Nefrologija

VIDEO

Izboljšanje komunikacije med družinskim zdravnikom in nefrologom

S sistemskim izboljšanjem komunikacije med družinskim zdravnikom in nefrologom bi v nekaterih primerih lahko že na primarnem nivoju pomagali urediti zdravljenje hiperkaliemije in drugih elektrolitnih motenj in napotitev v urgentno službo ne bi bila potrebna, pravi prof. dr. Jernej Pajek, dr. med. Za zdravljenje hiperkaliemije je na voljo novo zdravilo, kaj prinaša v klinično prakso?

25. 10. 2021
VIDEO

Rak ledvic, urotelija in prostate na ESMO 2021

Katere študije in podatki s področja zdravljenja urogenitalnih rakov so na ESMO 2021 navdušili angleškega onkologa prof. dr. Thomasa Powlesa? Pripravil je kratek pregled po njegovem mnenju najpomembnejših novosti.

19. 10. 2021

Metabolični vidik nealkoholne zamaščenosti jeter

Nealkoholna zamaščenost jeter (NAFLD) je slabo prepoznana oziroma ji ne pripisujemo zadostnega pomena, čeprav je znano, da imajo napredovale oblike te bolezni pomembne posledice, poudarja diabetologinja Špela Volčanšek, dr. med., spec. interne medicine, s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

23. 6. 2021
INFOGRAFIKA

Najpomembnejša je edukacija

S pravočasno prepoznavo in zdravljenjem Fabryjeve bolezni (FB) se lahko preprečijo ireverzibilne okvare organov več organskih sistemov, zgodnja obolevnost in umrljivost.

23. 9. 2020

Učinkovita zdravila so, treba je poiskati manjkajoče bolnike

Zakaj je pomembno poiskati neodkrite bolnike s Fabryjevo boleznijo? Ker se z zgodnjim zdravljenjem preprečujejo nepovratne okvare na tarčnih organih: na srcu, ledvicah in centralnem živčnem sistemu.

22. 9. 2020

Zdravila za črpalko, cevi in filter

Kdo bi lahko predvidel, da bodo zdravila proti sladkorni bolezni postala tako učinkovita strategija zdravljenja srca in ledvic pri ljudeh s sladkorno boleznijo ali brez nje, se je v spletnem predavanju vprašal prof. dr. Subodth Verma, dr. med., priznani srčni kirurg in strokovnjak iz Bolnišnice St. Michael v Torontu, in nakazal, da zgodbe, ki se je pred petimi leti začela z raziskavo EMPA-REG OUTCOME, še ni konec.

16. 6. 2020

Digitalna rešitev za kronične ledvične bolnike

Pomemben korak k personaliziranemu zdravljenju, torej takemu, ki je za posameznega bolnika najbolj ustrezno, je tudi digitalizacija. Predstavljamo primer dobre prakse iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, kjer so oblikovali digitalno rešitev za ambulanto za kronične ledvične bolnike. Vodenje bolnikov v taki obliki prinaša manj zapletov in manj hospitalizacij, če pa bolniki vendarle morajo v bolnišnico, tam v povprečju ostanejo krajši čas.

10. 12. 2019

Proaktivna obravnava za manj zapletov in hospitalizacij

V SB Slovenj Gradec so razvili uspešen ambulantni način obravnave kroničnega ledvičnega bolnika. S sodelovanjem zdravstvenih strokovnjakov različnih profilov so vpeljali regijske smernice, ki se razlikujejo od nacionalnih. V čem je bistvo njihovega uspeha, nam je razložil prim. asist. Bojan Vujkovac, dr. med.

9. 12. 2019
SLOVENSKA STROKA

Pametno orodje za prepoznavanje bolezni iz podatkov krvnih preiskav

Na letošnjih Schrottovih dnevih sta dr. Marko Notar, univ. dipl. kem., in prof. dr. Peter Černelč, dr. med., predstavila algoritem Smart Blood Analytics, ki lahko potrdi ali predlaga bolnikovo diagnozo v obliki desetih najverjetnejših bolezni. Za področje nefrologije je bila prava diagnoza med prvimi 10 predlaganimi kar v 96 % primerov, v endokrinologiji v 95 %, kardiologiji v 94 % in hematologiji v 93 % primerov. Orodje (hematološki model) je bilo že lani predstavljeno tudi v reviji Nature.

27. 6. 2019

Terapevtska afereza v klinični praksi

V UKC Ljubljana poleg kronične in akutne hemodialize opravljamo tudi terapevtsko aferezo, in sicer dve obliki tega zdravljenja – membransko plazmaferezo in imunsko adsorpcijo, piše doc. dr. Andreja Marn Pernat, dr. med., s Kliničnega oddelka za nefrologijo.

29. 6. 2018
1 2 3

Aktualni e-novičnik

Krog podhranjenosti ogroža zdravje in zdravljenje

24. 9. 2021

Slabši imunski sistem, kronične bolezni in stukturne spremembe v možganih

22. 9. 2021

Okužbe v nosečnosti, kdaj imunoglobulini?

23. 4. 2021

Česa me na študiju medicine niso naučili

23. 6. 2021

Nekateri kronično bolečino težje sprejmejo kot kronično bolezen

23. 6. 2021
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
"Revija je namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce na poljuden način obvešča o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponuja pester izbor privlačnih člankov za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive."
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Cesta na Brdo 100
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Noemi Kandus
040 302 302
noemi@adriasonara.eu
zdenka@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
marketing@adriasonara.eu

© 2021 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.