Hereditarni angioedem

Pozorno pri angioedemu, ki se ne odziva na antihistaminike

Dokler ni bilo zdravila, je zaradi hereditarnega angioedema umrla kar tretjina bolnikov. Zaradi ozaveščanja zdravnikov in bolnikov v zadnjih 20 letih v Sloveniji ni umrl noben bolnik z diagnosticirano boleznijo. Glede na pojavnost v Evropi pri nas niso odkriti vsi bolniki, vendar je pomembno, da jih odkrijemo, saj je otekanje brez zdravljenja lahko življenje ogrožajoče.

23. 2. 2021

Ko angioedem ni srbeč, temveč boleč

»Glavna težava bolnikov z dednim angioedemom je, da je bolezen tako redka, da je mnogi ne poznajo. Ko pridejo bolniki v času težav na urgenco, morajo tako pogosto sami opozoriti, da nimajo klasičnega angioedema in da potrebujejo posebna zdravila. Nekateri jih celo prinesejo s seboj.«

23. 6. 2021

Napadi so lahko tako blagi, da dolgo ostanejo neopaženi

Dedni angioedem se lahko v 25 % pojavi tudi z novonastalo gensko okvaro. Ob značilnih kliničnih znakih s ponavljajočimi se podkožnimi edemi in otekanji sluznic, ki se tipično pojavijo na okončinah, genitalijah, črevesju, lahko jeziku in grlu, je treba že zgodaj pomisliti na to bolezen, tudi če nihče v družini nima podobnih težav. Piše asist. Gašper Markelj, dr. med.

29. 5. 2021

Kdaj naj zobozdravnika skrbi alergija in kdaj ne

»Če bolnik na zobozdravniškem stolu začne tožiti, da težko diha, se mu vrti in začenja temniti in podobno, ti simptomi niso nujno anafilaksija. Bistveno pogosteje je vzrok vazovagalna reakcija zaradi strahu bolnika, saj zaradi hiperfunkcije vagusa pride do bradikardije in vazodilatacije in bolnik omedli. V takem primeru je koža bleda in hladna, srčni utrip pa počasen ...

22. 6. 2022
VIDEO

Pasti in nujni ukrepi pri hereditarnem angioedemu

Kdaj govorimo o hereditarnem angioedemu (HAE)? Kakšni so simptomi in na kaj moramo biti pozorni pri oteklini? Kateri so nujni ukrepi pri bolnikih z znanim HAE? Odgovarja doc. dr. Mihaela Zidarn, dr. med., spec. pnevmologije in interne medicine s Klinike Golnik.

24. 10. 2022

Diagnoza hereditarnega angioedema

Kdaj posumiti na hereditarni angioedem in kako postaviti diagnozo? Kakšno je zdravljenje epizode otekanja pri bolnikih s HAE? Doc. dr. Mihaela Zidarn, dr. med., spec. pnevmologije in interne medicine s Klinike Golnik predstavlja diagnostični algoritem.

24. 10. 2022

Bolniki ji obračajo hrbet

Hereditarni angioedem je redka življenje ogrožajoča bolezen, za katero so v zadnjih letih na voljo nove terapevtske možnosti. Še vedno ostaja izziv odkrivanje, poudarja asist. Gašper Markelj, dr. med., spec. pediatrije s Pediatrične klinike UKC Ljubljana. Doc. dr. Matija Rijavec, univ. dipl. mikr. s Klinike Golnik pa je spregovoril o procesu diagnostike in genetski analizi.

12. 10. 2022

Aktualni e-novičnik

Pasti in nujni ukrepi pri hereditarnem angioedemu

24. 10. 2022

Bolniki ji obračajo hrbet

12. 10. 2022

Diagnoza hereditarnega angioedema

24. 10. 2022
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.