Antikoagulacijsko zdravljenje

Kdaj je antikoagulacijsko zdravljenje še posebej težavno?

Kam usmeriti pozornost pri kompleksnih bolnikih, ki imajo povečano tveganje za trombembolične zaplete in obenem tudi povečano tveganje za krvavitve? Kako zagotoviti, da bo zdravljenje starostnikov s komorbidnostmi varno in učinkovito? Strnili smo ključna sporočila.

18. 10. 2023

NOAK in možganska kap

Ne-vitamin K oralni antikoagulanti (NOAK) so zdravila prvega izbora v primarni in sekundarni preventivi ishemične možganske kapi (IMK) pri bolnikih z nevalvularno atrijsko fibrilacijo (NVAF).

16. 3. 2022
ESOC 2022

Izboljšanje zdravljenja po obratu antikoagulacije

Na Evropskem kongresu o možganski kapi (ESOC), ki se je odvijal maja v Lyonu (Francija), sem v sklopu simpozija o preventivi možganske kapi in atrijski fibrilaciji predavala o uporabi antidotov za neposredna peroralna antikoagulacijska zdravila (NOAK) in izboljšanju zdravljenja teh bolnikov.

22. 6. 2022

Antikoagulacijsko zdravljenje pri starostnikih

Novi peroralni antikoagulanti (NOAK) so pri zdravljenju starostnikov z atrijsko fibrilacijo (AF) ali zgodovino venskega trombemboličnega dogodka prinesli pomemben preskok, je poudaril specializant kardiologije in vaskularne medicine Tadej Završnik, dr. med., iz UKC Maribor. Kako pretehtati tveganja in koristi pri tej populaciji bolnikov?

22. 6. 2022

Teža debelosti pri tveganju za žilne bolezni

Kako debelost prek različnih mehanizmov vpliva na celoten srčno-žilni sistem in poveča tveganje za periferno arterijsko bolezen (PAB) ter vensko trombembolijo (VTE), je na 64. Tavčarjevih dnevih predstavil Marko Miklič, dr. med., spec. interne medicine ter kardiologije in vaskularne medicine s KO za žilne bolezni UKC Ljubljana.

20. 3. 2023

Apiksaban v zdravljenju tromboze venskih sinusov

Direktni zaviralci faktorja Xa (DOAK) za zdaj še niso zdravila prvega izbora pri bolnikih s trombozo venskih sinusov. Kaj o varnosti in učinkovitosti zdravljenja teh bolnikov z apiksabanom pravijo podatki sistematičnega pregleda primerov in slovenske izkušnje?

6. 2. 2023
VELIKI 4 - British Medical Journal

Tromboprofilaksa pri pacientih z nesrčnimi operativnimi posegi

Raziskovalci so opravili metaanalizo randomiziranih raziskav o koristih in tveganjih uporabe neposrednih peroralnih antikoagulantov (NOAK) in nizkomolekularnih heparinov (NMH) kot trom­bo­profilakse pri pacientih z nesrčnimi operativnimi posegi in objavili izsledke v publikaciji BMJ.

22. 6. 2022
VIDEO

Kljub poenostavitvam izzivi pri zdravljenju ostajajo

Antikoagulacijsko zdravljenje je v zadnjem desetletju pomembno napredovalo, pri kompleksnejših bolnikih pa se še vedno soočamo z omejitvami. Marko Miklič, dr. med., specialist interne medicine, kardiologije in vaskularne medicine s KO za žilne bolezni UKC Ljubljana prepoznava družinsko medicino kot pomemben del te zgodbe, ki bi v prihodnje lahko imel še vidnejšo vlogo.

17. 10. 2023
Antikoagulacijsko zdravljenje

Družinski zdravnik lahko vse opravi v enem tednu in pod eno streho

Katere so najpogostejše dileme specialistov družinske medicine v antikoagulacijskih ambulantah? Kako lahko pri reševanju nekaterih izmed njih pomagajo centri za krepitev zdravja? Odgovarja Jasna Krmec, dr. med., spec. družinske medicine iz antikoagulacijske ambulante Zdravstvenega doma Vrhnika.

16. 10. 2023
1 2

Aktualni e-novičnik

Kljub poenostavitvam izzivi pri zdravljenju ostajajo

17. 10. 2023

Kdaj je antikoagulacijsko zdravljenje še posebej težavno?

18. 10. 2023

Družinski zdravnik lahko vse opravi v enem tednu in pod eno streho

16. 10. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.