Joie de vivre

LITERARNO SPOGLEDOVANJE

Sinovi sonca

Ne, svet ne stoji na moških. Saj sploh ni na miru, ves čas se vrti, a kako lepši, jasnejši, še bolj iskriv je, ker ga z nami poganjajo fantastični možje in fantje. Nekaj vžiga, nenehno izziva ognjene junake, da vstajajo in se znova borijo, da ščitijo svoje družine, s telesi in mirnim razumom, spodaj pod vsem tem je nekaj žarečega, pogumnega, divjega in dobrohotnega.

16. 12. 2020
REM

Z načinom komunikacije lahko odnose poglobimo ali skrhamo

Kar ljudje pravzaprav ves čas počnemo, je, da zadovoljujemo svoje potrebe. Težava je, da marsikdaj niti sami ne vemo, česa si pravzaprav želimo, poleg tega se običajno izražamo zelo nejasno, meni začetnik pristopa nenasilne komunikacije Marshall B. Rosenberg.

16. 12. 2020
LITERARNO SPOGLEDOVANJE

Moč ranljivosti

Ženske v mnogih zgodbah o človeštvu primerjajo in povezujejo z luno. Intuicija, mir, sila, s katero valovijo oceani. Vse bolj se zdi, da stojimo na pragu obujenega in prenovljenega zavedanja o sebi, pa tudi, da med stopanjem čez potrebujemo predvsem dvoje: prepoznati in biti to, kar smo.

14. 10. 2020
REM

Stavbe so lahko požrešne in škodljive, naj ne bodo nič od tega

Trajnostno načrtovanje je odgovor za zmanjšanje škodljivih vplivov gradnje na okolje, obenem pa skrb za ohranjanje zdravja. Lastnosti stavb in njihovi vplivi so za počutje in zdravje ključni, saj kar 65 odstotkov časa preživimo doma. Raziskave kažejo, da eden od šestih ljudi v Evropi, kar je približno 80 milijonov ljudi, živi v nezdravih prostorih.

14. 10. 2020
LITERARNO SPOGLEDOVANJE

Možgani na »ON«

Orehasta palača živčevja nas od nekdaj fascinira, njena zgradba, organiziranost, delovanje, njene mane in vedno znova presenetljive razsežnosti. Čeprav možgane čez poletje najraje pošljemo na pašo po ozelenelih jasah zasluženega počitka, bomo tokrat storili prav nasprotno. Za vas smo izbrali knjige praktične narave, polne zagonetk, ugank, miselnega treninga na dolge in kratke steze, takšne, ki vas bodo izzvale, presenetile in zabavale.

18. 6. 2020
REM

Osebnostna rast v globoki modrini

Vrsta psihoterapevtskih šol in učenj ponuja metode za soočanje s stresom ter odpravo stresa oziroma preobremenjenosti. Cilj prav vseh je sprostitev in pogled na stvari z drugega zornega kota, kar vodi v spremenjeno dojemanje sveta in odnosov v njem. Ravno to na prav poseben način ponuja tudi veščina potapljanja.

18. 6. 2020
LITERANO SPOGLEDOVANJE

Krvava zabava« – grozljivke, kriminalke in srhljivke

Knjige, od katerih vzdolž hrbta zagomazi, kriminalni in zločinski primeri, ki šokirajo in zapeljejo, ter detektivske akcije, ki izzivajo ugibanja, razburjenje in občudovanje. Skrivnostnost, vtkana v takšne žanre, izmamlja posebno disciplino užitka – upreti se radovednosti, da pokukamo na zadnjo stran in kar takoj razkrijemo glavne negativce.

17. 3. 2020
REM

Za smeh se odločimo enako, kot bi se za tek

Smeh je prirojen, in če se otrok do 10. meseca starosti ne nasmeji igrici »skrivanje za pleničko«, lahko to kaže na motnjo v razvoju kognitivnih sposobnosti ali celo na avtizem. Obenem je smeh kljub svoji preprostosti koristen za zdravje in kot tak izredno resna stvar, s katero se že dolga leta ukvarjajo znanstveniki po vsem svetu. Podrobnosti je razkrila Simona Krebs, mag. zdr. nege, učiteljica in vaditeljica joge smeha.

17. 3. 2020
LITERANO SPOGLEDOVANJE

Koliko vdihov imam?

V prazničnem času, ki se že kotali s snežnimi kepami, pa tudi sicer se ustavimo, zadihajmo, pomislimo na to, kaj je res pomembno, in ostalo pustimo. Če še zasluži naš čas, bo že našlo pot nazaj. Navsezadnje zares potrebujemo samo miren izdih in svež vdih, pa se včasih zgodi kot je treba, samo od sebe

11. 12. 2019

Obrat na peti

Pod polotokom Gargano, ki kot ostroga štrli v Jadran, se je na šilasti peti italijanskega škornja razvlekla slikovita, pretežno nizka in kraško sušna Apulija. Prepišna lega na stičišču trgovskih in vojaških poti je kriva za dramatične vzpone in padce, ki so te kraje ustrojili v kontrastno krpanko bahavega baroka, skromnih vasic in samosvojega stavbarstva.

10. 12. 2019
LITERARNO SPOGLEDOVANJE

Ves svet je oder

Tokrat koketiramo dramatično – napeto in presenetljivo, kot vselej, ko se pomenkujemo z dramskimi besedili. Dramatika je izrazito družabna – namenjena družbi, izvirajoča iz nje, nenehno v gibanju, vedno v dialogu. Izbrane zbirke nekaterih vodilnih slovenskih avtorjev napeljujejo k razmišljanju, pregibanju ustaljenih predstav, pomenkovanju in posebej tudi k obisku gledališč, v katerih dramska besedila vsakič znova zaživijo. In to je spet zgodba zase, vredna našega občinstva.

22. 10. 2019
LITERANO SPOGLEDOVANJE

Levjesrčnost prisrčnosti v vrsticah in na platnicah

Živeli, »poeti in norci«, živelo utripanje vseh, ki radi verjamejo, da najlepše v nas izvira iz srca in se podarja za iščoča srca drugih. Tokratno Literarno spogledovanje je namenjeno prav vam.

21. 10. 2019
REM

Svetloba narekuje več kot le cirkadiani ritem

Zakorakali smo v jesen, ki nas navdušuje s svojimi barvami, a hkrati počasi skrajšuje dneve. Svetloba vpliva na naše počutje, saj smo vedrejši, kadar so dnevi sončni in prijazni, in pogosto radi rečemo, da se počutimo »vremenske«, če dežuje ali so dnevi sivi. Kaj se pravzaprav dogaja z našim organizmom v mesecih, ko je naravne svetlobe čedalje manj

21. 10. 2019
LITERARNO SPOGLEDOVANJE

Vse je prav, če ti je koža prav

Sonce! Da zasije skozi okno in šepne, da bo danes vse dobro. Da postruži zadnje zimsko ivje, ki se morda še skriva nekje pod obleko, da pregreje senca in oči, ker bodo tudi misli z vsakim dnem svetlejše. Naj zleze pod kožo in se ugnezdi v trebuhu – poleti je tako zlahka biti dobre volje. Poleti je tako zlahka uporabiti besedo zlahka. Se vam ne zdi tako?

27. 6. 2019
REM

Tudi knjige nas zdravijo

Ne le, da branje krepi našo mentalno kondicijo in nam odpira širši pogled na svet, ampak ga pogosto uporabljamo tako za pomoč pri reševanju iz različnih zagat kot pri želji po pobegu od resničnega sveta. To lahko počnemo zavedno ali nezavedno.

27. 6. 2019
LITERARNO SPOGLEDOVANJE

Pomladni navdih

Popki in žafrani, kosmatinci in dvokrilci, pobalini, potepini, vse kipi od velikega pričakovanja pomladne čarovnije! Zemlja se prebuja in širi svoja pljuča, vdihuje novo moč, kaj se vam ne zdi, da je spet vse drugače? Tema tokratnih knjižnih predlogov je prav inspiracija, ki se z neomejeno močjo volje spaja v velike dosežke in prave zmage.

20. 3. 2019

Hrana bogov, afrodiziak in zakladnica antioksidantov

Ni treba, da imamo vsakič, ko si privoščimo nekaj koščkov čokolade, slabo vest. Čokolada, posebej tista, ki vsebuje več kot 75 % kakava, ima namreč pozitivne učinke.

20. 3. 2019

Ko kadilec ne zmore prenehati kaditi

Kaj svetovati obolelemu kadilcu, ki kljub uporabi vrste nikotinskih nadomestkov, ki mu jih predpiše zdravnik, nikakor ne more prenehati kaditi? Živahnejšo razpravo o učinkovitosti opuščanja kajenja z uporabo nikotinskih nadomestkov in e-cigaret zadnje mesece spodbujajo tudi rezultati najnovejših raziskav.

20. 3. 2019
LITERARNO SPOGLEDOVANJE

Dogodivščine, ki jih gledamo in beremo hkrati

Zima je včasih tudi pusta, s sivim nebom in kratkimi dnevi, in zgodi se, da se raje kot k debeli knjigi stisnemo k TV-ekranu. Povsem normalno – ne pa tudi nujno. Odlična alternativa so stripi, zgodbe v sliki in slike v zgodbi, dogodivščine, ki jih gledamo in beremo hkrati

17. 12. 2018

Navidezna resničnost v metodah zdravljenja in učenja

Še pred nekaj leti se je zdelo, da navidezna resničnost (virtual reality, VR) sodi v znanstveno fantastiko, v zadnjem času pa odločno prodira tudi v zdravstvo, saj prinaša koristi tako bolnikom kot zdravstvenemu osebju.

17. 12. 2018
LITERARNO SPOGLEDOVANJE

»Vsaka ljubezen je pesem.«

Tako navsezadnje pravi naslov zbirke najlepše slovenske ljubezenske poezije po izboru slovenskih pesnikov (2010), ki bralca zaziblje v nežnost, čutnost in makova polja nostalgije.

20. 6. 2018

Dežela ledu in ognja

Težko bi našli deželo, v katero se zgrinjajo gostejše trume resno opremljenih fotografov, ki svoj dragoceni in zajetni tovor vztrajno prenašajo z ene fotogenične lokacije na drugo. Sonce, ki se v poletnih večerih ure in ure nizko nad obzorjem preriva z oblaki, pa skrbi za fotografom ljubo igro svetlobe in dolge sence.

20. 6. 2018
LITERARNO SPOGLEDOVANJE

Življenje v romanu

Drage bralke, dragi bralci, tudi letos bomo neumorno spogledljivi – toliko lepih platnic čaka na pravi trenutek, da sežemo k njim in jim damo priložnost, da nam razkrijejo svojo bogato vsebino.

21. 3. 2018

Slovensko znanje omogoča slepim vstop v digitalni svet

Slovensko podjetje Feelif je razvilo tehnologijo za slepe in slabovidne, s katero so bistveno izboljšali njihovo dojemanje digitalnih vsebin. Lani je evropska komisija med več kot 800 prijavljenimi projekti iz več kot 40 evropskih držav ravno njihov Feelif Creator razglasila za najboljšo socialno inovacijo v Evropi.

21. 3. 2018
Literarno spogledovanje

Trenutek tišine v prazničnem vrvežu

Pod tiho kopreno vre življenje in nič ni več isto: stari prijatelji – nove zgodbe, stare tradicije – novi načini, staro leto – novi začetki, vse se prelamlja in teži nekam naprej, naj si zima še tako domišlja, da je dala Zemljo spat. V vrtiljaku praznikov pa se je prijetno tudi umakniti, si privoščiti trenutek tišine in samote, kamor nas lahko vedno pospremi dobra knjiga.

13. 12. 2017
Chicago

Od Velikih jezer do mesta angelov

»Nič za menoj, vse pred menoj, tako kot je vedno na cesti,« je v himni odprti cesti, romanu Na cesti, zapisal ameriški pisatelj Jack Kerouac. To je bil čas, ko so ljudje v cesti še uživali, ko je niso uporabljali le za to, da bi prišli na neki cilj, temveč tudi za potovanje v neznano. In kljub temu, da Route 66 ima svoj začetek in cilj, vmes nikoli ne veš, kje boš pristal, kaj boš videl in, če si bolj avanturističen, kje boš spal.

13. 12. 2017
1 2 3 4

Aktualni e-novičnik

Pljučna hipertenzija – dolga pot do diagnoze

29. 5. 2024

Beseda je najmočnejše orožje

27. 3. 2024

Novosti v obravnavi arterijske hipertenzije

27. 3. 2024

Vse več bolnikov potrebuje napredno zdravljenje

27. 3. 2024

Kako predelati disfunkcionalno shranjenje spomine?

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.