Joie de vivre

Literarno spogledovanje

Adijo, skrbi – dobrodošle, knjižne avanture!

Če bi si radi privoščili potovanje, ki nič ne stane in ne zahteva pakiranja, vam predlagamo nekaj destinacij. Potrebovali boste le naslov in karto (tisto člansko, za knjižnico), dogodivščina pa je povsem v vaših rokah. Kdo ve, morda bo ena tistih, ki za vedno spremenijo naša življenja.

20. 6. 2017

Bi radi kupili apartma na Hrvaškem? Zdaj je pravi čas

Promet z nepremičninami in njihove cene na hrvaški obali spet rastejo. Ker se počasi končuje tudi proces legalizacije, poznavalci menijo, da je trenutek za nakup pravi. Apartma ali hišo na hrvaški obali sicer lahko kupite kadarkoli, a v hladnejših mesecih so običajno cene za odtenek nižje, pa dodajajo v hrvaški agenciji Aurea nekretnine.

20. 6. 2017
Literarno spogledovanje

Za nagajive in radovedne

Ste tudi letos spogledljivi? Nagajivi? Radovedni in v potencialnem pomanjkanju časa zase? V slutnji, da je tako, vam v nadaljevanju predlagamo dve knjigi, ki vam bosta zlezli pod kožo in vas ljubeznivo prepričali, da iztegnete noge (morda že kje na zgodnjem spomladanskem soncu), obrnete prvo stran in uživate. Nekaj za ljubitelje akcije, nekaj za nostalgike, oboje pa za tiste, ki se radi smejijo in sprostijo ob dobri literaturi.

21. 3. 2017

Naj bo petja dovolj povsod, tudi v zdravstvu

Vsi imamo izkušnjo, da petje blagodejno vpliva na človekovo psihofizično počutje, ga privzdigne in v njem obudi pozitivna čustva, ga odmakne od vsakdanjih tegob, da se lahko glasbi popolnoma preda – petje namreč sproži fiziološka dogajanja v telesu, ki jih lahko opišemo kot sproščanje. Pri tem se zniža krvni tlak, upade srčni utrip, sprostijo se mišice, zmehčajo obrazne poteze. Ta proces deluje na avtonomno živčevje, spodbuja parasimpatikus, vzpostavi se vagotonus ali stanje sproščenosti, v katerem se telo »obnavlja« (po dr. Maximilianu Moserju iz Gradca, Avstrija).

21. 3. 2017
Literarno spogledovanje

Bralne ideje – namesto odeje

Kadar so noči dolge, je smeh še posebno potreben. S tem v mislih smo tokrat za vas pripravili »bralne ideje – namesto odeje«, ki vas bodo ogrele in flirtaško zapeljale v dobro družbo, dobro voljo, dober in uspešen začetek novega leta.

13. 12. 2016
Ekstravaganca

Seksapil na visokih petah

10, 12, 15 centimetrov in zveneče ime je včasih dovolj, da podleže moški, ne ženska. To ve zelo malo ljudi, namreč, da so bili čevlji s peto sprva obvezen del jahalne oprave francoskih plemičev, šele v 18. stoletju so jih iz estetskih razlogov obule predstavnice nežnejšega spola. In že takrat se je začela zgodba o čevljih kot simbolu ženstvenosti, odločnosti, samozavesti, elegance, danes pa za nekatere tudi – moči.

12. 12. 2016

Betonski pragozd, kjer se rojevajo sanje

Z New Yorkom imam manjšo težavo vedno, ko ga obiščem. Nikakor me ne spusti mimo, ne da bi se me dotaknil. Sproža nenehno navdušenje, strah, celo zaljubljenost vanj, le ravnodušnosti ne.

13. 10. 2016

Osvajamo svobodo

Tokrat z literarnim »flirtom« osvajamo svobodo. Sledimo ji po prostranih avstralskih pokrajinah in skritih obalah Krfa.

22. 6. 2016
Anže Čokl, Bohinj Eco hotel

Ponoči na Triglavu, zjutraj že v pisarni

Anže Čokl že nekaj let vodi Bohinj Eco hotel, prvi ekološki in energetsko učinkoviti hotel v Sloveniji najvišje kategorije, hkrati pa v njegovem življenju ne manjka niti drugih zanimivih projektov, kot je na primer snemanje dokumentarnega filma o slovenski gorski reševalni službi.

22. 6. 2016

Literarno spogledovanje

Rubrika Literarno spogledovanje je novost, ki bo bralce s predlogi za branje in zanimivimi bralnimi odkritji nagovarjala, naj se ugnezdijo v fotelju, iztegnejo noge, objamejo knjigo in si privoščijo tisto, kar v današnjem tempu življenja najpogosteje pogrešamo: sprostitev in čas, ukraden povsem in samo za nas.

29. 3. 2016

Dve tisočletji boja za vodo

V Mestnem muzeju Ljubljana je na ogled začasna razstava VODA. Zakaj ravno v Ljubljani? Njeno sedanjost in preteklost močno zaznamuje reka Ljubljanica, tako arhitekturno kot zaradi pogostih poplav; kjer je danes barje, je bilo nekdaj močvirje, še prej jezero.

29. 3. 2016

Jože Plečnik – Moja edina ljubica je arhitektura

Za opečnato fasado stavb na številkah 4 in 6 v Karunovi ulici v ljubljanskem Trnovem je letošnjo jesen po dveh letih temeljite prenove svoja vrata ponovno odprla Plečnikova hiša. V njej je znameniti arhitekt živel in delal od leta 1921 do svoje smrti. Torej v času, ko se je porajala in gradila Plečnikova Ljubljana. Za Jožeta Plečnika je bila ustvarjalnost najvišja vrednota, svobodo ustvarjanja pa je ohranjal s samotnim življenjem.

17. 12. 2015

Modni (bon) ton: Dress code ni šala

Na vabilih predpisani dress code je treba upoštevati. Najprej zato, ker z njim izrazite spoštovanje gostitelju, pa tudi zato, ker ne želite biti nevedni in neprimerno oblečeni.

18. 11. 2015
Matjaž Lunaček

Telovadci nad prepadom

Knjiga Telovadci nad prepadom Matjaža Lunačka je nabor kratkih esejev, kjer avtor na podlagi širokega poznavanja umetnosti, filozofije in znanosti (s poudarkom na psihoanalizi) svoja razmišljanja o sodobnem človeku ter njegovih stiskah in iskanju smisla bivanja povezuje z aktualnimi vprašanji, ki pritiskajo na Slovence v času globoke moralne, etične, gospodarske, socialne in politične krize, ko se marsikomu zdi, da je edina pot, ki je pred nami, le pot v propad. Delo je lani izšlo pri Cankarjevi založbi.

12. 11. 2015

Vino: francoski in slovenski paradoks

Vino je del kulture človeštva že več tisoč let . Govori se o od šest do osem tisoč let stari tradiciji, po nekaterih virih pa naj bi prvi vinograd zasadil že Noe takoj po velikem potopu. Od takrat je pitje vina bolj ali manj del posameznih kultur po svetu, vse pa kaže, da imajo mediteranski narodi tudi zaradi vina in posebne prehrane nekaj prednosti na področju zdravja. Mediteransko dieto, kot je znano, poleg vina zaznamujejo predvsem veliko sadja in zelenjave, ribe in oljčno olje.

22. 10. 2015
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Neupravičeno osovraženi statini

29. 5. 2023

Novice iz revmatologije

9. 6. 2023

Na kritični točki?

28. 6. 2023

Bodo enterobakterije, ki izločajo karbapanemaze, ušle izpod nadzora?

28. 6. 2023

Interpretacija antibiograma za ciljano predpisovanje antibiotikov

28. 6. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas