Nevrologija

ECTRIMS 2021

Od 13. do 15. oktobra je potekal virtualni letni kongres Evropskega združenja za zdravljenje in raziskave multiple skleroze (ECTRIMS), na katerem so strokovnjaki z vsega sveta predstavili nova dognanja o diagnostiki in zdravljenju te nevrološke bolezni. Povzeli smo nekaj odmevnih predstavitev.

15. 12. 2021
SLOVENSKA STROKA

Zdravljenje z NOAK po krvavitvi v centralni živčni sistem

Akutna krvavitev v centralni živčni sistem (CŽS) je resen zaplet zdravljenja z neposrednimi peroralnimi antikoagulacijskimi zdravili (NOAK). Trenutne smernice o ponovni uvedbi zdravljenja z NOAK po krvavitvi v CŽS so omejene na mnenja strokovnjakov, zato so asist. mag. Senta Frol, dr. med., prof. dr. Mišo Šabovič, dr. med., in izr. prof. dr. Janja Pretnar Oblak, dr. med., opravili analizo.

15. 12. 2021

Antikoagulacijsko zdravljenje pri atrijski fibrilaciji

Zaplete atrijske fibrilacije, med katerimi je najpogostejša možganska kap, lahko preprečimo z antikoagulacijskim zdravljenjem. Kdaj predpisati terapijo in kakšne so novosti v protitrombotičnem zdravljenju bolnikov z atrijsko fibrilacijo, je na 24. Schrottovih dnevih predstavila specialistka kardiologije in vaskularne medicine dr. Nina Vene, dr. med., s KO za žilne bolezni UKC Ljubljana.

13. 10. 2021

Sodobne terapije spreminjajo fenotipe bolezni

»Sodobno zdravljenje povsem spreminja naravni potek spinalne mišične atrofije (SMA) in s tem nastajajo novi fenotipi bolezni. Bolezen spoznavamo na novo,« je v satelitskem simpoziju na Derčevih dnevih dejal specialist pediatrije izr. prof. dr. Damjan Osredkar, dr. med., predstojnik KO za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana.

13. 10. 2021

Slabši imunski sistem, kronične bolezni in stukturne spremembe v možganih

Raziskave o nespečnosti razkrivajo veliko zanimivih podatkov: dolgotrajna nezdravljena nespečnost se povezuje s strukturnimi spremembami v možganih, podatki kažejo tudi na možno tveganje za srčno-žilne in presnovne bolezni, tudi za razvoj diabetesa. Perfekcionizem pa je ena od osebnostnih lastnosti, ki je tudi lahko dejavnik tveganja za nespečnost.

22. 9. 2021
Veliki 4 - NEJM

Risdiplam pri zdravljenju spinalne mišične atrofije tipa 1

Publikacija NEJM je objavila raziskavo, ki je preverjala učinkovitost in varnost zdravila risdiplam pri zdravljenju spinalne mišične atrofije. V članku so predstavili rezultate prvega od dveh delov raziskave pri zdravljenju dojenčkov z začetkom v starosti od enega do sedmih mesecev.

23. 6. 2021
Veliki 4 - JAMA

Obravnava bolnikov s TIA ali akutno ishemično možgansko kapjo

V reviji JAMA je bil objavljen povzetek pregleda literature o sodobnih pristopih k obravnavi bolnikov s prehodnim ishemičnim napadom (TIA) ali akutno ishemično možgansko kapjo, katerih cilj je izboljšati funkcionalno stanje bolnikov in preprečiti ponovne ishemične dogodke.

23. 6. 2021
pHARMONIA + TEVA

Fremanezumab v obravnavi migrene

Migrena je onesposabljajoča bolezen, zato je razumljivo, da je profilaktično zdravljenje, ki zmanjšuje onesposobljenost, izrednega pomena za posameznika in celotno družbo. Novi uvidi v patofiziološko dogajanje pri migreni in vloga peptida, povezanega z genom za kalcitonin (CGRP), so omogočili razvoj bioloških zdravil pri preventivi migrene.

23. 6. 2021

Miti in dejstva o multipli sklerozi

Vsi simptomi multiple skleroze niso tako izraziti, da bi bolnika hitro pripeljali do zdravnika in zdravnika do diagnoze. Na kaj vse je treba biti pozoren, da se multipla skleroza ne spregleda, razlaga specialistka nevrologije asist. Lina Savšek, dr. med., iz SB Celje

23. 6. 2021

To so zelo učinkovita zdravila

Pred dobrim letom so v klinično rabo uradno prišla monoklonska protitelesa proti molekuli CGRP, ki so prelomna novost v preprečevanju migrenskih glavobolov. Kaj nas je naučilo to obdobje in kako lahko specialisti družinske medicine, ki sicer niso predpisovalci omenjenih tarčnih zdravil, pripomorejo k boljšemu dostopu bolnikov do uspešne preventive migrene?

23. 6. 2021

Program za spremljanje bolnikov z migreno

Namen programa, zagnanega marca letos, je vodenje evidence glavobolov, ki je osnovno orodje za spremljanje bolnika z glavobolom in je zelo pomembno za učinkovitejšo obravnavo glavobolov in migren, poudarja specialist nevrologije Jožef Magdič, dr. med., z Oddelka za nevrološke bolezni UKC Maribor

29. 4. 2021
VIDEO

Poddiagnosticirana in včasih tudi neustrezno zdravljena

Zakaj je migrena še danes poddiagnosticirana, neprepoznana in včasih tudi neustrezno zdravljena, razlaga specialist nevrologije Jožef Magdič, dr. med., iz UKC Maribor. Povedal je tudi, katere so bile tri revolucije v obravnavi migrene, kaj se opredeli kot uspešno zdravljenje ter kako naj poteka ukinjanje zdravil.

29. 4. 2021
INFOGRAFIKA

Manj kot polovica bolnikov je zadovoljnih s trenutnim zdravljenjem

Migrena je poddiagnosticirana pri več kot polovici bolnikov, manj kot polovica bolnikov se zaradi težav posvetujez zdravnikom. Prav tako je manj kot polovica bolnikov zadovoljnih s svojim trenutnim zdravljenjem migrene.

29. 4. 2021
VIDEO

Zakaj preventivno zdravljenje uvajati že na primarni ravni

Kako poteka uvajanje preventivnega zdravljenja migrene na primarni ravni, za katere bolnike je primerno in kako pomemben je dnevnik migrenskih napadov, pojasnjuje specialistka družinske medicine Mihaela Strgar Hladnik, dr. med., iz ZD Ljubljana.

29. 4. 2021
INTERVJU

Nespečnost, drugi najpogostejši simptom okužbe covid

Kako pomembno je hitro naslavljanje nespečnosti in kako se jo zdravi glede na vzrok, pojasnjuje specialistka nevrologije izr. prof. dr. Leja Dolenc Grošelj, dr. med. Kot je povedala, je nespečnost tudi drugi najpogostejši simptom okužbe covid, ki lahko traja do šest mesecev po preboleli okužbi.

29. 3. 2021
Veliki 4 - The Lancet

Rimegepant učinkovit za preventivno zdravljenje migrene

Rimegepant je antagonist receptorja za CGRP. V klinični raziskavi faze II/III so preverili učinkovitost in varnost tega peroralnega zdravila pri preventivnem zdravljenju migrenskih napadov. Rezultati študije so bili objavljeni decembra 2020 v reviji The Lancet.

17. 3. 2021

Luč na koncu predora

S temi besedami je prihod prve učinkovine za zdravljenje bolnikov z aktivno sekundarno progresivno multiplo sklerozo, siponimod, predstavila prof. Tanja Hojs Fabjan, dr. med., predstojnica Oddelka za nevrološke bolezni na UKC Maribor. Ostaja kar nekaj izzivov pravočasnega prepoznavanja progresije in s tem pravočasne uvedbe tega zdravljenja.

17. 3. 2021

Slabo izkoriščeno preventivno zdravljenje migrene

Na slovenskem spletnem strokovnem srečanju o obravnavi migrene, ki se je odvijalo novembra lani, je kot gost sodeloval prof. dr. Lars Bendtsen, dr. med., iz Danskega centra za glavobol Univerze Rigshospitalet Glostrup v Köbenhavnu.

17. 3. 2021

Sprostitev predpisovanja skriva tudi nekaj pasti

Sprostitev predpisovanja antidementivov za zdravnike družinske medicine je velik korak naprej, saj se je s tem pomembno povečala dostopnost zdravljenja. Pri zdravnikih je sicer še vedno treba preseči terapevtski nihilizem in povečati zavzetost za zdravljenje, je dejala specialistka splošne medicine mag. Tatjana Cvetko, dr. med., iz ZD Koper.

17. 3. 2021

Cepljenje bolnikov z multiplo sklerozo

Kakšna so priporočila za cepljenje bolnikov z multiplo sklerozo, piše specialist nevrolog Jožef Magdič, dr. med., iz Oddelka za nevrološke bolezni UKC Maribor. Kdaj cepiti, je odvisno od zdravljenja, ki ga bolnik prejema.

25. 1. 2021
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Pljučna hipertenzija – dolga pot do diagnoze

29. 5. 2024

Beseda je najmočnejše orožje

27. 3. 2024

Novosti v obravnavi arterijske hipertenzije

27. 3. 2024

Vse več bolnikov potrebuje napredno zdravljenje

27. 3. 2024

Kako predelati disfunkcionalno shranjenje spomine?

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.