Članki

Intervju, Sara Habjan, dr. med.

Zdravniškega poklica ne bi zamenjala za nobeno kolajno

Bila je vrhunska športnica, danes pa je Sara Habjan, dr. med. iz UKC Ljubljana, z vsem srcem predana specialistka kardiologije in vaskularne medicine, ki včasih razmišlja v italijanščini. Vedno znova jo vleče na Obalo, tako kot vse Primorce, in vedno znova se vrača k trdemu delu, zelo zanimivemu in hkrati polnemu izzivov.

12. 10. 2022

Večji odmerek informacij

Bolniki, ki prejemajo protibolečinsko terapijo, si neredko želijo, da bi jim zdravnik predpisal močnejše ali drugo zdravilo. Nakazuje pa se, da je izziv prav v tem, da so bolniki pri jemanju zdravil nedosledni. »V ambulanti družinske medicine moramo več poudarka nameniti razlagi o načinu jemanja analgetikov v skladu z navodili,« poudarja prim. dr. Aleksander Stepanović, dr. med., specialist splošne medicine iz ZD Škofja Loka, predsednik Združenja zdravnikov družinske medicine.

12. 10. 2022

Novosti v obravnavi tumorjev jeter na HPB-konziliju

V UKC Ljubljana že vrsto let redno poteka hepato-pankreatiko-biliarni konzilij (HPB-konzilij), na katerem se vsak teden obravnavajo bolniki z rakavimi obolenji jeter, trebušne slinavke in žolčnih vodov ter tudi številno drugo patologijo tega področja. Odslej je za kakovostnejšo obravnavo na voljo spletni obrazec za prijavljanje bolnikov na konzilij.

12. 10. 2022
ESC 2022

Vroče teme na ESC 2022

Letos je bilo na kongresu Evropskega kardiološkega združenja v desetih »hot line« sklopih predstavljenih 36 študij, za katere pričakujemo, da bodo pomembno dopolnile področja srčno-žilne preventive, digitalnega zdravstva in umetne inteligence v medicini, srčnega popuščanja, antitrombotične terapije in interventne kardiologije ter covida-19.

12. 10. 2022
LITERARNO SPOGLEDOVANJE

Jesensko listje, kam hitiš …

Je res že jesen? Tako kmalu? Tako kmalu. V dovršenem ritmu narave, ne glede na našo (ne-)pripravljenost. Veličastje pridelkov, šelestenje porumenelih in krvavo rjavih listov, hladne meglice, arhitekturni podvigi živali, ki gradijo zimska domovanja. Ko s toplo skodelico v dlaneh pogledam vse to, me nič več ne skrbi vse krajši dan in ugotovitev, da spet nimam primerne obutve za dež.

12. 10. 2022

Premiki v zdravljenju ne-Hodgkinovih limfomov

Pri zdravljenju ne-Hodgkinovih limfomov (NHL) smo v tem letu glede na izsledke raziskav dočakali več novosti, ki pomenijo tudi premik v klinični praksi. Kaj prinašajo spremembe za slovenske bolnike in kateri izzivi v zdravljenju ostajajo še neodgovorjeni?

12. 10. 2022

Izpostavljeno na ERS 2022

Kongres Evropskega respiratornega združenja (ERS) je letos v Barceloni potekal v hibridni obliki, še vedno v znamenju covida-19, predstavljenih pa je bilo tudi veliko drugih tem, ki so pritegnile zanimanje.

12. 10. 2022
VELIKI 4 - JAMA

Koliko gibanja za zmanjšanje tveganja za možgansko kap?

Telesna nedejavnost je že dolgo poznan dejavnik tveganja za možgansko kap. S pomočjo naprav, ki merijo gibanje telesa, so raziskovalci v populaciji starejših v ZDA skušali natančneje opredeliti povezavo med časom gibanja oziroma sedenja in tveganjem za možgansko kap. Članek z rezultati raziskave je bil objavljen v publikaciji JAMA junija letos.

12. 10. 2022

Novost v zdravljenju otrok z motnjo v rasti

»Želimo si hitre prepoznave in hitrega začetka zdravljenja otrok nizke rasti,« poudarja izr. prof. dr. Primož Kotnik, dr. med., spec. pediatrije s Pediatrične klinike UKC Ljubljana. Predstavil je pomembno novost v zdravljenju, ki zboljša adherenco in s tem njegovo učinkovitost.

12. 10. 2022

Renalna anemija danes in jutri

Renalno anemijo je pomembno zdraviti, saj ne vpliva le na psihofizično zmogljivost bolnikov, ampak tudi na njihov srčno-žilni sistem in s tem prispeva k večji umrljivosti. Kaj morate vedeti o zdravljenju in o letošnji novosti? Ključne informacije je povzela asist. dr. Eva Jakopin, dr. med., spec. nefrologije z Oddelka za nefrologijo Klinike za interno medicino UKC Maribor.

12. 10. 2022
SLOVENSKA STROKA

Uporaba glukoznega senzorja pri predšolskih otrocih s SB1

Pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 1 (SB1) je vse pogostejša uporaba senzorja za neprekinjeno merjenje glukoze v medceličnini (continuous glucose monitoring – CGM), ki je dokazano učinkovita pri odraslih bolnikih, pri predšolskih otrocih pa o tem še ni zadostnih podatkov.

12. 10. 2022

Kdaj še pomisliti na CAA?

V zadnjem času se veliko razmišlja o povezavi med poškodbo glave v mladosti in razvojem cerebralne amiloidne angiopatije (CAA) nekaj desetletij kasneje pri mlajših bolnikih. V literaturi so znani opisi bolnikov, ki so v mladosti utrpeli hujšo poškodbo glave in kasneje razvili CAA. Štiri primere smo obravnavali tudi v UKC Ljubljana.

12. 10. 2022
HITRI TEST

Melatonin v 60 sekundah

Kako deluje melatonin v organizmu? Kakšen je njegov mehanizem delovanja in kakšna terapevtska uporaba? Preverite v treh vprašanjih.

29. 9. 2022

EULAR 2022: nova spoznanja

Na letošnjem evropskem revmatološkem kongresu so bile predstavljene pomembne in zanimive teme o aksialnem spondiloartritisu (AxSpA). Vabljeni k branju povzetkov.

29. 9. 2022

Kako pri obravnavi bolečine razmišljati zunaj okvirjev

Bolnike s kronično bolečino prepogosto zdravimo, kot da trpijo dolgotrajno akutno bolečino, poudarja prim. Gorazd Požlep, dr. med., spec. anesteziologije in reanimatologije, vodja protibolečinske ambulante v UKC Ljubljana. Kako razjasniti nekatera kompleksna bolečinska stanja in česa nam v praksi manjka?

28. 9. 2022
HITRI TEST

Bolečina: kateri izzivi ostajajo?

Ste vedeli, da lahko prevalenca nepopolnega sodelovanja pri zdravljenju z analgetiki dosega tudi 60 odstotkov? Predsednica Sekcije kliničnih farmacevtov pri Slovenskem farmacevtskem društvu Sara Kenda, mag. farm., spec. klin. farm., je pripravila kviz, ki razkriva še nekaj izstopajočih vprašanj.

28. 9. 2022

Anemija pri KLB: kje smo in kam gremo?

Nastja Marković, dr. med., in Maja Martinuč Bergoč, dr. med., specialistka nefrologije, obe iz Splošne bolnišnice Nova Gorica, sta pripravili pregled aktualnih možnosti zdravljenja renalne anemije in prihajajočih novosti. Kakšne prednosti in potencialne dolgoročne izzive prinašajo?

26. 9. 2022

Od pojava prvih težav do diagnoze tudi več let

Ob prepoznavi vnetne bolečine v križu in izključitvi drugih pogostejših razlogov bolečine v križu, kot so poškodba, hernija diska ali degenerativne spremembe, je potrebna obravnava pri revmatologu. Če pravočasno pomislimo na aksialni spondiloartritis, lahko bolnikom s to boleznijo pomembno izboljšamo kakovost življenja.

22. 9. 2022

Klinično pomembna povezava med luskavico in NAFLD

Bolniki s kronično luskavico v plakih imajo skoraj dvakrat povečano tveganje za nealkoholno zamaščenost jeter. Tveganje je večje pri osebah, ki imajo huje prizadeto kožo, najverjetneje pa tudi pri tistih, ki imajo psoriatični artritis, kažeta sistematični pregled in metaanaliza.

20. 9. 2022

Inhibitorji HIF-PH: učinkovitost in varnost

Kako se izsledki o učinkovitosti umeščajo med pričakovanja in do zdaj znane zadržke? Katerim bolnikom z renalno anemijo bo nova terapevtska možnost najbolj koristila in katerim vidikom moramo nameniti še posebno pozornost? Avtor in recenzentka sta Jernej Šorli, dr. med., in Maja Martinuč Bergoč, dr. med., iz SB dr. Franca Derganca Nova Gorica.

26. 8. 2022
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Dolgi covid: simptomi, omikron in vpliv cepljenja

23. 11. 2022

Personalizirana medicina

12. 10. 2022

Medicina dokončnih odgovorov

12. 10. 2022

Kaj je odmevalo na ESMO?

12. 10. 2022

Veliko potencialnih interakcij, malo zanesljivih podatkov

12. 10. 2022
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas