Članki

Uspeh, če se bolečina zmanjša za polovico

Skepsa bolnikov ob netipični protibolečinski terapiji, njihov strah pred neželenimi učinki zdravljenja, subterapevtski odmerki in posledično nedoseganje že tako skromnih terapevtskih ciljev – vse to stopnjuje zahtevnost zdravljenja nevropatske bolečine. Marija Vujić Stančevski, dr. med., z Oddelka za anesteziologijo, intenzivno terapijo in terapijo bolečin UKC Maribor poudarja pomen intenzivnega spremljanja bolnikov.

23. 10. 2023

Novice iz revmatologije

Junija se je v Milanu sklenil letni kongres EULAR (European Alliance of Associations for Rheumatology). Povzeli smo nekaj izpostavljenih vsebin, ki odpirajo nove poglede na komorbidnosti pri bolnikih z revmatičnimi boleznimi in na potencialno vlogo umetne inteligence pri diagnostiki revmatoidnega artritisa.

23. 10. 2023

Še boljši izidi za bolnike s pljučnim rakom?

Ena izmed strategij za izboljšanje izidov bolnikov z zgodnejšimi stadiji pljučnega raka je predoperativno sistemsko zdravljenje, je na kongresu REKONIO izpostavila asist. dr. Nina Turnšek, dr. med., specialistka internistične onkologije z Onkološkega inštituta v Ljubljani. Kaj o koristih pravijo dosedanje raziskave in katera so še odprta vprašanja?

23. 10. 2023
VELIKI 4 - Lancet

Globalno breme sladkorne bolezni in projekcija prevalence

Kakšno je globalno, regionalno in nacionalno breme sladkorne bolezni v letih 1990 in 2021 ter kakšna je projekcija prevalence do leta 2050? Predstavljamo sistematično analizo študije Global Burden of Disease 2021, objavljene v reviji Lancet.

23. 10. 2023
SLOVENSKA STROKA

Mikrobiom ustne votline in prezgodnji porod

Ali zdravje ustne votline vpliva na tveganje za prezgodnji porod? Kako se sestava ustnega mikrobioma razlikuje med ženskami, ki so doživele prezgodnji porod, in tistimi, ki so rodile ob terminu? Odgovore niza raziskava, ki je pod drobnogled vzela slovenske nosečnice, rezultati pa so bili objavljeni v ugledni reviji Frontiers in Medicine.

23. 10. 2023
VELIKI 4 - British Medical Journal

Metaanaliza primerjalne učinkovitosti zdravil za zdravljenje osteoporoze

Za zdravljenje osteoporoze je danes na voljo vrsta zdravil, ki dosledno povečujejo mineralno kostno gostoto, manj jasna pa je učinkovitost teh zdravil pri preprečevanju osteoporoznih zlomov pri ženskah po menopavzi.

23. 10. 2023

Hipofosfatazija: pravočasno do diagnoze

Hipofosfatazija (HPP) je redka prirojena presnovna bolezen, pri kateri se simptomi in znaki pogosto pojavijo že v mladosti. In čeprav več kot polovica bolnikov navaja kostne zlome, je diagnoza neredko postavljena šele v odrasli dobi. Napačne diagnoze in neustrezna zdravljenja pa lahko to redko dedno bolezen poslabšajo, poudarja doc. dr. Mojca Žerjav Tanšek, dr. med., spec. pediatrije iz UKC Ljubljana.

23. 10. 2023

O cepljenju proti HPV s starši

»Starši si želijo ukrepati pravilno, naša naloga je, da jim to tudi sporočimo – da je cepljenje proti HPV pravilna odločitev.« O tem je prepričan dr. Kenneth A. Alexander, dr. med., spec. pediatrije in predstojnik oddelka za infekcijske bolezni bolnišnice Nemours Children's Hospital-Florida. Kako ubrati najustreznejši pristop, da bomo dosegli eliminacijo rakov, ki jih povzroča okužba s HPV?

23. 10. 2023
Diagnoza

Brezšivna skrb že v polnem zagonu

V Sloveniji smo si farmacevti že več let prizadevali za uvedbo brezšivne skrbi v bolnišnicah in lekarnah, kar pomeni zagotavljanje farmacevtske obravnave in neprekinjene preskrbe pacienta z zdravili pri prehajanju med različnimi ravnmi zdravstvenega varstva, piše doc. dr. Alenka Kovačič, mag. farm., spec., iz Splošne bolnišnice Murska Sobota.

23. 10. 2023
ESC 2023

Najbolj vroče teme na kongresu ESC 2023

Pričakujemo, da bodo novosti letošnjega kongresa Evropskega kardiološkega združenja (ESC), predstavljene v devetih »hot line« sklopih, pomembno dopolnile obravnavo bolnikov s kroničnim, akutnim in napredovalim srčnim popuščanjem. Predstavljena nova spoznanja ponujajo tudi možnosti optimizacije srčno-žilne preventive, antitrombotične terapije in interventne kardiologije.

23. 10. 2023

Kdaj dopolnilno zdravljenje pljučnega raka?

Dopolnilno zdravljenje z zaviralci imunskih nadzornih točk pri pljučnem raku zgodnjih stadijev pomembno podaljša preživetja bolnikov. Dr. Dragan Trivanović, dr. med., spec. internistične onkologije, predstojnik Oddelka za onkologijo Splošne bolnišnice Pulj, je na kongresu REKONIO predstavil ključne raziskave, ki spreminjajo paradigmo zdravljenja.

23. 10. 2023

Bolniki po diagnozi ne morejo čakati 56 tednov

»Zdravljenje bolnikov s srčnim popuščanjem z zmanjšanim iztisnim deležem podpirajo štirje stebri. Stroka naj pri njihovem simultanem uvajanju in pospešenem titriranju ne okleva,« je v predavanju na BRMS 2023 poudarila Danijela Oikonomidis, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine z Oddelka za kardiologijo in angiologijo Klinike za interno medicino UKC Maribor.

23. 10. 2023

Kako cepljenje vpliva na dolgi covid?

Kakšen je potek dolgega covida pri tistih, ki se za cepljenje odločijo po preboleli okužbi s SARS- CoV-2? Ali cepljenje zmanjša sistemsko vnetje in dolgoročnost virusne prisotnosti? Odgovore je prinesla nova raziskava, septembra objavljena v reviji International Journal of Infectious Diseases.

23. 10. 2023

Razpolovitev trajanja zdravljenja

»Problema protimikrobne odpornosti ne bomo rešili z novimi antibiotiki. Ključna je ustrezna raba, ki pa ne pomeni zgolj omejevanja, ampak predvsem izbiro pravega antibiotika za pravo indikacijo, v pravem odmerku in trajanju,« poudarja doc. dr. Mateja Logar, dr. med., spec. infektologije s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.

23. 10. 2023

Zdravljenje debelosti za preprečevanje SB tipa 2

Med najbolj zastopanimi temami 83. kongresa Ameriškega diabetološkega združenja (American Diabetes Association) so bile zdravljenje sladkorne bolezni (SB) ter nove možnosti zdravljenja debelosti. Debelost namreč močno poveča tveganje za pojav SB tipa 2, zato so nove možnosti zdravljenja debelosti v klinični praksi izrednega pomena tudi za preprečevanje SB tipa 2.

23. 10. 2023

Vse lažje odločitve

S kontinuiranim zdravljenjem Parkinsonova bolezen poteka počasneje in z manj zapleti, a nekateri bolniki možnost njegove uvedbe vseeno odklonijo. Nina Zupančič Križnar, dr. med., spec. nevrologije, in Lidija Ocepek, dipl. med. sestra, specializirana za Parkinsonovo bolezen, pravita, da je teh bolnikov na srečo vse manj. Kakšen pristop se obrestuje?

23. 10. 2023
LITERARNO SPOGLEDOVANJE

Ožgano s pomenom

Rada imam knjige, ki vedo več od mene in me učijo. Knjige, ki me ustavijo in mi podarijo trenutek, v katerem bivam, prežet z zgodbami o neštetih trenutkih, ničnih in vsemogočnih. Rada imam, ko me »sezujejo«, mi širijo vidike in dihalni sistem. Knjige, ki me nasmejejo, sprostijo, pretresejo, ganejo, spametujejo, tiste, ki se z menoj zabavajo, in one, ki me budijo v čutenje. Kričijo skozi šepet in ...

23. 10. 2023

Napredne terapije naj ne bodo ekskluzivne

Pomembno je povezovanje in kombiniranje novejših terapevtskih možnosti z dosedanjim naborom zdravil za zdravljenje hiperlipidemije, poudarja Mateja Verdinek, dr. med., spec. interne medicine iz kardiološke ambulante Splošne bolnišnice Jesenice. Pri tem stopi v bran statinom kot eni najbolj podcenjenih skupin zdravil, ki so neupravičeno na slabem glasu.

23. 10. 2023
REM

Kdo postavlja (pre) visoka pričakovanja?

Sindrom vsiljivca ali prevaranta (ang. Impostor syndrome) je notranji mehanizem, ki ga poganjajo protislovja. Občutijo ga namreč tudi zelo uspešni posamezniki, ki jih lastni dosežki in presežki nikoli zares ne razveselijo in zadovoljijo. Verjamejo, da je njihov uspeh posledica naključij, da si ga niso zaslužili, pogosto se počutijo kot prevaranti.

23. 10. 2023

Precepljenost proti KME še vedno precej nizka

Slovenija je država z eno najvišjih obolevnosti za klopnim meningoencefalitisom (KME) v Evropi. Kljub naraščajočemu številu cepljenih proti KME je delež cepljenih v Sloveniji še vedno zelo majhen. Kako bi še lahko izboljšali ozaveščenost in precepljenost, odgovarja Nadja Šinkovec Zorko, dr. med., spec. epidemiologije s Centra za nalezljive bolezni NIJZ.

23. 10. 2023
SLOVENSKA STROKA

Spremembe endometrijskega proteoma pri PCOS in debelosti

Izguba telesne teže s spremembami življenjskega sloga je priporočena metoda zdravljenja bolnic s PCOS in debelostjo, ki trpijo za neplodnostjo. Se spremembe izražajo tudi na ravni proteinov endometrija? Odgovore prinaša raziskava, objavljena v reviji Frontiers in Endocrinology, odmevala pa je tudi na natečaju International Medis Awards for Medical Research.

23. 10. 2023
VELIKI 4 - NEJM

Kožni obliž za zdravljenje alergije na arašide pri majhnih otrocih

Približno 2 % otrok sta alergična na arašide. Zaužitje teh oreškov lahko pri njih že v majhnih količinah izzove hudo alergijsko reakcijo. V reviji NEJM so bili objavljeni obetavni rezultati zdravljenja alergije na arašide s kožnim obližem pri malčkih, mlajših od štirih let.

23. 10. 2023

Hospitalizacija kot mejnik v zdravljenju

Preživetje bolnikov s srčnim popuščanjem se je v zadnjih letih bistveno izboljšalo, vendar smrtnost še vedno ostaja zelo velika. Bolnike s srčnim popuščanjem lahko v tem pogledu primerjamo z bolniki z rakom debelega črevesa. Pri tem morda preseneti dejstvo, da je prognoza bolnikov s srčnim popuščanjem slabša.

23. 10. 2023

Obrat antikoagulacije z andeksanetom alfa

Andeksanet alfa (AA), modificirana neaktivna oblika humanega faktorja Xa, je specifičen antidot za obrat antikoagulacijske aktivnosti tako direktnih kot indirektnih inhibitorjev faktorja Xa (rivaroksaban, apiksaban in edoksaban). Kakšen je idealen profil bolnika za obrat antikoagulacije z andeksanetom alfa?

23. 10. 2023

Lahko obsevanje možganskih zasevkov počaka?

Rak dojk je drugi najpogostejši vzrok možganskih zasevkov. Njihova incidenca narašča, sočasno napredujejo možnosti zdravljenja v centralni živčni sistem razsejane maligne bolezni. Nova spoznanja, ki se postavljajo ob bok dosedanjemu zlatemu standardu zdravljenja zlasti skupine bolnikov z napredovalim HER2-pozitivnim rakom dojk, navdajajo z optimizmom.

23. 10. 2023
Antikoagulacijsko zdravljenje

Družinski zdravnik lahko vse opravi v enem tednu in pod eno streho

Katere so najpogostejše dileme specialistov družinske medicine v antikoagulacijskih ambulantah? Kako lahko pri reševanju nekaterih izmed njih pomagajo centri za krepitev zdravja? Odgovarja Jasna Krmec, dr. med., spec. družinske medicine iz antikoagulacijske ambulante Zdravstvenega doma Vrhnika.

16. 10. 2023
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Pljučna hipertenzija – dolga pot do diagnoze

29. 5. 2024

Beseda je najmočnejše orožje

27. 3. 2024

Novosti v obravnavi arterijske hipertenzije

27. 3. 2024

Vse več bolnikov potrebuje napredno zdravljenje

27. 3. 2024

Kako predelati disfunkcionalno shranjenje spomine?

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.