Joie de vivre

LITERARNO SPOGLEDOVANJE

V ciljni ravnini

Precej zabavno je, če pogledamo tako – častitljiva starost je nekaj, o čemer ljudje tako radi sanjarimo, a hkrati nekaj, česar se »na smrt« bojimo. Življenje je sprehajanje po vrvi, razpeti med namigom večnosti in neizbežno minljivostjo, pa nas vabi zdaj sem, zdaj tja in nikdar ne moremo zares vedeti, kam bomo odskočili z nje.

17. 3. 2021
REM

Ko telo in duša potrebujeta počitek kot Sahara vode

V preteklem letu smo bili vsi, še posebej pa zdravniki, izpostavljeni povsem novim delovnim okoliščinam oziroma obremenitvam, takšne razmere pa še kar trajajo. Zato je še toliko bolj pomembno, da ne pozabimo na dovolj počitka in sproščanja, sicer obstaja velika nevarnost razvoja kronične utrujenosti in izgorelosti.

17. 3. 2021
LITERARNO SPOGLEDOVANJE

Sinovi sonca

Ne, svet ne stoji na moških. Saj sploh ni na miru, ves čas se vrti, a kako lepši, jasnejši, še bolj iskriv je, ker ga z nami poganjajo fantastični možje in fantje. Nekaj vžiga, nenehno izziva ognjene junake, da vstajajo in se znova borijo, da ščitijo svoje družine, s telesi in mirnim razumom, spodaj pod vsem tem je nekaj žarečega, pogumnega, divjega in dobrohotnega.

16. 12. 2020
REM

Z načinom komunikacije lahko odnose poglobimo ali skrhamo

Kar ljudje pravzaprav ves čas počnemo, je, da zadovoljujemo svoje potrebe. Težava je, da marsikdaj niti sami ne vemo, česa si pravzaprav želimo, poleg tega se običajno izražamo zelo nejasno, meni začetnik pristopa nenasilne komunikacije Marshall B. Rosenberg.

16. 12. 2020
LITERARNO SPOGLEDOVANJE

Moč ranljivosti

Ženske v mnogih zgodbah o človeštvu primerjajo in povezujejo z luno. Intuicija, mir, sila, s katero valovijo oceani. Vse bolj se zdi, da stojimo na pragu obujenega in prenovljenega zavedanja o sebi, pa tudi, da med stopanjem čez potrebujemo predvsem dvoje: prepoznati in biti to, kar smo.

14. 10. 2020
REM

Stavbe so lahko požrešne in škodljive, naj ne bodo nič od tega

Trajnostno načrtovanje je odgovor za zmanjšanje škodljivih vplivov gradnje na okolje, obenem pa skrb za ohranjanje zdravja. Lastnosti stavb in njihovi vplivi so za počutje in zdravje ključni, saj kar 65 odstotkov časa preživimo doma. Raziskave kažejo, da eden od šestih ljudi v Evropi, kar je približno 80 milijonov ljudi, živi v nezdravih prostorih.

14. 10. 2020
LITERARNO SPOGLEDOVANJE

Možgani na »ON«

Orehasta palača živčevja nas od nekdaj fascinira, njena zgradba, organiziranost, delovanje, njene mane in vedno znova presenetljive razsežnosti. Čeprav možgane čez poletje najraje pošljemo na pašo po ozelenelih jasah zasluženega počitka, bomo tokrat storili prav nasprotno. Za vas smo izbrali knjige praktične narave, polne zagonetk, ugank, miselnega treninga na dolge in kratke steze, takšne, ki vas bodo izzvale, presenetile in zabavale.

18. 6. 2020
REM

Osebnostna rast v globoki modrini

Vrsta psihoterapevtskih šol in učenj ponuja metode za soočanje s stresom ter odpravo stresa oziroma preobremenjenosti. Cilj prav vseh je sprostitev in pogled na stvari z drugega zornega kota, kar vodi v spremenjeno dojemanje sveta in odnosov v njem. Ravno to na prav poseben način ponuja tudi veščina potapljanja.

18. 6. 2020
LITERANO SPOGLEDOVANJE

Krvava zabava« – grozljivke, kriminalke in srhljivke

Knjige, od katerih vzdolž hrbta zagomazi, kriminalni in zločinski primeri, ki šokirajo in zapeljejo, ter detektivske akcije, ki izzivajo ugibanja, razburjenje in občudovanje. Skrivnostnost, vtkana v takšne žanre, izmamlja posebno disciplino užitka – upreti se radovednosti, da pokukamo na zadnjo stran in kar takoj razkrijemo glavne negativce.

17. 3. 2020
REM

Za smeh se odločimo enako, kot bi se za tek

Smeh je prirojen, in če se otrok do 10. meseca starosti ne nasmeji igrici »skrivanje za pleničko«, lahko to kaže na motnjo v razvoju kognitivnih sposobnosti ali celo na avtizem. Obenem je smeh kljub svoji preprostosti koristen za zdravje in kot tak izredno resna stvar, s katero se že dolga leta ukvarjajo znanstveniki po vsem svetu. Podrobnosti je razkrila Simona Krebs, mag. zdr. nege, učiteljica in vaditeljica joge smeha.

17. 3. 2020
LITERANO SPOGLEDOVANJE

Koliko vdihov imam?

V prazničnem času, ki se že kotali s snežnimi kepami, pa tudi sicer se ustavimo, zadihajmo, pomislimo na to, kaj je res pomembno, in ostalo pustimo. Če še zasluži naš čas, bo že našlo pot nazaj. Navsezadnje zares potrebujemo samo miren izdih in svež vdih, pa se včasih zgodi kot je treba, samo od sebe

11. 12. 2019

Obrat na peti

Pod polotokom Gargano, ki kot ostroga štrli v Jadran, se je na šilasti peti italijanskega škornja razvlekla slikovita, pretežno nizka in kraško sušna Apulija. Prepišna lega na stičišču trgovskih in vojaških poti je kriva za dramatične vzpone in padce, ki so te kraje ustrojili v kontrastno krpanko bahavega baroka, skromnih vasic in samosvojega stavbarstva.

10. 12. 2019
LITERARNO SPOGLEDOVANJE

Ves svet je oder

Tokrat koketiramo dramatično – napeto in presenetljivo, kot vselej, ko se pomenkujemo z dramskimi besedili. Dramatika je izrazito družabna – namenjena družbi, izvirajoča iz nje, nenehno v gibanju, vedno v dialogu. Izbrane zbirke nekaterih vodilnih slovenskih avtorjev napeljujejo k razmišljanju, pregibanju ustaljenih predstav, pomenkovanju in posebej tudi k obisku gledališč, v katerih dramska besedila vsakič znova zaživijo. In to je spet zgodba zase, vredna našega občinstva.

22. 10. 2019
LITERANO SPOGLEDOVANJE

Levjesrčnost prisrčnosti v vrsticah in na platnicah

Živeli, »poeti in norci«, živelo utripanje vseh, ki radi verjamejo, da najlepše v nas izvira iz srca in se podarja za iščoča srca drugih. Tokratno Literarno spogledovanje je namenjeno prav vam.

21. 10. 2019
REM

Svetloba narekuje več kot le cirkadiani ritem

Zakorakali smo v jesen, ki nas navdušuje s svojimi barvami, a hkrati počasi skrajšuje dneve. Svetloba vpliva na naše počutje, saj smo vedrejši, kadar so dnevi sončni in prijazni, in pogosto radi rečemo, da se počutimo »vremenske«, če dežuje ali so dnevi sivi. Kaj se pravzaprav dogaja z našim organizmom v mesecih, ko je naravne svetlobe čedalje manj

21. 10. 2019
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Neupravičeno osovraženi statini

29. 5. 2023

Novice iz revmatologije

9. 6. 2023

Na kritični točki?

28. 6. 2023

Bodo enterobakterije, ki izločajo karbapanemaze, ušle izpod nadzora?

28. 6. 2023

Interpretacija antibiograma za ciljano predpisovanje antibiotikov

28. 6. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas