Članki

Smo lahko pri cepljenju učinkovitejši?

Breme invazivnih pnevmokoknih bolezni (IPB) zaradi nizke precepljenosti v Sloveniji ostaja veliko, opozarja mag. Andreja Borinc Beden, dr. med., specialistka pediatrije iz zasebne pediatrične ordinacije, in v ospredje postavlja zgodnje cepljenje proti pnevmokoknim okužbam kot učinkovito preventivo.

14. 12. 2022

Novi konsenz ADA/EASD za zdravljenje SB2

Področje zdravljenja sladkorne bolezni v zadnjih letih s prihodom novih razredov zdravil doživlja razcvet. Zato se tudi priporočila za zdravljenje zadnja leta prilagajajo novim podatkom o obvladovanju tveganj za kronične zaplete bolezni. Kaj je odmevalo na septembrskem kongresu Evropskega združenja za proučevanje diabetesa (EASD)?

14. 12. 2022
VELIKI 4 - British Medical Journal

Umetna sladila ter tveganje za bolezni srca in ožilja

Umetna sladila se danes med potrošniki uveljavljajo kot privlačna alternativa dodanemu sladkorju, saj omogočajo reprodukcijo sladkega okusa z zmanjšano vsebnostjo kalorij iz prostega sladkorja. Nekatere klinične in predklinične raziskave so nakazale potencialno škodljive učinke umetnih sladil na razvoj bolezni srca in ožilja.

14. 12. 2022

Dve ločeni imunski poti prebolevanja covida-19

Dr. Urška Bidovec-Stojković, univ. dipl. biol. s Klinike Golnik, je predstavila zanimive ugotovitve slovenskih raziskav. Katere so ključne ugotovitve o protitelesnem imunskem odzivu proti SARS-CoV-2 pri cepljenih neprebolevnikih v primerjavi s posamezniki, ki so pred cepljenjem že preboleli okužbo. Kateri so napovedni dejavniki umrljivosti?

14. 12. 2022

Kako živijo ženske, ki so se okužile s HIV?

Leta 1981 je HIV svet »presenetil« s pandemijo infekcijske bolezni, katere napredovali stadij s sesutjem celične imunosti imenujemo AIDS. Znanost je v tem času opravila ogromno delo in nam, kljub temu da (še) nimamo cepiva, z razvojem zelo učinkovitih zdravil dala možnosti za ustavitev pandemije. Vendar predvsem zaradi družbenih, ekonomskih in političnih neenakosti v svetu žal to do danes ni bilo mogoče.

14. 12. 2022

Kako uspešno je sodobno zdravljenje kronične migrene?

Specifična zdravila, ki delujejo na CGRP, znatno izboljšujejo prognozo in omogočajo dobro obvladovanje kronične migrene. Kateri nefarmakološki ukrepi so še pomembni za uspeh zdravljenja?

14. 12. 2022
Uvodnik

Komorbidnost: skovanka in naša realnost

Kakšni so ključni izzivi obravnave bolnikov s sočasnimi kroničnimi boleznimi? Kaj nam danes vrača optimizem pri reševanju morebitnih ovir? O obravnavi komorbidnosti v uvodniku decembrske številke pHARMONIA razmišlja prof. dr. Sebastjan Bevc, dr. med., predstojnik Oddelka za nefrologijo UKC Maribor.

14. 12. 2022

Sindrom VEXAS, veliki posnemovalec

Šele od leta 2020 poznamo novo vnetno bolezen, sindrom VEXAS. Kako se kaže njegova pestra in kompleksna klinična slika? S katerimi hematološkimi, dermatološkimi in revmatskimi bolezni se prekrivajo znaki in simptomi? Njegove značilnosti je predstavila Alojzija Hočevar, dr. med., spec. revmatologije s Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana.

14. 12. 2022

Še bolj učinkoviti v zdravljenju

Nova priporočila za obravnavo bolnikov s karcinomom požiralnika so bila eno od izstopajočih poglavij 12. Šole tumorjev prebavil. Rdeča nit strokovnega dogodka je bila imunoterapija, ki vstopa v zdravljenje vseh vrst rakov prebavil. Podrobnosti je predstavila predstojnica sektorja internistične onkologije na Onkološkem inštitutu Ljubljana prof. dr. Janja Ocvirk, dr. med., specialistka internistične onkologije.

14. 12. 2022

Revmatologija ostaja med najbolj vedoželjnimi

November je bil poseben tudi zaradi tega, ker smo se revmatologi po skorajda treh letih lahko ponovno v živo udeležili ameriškega revmatološkega kongresa ACR Convergence 2022. Srečanje je bilo izrazito praktično usmerjeno k reševanju problematike v naši vsakdanji klinični praksi.

14. 12. 2022
SLOVENSKA STROKA

Intervencije kliničnega farmacevta pri zdravljenju

Potencialno neustrezna zdravila (PNZ) so tista, pri katerih tveganje uporabe presega pričakovane koristi v zdravljenju ter lahko v večji meri povzročajo težave, povezane z zdravili, kot bolj primerne alternative. Predpisovanje PNZ je pri starejših bolnikih z duševnimi motnjami pogosto, zato obstaja potreba po racionalnejši farmakoterapiji.

14. 12. 2022

Nekardiološke pridružene bolezni pod nadzorom?

Bolniki s srčnim popuščanjem imajo lahko številne pridružene bolezni, nekardiološke pridružene bolezni pa zahtevajo boljšo obravnavo. Nujno je sodelovanje kardiologa, družinskega zdravnika in drugih specialistov, opozarja na širšo problematiko dr. Renata Okrajšek, dr. med., spec. interne medicine, spec. kardiologije in vaskularne medicine iz UKC Ljubljana.

14. 12. 2022

Za katere bolnike z renalno anemijo vidimo priložnost?

O novih izzivih zdravljenja renalne anemije pri napredovali kronični ledvični bolezni (KLB), ki je povezana z večjo umrljivostjo, zapleti, hospitalizacijami in slabšo kakovostjo življenja, je spregovorila Urška Marković, dr. med., specialistka nefrologije iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec.

14. 12. 2022

MDS: vse več bolnikov, pa premalo pravih rešitev

Kaj usmerja zdravljenje mielodisplastičnih sindromov, ki postajajo najpogostejša krvna bolezen starostnikov, in kakšne možnosti imajo na voljo bolniki, odgovarja prof. dr. Samo Zver, dr. med., spec. interne medicine, hematologije in klinične farmakologije, predstojnik KO za hematologijo UKC Ljubljana.

14. 12. 2022
VELIKI 4 - NEJM

Bronhodilatatorji pri kadilcih s simptomi in ohranjeno pljučno funkcijo

Septembra so bili v NEJM objavljeni rezultati raziskave RETHINC (Redefining Therapy in Early COPD). Številne osebe z anamnezo kajenja imajo klinično pomembne simptome, povezane z dihali, kljub odsotnosti obstruktivnih motenj ventilacije v spirometriji. Čeprav so podatki o učinkovitosti pomanjkljivi, so pogosto zdravljeni z zdravili za kronično obstruktivno pljučno bolezen (KOPB).

14. 12. 2022

Prelomnica tudi v zdravljenju pljučnega raka

Maximilian J. Hochmair, dr. med., vodja pulmoonkološke enote v bolnišnici Otto-Wagner na Dunaju, je na nedavnem Golniškem simpoziju ponazoril, kako poteka precizno zdravljenje pri pljučnem raku in kaj bolnikom prinaša še en pomemben napredek v tarčnem zdravljenju.

14. 12. 2022

Novi obeti zdravljenja luskavice

Prednosti zgodnjega zdravljenja luskavice postajajo z novimi spoznanji vse očitnejše, je poudaril spec. dermatovenerologije prof. dr. Tomaž Lunder, dr. med., z Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana ob izsledkih raziskave GUIDE.

22. 11. 2022

“Kolegi se zelo angažirajo in veliko naredijo sami”

Kako novosti živijo v praksi in kako poteka sodelovanje med specialisti, povezanimi v obravnavo komorbidnih bolnikov s srčnim popuščanjem, je ob pregledu dinamičnega dogajanja zadnjih let povedal prof. dr. Bojan Vrtovec, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za kardiologijo UKC Ljubljana.

25. 10. 2022

Prenovljene smernice za klinično obravnavo SB2

Spremembe v predpisovanju antihiperglikemičnih zdravil je na svečani predstavitvi prenovljenih slovenskih smernic predstavil prof. dr. Andrej Janež, dr. med., njihova urednica prof. dr. Draženka Pongrac Barlovič, dr. med., je predstavila še nekatere druge pomembne novosti.

12. 10. 2022
Uvodnik

Personalizirana medicina

Že naši kolegi predantične in antične dobe so zapisali, da ne moremo iste bolezni pri vseh bolnikih pozdraviti na enak način. Zakaj potem šele več kot 2.500 let po tem govorimo o »personalizirani medicini«? Piše prof. dr. Tadej Battelino, dr. med., specialist pediatrije z UKC Ljubljana.

12. 10. 2022
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Predlog novega algoritma za zdravljenje migrenskih epizod

24. 5. 2023

Vpliv melatonina na kakovost spanja pri bolnicah z rakom dojk

23. 5. 2023

Nova možnost zdravljenja KVB

23. 5. 2023

Učinki rehabilitacijskega programa po srčnem infarktu

24. 3. 2023

Prihodnost v kapsuli črevesne mikrobiote

28. 3. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas