Hiperholesterolemija

Neredko premalo intenzivno zdravljeni

Mednarodna raziskava,* katere izsledki so bili objavljeni v ugledni znanstveni publikaciji The Lancet, v njej pa je sodeloval tudi UKC Ljubljana, je pokazala, da je družinska hiperholesterolemija, ki je najpogostejša življenje ogrožajoča presnovna motnja, v svetovnem merilu še vedno močno poddiagnosticirana.

13. 10. 2021

Izplen priporočil je v praksi nekoliko skromnejši

Četudi imamo na voljo vse bolj učinkovite načine obvladovanja aterosklerotičnih kardiovaskularnih obolenj, izziv še vedno ostaja njihovo udejanjanje – tako na strani zdravstvenih delavcev kot na strani bolnikov, poudarja prof. dr. Borut Jug, dr. med., spec. interne medicine in spec. kardiologije ter vaskularne medicine s KO za žilne bolezni UKC Ljubljana.

29. 5. 2021
INFOGRAFIKA

Zdravljenje do cilja

Polovica bolnikov s koronarno boleznijo ima holesterol LDL še vedno v ogrožajočem območju nad 2,3 mmol/L, le slaba tretjina pa pod 1,8 mmol/L. Kaj lahko naredimo?

29. 5. 2021
INTERVJU

V bližnji prihodnosti bomo stopili korak naprej

»Ne moremo biti zadovoljni s 30 do 40 odstotki urejenih bolnikov po miokardnem infarktu,« opozarja spec. interne medicine in spec. kardiologije asist. dr. Dragan Kovačić, dr. med., predstojnik oddelka za kardiologijo SB Celje, ki pa je optimističen glede prihajajočih novosti.

29. 5. 2021

Dva odmerka letno za nadzor nad holesterolom

Evropska agencija za zdravila (EMA) je decembra lani odobrila novo zdravilo za zdravljenje odraslih s primarno hiperholesterolemijo ali mešano dislipidemijo – inklisiran, ki vrednost holesterola LDL znižuje na povsem nov način.

17. 3. 2021
Preglednica

Koga iščemo in kakšni so cilji zdravljenja hiperholesterolemije

Kdaj pomisliti na družinsko hiperholesterolemijo in kakšne so smernice ESC za zdravljenje dislipidemij?

18. 5. 2020
Intervju

Kje se skriva 6000 bolnikov z družinsko hiperholesterolemijo?

Doc. dr. Urh Grošelj, dr. med., s Pediatrične klinike UKC Ljubljana ocenjuje, da je v Sloveniiji okoli 8000 bolnikov z družinsko hiperholesterolemijo, a večina še ni odkrita. Dobro deluje program presejanja pri otrocih, najti pa moramo tudi ostale. Mladi odrasli z DH imajo do 100-krat večje tveganje za SŽ-bolezen od vrstnikov.

18. 5. 2020

Do kod lahko gremo in kako?

Smernice ESC za obravnavo dislipidemij so pri bolnikih z zelo velikim srčno-žilnim tveganjem (dokumentirano aterosklerozo) za holesterol v delcih LDL postavile nov cilj – vrednost naj bo pod 1,4 milimola na liter. Prof. dr. Zlatko Fras, dr. med., pa meni, da se tudi tu še ne bomo ustavili. »Morda nam bo že v kratkem uspelo priti do tolikšnega znižanja holesterola v LDL, da bo ateroskleroza morebiti celo usahnila.«

18. 5. 2020

Nič ni (več) prepovedano

»Sodobni trendi v prehrani, tudi varovalni prehrani za srce in ožilje, ne izključujejo ničesar,« nas je na realna tla postavil prim. Matija Cevc, dr. med., s KO za žilne bolezni UKC Ljubljana, ko smo k njemu prišli z vprašanjem, ali so danes bolj kot maščobe osovraženi ogljikovi hidrati. Zakaj ne? »Ker izključevalne diete drastično spremenijo mikrobiom v prebavilih. Zaradi tega se poveča nagnjenost k vnetjem in upade imunska odpornost.«

21. 10. 2019

Svetovni prvaki v odkrivanju družinske hiperholesterolemije

Slovenija je edina država na svetu, ki izvaja populacijsko presejanje na družinsko hiperholesterolemijo (DH), tako da to najpogostejšo presnovno motnjo uspešno odkrivamo že pri petletnikih. Doc. dr. Urh Grošelj, dr. med., opozarja na še en pomemben »stranski učinek« tovrstnega presejanja ...

21. 10. 2019
1 2

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
"Revija je namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce na poljuden način obvešča o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponuja pester izbor privlačnih člankov za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive."
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Cesta na Brdo 100
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Noemi Kandus
040 302 302
noemi@adriasonara.eu
zdenka@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
marketing@adriasonara.eu

© 2021 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.