Sladkorna bolezen

Je kaj novega o zaviralcih SGLT2?

Zaviralci SGLT2 zadnja leta razburjajo diabetološko, kardiološko in nefrološko strokovno javnost in tudi na letošnjih Schrottovih dnevih so odmevala dognanja o njihovih koristih. Njihov mehanizem delovanja in nasvete pri uvajanju v klinični praksi pri sladkorni bolezni tipa 2 je predstavila specialistka interne medicine Maja Navodnik Preložnik, dr. med., iz Splošne bolnišnice Celje.

13. 10. 2021
VIDEO

Izzivi pri stopnjevanju zdravljenja v ambulanti družinske medicine

Kje so še možnosti za izboljšavo pri uvajanju in kombiniranju antihiperglikemikov pri sladkorni bolezni tipa 2, razlaga diabetolog doc. dr. Miodrag Janić, dr. med., z KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana. Svetuje tudi, kako pogumnejše stopnjevati zdravljenje in kdaj lahko kakšno zdravilo tudi ukinemo.

3. 5. 2021
PREGLEDNICA

Stopnjevanje zdravljenja pri sladkorni bolezni tipa 2

Zgoščene informacije na enem mestu o uvajanju posameznega antihiperglikemika: kdaj pričeti, potencialne omejitve pri uvajanju in kombiniranju ter kako stopnjevati in prilagajati odmerke. Primerjamo tudi vpliv na zniževanje glikiranega hemoglobina, krvnega sladkorja in telesno maso ter ali delujejo zaščitno na srčno-žilno sistem in ledvice.

3. 5. 2021

Kako in kdaj uvajamo agoniste receptorjev GLP-1?

Z agonisti receptorjev GLP-1 lahko učinkovito nižamo hiperglikemijo po jedi, omogočimo bolnikom, da se lažje znebijo odvečne teže, zmanjšamo tveganje za srčno-žilne dogodke, upočasnimo slabšanje ledvične funkcije, ob tem pa jih ne izpostavljamo nevarnosti hipoglikemije. Katera zdravila so na voljo in kako jih uvajati, piše prim. dr. Matjaž Vrtovec, dr. med.

3. 5. 2021

Najpomembnejše je preprečevanje hipoglikemij

Hipoglikemija ob zdravljenju z inzulinom je v realnem življenju veliko pogostejša, kot pričajo randomizirane raziskave, kamor so praviloma vključeni izbrani, bolj motivirani bolniki, poudarja diabetologinja doc. dr. Draženka Pongrac Barlovič, dr. med.

17. 3. 2021
ADA 2021

Kaj prinašajo nove smernice?

Ameriško diabetološko združenje (ADA) tradicionalno vsak začetek leta pospremi z osveženimi smernicami za obravnavo oseb s sladkorno boleznijo. V njih prek rigoroznega postopka sintetizira najnovejše rezultate najodmevnejših raziskav s predhodnim znanjem in kliničnimi izkušnjami. Katere so ključne spremembe pri obravnavi bolnikov?

17. 3. 2021

Razslojevanje srčno-žilne ogroženosti sladkornih bolnikov

Z natančnejšim ocenjevanjem srčno-žilne ogroženosti prepoznamo tiste sladkorne bolnike, ki potrebujejo ustrezno diagnostiko, preventivno zdravljenje ali obvladovanje glikemije z zdravili, ki obenem zmanjšujejo tudi srčno-žilno tveganje.

16. 12. 2020
EASD 2018

Skupni konsenz za zdravljenje hiperglikemije

Glavna novica z letošnjega kongresa Evropskega združenja za diabetes je skupni konsenz ameriškega in evropskega diabetološkega združenja ADA/EASD o algoritmih zdravljenja hiperglikemije. Namesto ene ta prinaša več shem za zdravljenje hiperglikemije za različne situacije – v primeru znane srčno-žilne bolezni, srčnega popuščanja, potrebe po zmanjšanju telesne teže, potrebe po znižanju stroškov zdravljenja ter v primeru potrebe po injekcijski terapiji.

17. 12. 2018

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
"Revija je namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce na poljuden način obvešča o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponuja pester izbor privlačnih člankov za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive."
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Cesta na Brdo 100
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Noemi Kandus
040 302 302
noemi@adriasonara.eu
zdenka@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
marketing@adriasonara.eu

© 2021 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.