Nevrologija

INFOGRAFIKA

Najpomembnejša je edukacija

S pravočasno prepoznavo in zdravljenjem Fabryjeve bolezni (FB) se lahko preprečijo ireverzibilne okvare organov več organskih sistemov, zgodnja obolevnost in umrljivost.

23. 9. 2020

Učinkovita zdravila so, treba je poiskati manjkajoče bolnike

Zakaj je pomembno poiskati neodkrite bolnike s Fabryjevo boleznijo? Ker se z zgodnjim zdravljenjem preprečujejo nepovratne okvare na tarčnih organih: na srcu, ledvicah in centralnem živčnem sistemu.

22. 9. 2020
Intervju

Novo profilaktično zdravljenje težjih oblik migrene

Čeprav gre za ljudi, se zdi, da so pomembne samo številke. Več deset milijard evrov na leto izgubi evropsko gospodarstvo zaradi migrene, je povedal asist. dr. Andrej Fabjan, dr. med., z Nevrološke klinike UKC Ljubljana. Monoklonska protitelesa proti molekuli CGRP imajo potencial za zmanjšanje tega bremena.

23. 6. 2020

Zobozdravniška obravnava nevroloških pacientov

Zobozdravniki se v svojih ordinacijah vsakodnevno srečujemo s pacienti, ki imajo različna nevrološka obolenja in nevrološke motnje. V prispevku bomo predstavili strategije obravnave bolnikov z epilepsijo in dolgoletnimi cerebrovaskularnimi obolenji, ki imajo povečano tveganje za možgansko kap.

23. 6. 2020
Preglednica

Farmakološko obvladovanje migrene

19. 6. 2020
INFOGRAFIKA

Utrudljivost je pomembna težava bolnikov z MS

Na kaj vse vpliva multipla skleroza?

17. 6. 2020
Intervju

Raziskave pri odraslih s spinalno mišično atrofijo

Doc. dr. Blaž Koritnik, dr. med., spec. nevrolog je v videu predstavil prve rezultate zdravljenja z nusinersenom pri odraslih s SMA, načine spremljanja odraslih in prve izkušnje z zdravljenjem odraslih v Sloveniji.

17. 6. 2020
Kongres EAN

Bolnike z MS bomo več spremljali na daljavo

Na kongresu Evropske akademije za nevrologijo, ki je tokrat potekal prek spleta, so pozornost namenili tudi multipli sklerozi (MS). »Poleg novosti v zdravljenju ter dolgoročnih podatkov o učinkovitosti in varnosti zdravil smo opazili prizadevanja za čim boljše spremljanje in vodenje bolnikov s pomočjo sodobne tehnologije,« je poudaril dr. Gregor Brecl Jakob, dr. med., z Nevrološke klinike UKC Ljubljana.

17. 6. 2020

Algoritmi, ki rešujejo življenja

Nevrološka intenzivna enota UKC Ljubljana že nekaj let tesno sodeluje pri projektu CERTAIN pod okriljem ameriške klinike Mayo. Članica skupine predavateljev v okviru projekta je tudi specialistka nevrologije in intenzivne medicine dr. Nataša Milivojević, dr. med., vodja Oddelka nevrološke intenzivne terapije UKC Ljubljana.

16. 6. 2020

Kontinuirana zdravljenja po formuli 5-2-1

Zdravljenje Parkinsonove bolezni (PB) je simptomatsko in usmerjeno v omilitev klasičnih motoričnih znakov, nemotoričnih težav in prej ali slej tudi motoričnih komplikacij zdravljenja z levodopo. Levodopa je še vedno zlati standard zdravljenja PB, a po nekaj letih jemanja večina bolnikov razvije motorične komplikacije.

16. 6. 2020
Migrena

Lezi in potrpi? To ne gre!

Monoklonska protitelesa proti molekuli CGRP niso čudežna in ne pomagajo vsem bolnikom z migreno enako dobro, ugotavlja asist. dr. Andrej Fabjan, dr. med., z Nevrološke klinike UKC Ljubljana, ker gre za patofiziološko heterogeno bolezen. In vendar je za veliko bolnikov novo profilaktično zdravljenje najboljša možnost – da sploh lahko delajo in da njihovi odnosi z drugimi ne trpijo preveč.

16. 6. 2020

Zdravljenje multiple skleroze v klinični praksi

Napredek zdravljenja multiple skleroze je bil velik in hitrejši kot pri preostalih boleznih, navdušeno poroča nemški specialist nevrologije Refik Pul, dr. med., z Nevrološke klinike UKC Essen. V sodelovanju z UKC Münster je izvedel kohortno raziskavo, da bi rezultate klinične raziskave enega od zdravil IRT celostno primerjal z izkušnjami v praksi in na heterogeni skupini bolnikov z multiplo sklerozo.

16. 6. 2020

Kaj je bilo in bo drugače

Ob COVID-19 se na podlagi novih spoznanj spreminjajo tudi priporočila za strokovno obravnavo bolnika z multiplo sklerozo. Eden glavnih dejavnikov pri oblikovanju priporočil je vrsta imunosupresivnega zdravila, je poudaril predstojnik KO za bolezni živčevja z UKC Ljubljana, izr. prof. dr. Uroš Rot, dr. med. Določene stabilne bolnike bodo še naprej skušali obravnavati prek telefona. Mnogi so takega načina komuniciranja sicer že vajeni.

16. 6. 2020

Centre za MS je treba urediti širše, na ravni države

Smernice za zdravljenje in obravnavo bolnikov z multiplo sklerozo (MS) iz leta 2018 predlagajo oskrbo bolnikov v specializiranih centrih za MS, ki omogočajo ustrezno celostno obravnavo. Da je treba te centre pri nas urediti širše, s čimer bi omogočili enotno in vsem bolnikom dostopno obravnavo, poudarja dr. Alenka Horvat Ledinek, dr. med., z Nevrološke klinike UKC Ljubljana.

16. 6. 2020

Novo definiranje centralne hipersomnije

Evropski strokovnjaki s področja medicine spanja menijo, da je dosedanja definicija centralne hipersomnije pomanjkljiva. Predlog nove definicije in razloge zanj je opisala izr. prof. dr. Leja Dolenc Grošelj, dr. med., vodja laboratorija za motnje spanja na Kliničnem inštitutu za klinično nevrofiziologijo.

16. 6. 2020

Pri diagnostiki epilepsije pomaga »veliki brat«

Dobra plat opremljenosti vse večjega dela našega sveta s kamerami je, da lahko osebam z epilepsijo pomaga do hitrejše diagnoze. Mag. Bogdan Lorber, dr. med., svetuje, naj zdravniki poskušajo priti do teh posnetkov, ki so veliko boljši pričevalci dogajanja od človeških očividcev.

16. 6. 2020

Nočejo vsi vedeti, da imajo demenco

Medtem ko zdravila, ki bi poseglo v vzroke demence, ne dočakamo, imajo vsaj nekateri slovenski bolniki možnost sodelovati v kliničnih raziskavah zanje, v projektih izboljšanja zgodnjega odkrivanja demence in tudi raziskavah razvoja digitalnih orodij, ki bi zmanjšala dejavnike tveganja, nam je razložila doc. dr. Milica Gregorič Kramberger, dr. med.

16. 6. 2020
Uvodnik

Nevrologija v vrtincu razvoja

Razvoj genske terapije je še posebej preoblikoval otroško nevrologijo, kjer mnoge zdravnike prevevajo občutki, podobni tistim, ki so jih doživljali zdravniki, usmerjeni v zdravljenje multiple skleroze, pred skoraj 30 leti.

16. 6. 2020
Nevrologija

Z možgani nad možgane

Kako slovenska nevrologija raziskuje nevrološke posledice COVID-19, kaj krepi in kaj jemlje zalet nevrološki raziskovalni dejavnosti in kako nevrologi priznajo sodelavcem v modri uniformi, da lahko nadgradijo njihovo vlogo – sta nanizala prof. dr. Zvezdan Pirtošek, dr. med., in doc. dr. Maja Kojović, dr. med.

15. 6. 2020

Bolniki z multiplo sklerozo med epidemijo COVID-19

Veliko bolnikov z multiplo sklerozo se zdravi z imunomodulatornimi in/ali imunosupresivnimi zdravili, zaradi česar imajo večje tveganje za okužbe. Čeprav z dokazi podprtih podatkov še ni veliko, se že oblikujejo priporočila za njihovo obravnavo med epidemijo COVID-19. Eno pomembnejših vprašanj je, ali je treba terapijo prilagoditi in kako. Vprašali smo dr. Alenko Hrovat Ledinek, dr. med.

24. 3. 2020
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Neupravičeno osovraženi statini

29. 5. 2023

Novice iz revmatologije

9. 6. 2023

Na kritični točki?

28. 6. 2023

Bodo enterobakterije, ki izločajo karbapanemaze, ušle izpod nadzora?

28. 6. 2023

Interpretacija antibiograma za ciljano predpisovanje antibiotikov

28. 6. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas