Respiratorni sincicijski virus (RSV)

Hitro, enotno in učinkovito ukrepanje

Skrb zbujajoča je možnost, da bodo otroci, katerih matere se z RSV niso prekužile v nosečnosti in ki se niso srečali z RSV v prvem letu življenja, zaradi pomanjkanja dejavnikov odpornosti proti njemu ob kasni okužbi zboleli težje. Ob sproščanju ukrepov in ponovni možnosti potovanj pa se lahko pojavljajo tudi »zunajsezonski« izbruhi okužb z RSV. Kako učinkovito ukrepati na ravni države in ECDC, piše dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

9. 3. 2022
VIDEO

Kako razlikovati RSV od drugih bolezni?

Kako v covidnih časih, ko veliko posvetov med bolniki in njihovimi starši ter zdravniki poteka po telefonu in elektronski pošti, prepoznati zaplete respiratornih obolenj, odgovarja specialistka pediatrije Helena Mole, dr. med. Med drugim pojasni, kateri znaki zahtevajo pozornost in predstavi zanimivo prakso iz tujine.

9. 3. 2022

Odklanjanja zaščite pred RSV je malo

Zaščita proti respiratornemu sincicijskemu virusu (RSV) se v Sloveniji izvaja že 15. sezono. Izvajanje je zelo uspešno, pa tudi odzivnost je z razmeroma majhnih številom odklonjene zaščite dobra, ugotavlja Helena Mole, dr. med., specialistka pediatrije.

21. 11. 2019

Respiratorni sincicijski virus (RSV) se postavlja ob bok gripi

Raziskave že nakazujejo, da je RSV pri starejših ljudeh celo pogostejši vzrok za hospitalizacijo kot gripa. Obenem je za starejše podobno smrten, nas je opomnil izr. prof. dr. Miroslav Petrovec, dr. med., z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo MF v Ljubljani.

21. 11. 2019
Intervju

RSV – Star virus z izjemno močjo

21. 11. 2019

Ozaveščanje se začne v porodnišnici

V porodnišnici so starši dovzetni za informacije o najboljši mogoči zaščiti svojega nebogljenega bitja, je poudarila asist. dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med., na letošnjem srečanju Sekcije za preventivno medicino. Zato ima porodnišnica posebno vlogo v preventivi in krepitvi ozaveščanja.

29. 11. 2018

Kaj se zgodi, če starši ne slišijo opozorila

Kot ugotavlja Helena Mole, dr. med., kljub nenehnemu ponavljanju, kateri so preventivni ukrepi za zaščito najmlajših, vsako leto zboli nekaj otrok, ki jim dihalno okužbo prinesejo sorojenci iz vrtca ali necepljeni starši.

29. 11. 2018

Namesto RSV odslej humani ortopnevmovirus

Ne, ne gre za nov virus, temveč za spremembo v poimenovanju respiratornega sincicijskega virusa (RSV), ki jo je na letošnjem srečanju sekcije za preventivno medicino naznanil predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo, izr. prof. dr. Miroslav Petrovec, dr. med.

27. 11. 2017
Intervju

Zakaj ni pomembna le gripa

27. 11. 2017

Do kapljice odmerjena zaščita

Med najbolj ogroženimi za težji potek okužb dihal so nedonošenčki. Pred gripo jih zaščiti cepljena mati, pred drugimi okužbami pa strogi higienski ukrepi in proti RSV - protitelesa. Zdravilo odmerjamo skoraj »do kapljice« natančno, ugotavlja asist. dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

28. 11. 2016
1 2

Aktualni e-novičnik

Kako razlikovati RSV od drugih bolezni?

9. 3. 2022

Hitro, enotno in učinkovito ukrepanje

9. 3. 2022
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Predstavitveni
video (1:25 min)
Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas