Hiperholesterolemija

INFOGRAFIKA

Ciljne vrednosti zdravljenja dosega dobra tretjina bolnikov

Negativen učinek LDL-holesterola je kumulativen in tveganje za srčno-žilne dogodke je zvezno. Dlje časa bo vrednost LDL-holesterola visoka, večji bo učinek na srčno-žilni sistem. Nikoli pa ni prepozno začeti zdravljenja, saj se tako preprečuje nastajanje dodatne škode.

15. 12. 2021
MNENJA

Velik, morda prelomen korak pri zdravljenju hiperlipidemij

Kakšne so prve izkušnje iz prakse z novim zdravilom za zdravljenje odraslih s primarno hiperholesterolemijo (heterozigotno družinsko in nedružinsko) ali mešano dislipidemijo (kot dodatno zdravljenje ob dieti), so nam zaupali prof. dr. Mitja Lainščak, dr. med., dr. Dragan Kovačič, dr. med., in Mateja Verdinek, dr. med.

15. 12. 2021
VIDEO

Zaradi opuščanja zdravljenja poslabšanje udari nazaj

Kaj so največje težave pri zdravljenju hiperholesterolomije in kako jih premagati, razlaga prim. Matija Cevc, dr. med., z UKC Ljubljana. Opozoril je tudi, da imajo nekateri povišan holesterol že od otroštva in taki posamezniki so še posebej ogroženi.

13. 12. 2021

Neredko premalo intenzivno zdravljeni

Mednarodna raziskava, katere izsledki so bili objavljeni v ugledni znanstveni publikaciji The Lancet, v njej pa je sodeloval tudi UKC Ljubljana, je pokazala, da je družinska hiperholesterolemija, ki je najpogostejša življenje ogrožajoča presnovna motnja, še vedno močno poddiagnosticirana. Po besedah doc. dr. Urha Grošlja, dr. med., to spoznanje dodatno utrjuje pomen presejanja za družinsko hiperholesterolemijo že v otroštvu.

13. 10. 2021

Izplen priporočil je v praksi nekoliko skromnejši

Četudi imamo na voljo vse bolj učinkovite načine obvladovanja aterosklerotičnih kardiovaskularnih obolenj, izziv še vedno ostaja njihovo udejanjanje – tako na strani zdravstvenih delavcev kot na strani bolnikov, poudarja prof. dr. Borut Jug, dr. med., spec. interne medicine in spec. kardiologije ter vaskularne medicine s KO za žilne bolezni UKC Ljubljana.

29. 5. 2021
INTERVJU

V bližnji prihodnosti bomo stopili korak naprej

»Ne moremo biti zadovoljni s 30 do 40 odstotki urejenih bolnikov po miokardnem infarktu,« opozarja spec. interne medicine in spec. kardiologije asist. dr. Dragan Kovačić, dr. med., predstojnik oddelka za kardiologijo SB Celje, ki pa je optimističen glede prihajajočih novosti.

29. 5. 2021
INFOGRAFIKA

Zdravljenje do cilja

Polovica bolnikov s koronarno boleznijo ima holesterol LDL še vedno v ogrožajočem območju nad 2,3 mmol/L, le slaba tretjina pa pod 1,8 mmol/L. Kaj lahko naredimo?

29. 5. 2021

Dva odmerka letno za nadzor nad holesterolom

Evropska agencija za zdravila (EMA) je decembra lani odobrila novo zdravilo za zdravljenje odraslih s primarno hiperholesterolemijo ali mešano dislipidemijo – inklisiran, ki vrednost holesterola LDL znižuje na povsem nov način.

17. 3. 2021
Preglednica

Koga iščemo in kakšni so cilji zdravljenja hiperholesterolemije

Kdaj pomisliti na družinsko hiperholesterolemijo in kakšne so smernice ESC za zdravljenje dislipidemij?

18. 5. 2020
Intervju

Kje se skriva 6000 bolnikov z družinsko hiperholesterolemijo?

Doc. dr. Urh Grošelj, dr. med., s Pediatrične klinike UKC Ljubljana ocenjuje, da je v Sloveniiji okoli 8000 bolnikov z družinsko hiperholesterolemijo, a večina še ni odkrita. Dobro deluje program presejanja pri otrocih, najti pa moramo tudi ostale. Mladi odrasli z DH imajo do 100-krat večje tveganje za SŽ-bolezen od vrstnikov.

18. 5. 2020
1 2

Aktualni e-novičnik

Zaradi opuščanja zdravljenja poslabšanje udari nazaj

13. 12. 2021

Velik, morda prelomen korak pri zdravljenju hiperlipidemij

15. 12. 2021

Ciljne vrednosti zdravljenja dosega dobra tretjina bolnikov

15. 12. 2021
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Predstavitveni
video (1:25 min)
Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas