Članki

VELIKI 4 - NEJM

Učinkovitost in varnost novega zdravila za zdravljenje IPF

Trenutno sta za zdravljenje idiopatske pljučne fibroze (IPF) odobreni dve zdravili – nintedanib in pirfenidon, ki upočasnita, ne pa tudi ustavita napredovanje bolezni. Zato obstaja potreba po dodatnih načinih zdravljenja. Revija New England Journal of Medicine je objavila rezultate klinične raziskave z novim zdravilom, ki selektivno zavira encim fosfodiesteraze tipa 4 (PDE4).

12. 10. 2022

(Ne)učinkovitost bioloških zdravil pri KOPB z eozinofilijo

Na 4. mednarodnem forumu težke astme v Ljubljani (SAF 2022) je doc. dr. Matevž Harlander, dr. med., spec. pnevmologije s KO za pljučne bolezni in alergije UKC Ljubljana, predstavil možnosti uporabe bioloških zdravil pri težki obliki KOPB z eozinofilijo.

12. 10. 2022
SLOVENSKA STROKA

Razumevanje zobozdravstvene tesnobe

Med 10 in 20 % posameznikov ob obisku zobozdravnika doživi nevzdržne občutke strahu in/ali tesnobe. Kljub splošnemu poznavanju izkustva tesnobe in strahu pred zobozdravstveno obravnavo psihofiziološki odzivi niso dobro raziskani.

12. 10. 2022

Medicina dokončnih odgovorov

Kako v slovenski klinični praksi živi personalizirana medicina? Kako najbolj tarčno zajamemo vse dejavnike, pomembne za razumevanje kompleksnosti pojava, kot je bolezen? Kdaj bodo potenciali precizne medicine in dokončni odgovori, ki jih prinaša, pripeljali do razbremenitve zdravstvenega sistema?

12. 10. 2022

Bolniki ji obračajo hrbet

Hereditarni angioedem je redka življenje ogrožajoča bolezen, za katero so v zadnjih letih na voljo nove terapevtske možnosti. Še vedno ostaja izziv odkrivanje, poudarja asist. Gašper Markelj, dr. med., spec. pediatrije s Pediatrične klinike UKC Ljubljana. Doc. dr. Matija Rijavec, univ. dipl. mikr. s Klinike Golnik pa je spregovoril o procesu diagnostike in genetski analizi.

12. 10. 2022
REM

Za srčno medicino

Zdravniški poklic je težek in vsi ne vzdržijo. Tako je v eni od svojih kolumn, ki je na noge dvignila domačo laično pa tudi strokovno javnost, med drugim zapisal prof. dr. Uroš Ahčan, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije. Povod za iskren zapis o zloveščih tabu temah slovenske medicine je bil tragičen dogodek, samomor študenta in skupinska obravnava študentov pri psihiatru.

12. 10. 2022

Prihodnost zgodnjega odkrivanja SB2?

Pomemben dejavnik pri patogenezi sladkorne bolezni tipa 2 in debelosti je tudi epigenetika. Ker je epigenom specifičen za tkivo ali celico in se ves čas spreminja, so epigenetske raziskave velik izziv. Kaj je znano doslej?

12. 10. 2022
Diagnoza

Veliko potencialnih interakcij, malo zanesljivih podatkov

Številni bolniki sočasno z zdravili uporabljajo pripravke za samozdravljenje (SZ). Snovi, ki so v različnih pripravkih za SZ, lahko pomembno vplivajo tudi na delovanje zdravil in v interakcijah z zdravili povzročajo neželene učinke.

12. 10. 2022

Še nikoli tako hitro

Srčno popuščanje, ki dobiva razsežnosti epidemije, prinaša visoko morbidnost in mortaliteto. To breme zdravstvenega sistema pa danes že nekoliko zmanjšujemo po zaslugi terapevtskih prebojev. »V zadnjih letih se klinične raziskave, ki spreminjajo klinično prakso, nizajo s takšno hitrostjo, kot se niso nikoli poprej,« je optimističen prof. dr. Bojan Vrtovec, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za kardiologijo UKC Ljubljana.

12. 10. 2022

Revolucija v medicini

Za vedno večji delež bolezni poznamo primarni vzrok na molekulskem ali celičnem nivoju. Z razvojem znanosti in biomedicinskih tehnologij prihajamo v obdobje, ko bo mogoče vedno večje število takšnih bolezni tudi zdraviti, bodisi z usmerjanjem selektivno na tarčne celice bodisi s popravljanjem genskega zapisa ali njegovim nadomeščanjem.

12. 10. 2022
VELIKI 4 - Lancet

Zaščita pred okužbo s HIV v resničnem življenju

Raziskava, objavljena v reviji Lancet, je pokazala, da zdravilo za preprečevanje okužbe s HIV, ki se jemlje pred izpostavitvijo okužbi, v resničnem življenju zaradi slabšega sodelovanja ogrožene populacije ne dosega takšne učinkovitosti, kot je bila dokazana v nadzorovanih kliničnih raziskavah.

12. 10. 2022

Od pojava prvih težav do diagnoze tudi več let

Ob prepoznavi vnetne bolečine v križu in izključitvi drugih pogostejših razlogov bolečine v križu, kot so poškodba, hernija diska ali degenerativne spremembe, je potrebna obravnava pri revmatologu. Če pravočasno pomislimo na aksialni spondiloartritis, lahko bolnikom s to boleznijo pomembno izboljšamo kakovost življenja.

12. 10. 2022

Nove različice nas ne smejo uspavati

Bolniki z dejavniki tveganja naj se cepijo takoj in naj ne čakajo na usmerjena cepiva, je na spletnem strokovnem posvetu Pasti covida-19 v organizaciji Zdravniške zbornice Slovenije dejala prof. dr. Bojana Beović, dr. med., spec. infektologije z UKC Ljubljana.

12. 10. 2022

ATTR-CM: kje vse jo moramo iskati?

Gre za pogosto spregledan vzrok srčnega popuščanja, ki terja veliko umrljivost. Od pojava simptomov srčnega popuščanja bolniki živijo še dve do tri leta in imajo zelo slabo kakovost življenja. Zakaj je pomembno, da te bolnike čim prej najdemo in zdravimo, razlaga doc. dr. Gregor Zemljič, dr. med., iz UKC Ljubljana.

12. 10. 2022
VELIKI 4 - British Medical Journal

Učinkovitost intervencij za izgubo telesne teže

Skupina znanstvenikov je izvedla sistematski pregled in metaanalizo učinkovitosti intervencij na primarni ravni za izgubo telesne teže pri odraslih. Ugotavljali so, kakšna je bila razlika v izgubi teže in ali obstajajo razlike v intervenciji medicinskega in nemedicinskega osebja. Članek je bil objavljen v publikaciji BMJ.

12. 10. 2022
ESMO 2022

Kaj je odmevalo na ESMO?

Tudi letošnji kongres Evropskega združenja za internistično onkologijo (ESMO), ki je potekal v začetku septembra v Parizu, je prinesel mnogo novosti. Povzemamo nekaj najodmevnejših raziskav.

12. 10. 2022
Intervju, Sara Habjan, dr. med.

Zdravniškega poklica ne bi zamenjala za nobeno kolajno

Bila je vrhunska športnica, danes pa je Sara Habjan, dr. med. iz UKC Ljubljana, z vsem srcem predana specialistka kardiologije in vaskularne medicine, ki včasih razmišlja v italijanščini. Vedno znova jo vleče na Obalo, tako kot vse Primorce, in vedno znova se vrača k trdemu delu, zelo zanimivemu in hkrati polnemu izzivov.

12. 10. 2022

Večji odmerek informacij

Bolniki, ki prejemajo protibolečinsko terapijo, si neredko želijo, da bi jim zdravnik predpisal močnejše ali drugo zdravilo. Nakazuje pa se, da je izziv prav v tem, da so bolniki pri jemanju zdravil nedosledni. »V ambulanti družinske medicine moramo več poudarka nameniti razlagi o načinu jemanja analgetikov v skladu z navodili,« poudarja prim. dr. Aleksander Stepanović, dr. med., specialist splošne medicine iz ZD Škofja Loka, predsednik Združenja zdravnikov družinske medicine.

12. 10. 2022

Novosti v obravnavi tumorjev jeter na HPB-konziliju

V UKC Ljubljana že vrsto let redno poteka hepato-pankreatiko-biliarni konzilij (HPB-konzilij), na katerem se vsak teden obravnavajo bolniki z rakavimi obolenji jeter, trebušne slinavke in žolčnih vodov ter tudi številno drugo patologijo tega področja. Odslej je za kakovostnejšo obravnavo na voljo spletni obrazec za prijavljanje bolnikov na konzilij.

12. 10. 2022
ESC 2022

Vroče teme na ESC 2022

Letos je bilo na kongresu Evropskega kardiološkega združenja v desetih »hot line« sklopih predstavljenih 36 študij, za katere pričakujemo, da bodo pomembno dopolnile področja srčno-žilne preventive, digitalnega zdravstva in umetne inteligence v medicini, srčnega popuščanja, antitrombotične terapije in interventne kardiologije ter covida-19.

12. 10. 2022
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Predlog novega algoritma za zdravljenje migrenskih epizod

24. 5. 2023

Vpliv melatonina na kakovost spanja pri bolnicah z rakom dojk

23. 5. 2023

Nova možnost zdravljenja KVB

23. 5. 2023

Učinki rehabilitacijskega programa po srčnem infarktu

24. 3. 2023

Prihodnost v kapsuli črevesne mikrobiote

28. 3. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas