Joie de vivre

LITERARNO SPOGLEDOVANJE

Vse je prav, če ti je koža prav

Sonce! Da zasije skozi okno in šepne, da bo danes vse dobro. Da postruži zadnje zimsko ivje, ki se morda še skriva nekje pod obleko, da pregreje senca in oči, ker bodo tudi misli z vsakim dnem svetlejše. Naj zleze pod kožo in se ugnezdi v trebuhu – poleti je tako zlahka biti dobre volje. Poleti je tako zlahka uporabiti besedo zlahka. Se vam ne zdi tako?

27. 6. 2019
REM

Tudi knjige nas zdravijo

Ne le, da branje krepi našo mentalno kondicijo in nam odpira širši pogled na svet, ampak ga pogosto uporabljamo tako za pomoč pri reševanju iz različnih zagat kot pri želji po pobegu od resničnega sveta. To lahko počnemo zavedno ali nezavedno.

27. 6. 2019
LITERARNO SPOGLEDOVANJE

Pomladni navdih

Popki in žafrani, kosmatinci in dvokrilci, pobalini, potepini, vse kipi od velikega pričakovanja pomladne čarovnije! Zemlja se prebuja in širi svoja pljuča, vdihuje novo moč, kaj se vam ne zdi, da je spet vse drugače? Tema tokratnih knjižnih predlogov je prav inspiracija, ki se z neomejeno močjo volje spaja v velike dosežke in prave zmage.

20. 3. 2019

Hrana bogov, afrodiziak in zakladnica antioksidantov

Ni treba, da imamo vsakič, ko si privoščimo nekaj koščkov čokolade, slabo vest. Čokolada, posebej tista, ki vsebuje več kot 75 % kakava, ima namreč pozitivne učinke.

20. 3. 2019

Ko kadilec ne zmore prenehati kaditi

Kaj svetovati obolelemu kadilcu, ki kljub uporabi vrste nikotinskih nadomestkov, ki mu jih predpiše zdravnik, nikakor ne more prenehati kaditi? Živahnejšo razpravo o učinkovitosti opuščanja kajenja z uporabo nikotinskih nadomestkov in e-cigaret zadnje mesece spodbujajo tudi rezultati najnovejših raziskav.

20. 3. 2019
LITERARNO SPOGLEDOVANJE

Dogodivščine, ki jih gledamo in beremo hkrati

Zima je včasih tudi pusta, s sivim nebom in kratkimi dnevi, in zgodi se, da se raje kot k debeli knjigi stisnemo k TV-ekranu. Povsem normalno – ne pa tudi nujno. Odlična alternativa so stripi, zgodbe v sliki in slike v zgodbi, dogodivščine, ki jih gledamo in beremo hkrati

17. 12. 2018

Navidezna resničnost v metodah zdravljenja in učenja

Še pred nekaj leti se je zdelo, da navidezna resničnost (virtual reality, VR) sodi v znanstveno fantastiko, v zadnjem času pa odločno prodira tudi v zdravstvo, saj prinaša koristi tako bolnikom kot zdravstvenemu osebju.

17. 12. 2018
LITERARNO SPOGLEDOVANJE

»Vsaka ljubezen je pesem.«

Tako navsezadnje pravi naslov zbirke najlepše slovenske ljubezenske poezije po izboru slovenskih pesnikov (2010), ki bralca zaziblje v nežnost, čutnost in makova polja nostalgije.

20. 6. 2018

Dežela ledu in ognja

Težko bi našli deželo, v katero se zgrinjajo gostejše trume resno opremljenih fotografov, ki svoj dragoceni in zajetni tovor vztrajno prenašajo z ene fotogenične lokacije na drugo. Sonce, ki se v poletnih večerih ure in ure nizko nad obzorjem preriva z oblaki, pa skrbi za fotografom ljubo igro svetlobe in dolge sence.

20. 6. 2018
LITERARNO SPOGLEDOVANJE

Življenje v romanu

Drage bralke, dragi bralci, tudi letos bomo neumorno spogledljivi – toliko lepih platnic čaka na pravi trenutek, da sežemo k njim in jim damo priložnost, da nam razkrijejo svojo bogato vsebino.

21. 3. 2018

Slovensko znanje omogoča slepim vstop v digitalni svet

Slovensko podjetje Feelif je razvilo tehnologijo za slepe in slabovidne, s katero so bistveno izboljšali njihovo dojemanje digitalnih vsebin. Lani je evropska komisija med več kot 800 prijavljenimi projekti iz več kot 40 evropskih držav ravno njihov Feelif Creator razglasila za najboljšo socialno inovacijo v Evropi.

21. 3. 2018
Literarno spogledovanje

Trenutek tišine v prazničnem vrvežu

Pod tiho kopreno vre življenje in nič ni več isto: stari prijatelji – nove zgodbe, stare tradicije – novi načini, staro leto – novi začetki, vse se prelamlja in teži nekam naprej, naj si zima še tako domišlja, da je dala Zemljo spat. V vrtiljaku praznikov pa se je prijetno tudi umakniti, si privoščiti trenutek tišine in samote, kamor nas lahko vedno pospremi dobra knjiga.

13. 12. 2017
Chicago

Od Velikih jezer do mesta angelov

»Nič za menoj, vse pred menoj, tako kot je vedno na cesti,« je v himni odprti cesti, romanu Na cesti, zapisal ameriški pisatelj Jack Kerouac. To je bil čas, ko so ljudje v cesti še uživali, ko je niso uporabljali le za to, da bi prišli na neki cilj, temveč tudi za potovanje v neznano. In kljub temu, da Route 66 ima svoj začetek in cilj, vmes nikoli ne veš, kje boš pristal, kaj boš videl in, če si bolj avanturističen, kje boš spal.

13. 12. 2017
Literarno spogledovanje

Priprave na zimsko spanje

Jesen, ki nam sneži listje za vrat, nagovarja k postopnemu umirjanju, k razmišljanju. Zato je naš tokratni izbor sestavljen iz ene knjige v čistem znamenju smeha (ker je ta nepogrešljiv v prav vsakem obdobju) in dveh nekoliko, ne pa izključno resnejših knjig, ki se bosta z nami pogovarjali o človeku, družbi in življenju.

16. 10. 2017
LIFECLASS+pHARMONIA

Vse skrivnosti morja v Portorožu

Lepa Veljanović, dr. med., je specialistka za fizikalno medicino in rehabilitacijo, balneologinja, ki že 31 let dela v Termah Portorož. Tam vse elemente, ki jih ustvarja morje, uporabljajo v zdravstvene namene in tako lajšajo marsikatero bolečino.

16. 10. 2017
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Neupravičeno osovraženi statini

29. 5. 2023

Novice iz revmatologije

9. 6. 2023

Na kritični točki?

28. 6. 2023

Bodo enterobakterije, ki izločajo karbapanemaze, ušle izpod nadzora?

28. 6. 2023

Interpretacija antibiograma za ciljano predpisovanje antibiotikov

28. 6. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas