Srčno popuščanje

VIDEO

Pomembno je, da bolnikom omogočimo pravočasno zdravljenje

Bolniki s srčnim popuščanjem so z novimi skupinami zdravil v zadnjih letih napredovali bolj kot katerakoli druga skupina kroničnih bolnikov, ocenjuje Alenka Simonič, dr. med., spec. splošne medicine, ki ambulanto vodi v Ormožu. Hitre in enostavne poti do uvedbe teh zdravil pa sistem pogosto ne omogoča.

17. 11. 2022

Srčno popuščanje v ADM

Prof. dr. Marija Petek Šter, dr. med., spec. družinske medicine iz ZD Trebnje, je pripravila kratek kviz, ki razkriva najpogostejše izzive prepoznave in obravnave srčnega popuščanja v ambulanti družinske medicine. Vabljeni k reševanju.

17. 11. 2022

Ob utemeljenem kliničnem sumu na srčno popuščanje ne čakamo

V ambulanti družinske medicine zdravljenje začnemo še pred prejetim izvidom UZ srca. Kdaj lahko postavimo utemeljen sum na srčno popuščanje, ki zadostuje za uvedbo zdravljenja? Katera dva cilja dosežemo, če smo s pravo terapijo pravočasni?

17. 11. 2022
VIDEO

Zdravljenje srčnega popuščanja in hiperlipidemije dosega nove razsežnosti

Zadnja dognanja potrjujejo, da prenizke vrednosti serumskega holesterola LDL ne obstajajo več. Nižanje vrednosti pa velikokrat težko dosežemo tudi z najpotentnejšimi statini, je povedal dr. Andraž Cerar, dr. med., iz UKC Ljubljana in predstavil napredne pristope k zdravljenju hiperlipidemije, pridružene srčnemu popuščanju z okrnjenim iztisnim deležem.

25. 10. 2022

“Kolegi se zelo angažirajo in veliko naredijo sami”

Kako novosti živijo v praksi in kako poteka sodelovanje med specialisti, povezanimi v obravnavo komorbidnih bolnikov s srčnim popuščanjem, je ob pregledu dinamičnega dogajanja zadnjih let povedal prof. dr. Bojan Vrtovec, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za kardiologijo UKC Ljubljana.

25. 10. 2022

Najsodobnejše rešitve za kompleksnejše bolnike

Med komorbidnostmi pri bolnikih s HFrEF prevladujejo sladkorna bolezen, kronična ledvična bolezen in hiperlipidemija. Kako optimalno in v skladu z najnovejšimi dokazi pri bolniku obvladovati srčno popuščanje, obenem pa optimalno medikamentno zdraviti še ostale pridružene izzive?

25. 10. 2022
VIDEO

Srčno popuščanje in njegove komorbidnosti: kje bi lahko bili boljši?

»Nekardiološke bolezni, pridružene srčnemu popuščanju, niso optimalno zdravljene. Posvečamo jim bistveno manj pozornosti kot kardiološkim pridruženim boleznim,« opozarja dr. Renata Okrajšek, dr. med., spec. interne medicine ter kardiologije in vaskularne medicine iz UKC Ljubljana.

27. 9. 2022
ESC 2022

Vroče teme na ESC 2022

Letos je bilo na kongresu Evropskega kardiološkega združenja v desetih »hot line« sklopih predstavljenih 36 študij, za katere pričakujemo, da bodo pomembno dopolnile področja srčno-žilne preventive, digitalnega zdravstva in umetne inteligence v medicini, srčnega popuščanja, antitrombotične terapije in interventne kardiologije ter covida-19.

12. 10. 2022

Še nikoli tako hitro

Srčno popuščanje, ki dobiva razsežnosti epidemije, prinaša visoko morbidnost in mortaliteto. To breme zdravstvenega sistema pa danes že nekoliko zmanjšujemo po zaslugi terapevtskih prebojev. »V zadnjih letih se klinične raziskave, ki spreminjajo klinično prakso, nizajo s takšno hitrostjo, kot se niso nikoli poprej,« je optimističen prof. dr. Bojan Vrtovec, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za kardiologijo UKC Ljubljana.

12. 10. 2022
1 2 3 4

Aktualni e-novičnik

Aktualne smernice ESC narekujejo pospešen terapevtski odziv

25. 3. 2024

O rizičnih skupinah za hitrejše poslabšanje srčnega popuščanja

19. 3. 2024

Od utemeljenega suma do zdravljenja srčnega popuščanja v ADM

19. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.