Pnevmologija in alergologija

Intervju

Zdravljenje (težke) astme poteka nespremenjeno

Pacienti z astmo niso bolj ogroženi za težji potek okužbe s SARS-CoV-2. Pacienti s težko astmo, sploh tisti, ki potrebujejo sistemski steroid za obvladovanje njenih simptomov, pa sodijo v to ogroženo skupino. Priporočila je strnil asist. Peter Kopač, dr. med., specialist interne medicine ter alergologije in klinične imunologije iz Klinike Golnik.

7. 5. 2020
INFOGRAFIKA

Atopijski marš

Prisotnost ene alergijske bolezni poveča tveganje za razvoj drugih. Atopijski marš je razvoj alergijskih bolezni, ki imajo skupne nekatere dejavnike tveganja in imunološke značilnosti.

6. 5. 2020
Intervju

Kihanje je ta hip izjemno neželeno

Dr. Tanja Soklič Košak z ORL klinike, UKC Ljubljana nam je povedala: kakšne so možnosti zdravljenje alergijskega rinitisa, zakaj je v času COVID-19 to še bolj pomembno, ali zdravila pomagajo dovolj hitro in kako pomaga aplikacija MASK-air.

6. 5. 2020

Pogosta poslabšanja astme?

Strokovnjaki ugotavljajo, da kljub dobrim terapevtskim možnostim okoli polovica obolelih za astmo bolezni nima pod dobrim nadzorom. "Mnogo bolnikov ima stranske učinke zaradi zdravljenja s sistemskimi glukokortikoidi – govorimo o bremenu zdravljenja z glukokortikoidi,« nam je povedala doc. dr. Sabina Škrgat, dr. med.

26. 3. 2020
NAVODILA

Enominutni test vstajanja s stola

Test vstajanja s stola je enostavnejši od pogosto težko izvedljivega šestminutnega testa hoje. Z njim ugotavljamo, kako se spreminja telesna zmogljivost bolnikov s KOPB.

17. 3. 2020
SLOVENSKA STROKA

Telemedicinska obravnava kroničnih bolnikov

Na UKC Ljubljana, Kliniki Golnik in v ZD Trebnje so izvedli klinično raziskavo telemedicinske obravnave 144 pacientov s kroničnimi boleznimi, ki naj bi bila podlaga za uvedbo take oskrbe na nacionalni ravni. Preliminarni rezultati so pozitivni, je povedala strokovna vodja projekta Dominika Oroszy, dr. med. iz UKC Ljubljana.

16. 3. 2020
VELIKI 4 - THE LANCET

99 primerov pljučnice, povzročene s koronavirusom

V članku, objavljenem v spletni izdaji revije Lancet, so opisali epidemiološke in klinične značilnosti 99 primerov bolnikov s potrjeno pljučnico, povzročeno z SARS-CoV-2. Vsi bolniki so bili sprejeti v bolnišnico Džinjintan v Vuhanu, ki je tudi poročala o prvih bolnikih z okužbo.

16. 3. 2020

Presejanje za raka pljuč – kako in kdaj?

Med najpomembnejšimi temami zadnjega srečanja Združenja pnevmologov Slovenije je bilo presejanje za raka pljuč, ki so ga ponekod po svetu že začeli izvajati. Doc. dr. Aleš Rozman, dr. med., s Klinike Golnik in ugledni belgijski pulmolog dr. Christoph Dooms sta na srečanju predstavila podatke, ki potrjujejo, da presejanje z nizkoodmernim CT pomembno zmanjša umrljivost (v belgijskem programu NELSON za 26 % pri moških in kar 39 % pri ženskah).

16. 3. 2020

Onkološki bolniki in tveganje za VTE

Venska trombembolija (VTE) je bolezen z možnimi hudimi posledicami. Klinično se kaže kot venska tromboza (VT) in/ali pljučna embolija (PE).1 Nezdravljena proksimalna VT v spodnjih udih v kar 50 % privede do PE, okoli 10 % bolnikov s PE umre.

16. 3. 2020

Politike na področju raka pljuč precej razdrobljene

Rezultati, ki so jih predstavili na Evropskem forumu o raku, kažejo, da so politike na področju raka pljuč po Evropi razdrobljene. ■ Z. M.

16. 3. 2020
Intervju: doc. dr. Aleš Rozman, dr. med.

Kako lahko pljučnega raka diagnosticiramo prej

20. 12. 2019
Doc. dr. Martina Vrankar, dr. med.:

Nove slovenske smernice za obravnavo pljučnega raka

V zadnjih 15 letih se je zgodilo veliko novosti v zdravljenju pljučnega raka, zato so bile nove slovenske smernice že težko pričakovane. Na Tavčarjevih dnevih jih je predstavila doc. dr. Martina Vrankar, dr. med., z Onkološkega inštituta Ljubljana in povedala, da gre za pomemben korak k poenotenju obravnave bolnikov.

16. 12. 2019

So mladi astmatiki s pomočjo aplikacije lahko bolj urejeni?

Adolescenti imajo v primerjavi z odraslimi slabšo urejenost astme in se manj verjetno posvečajo ukrepom za optimizacijo zdravljenja, kot so izogibanje sprožilcem, obisk pri pulmologu in redno jemanje zdravil. Ali se lahko to izboljša z uporabo mobilne aplikacije, so preverjali v pilotnem testiranju aplikacije Kiss myAsthma.

11. 12. 2019

Pljučna periferija v središču pozornosti

Zaznava bolezni malih dihalnih poti je precejšen izziv. Doc. dr. Sabina Škrgat, dr. med., spec. int. med. s Klinike Golnik, pa dodaja še skrb zbujajoč podatek, da se vsaj tretjina bolnikov ne zdravi tako, kot jim je bilo predpisano.

11. 12. 2019
KONGRES ESVM – IUA – CEVF 2019

Se trombolize ob pljučni emboliji (preveč) bojimo?

POtem ko so na letošnjem kongresu ESC objavili posodobljene smernice obravnave pljučne embolije, so se le-teh dotaknili tudi na skupnem mednarodnem kongresu treh strokovnih združenj za žilno medicino v Ljubljani. V Sloveniji akutno pljučno embolijo doživi 700 do 1.300 bolnikov na leto. Venski trombembolizmi, še posebno pljučni, so tretji najpogostejši vzrok smrti zaradi srčno-žilnih bolezni.

11. 12. 2019

Ne zastrupljajmo bolnikov

Prof. dr. Omar S. Usmani z Imperial Collegea v Londonu poudarja, da je ob številnih novih zdravilih in kombinacijah, ki vsaka pride s svojim vdihovalnikom, zanj prav vdihovalnik glavni dejavnik, na podlagi katerega se odloča za predpisovanje zdravljenja.

10. 12. 2019

Vpliv vrste dela na KOPB

Ocenjuje se, da je pri okoli 15 % bolnikov s KOPB razvoj bolezni povezan s poklicno izpostavitvijo tveganjem, ki bi jo lahko preprečili. Velika britanska raziskava je pokazala na večje tveganje med slikarji, kiparji, kmeti in različnimi delavci v proizvodnji. Mag. Irena Šarc, dr. med., s Klinike Golnik pravi, da so tovrstne raziskave dobrodošle, opozarja pa tudi, da se ogroženost v nekaterih poklicih dodatno prepleta s slabšim socialnim položajem delavcev.

10. 12. 2019
Uvodnik

Pulmologija – to je to!

Pulmologija je v zadnjih dveh, treh desetletjih doživela izjemen razvoj. Temu pritrjujejo tudi kolegi iz tujine. Tehnološki napredek je prinesel izboljšanje slikovne in endoskopske diagnostike, podprte z računalniško tehnologijo. Napredek v laboratorijski medicini, ki gre vse do nivoja molekul in genov, ima velik vpliv. Temu seveda sledi tudi zdravljenje, piše prim. mag. Matjaž Turel, dr. med.

10. 12. 2019
FAJDIGOVI DNEVI

Obetavne novosti zdravljenja pljučnega raka

V nobeni od evropskih držav še ne izvajajo sistematičnega presejalnega programa za pljučnega raka. Nedavno objavljeni rezultati evropske raziskave pa so nedvoumno pokazali zmanjšanje umrljivosti s presejanjem za pljučnega raka, česar se med novostmi obravnave tega raka veseli tudi doc. dr. Martina Vrankar, dr. med., z OI Ljubljana.

10. 12. 2019
TAVČARJEVI DNEVI

Športniki brez sape

Sedem do 20 % tekačev je ob ljubljanskem maratonu najverjetneje imelo dihalne težave zaradi z naporom sprožene bronhokonstrikcije, takšna je namreč njena pogostnost med prebivalstvom, je v svojem predavanju na Tavčarjevih dnevih razložil doc. dr. Robert Marčun, dr. med., s Klinike Golnik. Doživijo jo lahko astmatiki ali neastmatiki.

10. 12. 2019
3 4 5 6 7 8 9

Aktualni e-novičnik

Vsak monoklonski zobec še ni diseminirani plazmocitom

26. 6. 2024

Za smiselno in učinkovito obravnavo starejših potrebujemo koncept

26. 6. 2024

Pasivna medicina vodi v kaos

26. 6. 2024

Dentalni amalgam: prepoved uporabe – konec težav?

24. 6. 2024

Pljučna hipertenzija skozi vprašanja

26. 6. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
Slovenija

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.