. 3. 2023

Družinska medicina z vizijo

28. 3. 2023

Kako lahko umetna inteligenca pomaga pri odločanju o zdravstvenih vprašanjih?

22. 3. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas