oktober 2016

Tehnologija in zmanjševanje telesne teže

Z vprašanjem, ali nosljiva tehnologija pripomore k učinkovitosti ukrepov za zmanjševanje telesne teže tudi na dolgi r ok, so se ukvarjali avtorji ameriške študije IDEA (Innovative Approaches to Diet, Exercise and Activity), ki je bila objavljena v reviji JAMA. Odgovor je negativen.

29. 6. 2018
VELIKI 4 - BMJ

Pomen pregledovanja stopal na dializnem zdravljenju

Sladkorni bolniki imajo večje tveganje za razjede stopal, kar lahko pripelje do amputacij. V ugledni reviji BMJ so letos objavili izsledke raziskave, v kateri so se posvetili učinkom pregledovanja stopal sladkornih bolnikov na dializnem zdravljenju. Izvedla jo je doc. dr. Andreja Marn, dr. med., s sodelavci.

29. 6. 2018

Terapevtska afereza v klinični praksi

V UKC Ljubljana poleg kronične in akutne hemodialize opravljamo tudi terapevtsko aferezo, in sicer dve obliki tega zdravljenja – membransko plazmaferezo in imunsko adsorpcijo, piše doc. dr. Andreja Marn Pernat, dr. med., s Kliničnega oddelka za nefrologijo.

29. 6. 2018

ESC 2016: Znižane ciljne vrednosti holesterola v smernicah

Evropsko kardiološko združenje je letos spremenilo smernice za obravnavo bolnikov z dislipidemijami. Nekoliko so se spremenile ciljne vrednosti holesterola LDL, in sicer na manj od 1,8 pri osebah z zelo velikim tveganjem in manj od 2,6 mmol/l pri osebah z velikim tveganjem.

16. 10. 2016
Priporočila za družinske zdravnike in druge specialiste

Algoritem aktivnega odkrivanja okuženih s HCV

15. 10. 2016
Preglednica

Zdravljenje multiple skleroze

15. 10. 2016

Betonski pragozd, kjer se rojevajo sanje

Z New Yorkom imam manjšo težavo vedno, ko ga obiščem. Nikakor me ne spusti mimo, ne da bi se me dotaknil. Sproža nenehno navdušenje, strah, celo zaljubljenost vanj, le ravnodušnosti ne.

13. 10. 2016

Identifikacija gena za vitkost in diabetes tipa 2

Z genetsko analizo »vitkih« miši smo odkrili nov gen, TST, ki je vpleten v uravnavanje energetskega ravnovesja in presnove glukoze. Pri ljudeh smo podobno kot pri živalskih modelih pokazali, da je povečano izražanje TST v maščobnem tkivu pozitivno povezano z odzivnostjo na inzulin in negativno z maso maščevja. Odkritje lahko vodi do novih terapevtskih pristopov pri obravnavi debelosti in sladkorne bolezni tipa 2.

13. 10. 2016

Zobozdravnik naj pomisli tudi na apnejo

Zobozdravniki in ortodonti imajo pomembno vlogo pri prepoznavanju otrok in odraslih s sindromom obstrukcijske apneje v spanju (SOAS) in tudi pri njenem zdravljenju. Nekaterim bolnikom pomagajo po meri narejeni ustni aparati, ki spremenijo položaj spodnje čeljusti in jezika. Pri določenem deležu otrok je z ortodontskimi ukrepi mogoče razvoj te najpogostejše motnje dihanja v spanju celo preprečiti.

13. 10. 2016
VELIKI 4 - Lancet

Natriuretični peptidi kot kazalnik tveganja za srčno popuščanje

Obširna metaanaliza v reviji The Lancet kaže, da bi presejalno merjenje koncentracije ene izmed molekul natriuretičnega peptida BNP morda lahko izboljšalo odkrivanje oseb z večjim tveganjem za srčno popuščanje. Dodati velja, da je metaanaliza zajela podatke posameznikov (ne agregirane podatke, kot je pri metaanalizah pogosto), kar povečuje njeno povednost.

13. 10. 2016
VELIKI 4 - NEJM

Liraglutid in srčno-žilni izidi pri sladkorni bolezni

Sladkorna bolezen tipa 2 je povezana z velikim tveganjem za srčno-žilne, mikrovaskularne in druge zaplete. Zato so spodbudni izsledki raziskave LEADER, ki kažejo, da agonist receptorjev GLP-1 liraglutid zmanjšuje srčno žilno ogroženost sladkornih bolnikov tipa 2. Prispevek o tem je objavila revija New England Journal of Medicine (NEJM).

13. 10. 2016

Prvi politični dokument o IPF

V evropskem parlamentu so nedavno podpisali posebno izjavo o idiopatski pljučni fibrozi (IPF). Gre za prvi evropski politični dokument na tem področju. IPF je kronična in progresivna pljučna bolezen s smrtnim izidom, ki zahteva dolgotrajno zdravljenje. Mediana preživetja je ocenjena na dve do pet let.

13. 10. 2016
ERS 2016

Fizična aktivnost in bolezni dihal

Na letošnjem kongresu Evropskega respiratornega združenja (ERS) so bile med drugim poudarjene teme, kot je pomen fizične aktivnosti pljučnih bolnikov in ustrezne prehrane zanje, pa tudi onesnaževanja zraka in vpliv dejavnikov iz otroštva na razvoj pljučnih bolezni.

12. 10. 2016

Učinkovitost in varnost zdravil za bolnike z MS

Povzemamo analizo italijanskih nevroepidemiologov, ki so z analizo elektronske baze podatkov iz obdobja 1966–2014 ovrednotili relativno terapevtsko vrednost zdravil za obravnavo bolnikov z recidivno-remitentno obliko multiple skleroze (RRMS).

12. 10. 2016
ECTRIMS 2016

Dogovorjene skupne evropske smernice za multiplo sklerozo

Strokovna javnost je dočakala prve skupne evropske smernice za obravnavo bolnikov z multiplo sklerozo (MS), ki sta jih pripravila Evropsko združenje za zdravljenje in raziskave na področju multiple skleroze (ECTRIMS) in Evropska nevrološka akademija (EAN).

12. 10. 2016
1 2 3

Aktualni e-novičnik

Predlog novega algoritma za zdravljenje migrenskih epizod

24. 5. 2023

Vpliv melatonina na kakovost spanja pri bolnicah z rakom dojk

23. 5. 2023

Nova možnost zdravljenja KVB

23. 5. 2023

Učinki rehabilitacijskega programa po srčnem infarktu

24. 3. 2023

Prihodnost v kapsuli črevesne mikrobiote

28. 3. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas