Nevrologija

Veliki 4 - JAMA

Obravnava bolnikov s TIA ali akutno ishemično možgansko kapjo

V reviji JAMA je bil objavljen povzetek pregleda literature o sodobnih pristopih k obravnavi bolnikov s prehodnim ishemičnim napadom (TIA) ali akutno ishemično možgansko kapjo, katerih cilj je izboljšati funkcionalno stanje bolnikov in preprečiti ponovne ishemične dogodke.

23. 6. 2021
pHARMONIA + TEVA

Fremanezumab v obravnavi migrene

Migrena je onesposabljajoča bolezen, zato je razumljivo, da je profilaktično zdravljenje, ki zmanjšuje onesposobljenost, izrednega pomena za posameznika in celotno družbo. Novi uvidi v patofiziološko dogajanje pri migreni in vloga peptida, povezanega z genom za kalcitonin (CGRP), so omogočili razvoj bioloških zdravil pri preventivi migrene.

23. 6. 2021

Miti in dejstva o multipli sklerozi

Vsi simptomi multiple skleroze niso tako izraziti, da bi bolnika hitro pripeljali do zdravnika in zdravnika do diagnoze. Na kaj vse je treba biti pozoren, da se multipla skleroza ne spregleda, razlaga specialistka nevrologije asist. Lina Savšek, dr. med., iz SB Celje

23. 6. 2021

To so zelo učinkovita zdravila

Pred dobrim letom so v klinično rabo uradno prišla monoklonska protitelesa proti molekuli CGRP, ki so prelomna novost v preprečevanju migrenskih glavobolov. Kaj nas je naučilo to obdobje in kako lahko specialisti družinske medicine, ki sicer niso predpisovalci omenjenih tarčnih zdravil, pripomorejo k boljšemu dostopu bolnikov do uspešne preventive migrene?

23. 6. 2021

Program za spremljanje bolnikov z migreno

Namen programa, zagnanega marca letos, je vodenje evidence glavobolov, ki je osnovno orodje za spremljanje bolnika z glavobolom in je zelo pomembno za učinkovitejšo obravnavo glavobolov in migren, poudarja specialist nevrologije Jožef Magdič, dr. med., z Oddelka za nevrološke bolezni UKC Maribor

29. 4. 2021
VIDEO

Poddiagnosticirana in včasih tudi neustrezno zdravljena

Zakaj je migrena še danes poddiagnosticirana, neprepoznana in včasih tudi neustrezno zdravljena, razlaga specialist nevrologije Jožef Magdič, dr. med., iz UKC Maribor. Povedal je tudi, katere so bile tri revolucije v obravnavi migrene, kaj se opredeli kot uspešno zdravljenje ter kako naj poteka ukinjanje zdravil.

29. 4. 2021
INFOGRAFIKA

Manj kot polovica bolnikov je zadovoljnih s trenutnim zdravljenjem

Migrena je poddiagnosticirana pri več kot polovici bolnikov, manj kot polovica bolnikov se zaradi težav posvetujez zdravnikom. Prav tako je manj kot polovica bolnikov zadovoljnih s svojim trenutnim zdravljenjem migrene.

29. 4. 2021
VIDEO

Zakaj preventivno zdravljenje uvajati že na primarni ravni

Kako poteka uvajanje preventivnega zdravljenja migrene na primarni ravni, za katere bolnike je primerno in kako pomemben je dnevnik migrenskih napadov, pojasnjuje specialistka družinske medicine Mihaela Strgar Hladnik, dr. med., iz ZD Ljubljana.

29. 4. 2021
INTERVJU

Nespečnost, drugi najpogostejši simptom okužbe covid

Kako pomembno je hitro naslavljanje nespečnosti in kako se jo zdravi glede na vzrok, pojasnjuje specialistka nevrologije izr. prof. dr. Leja Dolenc Grošelj, dr. med. Kot je povedala, je nespečnost tudi drugi najpogostejši simptom okužbe covid, ki lahko traja do šest mesecev po preboleli okužbi.

29. 3. 2021
Veliki 4 - The Lancet

Rimegepant učinkovit za preventivno zdravljenje migrene

Rimegepant je antagonist receptorja za CGRP. V klinični raziskavi faze II/III so preverili učinkovitost in varnost tega peroralnega zdravila pri preventivnem zdravljenju migrenskih napadov. Rezultati študije so bili objavljeni decembra 2020 v reviji The Lancet.

17. 3. 2021

Luč na koncu predora

S temi besedami je prihod prve učinkovine za zdravljenje bolnikov z aktivno sekundarno progresivno multiplo sklerozo, siponimod, predstavila prof. Tanja Hojs Fabjan, dr. med., predstojnica Oddelka za nevrološke bolezni na UKC Maribor. Ostaja kar nekaj izzivov pravočasnega prepoznavanja progresije in s tem pravočasne uvedbe tega zdravljenja.

17. 3. 2021

Slabo izkoriščeno preventivno zdravljenje migrene

Na slovenskem spletnem strokovnem srečanju o obravnavi migrene, ki se je odvijalo novembra lani, je kot gost sodeloval prof. dr. Lars Bendtsen, dr. med., iz Danskega centra za glavobol Univerze Rigshospitalet Glostrup v Köbenhavnu.

17. 3. 2021

Sprostitev predpisovanja skriva tudi nekaj pasti

Sprostitev predpisovanja antidementivov za zdravnike družinske medicine je velik korak naprej, saj se je s tem pomembno povečala dostopnost zdravljenja. Pri zdravnikih je sicer še vedno treba preseči terapevtski nihilizem in povečati zavzetost za zdravljenje, je dejala specialistka splošne medicine mag. Tatjana Cvetko, dr. med., iz ZD Koper.

17. 3. 2021

Cepljenje bolnikov z multiplo sklerozo

Kakšna so priporočila za cepljenje bolnikov z multiplo sklerozo, piše specialist nevrolog Jožef Magdič, dr. med., iz Oddelka za nevrološke bolezni UKC Maribor. Kdaj cepiti, je odvisno od zdravljenja, ki ga bolnik prejema.

25. 1. 2021
Na kratko

Nova možnost za zdravljenje RMS

Ameriška Agencija za hrano in zdravila (FDA) je odobrila ofatumumab (Kesimpta) za zdravljenje recidivnih oblik multiple skleroze (RMS). Gre za prvo proti celicam B usmerjeno zdravilo, ki si ga lahko bolniki enkrat na mesec aplicirajo sami doma s peresnikom (subkutano).

16. 12. 2020

Razblinjeni miti o cepljenju in multipli sklerozi

»V zadnjih nekaj letih smo pridobili dovolj podatkov, da lahko rečemo, da ni zadržka za cepljenje bolnikov z MS z mrtvimi cepivi,« je povedala specialistka nevrologije dr. Alenka Horvat Ledinek, dr. med. Pomemben poudarek priporočil dodaja, da se ob imunskem rekonstitucijskem zdravljenju cepljenje z mrtvim cepivom opravi vsaj dva tedna pred začetkom zdravljenja.

16. 12. 2020

Nevropatija tankih vlaken v praksi slabo prepoznana

Edina doslej objavljena epidemiološka raziskava je na Nizozemskem razkrila letno incidenco 12 primerov in prevalenco 53 primerov na 100.000 prebivalcev. Domneva se, da je entiteta veliko pogostejša, a je slabo prepoznana, poudarja dr. Mateja Baruca, dr. med., specialistka nevrologije, s Kliničnega inštituta za klinično nevrofiziologijo Nevrološke klinike UKC Ljubljana.

14. 10. 2020

Le tretjina meni, da je dovolj usposobljena za zdravljenje

Deset od 28 zdravnikov družinske medicine v Sloveniji meni, da so dovolj usposobljeni za zdravljenje nevropatske bolečine. V želji po spremembi predlagajo dodatna izobraževanja, praktične delavnice in več časa za obravnavo bolnikov.

14. 10. 2020

Premalo je celostne obravnave glavobolov

»Obravnava velike večine primarnih glavobolov lahko poteka na primarnem nivoju, saj je to najbolj racionalno,« predlaga Jožef Magdič, dr. med., spec. nevrologije, iz UKC Maribor. Na sekundarno raven sodijo bolniki, ki imajo kronične oblike primarnega glavobola ali če gre za trdovratne primere, ko je potrebno zahtevnejše preventivno zdravljenje.

14. 10. 2020

»Brez podatkov iz klinične prakse si prihodnosti medicine ne predstavljam«

»Težko si predstavljam prihodnost medicine, ne da bi zdravniki imeli dober pregled nad populacijami bolnikov, s katerimi se ukvarjamo, pri čemer je register bistvenega pomena,« pravi predstojnik KO za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo, izr. prof. dr. Damjan Osredkar, dr. med.

28. 9. 2020
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Neupravičeno osovraženi statini

29. 5. 2023

Novice iz revmatologije

9. 6. 2023

Na kritični točki?

28. 6. 2023

Bodo enterobakterije, ki izločajo karbapanemaze, ušle izpod nadzora?

28. 6. 2023

Interpretacija antibiograma za ciljano predpisovanje antibiotikov

28. 6. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas